Hoe solliciteren?

Hoe solliciteren is inderdaad de kernvraag. Je bent op zoek naar een eerste job. Of je bent uitgekeken op je huidige en zoekt een nieuwe uitdaging. En dan bots je op een topvacature. Het lijkt wel of je droomjob in de aanbieding staat. Maar wat dan? Hoe pak je het aan? Wat zet je in de brief? Hoe trek je de aandacht? Hoe overtuig je de lezer dat jij de perfecte kandidaat bent voor de functie? Met andere woorden, hoe krijg je een afspraak te pakken?

Hoe solliciteren? Hoe geraak je dat eerste gesprek binnen?

Solliciteren? C'bon helpt je met het schrijven van een enthousiaste motivatiebrief.

Solliciteren? Met een enthousiaste brief loop je zo dat eerste kennismakingsgesprek binnen. C’bon helpt je zo’n exemplaar te schrijven.

Heel eenvoudig, door een enthousiaste brief te schrijven waardoor je eruit springt als meer dan gemotiveerd. Door een zeer gestructureerde brief te schrijven en een even gestructureerd cv voor te leggen. Hieronder lees je hoe ik doorgaans mijn sollicitatiebrieven structureer. Een belangrijke eerste tip. Spreek de persoon in een sollicitatie altijd rechtstreeks aan. Vind je de naam niet in de vacature, zorg dan dat je die naam te pakken krijgt. Want iemand rechtstreeks aanspreken werkt!

Less is more bij het solliciteren

Hier volgt al meteen mijn gouden tip. Beperk je bij het schriftelijk solliciteren tot de volgende vier alinea’s. Meer is niet nodig, en je verspeelt er niemands tijd mee, de jouwe niet, maar ook niet die van de geadresseerde. 

1. Je motivatie

Dit is de allerbelangrijkste alinea want hiermee staat of valt je sollicitatie. Deze opener moet de lezer meetrekken en hem overtuigen van je goesting in de job. Mijn tip voor hen die niet weten hoe ze hun zin in een job kunnen neerschrijven. Ga bij jezelf te rade waarom je de job zo graag wilt. Schrijf gewoon op wat er in je hoofd opkomt, zonder ook maar iets te schrappen. En maak er vervolgens mooie, vlotte en vooral enthousiaste zinnen van.

2. Je technische kennis en capaciteiten

Hierbij verwijs je kort naar je cv in de bijlage en beschrijf je de essentie, aangepast aan de woorden in de vacature. Zorg ervoor dat alle essentiële info in je cv staat in een mooi gestructureerde en duidelijke lay-out. Vermeld bovenaan in je cv, tussen persoonsgegevens en ervaring/studies, kort wie je bent, wat je zoekt en waarom je zoiets zoekt. Je eigen Elevator Pitch. Je missie, ambitie en doel. Geloof me vrij: een hr-manager heeft geen tijd om je hele cv te bekijken om te weten welke professionele richting je uit wil in het leven. Maak het hem gemakkelijk.

3. Je persoonlijkheid

Dit is ook al zo’n belangrijke. Iedereen heeft tegenwoordig de diploma’s en de capaciteiten. En die tellen, maar persoonlijkheid telt des te meer.  Denk na over wat je goed kan, wat je graag doet, wat je fijn vindt, wat je passies zijn, wat je meerwaarde is. Schrijf alles neer en maak het concreet aan de hand van een aantal professionele ervaringen. Doe je persoonlijkheid spreken.

4. Je opvolggesprek

Niet vergeten! Dring aan op een persoonlijk gesprek. Afsluiten met ‘met vriendelijke groet’ volstaat niet.

Overtuigende sollicitatiebrief nodig? Neem nu contact met me op. Ik help je aan een gesprek.Hoe solliciteren? Hulp nodig

Assistentie nodig bij het schrijven van een enthousiaste sollicitatiebrief? Het lijkt moeilijk, maar dat is het niet. Lukt het toch niet?  Neem dan contact met me op!

Hier vind je mijn tarieven.

%d bloggers liken dit: