Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Geschatte leestijd: 13 minuten

Als specialist SEO Gent gaf ik de aanwezigen op een huldiging van EROV de volgende tips mee over SEO, net genoeg om mee aan de slag te kunnen. Lees ze, en ook jij staat meteen een pak verder.

C'bon gaat graag door het leven als specialist SEO Gent
C’bon, specialist SEO Gent, verklapt in deze blog veel van haar geheimen.

Presentatie als specialist SEO Gent

Ik zet hieronder kort uiteen wat ik de aanwezigen heb proberen bij te brengen.

  1. Wat is SEO?
  2. Bepaal de juiste zoekwoorden
  3. Tekst schrijven en optimaliseren: tips & tricks
  4. Promoten
  5. Handige tools

Na de uiteenzetting merkte één van hen op: “Oesj, en ik die dacht dat ik goed bezig was. Ik moet dringend van tactiek veranderen, kan je me daarbij helpen?”. Wat denk je dat mijn antwoord was? Hier gaan we.

Deze blogger en specialist SEO Gent vind de juiste onderwerpen voor blogs.
SEO specialist C’bon schrijft leesbare blogs die ranken
  1. Wat is SEO?

SEO (Search Engine Optimization of Zoekmachineoptimalisatie) is je webpagina’s optimaliseren rond bepaalde sleutelwoorden zodat ze hoger scoren in Google.

Op die manier slaag je erin meer bezoekers naar je website te trekken zonder dat je daar ook maar één eurocent extra voor hoeft te betalen. Gedaan dus met die dure Google Adwords-campagnes.

Wil je trouwens meer weten over seo vs sea?

Specialist SEO Gent gezocht? Contacteer C'bon!
Schoon en ongelooflijk interessant, dat is SEO.

Om je webpagina’s te optimaliseren, moet je weten wat Google belangrijk vindt. Google geeft vooral punten aan de volgende vijf pijlers: techniek, snelheid, content, links en autoriteit. Veel ervan heb je zelf in de hand.

Op het vlak van TECHNIEK moet je ervoor zorgen dat je website https-beveiligd en gebruiksvriendelijk is, dat je een mobiele versie hebt en dat ze allebei snel laden. Via de volgende links test je de snelheid van je website, mobiel en desktop:

Qua SNELHEID van je website heeft Google vooral aandacht voor drie core webvitals (zie verder) die stuk voor stuk te maken hebben met gebruikservaring. Want zeg nu zelf, als je een webpagina bezoekt en die laadt niet snel, of je komt op een lelijke pagina terecht, dan ben je toch meteen weg?

Zit de gebruikservaring echter goed, dan vertaalt zich dat in een hogere ranking in Google. En dat is super.

In deze Google Update-blog lees je er alles over.

Er zijn drie core webvitals

  1. LCP Largest Contentful Paint: de tijd nodig om het grootste element op je webpagina te laden. Je bezoeker moet maximaal binnen de 2,5 seconden kunnen overgaan tot interactie.
  2. FIDFirst Input Delay: de tijd die je server nodig heeft om te reageren zodra je bezoeker op een link klikt.
  3. CLS Cumulative Lay-Out Shift: je webpagina moet visueel stabiel zijn en niet constant verschuiven.

En wat op het vlak van goede CONTENT of zelfs content marketing? Google begrijpt de menselijke taal, intenties én spelfouten steeds beter door artificiële intelligentie (A.I). Het leuke gevolg daarvan? Dat je webpagina daardoor vaak in aanmerking voor verschillende zoekwoorden, zelfs woorden die niet in je tekst staan.

Ook het EAT-principe is belangrijk als rankingfactor. EAT staat kort voor expertise, AUTORITEIT en betrouwbaarheid. Belangrijk in de ogen van Google om de kwaliteit van een pagina te beoordelen.

De SEO-technieken die je bij dit alles gebruikt én iets meer uitleg over goede LINKS en het belang van linkbuilding komen straks aan de beurt. Nog even geduld, deze specialist SEO Gent zet graag alles gestructureerd op een rijtje.

Mijn tip? Blijf unieke en sterke content maken die een antwoord geeft op de zoekvraag en zoekintentie van de geïnteresseerde bezoeker. Lange teksten hebben altijd een streepje voor. Grote hoeveelheden content ook.

  1. Toptip van deze specialist SEO Gent? Bepaal de juiste zoekwoorden

Formuleer je missie en visie, en bepaal vervolgens de juiste zoekwoorden. Kruip daarbij in het hoofd van je bezoeker en stel je de volgende vragen:

  • Wat maakt jouw product zo uniek?
  • Waarom ben jij de beste aanbieder?
  • Wat kunnen mensen doen met je product?
  • Waarom bied jij je diensten/product aan?
  • Hoe zal jouw product het leven van je bezoekers verbeteren?

Let wel: vroeger optimaliseerde je een webpagina rond één hoofd zoekwoord, zoekterm of sleutelwoord die je regelmatig op strategische plaatsen herhaalde. Schrijven rond dat ene belangrijkste zoekwoord is echter volledig passé. Nu kijkt Google meer naar groepen van woorden, een topic cluster dus, die iets met elkaar te maken hebben.

Schets dus de nodige context en gebruik daarbij woorden die aan elkaar gerelateerd zijn. Op die manier snapt Google nog beter welke informatie je biedt.

Hoe bepaal je nu de juiste zoek- of sleutelwoorden voor je website?

1 – Denk altijd vanuit het hoofd van je bezoeker

Ik kan niet benadrukken hoe belangrijk dat is: denk vanuit je bezoeker en je klant en niet vanuit je bedrijf of product. Als er iets is dat mijn 7 jaar ervaring als SEO specialist me heeft geleerd, dan is het dat wel.

  • Welke woorden voeren je bezoekers in op Google als ze jouw product zoeken?
  • Vraag even rond bij bekenden of doe een brainstorm.
  • Kijk eens rond op answerthepublic.com, wat je daar vindt aan vragen grenst aan het ongelooflijke!
Specialist SEO Gent gezocht, of een copywriter SEO? Gevonden!
Bezoek zeker eens answerthepublic.com.

Een basiswoordenlijst van zoekwoorden stel je op via:

Deze specialist SEO Gent zorgt voor rankende blogs en websites.
C’bon schrijft rankende webcopy

2 – Kies zoektermen die bestaan uit meerdere woorden

Zoekwoorden die bestaan uit meerdere woorden – long tail keywords in het jargon – verengen het grotere algemene zoekwoord. Maar dat is helemaal niet zo slecht, want daarmee wordt de concurrentie een pak minder.

Je wilt een voorbeeld? Denk aan het verschil tussen Balletschoenen – Roze balletschoenen – Roze balletschoenen voor meisjes van zes. Minder mensen zoeken weliswaar op die laatste langere zoekterm, maar wie een dergelijke woordcombinatie invoert in Google heeft wel de intentie om te kopen.

Hoe vind je de juiste sleutelwoorden? C'bon, specialist SEO Gent
Long tail keywords: illustratie van Yoast

3 – Controleer het zoekvolume

Zeker doen, want het is vergeefse moeite om tijd en energie te steken in het optimaliseren van webpagina’s rond sleutelwoorden waar niemand naar zoekt. Hoe kan je het zoekvolume vinden? Via de Zoekwoordplanner van Google (de Keyword Planner) en Google trends.

Een voorbeeldje? Om deze blog te schrijven twijfelde ik tussen de woorden specialist en deskundige. Een bezoekje aan Google trends maakte meteen duidelijk op welk woord de Vlamingen het meest zoeken, zie het screenshot hiernaast. Om het zoekvolume te analyseren gebruik ik, als specialist SEO Gent (ik herhaal die omschrijving eigenlijk wel graag) het programma SECockpit. Volgens mij het beste op de markt, maar helaas ook vrij duur.

Op zoek naar een specialist SEO Gent? C'bon helpt graag
Er wordt duidelijk meer gezocht op specialist dan op deskundige.

4 – Analyseer de competitie

Vergeet deze stap niet. Voer het sleutelwoord in in Google, bekijk de eerste tien websites en kijk hoe ze eruitzien. Hebben ze interessante content? Zijn ze SEO-geschreven? Hebben ze titeltjes en subtitels? Denk je dat je het beter kan? Probeer het dan gewoon.

  1. Tekst schrijven en optimaliseren, tips & tricks

Tips & tricks van een “specialist SEO Gent”. Ik ben eigenlijk best trots op die titel (smiley). Denk voordat je begint te schrijven goed na over de structuur van je website. Groepeer je gevonden zoekwoorden in thema’s en deel die dan zo logisch en plat mogelijk in. Interessantste termen plaats je hoog in de hiërarchie, de gevonden zoekwoorden wijs je vervolgens logisch toe.

C'bon, specialist SEO Gent
Op de homepagina voorzie je categorieën en bestemmingspagina’s

Wat het schrijven van de tekst betreft: ook hier is de voorbereiding alles. Schrijf de tekst en spits je daarbij in de eerste plaats toe op je bezoeker. De tekst is er immers in de eerste plaats voor hem. Verdeel je tekst over alinea’s, gebruik af en toe een tussentitel om de tekst scanbaar te maken voor de gehaaste lezer – en wie is dat tegenwoordig niet? Pas dan optimaliseer je je tekst voor zoekmachines.

C'bon, specialist SEO Gent
Deel je website zo plat mogelijk in.

Hoe optimaliseert deze specialist SEO Gent een tekst?

Google analyseert een tekst als volgt.

  • Hoe dikwijls komen de sleutelwoorden voor?
  • Waar staan ze in de tekst?
  • Hoe ver staan ze uit elkaar?
  • Hoe vaak komt het woord voor op internet?
  • Zijn er synoniemen? Gebruik die dan!

1 – Zet de zoektermen op strategische plaatsen

Het principe van zoekmachine optimalisatie? Zet je zoektermen op strategische plaatsen als titel, tussentitel, eerste alinea, titel en alt-tag van een afbeelding. Zorg ervoor dat je je sleutelwoord mooi verspreidt over de tekst en dat je niet overoptimaliseert. Je berekent het als volgt: aantal zoekwoorden/aantal woorden x 100.

Hoed je voor keyword stuffing! Een resultaat tussen de 1 en 2% beschouwt Google als natuurlijk. Voor een resultaat boven de 2,5% geeft Google strafpunten. Plugins voor WordPress als Yoast SEO berekenen dat alles voor jou. Handig. Een andere mogelijkheid is een keyword density checker gebruiken.

2 – Verzorg zeker je meta’s en je serps

Want Google én je bezoekers zien die meta’s als eerste in de vorm van serps (= Search Engine Results Page, of Search Engine Result Pages). Die verschijnen meteen bij een zoekopdracht op Google, maak ze dus zo aantrekkelijk mogelijk. Verwerk je zoekwoord in de volgende meta’s.

C'bon, specialist SEO Gent
Voorbeeld van een snippet zoals die op Google verschijnt
  • SEO-titel: die komt tevoorschijn op de zoekresultaten van Google. Het is ook op basis van deze titel dat Google zijn ranking bepaalt. Zet de belangrijkste zoekterm vooraan en je bedrijfsnaam aan het einde. Maak de titel uniek en relevant, duidelijk en pakkend. Mik op een klik.
  • PS: zorg ook voor een goede titel voor je eigenlijke webpagina: probeer in niet meer dan 60 karakters de mensen te triggeren. Enkele voorbeelden.
    • Waarom je na de lunch geen koffie moet drinken (waarom-vraag)
    • 9 x de lekkerste gerechten met avocado (lijstjes)
    • De 5 grootste fouten tegen etiquette (fouten)
    • Het geheim van de lekkerste pasta (must-know)
    • 20 kilo lichter in drie maanden (concrete claims)
    • Snel een lekkere ovenschotel op tafel (gemak)
  • Metaomschrijving: deze wordt zichtbaar bij een zoekopdracht in Google. Doe die aansluiten bij de inhoud van het artikel maar beschouw die als een advertentie, tussen de 135 en 156 karakters lang, herhaal de hoofdzoekterm en formuleer actief, verwerk specificaties (prijs, formaat, volume), en val op met afwijkende tekens: ! ✓ ➼ ☎
  • Url : ook hier hoort het zoekwoord te staan (zoals in www.c-bon.org/freelance-copywriter)
  1. Promoten

Links zijn en blijven essentieel voor Google. Niet alleen de links van jouw websites naar andere, ook links van andere websites naar de jouwe, en de interne links in je website zelf. Hoe krijg je nu een goede link? Door aandacht te besteden aan de ankertekst.

C'bon, specialist SEO Gent
Wil je linken naar een Siamese kat, zet de link dan onder de woorden Siamese kat.
  • Plaats de link exact onder de woorden waarop je wilt scoren.
  • Zet dus geen link onder Meer info, wel onder Meer info over een Siamese kat.
  • Link zeker naar andere pagina’s in je website en creëer een spinnenweb: ook een interne link is een link en krijgt goede punten van Google.

Hoe promoot je je website nu?

  • Vroeger ging het er gemakkelijker aan toe. Je hoefde geen SEO specialist te zijn om onderdeel te worden van een directory, links te kopen in marketingartikels …
  • Nu draait alles om content marketing, cross promotion, het creëren van een community, actief zijn op sociale media: je kan nieuws brengen, een prijsvraag organiseren, een kennisrapport aanbieden, choqueren, een ijzersterke tutorial maken, meeliften met trends, visuele content inzetten, persberichten verspreiden met een link erin.
  • Alweer een gouden tip: start een serie zakelijke blogs op. Waarom bloggen? Omdat je je website maar kunt optimaliseren rond een beperkt aantal sleutelwoorden. Nochtans zijn er oneindig veel mogelijke zoekwoorden. Via je zakelijke blogs beantwoord je ook andere veelgestelde vragen, en via die blogs koppel je terug naar je hoofd- en productpagina’s. Belangrijk in een goede blog is de piramidestructuur: zet het belangrijkste altijd bovenaan.
  1. Handige tools, ook voor een specialist SEO Gent

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.
SEO-blogschrijver nodig die je blog hoog doet ranken? Hoe ik dat garandeer? Je leest deze blog toch ook?

Meten is weten, altijd en overal, en niet alleen voor een specialist SEO Gent, maar voor iedereen. De volgende tools zijn in het leven geroepen om al je SEO-inspanningen te meten.

Check je:

  • bezoekersstatistieken met Google Analytics
  • prestaties in Google via Google Search Console
  • rankings met een ranktracker zoals Whatsmyserp

Nog een paar andere handige tools:

Bovenstaande tips samengevat

  1. ONDERSCHEID je (want jij bent uniek en anders dan de andere)
  2. VERBETER de techniek van je website
  3. KEN je bezoekers en weet hoe ze zoeken
  4. ACHTERHAAL de woorden die ze gebruiken
  5. SCHRIJF en optimaliseer teksten met zoektermen
  6. PROMOOT je content
  7. MEET wat werkt en verbeter je strategie

Hulp nodig?

Contacteer me. Dat kan ook per e-mail. En wat de titel specialist SEO Gent betreft, ik kan je als copywriter in Gent uiteraard ook helpen als je buiten Gent woont. Afstand heeft geen belang. En met deze positieve noot eindig ik deze blog. Tot de volgende!

Wil je een website die werkt? Contacteer SEO copywriter C'bon

© C’bon

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten