7 tips voor een goed cv, volledig gratis, van mij voor jou

Hieronder vind je niet minder dan 7 tips voor een goed cv, die je helpen bij het overtuigend solliciteren. Die geef ik heel bewust, want aan de hand van de cv’s die ik binnenkrijg, merk ik dat wat goede raad broodnodig is. Begrijp me niet verkeerd, een goede motivatiebrief is altijd meegenomen. Als copywriter van sollicitatiebrieven voor (ander)werkzoekenden ben ik wel de laatste die dat zou gaan betwisten. Maar dé basis van een goede sollicitatie is je cv. Dat is trouwens ook het eerste waar de lezer naar kijkt. Het is dus belangrijk – wellicht nog belangrijker dan de brief zelf – dat je een perfect en overtuigend cv aflevert. Op die manier vergroot je de kans dat je brief gelezen wordt met factor tien. Klaar voor een aantal beregoede tips voor een goed cv?

Wist je trouwens dat je een beregoed cv online kunt maken, met behulp van een wizard? De moeite waard om eens uit te proberen, zou ik zo zeggen.

Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe een motivatiebrief opstellen. En een goed voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief.

Tips voor een goed cv - nodig om op te vallen, cboncopy.be
Laat je cv net zo opvallen als deze schoonheid

Hoe begin je eraan? Mijn tips voor een goed cv

Tja, jij kent jezelf het best. Jij weet welke kwaliteiten je in huis hebt. Waar je in uitblinkt en wat je KernTalenten zijn. Afijn, die zou je toch moeten kennen. Je hebt wellicht al een heel parcours doorlopen. Al je opleidingen, jobs, ervaringen, hobby’s en passies – ja hoor, die tellen ook mee – hebben je gemaakt tot wie je bent. Nu is het belangrijk dat ook de persoon die straks aan de andere kant van de tafel zit, een correct en juist beeld van je krijgt. Wat je daarvoor nodig hebt? Een gestructureerd cv waarin je jouw kwaliteiten en vaardigheden duidelijk uiteenzet. Volg de onderstaande tips voor een goed cv, en ik beloof je: je cv zal eruit springen. Zeker als je het combineert met een pracht van een motivatiebrief. Hier vind je alvast meer uitleg over hoe je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft.

Tip 1 – Stel een goed cv op en neem daarvoor je tijd

Inderdaad, een goed cv opstellen kost tijd, véél tijd. Maar als het resultaat goed is, is het die investering meer dan waard. Reken toch op een paar uur om je basis-cv klaar te krijgen. Een kwartiertje is echt niet genoeg. Je cv is een heel belangrijk en levend document. Ik bedoel daarmee dat je je cv niet klakkeloos kunt gebruiken voor om het even welke vacature. Je hoort je cv per vacature-eisen aan te passen.

7 goede tips voor je cv, door cboncopy.be - ik schrijf je sollicitatiebrief
Je basis-cv opstellen in een kwartiertje? Vergeet het maar. Reken op een paar uur.

Stel dat je reageert op een vacature waarin de nadruk ligt op communicatie. Dan zorg je er toch voor dat je je communicatieve ervaring en talenten benadrukt. Ligt de klemtoon van de vacature veeleer op administratieve vaardigheden, dan onderstreep je die. Je past de inhoud van je cv dus aan aan de inhoud en de eisen van de vacature. Dat is de enige juiste manier om de interesse van je potentiële werkgever aan te wakkeren. De eerste tip voor een goed cv zit er al op.

Tip 2 – Houd zoals bij elke communicatie rekening met het doel

En wat is het doel van je cv? Informatie doorspelen over jezelf waarbij je tegelijk een antwoord biedt op de vacature waarop je reageert. Houd altijd rekening met de gedachtengang van de werkgever: die zoekt iemand voor een bepaalde vacature en heeft daarbij een bepaald profiel voor ogen. Schotel hem dus geen informatie voor die voor hem onbelangrijk is. Je hoeft echt niet alles wat je ooit hebt gedaan te vermelden. Bij elk puntje zou je de vraag moeten stellen of dit wel belangrijke informatie is voor deze werkgever, voor deze vacature? Is dat niet zo? Laat dat dan achterwege. En dat heeft veel, zoniet alles te maken met de derde tip voor een goed cv.

Motivatiebrief nodig? Contacteer C'bon.

Tip 3 – Wees kort en bondig in je cv

Je cv is het best niet langer dan twee pagina’s. Indien mogelijk zet je alles op één pagina. Dat is haalbaar als je alle overtollige balast schrapt. Ook hier houd je het best een bepaald doel voor ogen. Welke dat is? Zorg ervoor dat de HR-manager het einde van je cv haalt. Dat hij dus niet afhaakt na amper een kwart van je cv te hebben gelezen. Weg dus met langdradigheid, onduidelijkheid, vaagheid en irrelevante informatie. Houd het kort en bondig, maar wel informatief. Makkelijk zat.

Tip 4 – Wees vooral duidelijk

Nog een tip voor een goed cv? Zorg dat de belangrijkste informatie op de eerste bladzijde staat. Dikwijls volgt een cv de volgende standaardstructuur:

 • persoons- en contactgegevens: naam, adres, telefoon, e-mail, geboortedatum, LinkedIn
 • werkervaring: begin- en einddatum, functie, bedrijf, locatie, belangrijkste taken, verantwoordelijkheden
 • opleiding en cursussen: begin- en einddatum, opleiding, instituut, niveau, diploma
 • overige: talenkennis, computerkennis, hobby’s, vrijwilligerswerk …

Wat je hierbij steeds in het achterhoofd moet houden? Dat de lezer jou niet kent. Is wat je hebt opgesomd wel begrijpelijk genoeg voor iemand die niet weet wie en wat je bent? Wees dus in de eerste plaats duidelijk. Wat werkervaring betreft. Ben je nog relatief onervaren? Ga dan voor een chronologisch cv, start met je laatste baan of opleiding en werk zo terug in de tijd. Behoor je tot de ervaren rotten? Dan stel je misschien beter een thematisch cv of vaardigheden-cv op.

EXTRA: Vermeld ALTIJD jouw AMBITIE 

Bovenstaande basiselementen zijn niet voldoende. Vermeld ook altijd je ambitie, tussen persoonsgegevens en werkervaring in. Schrijf met andere woorden je eigen persoonlijke elevator pitch: “Dit heb ik gedaan, dat wil ik nog doen. Ik ben deze persoon, ik kan dit, hier gaat mijn hart naar uit…”. Zorg dat de lezer een indruk krijgt van wie jij bent als persoon. Doen! Want met die informatie helpt je hem echt vooruit.

Tip 5 – Een mooie lay-out maakt je cv af

Tien seconden. Dat is de tijd die je hebt om de HR-manager te overtuigen van wat je te bieden hebt. Dat is niet veel. De meesten scannen een cv van linksboven naar rechtsonder, in één blik. Volg die beweging in je hoofd en ga na of jouw cv hier en daar wat extra nodig heeft. Zet zaken vet of in een kleurtje en doe dat altijd met een reden. Maak dus beter je functie vet dan de periode waarin je voor een bedrijf hebt gewerkt, want die functie is veel belangrijker. Zorg dat zaken mooi gestructureerd onder elkaar staan. Dat niet elk stukje tekst weer ergens anders begint of inspringt. En gebruik zoveel mogelijk hetzelfde lettertype, gebruik dat ook in je brief. Mijn tip? Kies een lettertype dat je mooi vindt en dat bij je past. Het mijne is avenir: open en rondborstig.

Gratis mooie cv-templates te vinden

Op de markt vind je heel wat mooie cv-templates, helaas vaak tegen betaling. Ik geef je graag deze extra gratis tip. Werk je met het programma Word? Kijk dan eens in het menu bij Bestand, Nieuw van sjabloon. Daar vind je een aantal verzorgde en kleurrijke cv-templates waar je je gegevens maar hoeft in te plakken. Mooi, gestructureerd, overzichtelijk en professioneel. Meteen een bank vooruit en een kus van de juf.

Tip 6. Laat je cv nalezen

Deze tip is zo logisch en toch wordt hij zo weinig benut. Zelfs de meest ervaren copywriters die voortdurend met teksten bezig zijn, laten af en toe een typefout  staan. Een boek zonder typefout bestaat gewoon niet. Laat je cv dus nalezen. Vraag je partner, beste vriend, als het moet ervaren oma om er een blik op te werpen. Is je cv mooi, duidelijk, overzichtelijk, aantrekkelijk, overtuigend? En staan er geen spelfouten in? Je vraagt iemand je cv na te lezen, niet alleen voor de spelfouten, maar ook en vooral om duidelijk te weten te komen of je boodschap wel overkomt. Deze tip is wellicht de beste uit alle tips voor een goed cv die je hier vindt.

Tip 7. Foto of niet?

Cartoon Christine Bonheure
Mijn cartoonkopje blijft mooi. Ik daarentegen!

Plaats je een foto of niet? Dat beslis je helemaal zelf. Mijn mening? Heb je een knappe kop? Zet dan een mooie professionele foto op je cv. Is je kop wat minder? Laat die foto dan vallen. Indien er niet specifiek om wordt gevraagd is een foto geen must. Je kiest dus volledig zelf wat je doet. Weet je wat ik doe? Ik gebruik altijd mijn cartoonkopje. Ik ben op een leeftijd gekomen dat een tekening van mezelf mooier is dan een foto.

Wat denk je? Kan je verder met deze tips voor een goed cv? Als copywriter in Gent ben ik altijd bereikbaar als je hulp nodig hebt en maar een e-mailtje verwijderd.

En met deze positieve noot laat ik jullie. Geniet nog van jullie dag!

Op zoek naar nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw?

Neem nu contact op met C'bon voor een overtuigende sollicitatiebrief. Je kan veel meer op gesprek.

© C’bon, freelance copywriter en copywriter SEO

Ook geïnteresseerd in een van mijn volgende blogs?

Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

Solliciteer overtuigend met een topbrief

Solliciteer overtuigend met een topbrief

Extraverte sollicitatie voor introverte dame

Extraverte sollicitatie voor introverte dame

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Kristien Van Cauwenberge

  Christine, met je gratis tips geef jij het beste eindejaarsgeschenk!
  By the way, je karakterkopje is even mooi als je cartoonkopje 😉

  • Christine

   Dank je wel Kristien, wat je ook zegt, je tovert altijd een glimlach op mijn gezicht. Jouw karakter- én cartoonkopje mag er verduiveld ook zijn! 🙂

 • Maaike

  Super informatieve blog! Ik ben druk bezig met solliciteren en wil graag een unieke cv aanleveren. Bedankt voor tips, neem het mee tijdens het ontwerpen van mijn cv.

  • Christine

   Graag gedaan! Veel succes!

 • recruiter

  Gebruik wat kleuren van het bedrijf in je cv. Als je het cv print gebruik dan 300 grams, zo onderscheid jezelf.

  De kans is groot dat je door de recruiter opgezocht wordt op Linkedin, Facebook, Twitter of Instagram. Help de recruiter een handje door alvast een foto van jezelf mee te geven bij je cv. Wanneer je een foto meestuurt met je cv ben jij in controle over welke foto de recruiter van jou in gedachten heeft bij het lezen van je cv

  • Christine

   Zijn inderdaad ook goede tips. Dank!