Zo leer je goede Chat GPT prompts te schrijven

Goede Chat GPT prompts schrijf ik tegenwoordig met de glimlach.
Goede ChatGPT prompts schrijf ik vanaf nu met de glimlach.

Mijn gedacht? We moeten allemaal de principes van Chat GPT prompts in de vingers krijgen. Dat geldt trouwens voor iedereen, ook voor wie geen professionele copywriter is.

Vroeger was Excel de belangrijkste vaardigheid om te hebben als je ging werken. En Microsoft, Word en PowerPoint.

Nu is het prompting of prompting engineering.

En meteen ook mijn advies aan jou? Beperk je niet tot al die artificiële intelligentie tools die je online terugvindt, maar leer zelf hoe je goede Chat GPT prompts genereert.

Al een tijd op zoek naar goede prompts?

Als freelance copywriter kijk ik al maanden alert rond naar goede prompts. Opmerkelijke exemplaren bewaarde ik in een excelletje en af en toe haalde ik er eentje uit om te gebruiken. Een beetje amateuristisch, dat geef ik toe.

Dat veranderde toen ik op de Get Prompted-cursus van Matt Zimmerman botste, de founder van “the “amazing Zimmwriter-tool”, een tool om SEO-blogs, zelfs in bulk, te schrijven. De wereld van prompting ging voor me open.

In zijn online cursus onthult Matt hoe hij ervoor zorgt dat de AI zijn Chat GPT prompts gehoorzaamt en op de juiste manier beantwoordt. In vijftien principes legt hij uit hoe je goede prompts schrijft.

Hieronder vind je alvast de eerste vijf.

Wil je ze allemaal kennen? Dan raad ik je aan je in te schrijven op Matts cursus. Die is met zijn kostprijs van 77 dollar niet alleen betaalbaar, maar ook zeer goed.

Door de cursus van 179 minuten te doorlopen bespaar je jezelf kostbare tijd en krijg je een passend antwoord op een pak veelgestelde vragen.

Na afloop schrijf je zelf goede Chat GPT prompts en heb je er meteen een onmisbare vaardigheid bij om op je cv te zetten.

Wist je dat mensen met kennis van prompting nu al voorrang krijgen op andere kandidaten tijdens sollicitaties?

Hier komen de eerste vijf principes aan.

Chat GPT prompts principe nr. 1 – Ken je doel

Is datgene wat je de AI vraagt een eenmalig iets? Dan volstaat het te chatten met AI.

Wil je wat je vraagt in de toekomst herhalen? Dan maak je beter een aangepaste prompt.

Chatten met de AI is handig als je:

 • dingen wilt verkennen,
 • aan het brainstormen bent over een idee,
 • iets wilt leren over een bepaald onderwerp,
 • een bepaalde mail wilt schrijven,
 • behoefte aan informatie hebt …

Chatten met AI heeft echter één groot nadeel: Chat GPT onthoudt helemaal niets, alleen wat je hem voert. Vraag hem morgen maar eens hoe je heet in een nieuwe chat. Ook al heb je hem dat vandaag nog verteld, hij zal je het antwoord schuldig blijven.

Chat GPT kent je naam alleen als je die aan de chat hebt doorgespeeld.

Stel dat je zoals ik als copywriter SEO veel blogs schrijft. En dat je daarbij wilt dat je inleidingen telkens één alinea lang zijn, voldoende context hebben én een metafoor in de eerste zin. Daarvoor maak je het best een goede en eenvoudige prompt aan.

Goede Chat GPT prompts maken? Dat kan je leren.
Ja hoor, goede Chat GPT prompts maken, dat kan je leren!

Chat GPT prompts principe nr. 2 – Begrijp de AI-modellen

GPT-4, GPT-3.5, DALL-E, verschillende turbomodellen, binnenkort GPT-5. Het zijn allemaal verschillende AI-modellen. Ze doen ongeveer allemaal hetzelfde maar zijn op verschillende tijdstippen bijgewerkt. Er is trouwens ook het concurrerende Gemini en Claude …

Je ziet deze modellen het best als een menselijk brein dat is ontwikkeld tot op een bepaald niveau. Ze hebben hun eigen intelligentieniveau en “hersenomvang”. Ze kunnen zich de informatie die ze al hebben geleerd perfect herinneren en synthetiseren. Maar verder leren doen ze niet meer.

Chat GTP is bijna een notitieboekje voor eenmalig gebruik. Het kan dingen opschrijven in het notitieblok, inclusief de antwoorden. Maar zodra de conversatie klaar is, verfrommelt het dat stukje papier, pakt het een lege pagina en begint een nieuw gesprek, starting from scratch.

De oplossing? Prompts maken via Playground in Chat GPT (zie verder).

Chat GPT prompts principe nr. 3 – Vermijd Chat Bias

Ik leg dit principe uit aan de hand van een voorbeeld. Je bent geschiedenisleerkracht en je geeft de AI via enkele Chat GPT prompts de opdracht een hand-out te schrijven over het ontstaan van België. De hand-out blijkt véél te lang. Eigenlijk ben je op zoek naar een snelle samenvatting van twee alinea’s, en misschien wat discussievragen extra.

Je stuurt het resultaat dus bij door telkens nieuwe Chat GPT prompts toe te voegen: schrijf een samenvatting, schrijf die in twee alinea’s, voeg vijf discussievragen toe, voeg een aantal meerkeuzevragen toe, voeg wat huiswerk toe…. De chat wordt superlang.

Het nadeel van deze manier van werken? Door voortdurend vragen te stellen en bij te sturen via Chat GPT prompts, wordt de chat niet alleen enorm lang. Je zal ook merken dat je op de duur soms het verkeerde antwoord krijgt, of dat de AI niet alle zaken die je vraagt 100% beantwoordt en volgt.

Leren hoe je goed prompts schrijft is nodig.
Leren hoe je goede prompts schrijft? Daar zit muziek in.

AI-modellen zijn statische hersenen bevroren in de tijd

 • Ze kunnen niet meer leren, hun kunstmatige intelligentie is beperkt
 • De AI heeft een beperkt geheugen en kan maar zoveel onthouden
 • Zelfs als het al die dingen kan onthouden, kan het maar zoveel informatie per keer verwerken
 • Uiteindelijk richt de AI zich alleen op een selectie van instructies

Dat is het probleem van de chat bias. Alle informatie die je invoert blijft niet alleen hangen, het wordt ook telkens opnieuw ingevoerd bij elk nieuw verzoek. En dat is géén goede manier om goede Chat GPT prompts te ontwikkelen, want zo krijg je alleen maar een slecht resultaat.

De oplossing hiervoor blijft omslachtig. In plaats van één lange chat te maken open je telkens een nieuwe chat en zet je er één nieuwe instructie bij.

Op die manier creëer je echter tientallen, zelfs honderden chats en dat wordt algauw onoverzichtelijk. Binnen Chat GPT bestaat er immers geen goede manier om al die chats te structureren en te organiseren.

Wat is een betere manier om Chat GPT prompts te ontwikkelen?

Een betere manier is je juiste prompts op te bouwen in de Playground van Open AI. Die omgeving is veel gemakkelijker, gebruiksvriendelijker en efficiënter om Chat GPT prompts te maken.

In plaats van telkens een nieuwe chat te openen met steeds weer nieuwe specifieke vragen, blijf je in dezelfde omgeving en verwijder je gewoon alle output die je niet bevalt. Vervolgens pas je je prompt aan en genereer je opnieuw.

Dat doe je tot je Chat GPT prompt écht goed werkt. Zodra je 100% tevreden bent met de output, breng je je perfecte prompt naar Chat GPT.

Hoe kom je in Playground terecht? 

Je gaat naar platform.openai.com. Zodra je bent ingelogd brengt het Dashboard je naar de Playground.

Printscreen van een Playground-omgeving in Open AI.

Om toegang te krijgen klik je op het tandwielpictogram en op facturering, je voegt een betaalmethode toe en zet wat credits op je account.

Aan de instellingen hoef je niets te veranderen, enkel het aantal tokens op 2500 te zetten.

Printscreen van het veranderen van het aantal tokens in Playground.

Je selecteert het model dat je gebruikt en dat mag gerust GPT 3.5 zijn.

Printscreen van de verschillende Chat GPT-modellen in Playground.

Vervolgens bouw je je prompts geleidelijk op, je genereert tekst en analyseert de output.

Die output kan je gemakkelijk verwijderen en opnieuw genereren nadat je de prompt hebt aangepast of bijgestuurd. In Chat GPT kan je dat niet, daar moet je een nieuwe chat openen.

De uiteindelijke goede Chat GPT prompt die je overhoudt breng je naar de Chat GPT interface. Daar open je een nieuwe chat en voer je de prompt in. Je zal zien dat de output goed is, zonder gedoe.

Het grote voordeel van deze werkwijze? Je hebt niet alleen een plek om je prompts te maken én te bewaren, je kan de prompt een volgende keer gewoon aanpassen aan een ander onderwerp.

De leerkracht kan de les gewoon aanpassen aan De Franse Revolutie…

Welk model kies je in de Playground?

Maak je prompt in het model dat je van plan bent te gebruiken in Chat GPT, of gebruik een zwakker model om je prompt te maken en een krachtiger model om je Chat GPT prompts uit te voeren.

Selecteer in geen geval GPT-4 om je prompt op te bouwen en om hem vervolgens in Chat GPT uit te voeren in GPT 3.5. Want dat loop je het risico dat GPT 3.5 over de instructies struikelt.

Vuistregel: voer de prompts die je hebt gemaakt op een krachtig model nooit uit op een zwakker model. Je kan wel je prompts maken op een zwakker model en die dan uitvoeren op een krachtiger model.

Chat GPT prompts principe nr. 4 – Vermijd ambiguïteit in je woordkeuze

Maak je een aangepaste prompt? Vraag je dan af wat elk woord in je prompt precies doet met de uitvoer. Want elk afzonderlijk woord stuurt de AI naar een bepaald resultaat.

Stel je wel de juiste vraag? Wijzig een woord in je prompt en analyseer de output. Verandert er iets of verandert er niets? Vaak merk je dat tot wel 90% van de woorden in je prompt helemaal niets doen. Dat maakt ze niet slecht, maar het is beter goede woorden te gebruiken die écht iets doen.

Hoe vermijd je slechte output?

 1. Begin je prompts klein en breid ze geleidelijk aan uit.
 2. Breng kleine veranderingen aan en probeer die vijf keer uit.
 3. Probeer verschillende modellen uit.

Chat GPT prompts principe nr. 5 – Subjectieve en objectieve woorden

De AI probeert de woorden die je gebruikt te interpreteren. Sommige woorden hebben een duidelijke, afgelijnde betekenis. Andere hebben die niet. Valt het resultaat dat AI je geeft tegen, dan is dat vaak het gevolg van het feit dat je subjectieve en dus dubbelzinnige woorden hebt gebruikt.

Let wel, subjectieve woorden zijn niet slecht, maar je mag er je prompt niet mee beginnen.

 1. Probeer in het begin je prompt te maken met alleen objectieve woorden.
 2. Streep alle subjectieve woorden weg, zodat je alleen de objectieve woorden overhoudt.
 3. Begin klein en voeg geleidelijk subjectieve woorden toe als dat nodig is.

Gebruik je toch een subjectief woord, vraag dan aan de AI hoe die het subjectieve woord interpreteert. Zo krijg je een idee van wat er eigenlijk gebeurt als je je prompt maakt.

Ik beperk me tot deze vijf, maar er zijn er nog tien extra

Matt Zimmerman gooit er in zijn online prompting cursus nog 10 extra Chat GPT prompts principes tegenaan. Zoals het aantal instructies dat je het best geeft, de beste plaats waar je die instructies zet, hoe je een prompt schrijft die de output extra smaak geeft…

Ik zou zeggen: volg de cursus Chat GPT prompts principes van Matt Zimmerman want die opent een hele wereld. Binnenkort ligt die hele wereld aan je voeten.

© C’bon, copywriter in Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bettina

  Amaai, begrijp er niet veel van, maar jij wel 😊.
  Ik hou me bij mijn verfborstel en snoeischaar. De doe-het-zelf shops is meer mijnen dada 🤦‍♀️

  • Christine

   En dat doe je goed! 🙂