Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Wil je een goede blog schrijven? Start dan let een sleutelwoordenonderzoek.
Sleutelwoordenonderzoek is dé basis om een blog te schrijven waarbij de kans groot is dat die gevonden én gelezen wordt.

Als SEO copywriter heb ik de volgende vraag al zo vaak gekregen: “Een goede blog schrijven, hoe doe je dat?” Na het uittypen van meer dan 100 eigen blogs en 500 bedrijfsblogs – rond een rode draad in een duidelijke structuur – meen ik het antwoord te kennen. Hieronder lees je welke technieken deze copywriter in Gent de afgelopen jaren heeft toegepast.

Deze twee tips geef ik je nu al mee: start zeker met een sleutelwoordenonderzoek en volg een SEO-cursus. Je wilt toch dat je blog gevonden én gelezen wordt en dat hij veel bezoekers per maand trekt?

Wil je een goede blog schrijven? Volg deze 5 tips

Tip 1. Start met een sleutelwoordenonderzoek

Eerlijk? Ook deze blog is het gevolg van een sleutelwoordenonderzoek. Ik ben namelijk gaan kijken hoeveel mensen in Google de volgende zoekvraag intypen: ‘Hoe een goede blog schrijven?’, en dat bleken er vrij veel te zijn. Uit een extra concurrentieonderzoek kwam naar voren dat ik met een blog over dit onderwerp een goede kans maak om op die felbegeerde eerste pagina van Google te komen. Tja, dan maar doen, zeker? Gratis tip van een specialist SEO Gent.

Vergeet zeker ook niet de context rond die sleutelwoorden te schetsen. Want Google kijkt daar vanaf 2021 naar.

Wil je een goede blog schrijven? Dan moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je het hebt over een goed onderwerp, zelfs het juiste onderwerp, waar mensen zich daadwerkelijk vragen over stellen. Dat je een tekst wijdt aan een thema waar ze meer informatie over willen en waar ze online naar op zoek gaan.

Doe je dat niet, dan blijft je blog onvindbaar – want niemand zoekt ernaar – en dat is zonde van je tijd én energie. Het duurt immers wel even voordat je een tekst hebt geschreven, relevante informatie geeft, een goede titel vindt en alles volledig optimaliseert. Een sleutelwoordenonderzoek als basis voor je artikelen is dan ook broodnodig.

Vind je een sleutelwoordenonderzoek overbodig, dan vrees ik dat je blog onvindbaar wordt. En wie schrijft er nu met de bedoeling niet gelezen te worden? Niemand toch? Jij toch ook niet?

Tip 2. Schrijf in een omgekeerde piramidevorm

Op school werd ik – en wellicht ook jij – aangeleerd om teksten te schrijven die bestaan uit een inleiding, midden en slot. Je bouwde dus op naar een conclusie. Dat doe ik dus niet meer, want dat is helemaal passé. Schrijf je een blog, doe dat dan in een omgekeerde piramidevorm en plaats het belangrijkste bovenaan.

Inderdaad, al in de eerste alinea van je blog moet je de essentiële informatie en boodschap vermelden. In de volgende alinea’s geef je dan meer uitleg voor de mensen die echt geïnteresseerd zijn. Lezers die online lezen zijn heel ongedurig en willen heel snel weten waarover een tekst gaat. De meesten lezen trouwens alleen maar de eerste alinea’s. Zorg dat ze de boodschap mee hebben.

Al in de eerste alinea van je blog moet je de belangrijkste informatie en boodschap vermelden.

Een goede blog schrijf je in een omgekeerde piramidevorm. Het belangrijkste staat bovenaan.
Plaats het belangrijkste bovenaan. Nooit onderaan!

Tip 3. Wil je een goede blog schrijven? Schrijf dan vooral leesbaar

Probeer mensen mee te trekken in de persoonlijke verhalen in je blogs en maak je lezer nieuwsgierig. Dat is makkelijker als je schrijft vanuit een actieve persoon. In mijn blogs schrijf ik altijd vanuit de ik-vorm. En dat kan want het zijn mijn woorden, mijn gedachten en mijn visie en daar ben ik trots op. Toon gerust je persoonlijkheid in je eigen blog via je eigen persoonlijke schrijfstijl.

Doe ook zeker een poging je teksten zo leesbaar mogelijk te maken. Een goede structuur is daarbij belangrijk, naast het vermijden van moeilijke woorden. Doe zeker ook een poging actief te schrijven. Mijd dus passieve zinnen met het woord ‘worden’. Dan wordt de kans groot dat de mensen blijven lezen.

In mijn eindcontrole ga ik actief op zoek naar vormen met worden, want ook ik gebruik die regelmatig omdat ze zo ingebakken zitten in onze schriftelijke en mondelinge cultuur. Ik schrap ze allemaal en herschrijf de zin. Vaak herlees ik mijn blogpost de volgende dag met een frisse blik.

Doe ook zeker een poging om je teksten zo leesbaar mogelijk te maken. Actief schrijven is dus de boodschap.”

Dat je gebruikmaakt van verbindingswoorden is ook belangrijk. Je lezers hechten immers belang aan een duidelijke structuur en die verbindingswoorden helpen daarbij. Ik denk aan woorden als in de eerste plaats, daarom, immers, ten slotte, dus, als gevolg…. Het zijn die kleine woordjes die het hem doen.

Leesbaar schrijven is een voorwaarde om een goede blog te verkrijgen
Leesbaar schrijven komt neer op oefenen. En kritisch nalezen mét een frisse blik.

Tip 4. Verzorg de lay-out van je tekst

Het eerste wat je lezer opvalt is de lay-out van de blog. Is die aantrekkelijk? Is die verzorgd? Een goede blog is opgebouwd uit korte alinea’s die niet meer dan 150 woorden tellen.

Maak gebruik van tussentitels, durf witruimte te gebruiken, zorg voor een quote of haal een belangrijke zin uit je blog en geef die een prominente, extra opvallende plaats.

Ik maak ook altijd gebruik van zeker één afbeelding, en vaak zelfs een aantal afbeeldingen. Lezers kijken eerst naar het volledige plaatje en beginnen dan pas met lezen.

Wil je een goede blog schrijven? Schotel dan de mensen iets aantrekkelijks voor, zowel visueel als qua inhoud, dan blijven ze plakken.

Tip 5. Volg een cursus SEO

Dit laatste puntje is zeker niet het minste. SEO is dé basis om een goede blog te schrijven. Kennis van de SEO-regels en het toepassen ervan – in combinatie met dat verplichte sleutelwoordenonderzoek – verhoogt de kans dat je tekst teruggevonden wordt op die felbegeerde eerste pagina van Google.

Ik ken blogschrijvers genoeg die werkelijk prachtige teksten schrijven, maar bij wie je in één oogopslag merkt dat zij geen kaas hebben gegeten van SEO. En dat is zo jammer.

Waarom is kennis van SEO zo belangrijk? Omdat je wilt dat iemand je blog ook vindt nadat je die geschreven en gepubliceerd hebt.

Het toepassen van SEO-technieken zorgt ervoor dat je hoger scoort dan je concurrenten. Ze kennen is dan ook een meerwaarde.

Als je op zoek bent naar een goede en gratis basiscursus SEO, dan kan ik alleen maar met lof spreken over Yoast. Na een paar uur heb je de techniek onder de knie en weet je hoe je een goede blog schrijft.

En ben je op zoek naar een goede blogopleiding? Klop dan aan bij Editio.nl.

Heb ik de vraag ‘Hoe een goede blog schrijven’ goed beantwoord?

Heb je een blog nodig? Ben je als bedrijf op zoek naar een SEO-copywriter die een goede blog voor je schrijft? Die ervoor zorgt dat je blogs online teruggevonden worden? Fantastische blogs die een ijzersterk verhaal brengen onder een aantrekkelijke titel?

Doe dan beroep op mezelf, Christine Bonheure van C’bon. Ik help je graag. Hier vind je alvast een aantal referenties van bedrijven voor wie ik blogs heb geschreven.

De basis voor deze blog is trouwens geschreven door Stijn Verschaffel, tweedejaarsstudent communicatiemanagement én mijn allereerste stagiair ooit. Zoals hij mogen er nog meer komen, want wat een communicatief talent! Hij interviewde me over het schrijven van een blog en schreef dat gesprek uit in deze blog. Ik heb slechts hier en daar wat moeten bijsturen.

Top! Ik deel zijn feedback graag met jullie!

“Christine, hoe doe jij dat toch! Zo toveren met woorden? Ge-wel-dig!
Heb enorm veel geluk met een opdrachtgever als jou in vergelijking met de medestudenten. Heb enorm veel bijgeleerd, vooral over SEO en hoe dat allemaal werkt. Echt merci!!! En de manier waarop jij enorm toegankelijk bent en gewoon jezelf bent, maakt deze korte ervaring zoveel aangenamer.


Groetjes,

Stijn”

En met deze positieve noot sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!

Copywriter inhuren? Of een blogger inhuren? Ik ken wel een goedje! 🙂

© C’bon

Ook geïnteresseerd in één van de onderstaande blogs?

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

Praktijkgids SEO Schrijven 2020? Onmisbaar!

Praktijkgids SEO Schrijven 2020? Onmisbaar!

Waarom bloggen als ondernemer? Om deze vier redenen

Waarom bloggen als ondernemer? Om deze vier redenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *