Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie
Je bent pas afgestudeerd. Je hoofd zit vol met theoretische en praktische kennis. En je wilt aan de slag. Maar hoe pak je dat aan? Hieronder vind je een aantal tips voor je eerste sollicitatie, of zelfs eerste sollicitaties, meervoud. Want een eerste gesprek levert niet altijd meteen een job op. Je moet nog leren solliciteren, niet? Ik geef je direct mijn allerbeste tip mee met betrekking tot overtuigend solliciteren: mik niet meteen op je eerste droomjob bij dat grote internationale bedrijf. Solliciteer eerst een aantal keer bij een kleiner bedrijf en doe wat sollicitatie-ervaring op. Want ook bij het solliciteren geldt: oefening baart kunst. En met elk sollicitatiegesprek, zelfs die met een negatieve afloop, ben je een ervaring rijker. Zet je schrap, hier komen ze aan, de zes tips voor je eerste sollicitatie.
Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe een motivatiebrief opstellen. En een goed voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief.
Contents
Wat wil je gaan doen? En hoe luidt de functietitel die daarbij past?
Naar welk soort job ben je op zoek? Ik kan me voorstellen dat je al een algemeen idee hebt van wat je wilt doen – dat hoop ik althans voor jou – maar hoe link je dat met de arbeidsmarkt? Stel je eerst een paar vragen. De antwoorden geven je alvast een idee van jouw ideale droomjob.
- Wat geeft je energie? (Zeer belangrijk)
- Wat vind je leuk om te doen? (Nog belangrijker)
- Voor welke functies kom je in aanmerking? (Belangrijk)
- Wat zou je dagenlang met even veel goesting kunnen blijven doen? (Het belangrijkste)
Kijk verder dan je opleiding
Leuk toch, een baan vinden in het verlengde van wat je hebt gestudeerd, en wat je dus interesseert – alweer, dat hoop ik toch voor jou. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben veel bedrijven echter te kampen met een tekort aan werknemers. Je maakt dus ook daar kans om aangenomen te worden, zelfs als je diploma wat minder relevant is. Heb je moeite met het vinden van een job? Weet je nog niet goed wat je precies wilt gaan doen? Kijk dan even verder dan je neus lang is… Als je zou weten welke jobs ik als germanist allemaal heb gedaan! Je zou verschieten.
Houd je cv kort
Je hebt al niet zo veel ervaring, en dan wil je je cv natuurlijk volproppen met alles wat je al hebt gedaan. Van het organiseren van de afwas in de chiro tot het afkuisen van de billetjes van je neefje. Het gevaar bestaat dat al die extra, maar vaak irrelevante informatie de lezer afschrikt. En die lezer is toch je potentiële werkgever. Hou je cv zo kort en bondig mogelijk, dat betekent zeker niet langer dan één pagina.
Durf vlot te schrijven
Je hebt niet veel sollicitatie-ervaring. Je denkt dus dat je een brief moet schrijven zoals de handboeken op school je dat hebben geleerd. Nu weet ik uit ervaring dat die handboeken verschrikkelijk slecht zijn. Ze waren al slecht toen ik nog op school zat. En ik zag dezelfde verschrikkelijke voorbeelden terugkomen toen mijn dochters in het zesde middelbaar zaten. Die slechte afsluitende alinea’s van sollicitatiebrieven! Wees niet bang om te schrijven zoals je dat gewoon bent. Beschrijf in een vlotte stijl wie je bent en waar je voor staat, herlees die brief eens grondig, stuur hier en daar wat bij als dat nodig is. Zorg voor een overtuigende en enthousiaste opener. Want in een motivatiebrief hoor je je persoonlijkheid te tonen. Doe, durf en zorg voor een persoonlijke twist. En kijk zeker naar de stijl van het bedrijf waar je solliciteert.
Gebruik een degelijk e-mailadres
Heb je een e-mailadres als cheetadeaap@hotmail.com of imcool@live.be. Schrap die dan maar. Maak meteen een algemener en professioneler e-mailadres aan, bij een deftige provider. Als het moet een gmailadres…
Ga voorbereid op gesprek
Het is zover, je mag op gesprek. Wow. Heeft C’bon je geholpen bij je motivatiebrief misschien? Eén grote tip hierbij: zorg dat je op de hoogte bent, dat je weet waar het bedrijf voor staat, wat de functie waarvoor je solliciteert inhoudt. Vertrouw niet op je improvisatietalent – hoe groot dat ook is –, want je valt sowieso door de mand. Zeker weten, neem dat aan van een ervaringsdeskundige én improvisatietalent als ik. Zorg dat je drie slechte en goede karaktertrekken van je kunt opsommen aan de hand van concrete situaties. Ik heb in een vroeger leven een job bij Humo verspeeld door hier slecht op te antwoorden. Bereid ook een aantal goede vragen voor die je kan stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Komt goed over. Van alle tips voor je eerste sollicitatie is dit toch wel een van de belangrijkste.
Vraag een correct salaris
Ook weer zo’n moeilijke, want wat ben je als starter waard? Heb je bruikbare ervaring die je kan doen meetellen? Probeer uit te zoeken wat anderen met dezelfde functie verdienen. Dat kan onder meer via het Salariskompas van Vacature. Om in te schatten wat een redelijk loon is kan je zoeken naar loonindicaties bij vergelijkbare vacatures. In een eerste sollicitatiegesprek wordt niet zo vaak gevraagd naar het loon dat je wenst. Je kan daar gerust mee wachten tot het tweede gesprek. Maar hou toch maar een salarisindicatie in gedachten, voor het geval iemand er wél om vraagt. Nog een tip: lijkt de baan niets voor jou? Vraag dan een overdreven hoog loon, dan hoef je niet meer terug te keren. Heb ik ook al gedaan (big smiley).
Tips voor je eerste sollicitatie
Ik vat alles wat hierboven staat graag nog even voor je samen. Beschouw ze als tips tijdens het zoeken naar je eerste baan. Houd je cv kort, zorg voor een vlotte motivatiebrief in een vlotte schrijfstijl, gebruik een degelijk en professioneel e-mailadres – de studententijd ligt achter je – en ga altijd voorbereid op gesprek. Dat wil ook zeggen dat je weet wat een correct salaris is. Succes!
Zetten deze tips voor je eerste sollicitatie je op weg? Heb je nog hulp nodig bij het schrijven van een vlotte sollicitatiebrief? Doe dan een beroep op C’bon, copywriter in Gent. Goed, overtuigend én betaalbaar.
© C’bon
Ook geïnteresseerd in de onderstaande sollicitatietips?