Goede opleiding bloggen gezocht? Klop aan bij Editio.nl!

Bloggen kan je leren! En ik kan het weten, want als copywriter in Gent heb ik al meer dan 100 eigen blogs en 500 bedrijfsblogs op de teller staan. Hoe meer blogs je schrijft, hoe vlotter het allemaal gaat. Maar omdat mijn boekhouder me vorig jaar de raad gaf om wat extra kosten te maken, dacht ik: “Waarom eens geen opleiding bloggen volgen bij Editio, een beetje theorie is toch altijd meegenomen?”

Editio.nl biedt tal van schrijfcursussen aan, van journalistieke artikels over longreads tot creatieve schrijfexperimenten. En dus ook een zes weken durende online opleiding bloggen, afstandsonderwijs dus, voor 350 euro. Vond ik een goede deal en ik heb me dus aangemeld. En weet je wat? Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de begeleiding.

Nog fijner nieuws? Ik ben nu een gekwalificeerde blogger! Wil je een blogger inhuren? Dan beveel ik mezelf ten sterkste aan. 🙂 Maar lees vooral verder.

Op zoek naar een opleiding bloggen? Rep je naar Editio!

Inhoud opleiding bloggen bij Editio.nl

Dit is wat de cursus me beloofde. Ik zou eerst leren afbakenen waarover ik zou gaan schrijven. Dat ging al goed, ik heb het nu al vaak over sollicitatiebrieven, literatuur en SEO. Verder zou ik een aantal deelonderwerpen uitwerken in verhaalideeën, een of meer schrijfgenres kiezen waarmee ik me kon onderscheiden, een aantal teksten schrijven en ten slotte mijn blogs leren presenteren.

Ik geef het toe, ik heb wel wat bijgeleerd. Niet zo bijster veel, ik ben nu eenmaal een ervaren rot in het blogschrijven. Maar in vergelijking met de barslechte schrijfcursussen die ik in het Centrum voor Avondonderwijs heb gevolgd – cursus Copywriting, Creatief schrijven en cursus SEO copywriting – sprong deze er heel positief boven uit.

Dat had veel, zo niet alles te maken met instructeur Jan van Mersbergen, Nederlands auteur, werkzaam op een Nederlandse uitgeverij én literair recensent. Zodra ik mijn tekst ter beschikking stelde via het online platform, reageerde hij meteen. Zelfs op een luie zondagmiddag stond zijn reactie binnen de vijf minuten online. En die was er altijd pal op, verwoord met kennis van zaken. Heb wel wat opgestoken.

De schrijfgroep telde vier cursisten

Van de cursisten werd verwacht dat ze commentaar gaven op de ingezonden stukjes van de medecursisten, mét inachtneming van een aantal voorgeschreven beleefdheidsregels. En laat dit nu net het enige zijn dat tegenviel, maar daar kan Editio.nl uiteraard niets aan doen. We kregen telkens een week om onze schrijfoefeningen online te zetten, met de dinsdagavond als ultieme deadline.

Cursist nummer vier – ik geef de cursisten cijfers een tot vier, ikzelf was nummer drie – heeft die deadline nooit gehaald en heeft bovendien geen letter commentaar gegeven op de schrijfsels van de anderen.

Cursist nummer een stelde zich in de eerste schrijfoefening hoogdravend voor als aankomend schrijver. Ik gebruik het woord hoogdravend omdat ik haar schrijfstijl niet te pruimen vond. Zo gebruikte ze vijf keer hetzelfde werkwoord in een tekstje van amper 150 woorden. Ik heb haar meteen na de eerste oefening een aantal schrijftips gegeven, maar ik kreeg al heel vlug de indruk dat ze mijn goedbedoelde goede raad niet op prijs stelde. De opleiding bloggen deed wel wat hij moest doen, want het niveau van haar teksten verbeterde opvallend. Haar laatste tekst vond ik zelfs goed.

Cursist nummer twee had een cynische maar vlotte Humo-pen. Hoewel Jan haar teksten regelmatig afbrandde, vond ik ze heel leuk om te lezen. Mijn teksten werden allemaal goed bevonden, behalve één. Maar dat was dan weer een recensie van een gelezen boek, en laat dat nu net Jans dada zijn. Hij had een paar puntjes van kritiek en dat moet kunnen.

Kritiek moet inderdaad kunnen in een opleiding bloggen

Want door de commentaar van anderen op jouw teksten steek je heel wat op, en die commentaar miste ik toch een beetje. Ik heb al lang de indruk dat schrijvers in se nogal egotrippers zijn. Wat hen interesseert zijn hun eigen teksten. Wat anderen schrijven en doen interesseert hen een pak minder, tot zelfs geen zier. Posten ze iets, dan willen ze reactie en commentaar, en als het even kan uiteraard alleen maar van het positieve soort. Want negatieve kritiek is zo’n aanval op het ego!

Opleiding bloggen toont het alweer aan: schrijvers houden enkel van hun eigen teksten
Zijn schrijvers ijdel? Wat denk jij?

Ik heb mijn best gedaan altijd iets van commentaar te geven en heb dat ook altijd beleefd gedaan. Helaas bleef de commentaar van de anderen op andermans teksten achterwege, en dan zeker op de mijne. Voor de eindopdracht moesten we onze laatste tekst herschrijven en daarbij rekening houden met de commentaar van de medecursisten. Tja, ik had er géén, dus makkelijk zat. Maar toch voelde ik dat aan als een gemiste kans.

Editio.nl biedt een goede opleiding bloggen

Om toch maar één minpuntje te noemen, ik vond dat er heel weinig aandacht werd besteed aan de vormgeving en lay-out. Een blog moet er goed uitzien, met treffende tussentitels, overzichtelijke alinea’s en hier en daar een mooie afbeelding. Maar daar werd slechts één luttel zinnetje aan besteed.

Toen ik argumenteerde dat schrijven volgens de SEO-principes belangrijk was om je blog vindbaar te maken in zoekmachines werd daar geen aandacht aan besteed.

Dat beschouw ik toch als een werkpuntje. Vooral omdat ik na het afsluiten van de opleiding bloggen én het succesvol behalen van alweer een certificaat de volgende aanbieding in de bus kreeg: “Schrijf je in, mét korting, op de vervolgcursus. In amper twee weken tijd leer je de knepen van SEO om meer lezers naar je blog te krijgen!”

Op zoek naar een goede opleiding bloggen? Klop aan bij Editio!
Wat denk je hiervan, alweer een belachelijk lelijk certificaat rijker!

Nou moe, die volg ik dus niet. Deze opleiding bloggen volstaat. De opleiding longread daarentegen… Ondertussen heb ik ook de storytelling opleiding achter de rug. En hier leg ik uit waarom Super Duolingo zo’n immens goede taalapp is, én zijn geld meer dan waard.

En met deze positieve noot sluit ik weer af. Tot de volgende!


© C’bon

Misschien ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Stephen King geeft tips over leven en schrijven

Stephen King geeft tips over leven en schrijven

Copywriter sollicitatiebrieven? Mijn brieven openen deuren

Copywriter sollicitatiebrieven? Mijn brieven openen deuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *