Goede briefing tekstschrijver essentieel voor juiste content

Geschatte leestijd: 4 minuten

Een goede briefing tekstschrijver is essentieel om de tekst te krijgen die je voor ogen hebt. Heb je een freelance copywriter nodig voor een sublieme tekst? Start dan met een goede briefing, want de kwaliteit ervan doet je tekst staan of vallen.

Door je bedoelingen duidelijk kenbaar te maken, vergroot je de kans dat je precies die tekst ontvangt die aan je wensen voldoet.

Een goede briefing voor een tekstschrijver zorgt voor meer efficiëntie en een kleiner aantal correctierondes. En dat leidt dan weer tot minder irritaties en — niet onbelangrijk — minder kosten.

Hoe preciezer, hoe beter het resultaat, en hoe beter de relatie tussen copywriter en klant.

Vier vragen zijn essentieel, in die volgorde: waarom, voor wie, wat en hoe? Alvast vier essentiële vragen voor deze copywriter in Gent.

Een goede briefing tekstschrijver is essentieel
Deze tip bespaart geld: geef alleen doordachte briefings.

Een goede briefing tekstschrijver is essentieel

Inderdaad, een briefing aan een tekstschrijver is pas goed als hij een antwoord biedt op de volgende vragen.

1. Waarom?

Wat is de bedoeling van je tekst? Wil je er iets mee bereiken? Wat moet het effect van jouw tekst zijn? Deze vraag is zo belangrijk omdat de redenen waarom je iets laat schrijven zo uiteenlopend zijn. Wil je kennis overbrengen, motiveren, informeren, vermaken en/of inspireren? Iets verkopen? Iets aankondigen? Mensen uitnodigen? Polemiek schrijven? De ‘waarom’-vraag stuurt alles, want elk doel heeft een andere aanpak én stijl nodig. Geef ook aan waar je tekst verschijnt. Zo maak je het doel van de tekst en de briefing aan je tekstschrijver nog duidelijker.

2. Voor wie?

Welke doelgroep wil je bereiken? Wil je iets schrijven voor je personeel, richt je je tot bestaande klanten of prospects? Een bepaalde sector? Elke doelgroep vraagt zijn eigen aanpak en zelfs daarbinnen zijn er verschillen. Je omschrijft je doelgroep het best heel duidelijk want die bepaalt hoe je gaat communiceren. Info over je klanten kan gaan van demografie over gedrag tot psychologie. Deze zaken kan je mooi samenvatten in een persona, een denkbeeldig, typerend voorbeeld van iemand in de doelgroep waarvoor je de tekst laat schrijven. Hoe duidelijker je je doelgroep omschrijft, hoe helderder je boodschap zal zijn.

3. Wat?

Ook de wat-vraag is belangrijk wil je je tekstschrijver een goede briefing geven. Wat is je boodschap? Heb je je doelgroep iets bieden? Wat maakt jouw product interessanter, unieker en meer onderscheidend dan het product van de concurrentie? Hier vertel je het best op welke inhoudelijke aspecten je tekst dient in te gaan, en welke vragen je tekst moet beantwoorden. Zeg ook wat er vooral niet in de tekst hoort te staan, zoals vermelding van concurrenten, controversiële thema’s of wat al uitgebreid op je site staat. De wat-vraag levert een waaier aan uiteenlopende antwoorden op, en dus ook andere vormen en stijlen.

4. Hoe?

De hoe-vraag heeft vaak met budget te maken en dat bepaalt welke ideeën al dan niet kunnen worden uitgevoerd. In welke periode verstuur je iets? Wanneer gaat de campagne van start? Communiceer je formeel of informeel? Welk imago heeft je bedrijf? Wil je digitaal informeren via Facebook, LinkedIn, je website, een nieuwsbrief? Wat zijn de SEO-opties? Welke sleutelwoorden gebruik je? Verkies je een flyer, mailing, artikel, publireportage?

En nog is de briefing niet gedaan

Elk van de antwoorden op bovenstaande vragen heeft een invloed op het eindresultaat. Maar dan komen er nog een aantal concrete vragen bij om te kunnen spreken van een goede briefing aan je tekstschrijver.

  • Lengte van de tekst: die hangt af van veel factoren, denk aan tekstsoort, complexiteit van het thema, plaats van publicatie. Laat de auteur niet onnodig lange teksten schrijven.
  • Tekstsoort: naar welk type tekst ben je op zoek? Een productbeschrijving, blog, lexicon, informatief artikel?
  • Opbouw: hoe stel je je de tekst voor? Gestructureerd, gemakkelijk te lezen in relevante alinea’s? Geef ook meteen aan of je een teaser of tussenkopjes verlangt.
  • Schrijfstijl: vereist je doelgroep een hoogstaand taalgebruik, of past een vlotte omgangstaal? Wil je een opiniërend of objectief artikel? Hoe wil je je lezers aanspreken? Wat is de juiste tone of voice? Alweer is de boodschap hier belangrijk. Het lijkt wel een cirkelredenering.

Last but not least

Een goede briefing voor je tekstschrijver is idealiter geschreven in een heldere taal, met duidelijke, korte en bondige aanwijzingen. Een lange briefing kan ertoe leiden dat de copywriter belangrijke details mist. En dat doe je jezelf of de tekstschrijver niet aan, toch?

Na het lezen van deze instructies over een goede briefing voor een tekstschrijver geef jij me toch een goede uitleg, hoop ik?

En met deze positieve noot sluit ik alweer af.

(Met dank aan het Centrum voor Avondonderwijs voor een deel van de input – heb dit opgestoken in hun copywritingcursus)

© C’bon, ook copywriter SEO

Ook geïnteresseerd in de volgende blogs?

Pijnappel of fopperdefop, recht met je hoofd tegen de muur

Pijnappel of fopperdefop, recht met je hoofd tegen de muur

Beetje wijzer na opleiding creatief schrijven

Beetje wijzer na opleiding creatief schrijven

Opsomming van je cv? Toch niet in je sollicitatiebrief!

Opsomming van je cv? Toch niet in je sollicitatiebrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *