Praktijkgids SEO Schrijven 2020? Onmisbaar!

Praktijkgids SEO Schrijven 2020
Een dijk van een boek! Prachtig hulpmiddel, mooi geschreven, overzichtelijk gestructureerd. Vol kennis en weetjes. En alles makkelijk toepasbaar.

Rutger Steenbergen heeft een heel praktisch en leesbaar boek uit: Praktijkgids SEO Schrijven 2020. Als copywriter SEO vind ik het zo’n goed boek dat ik er een aparte blog aan wijd. Je vraagt je misschien af: “Rutger Steenbergen, wie is dat in godsnaam?” Wel, dat was mijn eerste SEO-instructeur, een Nederlander uit Zwolle, en tot nog toe de allerbeste die ik ooit heb gehad. Wat hij me die dag allemaal bijbracht aan SEO-kennis en -wijsheid, grenst aan het ongelooflijke.

Het is ook een zalige man, “één van de mannen die deugen”, zou Rutger Bregman zeggen! Ik ben hem na die cursus blijven volgen. En telkens als ik een vraag heb, krijg ik prompt een antwoord. Deze fijne man heeft nu ook een superpraktisch boek geschreven over het schrijven van 100% SEO-proof teksten om hoger te ranken in Google. Geen zin om de volledige Praktijkgids SEO Schrijven 2020 te lezen? Hieronder vind je de beste tips op een rijtje.

Praktijkgids SEO Schrijven 2020 heeft het over … SEO, uiteraard

Bij de start geeft Rutger uitleg over SEO, zoekmachineoptimalisatie én over SEO-schrijven. Dé basis om die lange weg naar titel van SEO-specialist Gent aan te vatten. Vervolgens legt hij uit hoe Google werkt. Dat inzicht is nodig om teksten te kunnen schrijven die Google vindt én rankt, als het even kan zo hoog mogelijk. Je schrijft altijd met een bepaald doel en een welbepaalde conversie voor ogen: niet alleen dat Google je teksten rankt, maar ook dat de lezer je teksten leest en uiteindelijk doet wat jij wilt. Op elke pagina plaats je dus een call to action. Inderdaad, zoals deze hieronder.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Houd daarbij altijd rekening met beeldschermlezen. Een lezer leest vooral wat linksboven staat. Hoe meer hij naar beneden scrolt, hoe minder hij uit de tekst haalt. Wil je iets verkopen? Doe dat dan meteen in het begin van je tekst, wacht niet tot je de laatste zin hebt bereikt. Bij dit alles moet je uiteraard zorgen voor goede copy, met van die kleine geruststellende zinnetjes erbij waardoor je lezer overstag gaat. Zoals: “Niet tevreden, geld terug”. Kan je het niet zelf, dan helpt een goede copywriter je wel. Maar het is nu net de bedoeling van de Praktijkgids SEO Schrijven 2019  boek dat je het inderdaad zelf kan.

Scoor op de juiste zoektermen

Ook het luikje over zoektermen waarop je wilt scoren krijgt uiteraard de nodige aandacht. Rutger heeft dezelfde mening als ik. Ook hij zegt dat het zonde is zoveel tijd en energie te steken in teksten die een antwoord bieden op een vraag die niemand zich stelt. Het is dus geen slecht idee om te investeren in een betalend zoekwoordenprogramma. Even tussendoor, ik gebruik het betalende (en best dure) SECockpit van SwissMadeMarketing, en ben daar zeer tevreden over. Rutger geeft ook de raad te kiezen voor zoekwoorden op basis van intentie, zoekt iemand louter informatie, of bevindt hij zich al een stap verder in het koopproces? Pas je teksten daarop aan.

Ik heb dat trouwens ook al aangehaald in een vorige blog over het vinden van de juiste sleutelwoorden voor online. Met longtailzoekwoorden behaal je soms meer resultaat dan met korte, algemene en generieke zoekwoorden. Let op het verschil tussen de zoekwoorden: Balletschoenen – Roze balletschoenen in Gent – Roze balletschoenen voor meisjes van zes in Gent. Wie in Gent woont, van plan is roze balletschoenen te kopen voor het dochtertje van zes, en op een website terechtkomt die een pagina heeft geoptimaliseerd rond dat zoekwoord. Tja, dan heeft die Gentse schoenenwinkel er een klant bij.

Wie balletschoenen zoekt, die vindt
Op zoek naar balletschoenen voor een meisje van zes, in Gent!

Maak je teksten SEO

Dat gaat van het optimaliseren van de titel voor geïnteresseerde bezoekers én zoekmachines, tot het schrijven van belachelijk goede en overtuigende titels die tegelijk werken voor SEO en je website. Rutger heeft me trouwens een lijst aan de hand gedaan van 350 goede SEO-titels. Man, heb ik daar al gebruik van gemaakt!

Verder besteedt hij aandacht aan de metaomschrijving, hoe aantrekkelijker en overtuigender je die schrijft, hoe hoger het aantal mensen doorklikken. Je doorklikpercentage kan je trouwens volgen én optimaliseren met Google Search Console, een must voor mensen die een website hebben.

Ook je url hoor je te optimaliseren voor zoekmachines. Je zorgt er met andere woorden voor dat je zoekwoord in die url staat. Een voorbeeld, de url van deze webpagina luist als volgt: c-bon.org/praktijkgids-seo-schrijven-2019. Je kan wellicht al raden wat het zoekwoord van deze blog is. Inderdaad, het zoekwoord is Praktijkgids SEO Schrijven 2020.

Nog zaken die op de to-dolijst staan:

  • Verbeter je paginatitels om je bezoekers vast te houden.
  • Verwerk je sleutelwoorden en zoektermen in koppen en tussenkoppen.
  • Optimaliseer je afbeeldingen en voorzie ze van een alt-tag.
  • Let op je keyword density.
  • Verwerk gerelateerde woorden en synoniemen in je tekst.
  • Plaats gerichte links.

In deze blog lees je zeven tips om je tekst SEO-gewijs te verbeteren.

Google houdt van spinnen, jakkes…

Google houdt van websites die aan elkaar hangen als een spinnenweb, met pagina’s die intern naar elkaar verwijzen. Je allerbeste pagina’s bestempel je dan als cornerstone content, ze worden dan een hub waar veel van je pagina’s naar linken.

Praktijkgids SEO Schrijven 2020, een must in elke schrijfbib
Google is gek op webpagina’s in een website die als een spinnenweb in elkaar steken

Steek ook de nodige tijd in vormgeving. Dat betekent dat je zorgt voor:

  • mooie overzichtelijke alinea’s,
  • uitnodigende tussentitels,
  • mooie, krachtige en onderscheidende beelden. Zelf foto’s maken is een originele optie, met een smartphone lukt dat al heel aardig.

Werkelijk niemand houdt ervan een grote massa tekst te lezen. Zo logisch! En toch zie ik mensen zo vaak hun lezer lappen tekst voorschotelen zonder ook maar één tussentiteltje. Ik weet niet hoe het zit met jou, maar als mijn oog op zo’n pagina valt, dan ben ik weg. Binnen de seconde.

Zorg ook dat je inleidingen onweerstaanbaar zijn zodat mensen verder lezen. Misschien lijkt de volgende tip je vreemd, maar maak in die inleiding meteen duidelijk wat iemand aan je info heeft. Te weinig mensen lezen helemaal door tot aan het eind. Zet je je info niet in het begin, dan loop je het risico dat mensen die niet meekrijgen.

Maak je website sneller, en ook daarvoor heb ik ondertussen gezorgd: ik heb een IT-man op mijn eigen website gezet, en ben overgestapt van One.com naar Combell. Mijn desktopsnelheid is 98%, mijn mobiel 88%. Wie doet beter? Snelheid van je website meet je trouwens hier.

… en ook van addertjes onder het gras

En dan komt dat addertje van onder het gras vandaan. Uiteindelijk zullen alle voorgaande stappen niet veel helpen als je een website hebt die geen autoriteit heeft. Daar moet je dus aan werken. Vraag mensen en klanten heel actief een link te leggen naar jouw site, onder de juiste ankertekst.

Praktijkgids SEO Schijven 2020, van Rutger Steenbergen
Adders zijn er altijd en overal, ook en zeker in SEO

Houd ook altijd in het achterhoofd dat de toekomst mobiel is en dat dat zijn gevolgen zal hebben voor het scannen. Een mobiel scherm is ook kleiner dan een desktopscherm. Hoog tijd dus om gebalder te gaan schrijven. Oeps, ik merk dat ik ook nog veel te leren heb.

Ook voice search zal meer en meer toenemen en invloed hebben op de zoekvragen die mensen zich stellen. Bereid je maar voor op zoekvragen die een hele vraagzin lang zijn: “Welk behangpapier is het best voor in de keuken?”, bijvoorbeeld.

Kortom: positieve pluim voor de Praktijkgids SEO Schrijven 2020 van Rutger Steenbergen

Zalige man, die wat hij weet in héél fijne makkelijke woorden en met heel veel praktijkvoorbeelden deelt met zijn lezers. Alles wat hij weet, geeft hij door. En graag. Ik ben in mijn leven nog maar weinig mensen tegengekomen die zo veel geven als Rutger. Wel, ik geef hem graag alle complimenten terug, want hij én zijn Praktijkgids SEO Schrijven 2020 verdienen het. En met deze positieve noot sluit deze copywriter in Gent af. Tot de volgende.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande SEO-blogs?

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Waarom bloggen als ondernemer? Om deze vier redenen

Waarom bloggen als ondernemer? Om deze vier redenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *