• SEO-cursus bij Centrum voor avondonderwijs: een ramp

  SEO-cursus in Centrum voor Avondonderwijs krijgt een ruime onvoldoende

  Op zoek naar een goede SEO-opleiding? Blijf dan ver uit de buurt van het Centrum voor Avondonderwijs

  Het Centrum voor Avondonderwijs laat me weten dat hun cursussen een week lang de deur uitgaan met vijftien procent korting. Wel, ze mogen hun korting houden. Na een tegenvallende cursus copywriting en een middelmatige cursus creatief schrijven heb ik er nu een derde slechte SEO-cursus op zitten. De afkorting staat voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. Schrijven om hoger te scoren in de zoekmachines dus. Ik had mezelf beloofd op zoek te gaan naar een ander opleidingscentrum als nog één van hun cursussen zou tegenvallen. Wel, hiermee is het officieel. Ca suffit. Schluss damit. Boeken toe. Op zoek naar een andere aanbieder die zijn geld wel waard is. Want in vijf weken tijd heb ik slechts één SEO-detail bijgeleerd. Bovendien heeft het maanden geduurd om mijn certificaat in handen te krijgen. Gelukkig waren andere cursussen beter, zodat ik me ondertussen toch specialist SEO Gent mag noemen.

  Het Centrum voor Avondonderwijs maandenlang gesmeekt om certificaat SEO-cursus

  Weet je waarom ik zo lang heb moeten wachten op dat certificaat van de SEO-cursus? Omdat het secretariaat me het verkeerde examen had gegeven en de docent dat niet wou verbeteren. Na weken aandringen én dreigen met een negatieve blog kon het opeens niet vlug genoeg gaan. Amper een week later vond ik het certificaat in de bus. Jammer voor hen, maar de negatieve blog heb ik toch online gezet. Want na het verschrikkelijke verloop van de cursus en het examen is ook de afloop een regelrechte ramp.

  Ik had een donkerbruin vermoeden dat ze me het certificaat “met vrucht geslaagd” gewoon hebben gegeven, zonder dat de docent het examen heeft verbeterd. En weet je waarom ik dat dacht? Omdat ik in tegenstelling tot alle andere cursisten geen punten heb gekregen. Ik heb mijn vermoeden doorgespeeld aan het Centrum voor Avondonderwijs, en inderdaad, ik had weer eens gelijk. Lees vooral verder voor de details. Waarschuwing: het is géén mooi verhaal.

  Mijn certificaat vermeldt geslaagd met vrucht

  En dat terwijl het examen niet eens verbeterd is. Lees hun antwoord maar (de dt-fout erin heb ik laten staan).

  “Na overleg met de docenten, werd er inderdaad voor gekozen om geen puntenevaluatie in te geven, maar werd er vast gesteld dat je de stof in voldoende mate beheerst, en dus geslaagd bent.
  Als je toch graag een evaluatie met puntenbeoordeling wil, dan heb je altijd de optie om een nieuw inhaalexamen aan te vragen, zodat we het exemplaar van jouw docente kunnen gebruiken.
  Ik kan begrijpen dat je één examen wel genoeg vind (!!!), vandaar dat we ook voor bovenstaande oplossing gekozen hebben. Nogmaals onze excuses, dit is uiteraard niet de normale gang van zaken. We willen je ter compensatie graag een korting van 20% aanbieden bij een eventuele volgende inschrijving.
  Als je hiervan gebruik wil maken, kan je me steeds informeren over de gewenste cursus.”

  Neen, ik wil die 20% korting niet, want er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt daar ooit nog een cursus te volgen. Dat heb ik hen ook laten weten.

  Waarom ik deze opleiding heb gevolgd?

  Eigenlijk moest ik deze cursus niet volgen. Het schrijven van SEO-blogs voor bedrijven is immers een van mijn specialisaties. Soms blijk ik zelfs meer te weten over SEO dan de zelfverklaarde SEO-deskundigen die ik regelmatig tegen het lijf loop. Ook docente Martine die vooraan haar ding stond te doen betrapte ik meer dan eens op een foutje. Dat hield ik uiteraard voor mij: mensen in het openbaar beledigen ligt niet echt in mijn aard. Maar het leverde wel een aantal kritische gedachten op. Met het volgen van deze SEO-cursus wou ik een officieel certificaat in de handen krijgen waarmee ik kon uitpakken op mijn pagina over zoekmachineoptimalisatie. Ik keek er ook naar uit om dingen bij te leren. Helaas, pindakaas. In vijf weken tijd heb ik slechts één detail opgestoken. Geef toe, vrij mager als resultaat, niet?

  SEO-cursus van Centrum voor Avondonderwijs doet niet wat het belooft

  SEO-cursus Centrum voor Avondonderwijs besteedt geen aandacht aan WordPress!

  40% van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Een te negeren cijfer, volgens Martine.

  Deze SEO-cursus bleek een vijf weken durend onderdeel van een ruimere marketingopleiding. De klemtoon lag dus op marketing en niet op schrijven. Wie SEO-teksten wou leren schrijven, was er aan voor de moeite. Alweer oeverloos veel theorie en nagenoeg geen oefeningen. Dat was trouwens ook het manco van de cursus creatief schrijven. Ik heb even een blik geworpen op de slides van docent John Taylor die de cursus heeft opgesteld en zou gaan geven. Die man ging wel dieper en praktischer in op de vraag “Hoe schrijf ik SEO-proof?”

  Helaas ging zijn vrouwelijke invaller een andere richting uit. Ik noem haar volledige naam niet want ik weiger reclame voor haar te maken. Haar uitleg over Google Analytics bleef oppervlakkig, haar slides puilden uit van de spelfouten en regelmatig gaf ze foutieve informatie. Last but not least: WordPress kwam niet aan bod (!!!), want “niet iedereen werkt ermee”. Ik zei niets, zuchtte alleen. Alweer.

  Docente Martine gaf geen woord uitleg over WordPress, want “niet iedereen werkt ermee”. Ze negeert daarmee ongeveer 40% van alle bestaande gebruikers, waaronder mezelf.   

  Examenresultaten bleven maar op zich wachten

  Door omstandigheden kon ik mijn examen niet afleggen met de rest van de cursisten. Ik deed het dus twee weken later, eind november. Had daarvoor telefonisch een afspraak gemaakt. Toen ik me aanmeldde, vonden ze mijn afspraak niet terug en kreeg ik het verwijt naar het hoofd dat ik geen schriftelijke bevestiging had gekregen. Ze verweten me dus een fout die zij hadden gemaakt. Na lang palaveren mocht ik het examen toch doen. Begin januari 2018 vroeg ik de docente waar mijn resultaten van het examen SEO-cursus bleven: lag de vertraging aan haar of aan het Centrum voor Avondonderwijs? Ze verwees me meteen door naar het secretariaat, want ze had alle resultaten doorgespeeld en iedereen had die al gehad. Het begin van een serie van ergernissen.

  Opeenvolgende bewijzen van onprofessionaliteit

  Goed communiceren betekent actie-reactie

  Goed communiceren? Is dat geen actie-reactie, of vraag-antwoord? Moeten ze dringend leren bij het Centrum.

  Ik stuurde een eerste mail naar het secretariaat om te vragen wat er aan de hand was. Geen reactie. Een week later stuurde ik mijn mail opnieuw met de vraag of ze wat meer wisten. Alweer geen reactie. Een week later stuurde ik een derde mail, en nu kwam er wel reactie: “Ik heb nog geen resultaten van jou doorgekregen”. Ik verwees naar het antwoord van de docente en ze zou de zaak bekijken met de verantwoordelijke. Mijn man omschrijft me als een pitbull. De week later stuurde ik dus de vijfde mail: “Weet je al wat meer?” Alweer geen reactie. Goede communicatie, is dat geen actie-reactie?

  En toen brak mijn klomp

  Na veel vijven en zessen kwam er toch een antwoord. Ik blijk het examen van de vorige docent te hebben gemaakt. Oeps, foutje. Toen Martine dat zag, heeft ze het teruggestuurd naar het secretariaat met de melding dat de vorige docent dat maar moest verbeteren … Je begrijpt dat die man dat niet ziet zitten. De ene docent wil niet verbeteren, de andere ook niet. Gevolg: complete patstelling en geen examenresultaten. Pas toen ik mijn geld terug eiste en dreigde met een negatieve blog kwam er schot in de zaak. De verantwoordelijke van de docenten zou Martine contacteren en de zaken uitklaren. Drie weken en evenveel onbeantwoorde mails verder – zucht in het kwadraat – zat dan eindelijk dat certificaat in de bus. Doordat er geen examenresultaten bijzaten, vermoed ik dat het examen niet verbeterd is. Het Centrum voor Avondonderwijs zwijgt intussen als vermoord.

  Conclusie? Allesbehalve positief

  Zeg nu zelf, heb je ooit al een lelijker lay-out gezien? En ze durven er nog mee uit te pakken in hun promoteksten, met dit ‘flitsende’ communicatiekanaal!

  De SEO-cursus van het Centrum voor Avondonderwijs is allesbehalve goed. Biedt te weinig voor SEO-kenners en te veel voor SEO-analfabeten. De docente ging véél te vlug voor de mensen die er niets van afweten, en vertelde niets nieuws voor de SEO-kenners. Geen winnaars te bespeuren dus. Het digitale achterliggende studentenluik van het Centrum voor Avondonderwijs is trouwens zo oubollig! Je kan er je resultaten zien – voor zover die er zijn tenminste –, de agenda, boodschappen van de docent, pdf’s van de cursus. Maar alles is zo verschrikkelijk smakeloos, totaal niet uitnodigend of aantrekkelijk vormgegeven. Er zijn ook verschillende portalen en je moet maar zien dat je op het juiste zit. Het duurde weken voordat de presentaties op mijn portaal verschenen. Een ramp is het enige juiste woord om deze SEO-cursus te omschrijven. En dat allemaal voor de luttele som van 299 euro.

  Neen, mij zien ze niet meer in het Centrum voor Avondonderwijs

  Loop je rond met het idee even een cursusje te volgen in het Centrum voor Avondonderwijs? Mijn gratis advies aan jou? Doe het niet. Want alleen maar weggegooid geld, veel stress, negatieve energie, pure tijdverspilling. Ik kan ervan meespreken want ik ben ervaringsdeskundige met drie slechte cursussen achter de rug. Wie me tips kan geven over goede opleidingen, alsjeblieft, hou je niet in. Toch nog dit heel belangrijk detail. De docenten krijgen 35 euro per uur dat ze les geven. Krijgen ze een eindevaluatie van de studenten van boven de acht, dan stijgt dat naar 45 euro per uur. Ze krijgen niets voor de voorbereidingen, die toch ook wel uren in beslag nemen. Tja, if you pay peanuts, you get monkeys. En met deze niet zo positieve noot sluit ik deze blog af. Graag tot de volgende!

  Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van mijn volgende blogs?

  SEO-blog schrijven? Leuk maar tijdrovend

  4 redenen waarom je als ondernemer moet bloggen

   

  Onverklaarbare toevalligheden? Daar bots ik regelmatig op

   

   

   

2 Responsesso far.

 1. Sander schreef:

  Goed om weten. Ik overwoog zelf om me voor de SEO-cursus in te schrijven.
  Heb je me daar even voor behoed. Bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: