SEO copywriting cursus in CVO Gent? Ramp!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het Centrum voor Avondonderwijs laat me weten dat hun cursussen een week lang de deur uitgaan met vijftien procent korting. Wel, ze mogen hun korting houden. Na een tegenvallende cursus copywriting en een middelmatige cursus creatief schrijven heb ik er nu een derde slechte SEO copywriting cursus op zitten. Ik geef ze overtuigd de volgende rating:

Waardering: 1 uit 5.

De afkorting SEO staat trouwens voor Search Engine Optimization, in het Nederlands zoekmachineoptimalisatie. Schrijven om hoger te scoren in de zoekmachines dus. Helpt om potentiële klanten te bereiken.

SEO copwyriting cursus in Centrum voor Avondonderwijs krijgt een ruime onvoldoende
Op zoek naar een goede SEO-opleiding? Blijf dan ver uit de buurt van het Centrum voor Avondonderwijs

Ik had mezelf beloofd op zoek te gaan naar een ander opleidingscentrum met andere docenten als nog één van hun cursussen zou tegenvallen. Wel, hiermee is het officieel. Ca suffit. Schluss damit. Boeken toe.

Op zoek naar een andere aanbieder die zijn geld wel waard is. Want in vijf weken tijd heb ik als copywriter in Gent slechts één SEO-detail bijgeleerd. Niets over keywords, research pagina’s, zoekmachines, title tags, metatags, metadescriptions… Bovendien heeft het maanden geduurd om mijn certificaat in handen te krijgen.

Gelukkig waren andere cursussen beter, zodat ik me ondertussen toch specialist SEO Gent mag noemen.

Waarom ik deze SEO copywriting cursus heb gevolgd?

Eigenlijk moest ik deze cursus niet volgen. Het schrijven van SEO-blogs voor bedrijven is immers een van mijn specialisaties. Soms blijk ik zelfs meer te weten over SEO dan de zelfverklaarde SEO-deskundigen die ik regelmatig tegen het lijf loop.

Ook docente Martine die vooraan haar ding stond te doen betrapte ik meer dan eens op een foutje. Dat hield ik uiteraard voor mij: mensen in het openbaar beledigen ligt niet echt in mijn aard. Maar het leverde wel een aantal kritische gedachten op.

Met het volgen van deze SEO copywriting cursus wou ik een officieel certificaat in de handen krijgen waarmee ik kon uitpakken op de pagina waar ik mijn diensten als copywriter SEO aanbied. Ik keek er ook naar uit om dingen bij te leren. Helaas, pindakaas.

In vijf weken tijd heb ik slechts één detail opgestoken. Geef toe, vrij mager als resultaat, niet?

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Opleiding doet niet wat het belooft

Deze SEO copywriting cursus bleek een vijf weken durend onderdeel van een ruimere marketingopleiding. De klemtoon lag dus op marketing en niet op schrijven. Wie SEO-teksten wou leren schrijven, was er aan voor de moeite. Alweer oeverloos veel theorie en nagenoeg geen oefeningen. Dat was trouwens ook het manco van de cursus creatief schrijven.

Ik heb even een blik geworpen op de slides van docent John Taylor die de cursus heeft opgesteld en zou gaan geven. Die man ging wel dieper en praktischer in op de vraag “Hoe schrijf ik SEO-proof?”

SEO copwyriting cursus in het Centrum voor Avondonderwijs besteedt geen aandacht aan WordPress!
40% van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Een te negeren cijfer, volgens Martine.

Helaas ging zijn vrouwelijke invaller een andere richting uit. Ik noem haar volledige naam niet want ik weiger reclame voor haar te maken. Haar uitleg over Google Analytics bleef oppervlakkig, haar slides puilden uit van de spelfouten en regelmatig gaf ze foutieve informatie. Last but not least: WordPress kwam niet aan bod (!!!), want “niet iedereen werkt ermee”. Ik zei niets, zuchtte alleen. Alweer.

Docente Martine gaf geen woord uitleg over WordPress, want “niet iedereen werkt ermee”. Ze negeert daarmee ongeveer 40% van alle bestaande gebruikers, waaronder mezelf.   

Conclusie SEO copywriting cursus? Allesbehalve positief

De SEO copywriting cursus van het Centrum voor Avondonderwijs is allesbehalve goed. Biedt te weinig voor SEO-kenners en te veel voor SEO-analfabeten. De docente ging véél te vlug voor de mensen die er niets van afweten, en vertelde niets nieuws voor de SEO-kenners. Geen winnaars te bespeuren dus.

Het digitale achterliggende studentenluik van het Centrum voor Avondonderwijs is trouwens zo oubollig! Je kan er je resultaten zien – voor zover die er zijn tenminste –, de agenda, boodschappen van de docent, pdf’s van de cursus. Maar alles is zo verschrikkelijk smakeloos, totaal niet uitnodigend of aantrekkelijk vormgegeven. 

Er zijn ook verschillende portalen en je moet maar zien dat je op het juiste zit. Het duurde weken voordat de presentaties op mijn portaal verschenen. Een ramp is het enige juiste woord om deze SEO copywriting cursus te omschrijven. En dat allemaal voor de luttele som van 299 euro.

Een SEO copwyriting cursus vollgen in Centrum voor Avondonderwijs? Niet doen!
Zeg nu zelf, heb je ooit al een lelijker lay-out gezien? En ze durven er nog mee uit te pakken in hun promoteksten, met dit ‘flitsende’ communicatiekanaal!

Neen, mij zien ze niet meer in het Centrum voor Avondonderwijs

Loop je rond met het idee even een cursusje te volgen in het Centrum voor Avondonderwijs? Mijn gratis advies aan jou? Doe het niet. Want alleen maar weggegooid geld, veel stress, negatieve energie, pure tijdverspilling.

Ik kan ervan meespreken want ik ben ervaringsdeskundige met drie slechte cursussen achter de rug. Wie me tips kan geven over goede opleidingen, alsjeblieft, houd je niet in!

Toch nog dit heel belangrijk detail. De docenten krijgen 35 euro per uur dat ze les geven. Krijgen ze een eindevaluatie van de studenten van boven de acht, dan stijgt dat naar 45 euro per uur. Ze krijgen niets voor de voorbereidingen, die toch ook wel uren in beslag nemen. Tja, if you pay peanuts, you get monkeys.

En met deze niet zo positieve noot sluit ik deze blog af. Graag tot de volgende!

Wil je een website die gevonden wordt? Eén adres: C'bon.

© C’bon, freelance copywriter

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van de onderstaande volgende blogs?

Goede opleiding bloggen gezocht? Klop aan bij Editio.nl!

Goede opleiding bloggen gezocht? Klop aan bij Editio.nl!

Drie maanden fietsen dwars door Gent: blij dat ik nog leef

Drie maanden fietsen dwars door Gent: blij dat ik nog leef

Ode aan Hannah, een van mijn grootste passies

Ode aan Hannah, een van mijn grootste passies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Sander

  Goed om weten. Ik overwoog zelf om me voor de SEO-cursus in te schrijven.
  Heb je me daar even voor behoed. Bedankt

  • Christine

   Altijd blij mensen te kunnen helpen! 🙂

 • lv

  Ik ga hier volledig mee akkoord! 300 euro in de vuilbak 🙁

  • Christine

   Jammer! Jij was dus ook de dupe. Is inderdaad veel geld voor iets wat totaal niet aan de verwachtingen beantwoordt, niet?

 • Arne

  Beste,

  Allereerste, bedankt om een eerlijke review te schrijven. Ik ben zelf opzoek naar een opleiding copywriter en kwam ook uit bij het Centrum voor Avondonderwijs. Na het lezen van deze review stel ik me enkele vragen, gelukkig lees ik ze tijdig. Ik vroeg me af of u me eventueel een institutie kan aanraden die wel goeie opleidingen geeft? En met misschien met name als copywriter?

  Dank bij voorbaat.

  Warme groet,
  Arne

  • Christine

   Dag Arne, Dank je wel voor je reactie. Mag ik je Bavo Van Landeghem aanbevelen met zijn cursus wervelend schrijven. Ik heb die enkele jaren geleden gevolgd en was daar ferm van onder de indruk! Hier vind je zijn website: https://www.scriptorij.be/. Bavo en zijn team leveren héél goed werk af. Hij heeft al een aantal goede copywritingboeken geschreven en is docent copywriting aan de Arteveldehogeschool. Als je contact met hem opneemt, geef maar mijn groetjes. 🙂