Copywriter sollicitatiebrieven? Mijn brieven openen deuren
Copywriter sollicitatiebrieven, dat is mijn aanbod voor particulieren. Wie me volgt, krijgt regelmatig een update in het kader van overtuigend solliciteren, want ik vermeld het een na het andere succesverhaal op mijn C’bon Facebook-pagina.
Nu eens heb ik het over een laaiend enthousiaste mail die ik heb ontvangen van een persoon voor wie ik een sollicitatiebrief heb geschreven.
Een andere keer laat iemand me weten dat ze met mijn brief niet één maar twee verschillende gesprekken heeft binnengehaald.
Nog een andere keer mailt een pas afgestudeerde logopedist me dat ze mijn brief naar twee kandidaat-werkgevers heeft gestuurd, ze bij beiden op gesprek kon én ze van allebei een voorstel kreeg om bij hen te beginnen werken.
Leuke nieuwtjes allemaal! In deze blog vind je het dankwoord van Davy, zelf copywriter.
Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe om een motivatiebrief opstellen.
Contents
Hoe ik copywriter sollicitatiebrieven ben geworden?
Dat stond in de sterren geschreven. Eigenlijk ben ik de perfecte ervaringsdeskundige op het gebied van solliciteren. Ik heb heel veel variatie nodig en ben vlug verveeld. Dat heeft ertoe geleid dat ik regelmatig – lees, gemiddeld om de drie jaar – van job ben veranderd.
Voordat ik freelance copywriter sollicitatiebrieven werd, heb ik twaalf jobs gehad én nog veel meer sollicitatiegesprekken. Die ervaring, in combinatie met mijn empathische natuur, heeft me geleerd wat er in een sollicitatiebrief moet staan om overtuigend te zijn.
Even tussen haakjes, een KernTalentenAnalyse heeft aangetoond dat ik beschik over drie soorten empathie. Ik leef me makkelijk in in mensen en situaties en weet dus ook wat HR-managers in een brief willen lezen. Tel daar een vlotte en commerciële schrijfstijl bij en bingo! Ik kon heel veel op gesprek, en ook de particulieren voor wie ik nu een brief schrijf, kunnen zich vrijwel altijd gaan voorstellen.
Als copywriter in Gent munt ik nu trouwens uit in commerciële brieven en e-mails. maar dit uiteraard ook volledig tussen haakjes. 🙂
Structuur van de motivatiebrief is zéér belangrijk
Een motivatiebrief moet niet alleen vlot lezen, die moet ook overtuigen. En als het even kan ook kort en bondig zijn, want de mensen die motivatiebrieven lezen, hebben geen tijd op overschot. Bovendien komen er altijd meerdere brieven binnen. Dat je brief eruitspringt, is dus belangrijk. Het ziet ernaar uit dat ik heb uitgevist wat de perfecte structuur van een sollicitatiebrief is, en daarom ben ik ook copywriter sollicitatiebrieven geworden. Een structuur die ervoor zorgt dat de HR-manager er inderdaad van overtuigd raakt dat hij de schrijver van de brief toch beter eens uitnodigt voor een babbel. Die structuur heb ik al in meerdere blogs uiteengezet. Niets belet me om die informatie even te herhalen.
“Een motivatiebrief moet niet alleen vlot lezen, die moet ook overtuigen.”
Een perfecte motivatiebrief is als volgt opgebouwd
Basisregel is de volgende: je sollicitatiebrief mag niet langer zijn dan één A4. Schrijf dus korte alinea’s van maximaal zes regels. Die alinea’s zijn de volgende – een simpele klik op elke titel brengt je naar de blogs met meer uitleg:
Motivatie
In deze inleidende alinea maak je je goesting in de job duidelijk. Waarom wil je de job? Formuleer dat zo enthousiast mogelijk. De goesting moet bijna tastbaar zijn.
Technische kennis en capaciteiten
Tja, dit gaat over de diploma’s die je hebt behaald en de ervaring die je hebt opgebouwd. Belangrijke tip: som niet je hele cv op. Verwijs wel naar je cv in de bijlage – zorg ervoor dat die perfect gestructureerd is en inhoudelijk een knaller – en beschrijf in deze alinea enkel de essentie, nodig voor de job. Benieuwd naar mijn tips voor een goed cv?
Persoonlijkheid
Voor mij blijft dit de meest belangrijke alinea. Ik kan uiteraard niet voor iedereen spreken, maar ik denk dat mijn mening ook die van veel anderen is. Als ik kan kiezen tussen een grijze mus en een prachtpersoonlijkheid die eruit springt. Tja, dan ga ik voluit voor die laatste. Beschrijf wie je bent en wat je passioneert, en link die eigenschappen aan de job die in de aanbieding staat.
Afspraak
In deze alinea zet je voor de allerlaatste keer één hoofdeigenschap in de kijker én dring je assertief aan op een afspraak. Je kunt niet geloven hoe dikwijls dat vergeten wordt. En hoe onderdanig alles geformuleerd wordt als het er dan toch staat! Niet doen: assertiviteit is op zijn plaats. Proefondervindelijk aangetoond. (Mijn) Ervaring heeft dat uitgewezen en me ook copywriter sollicitatiebrieven gemaakt.
That’s all, folks!
Meer kan ik niet kwijt als copywriter sollicitatiebrieven. Behalve dan dat de brief vlot moet lezen en inderdaad overtuigen. Schrijf daarom actief, vermijd en schrap zelfs het werkwoord worden, maak de persoon die leest duidelijk wat je allemaal te bieden hebt. En wees vooral niet te bescheiden, want dat leidt tot niets. Onbescheidenheid verkoopt niet.
Hulp nodig van een copywriter sollicitatiebrieven?
Ik hoop je met de bovenstaande tips op weg te hebben gezet. Eigenlijk staat alles wat ik weet hierboven opgesomd en in de respectieve SEO geschreven blogs. Ik heb je net al mijn bedrijfsgeheimen verteld. Profiteer ervan en ga ermee aan de slag. Lukt het toch niet helemaal? Dan help ik je graag. Benieuwd naar de tarieven van C’bon?
Succes!
Een citaatje van een tevreden klant?
© C’bon, ook specialist SEO Gent.
Kristien Van Cauwenberge
Inderdaad Christine, jouw brieven zijn goud waard. Ik kan ze iedereen aanbevelen!
Christine
Ja, jij hebt inderdaad al een aantal positieve reacties mogen horen, niet? Dank!