Perfect cv en sollicitatiebrief: tips, tricks en humor

Ach, solliciteren… Het is als daten, maar dan met een bedrijf. Jij bent op zoek naar de perfecte match, zij zoeken iemand die alle vinkjes zet. En net als bij daten wil je jezelf op je allerbeste manier presenteren. Het grootste verschil? Je kunt gelukkig je beste kant laten zien zonder te hoeven flirten (tenzij je dat helpt, maar dat is een ander verhaal).
Dus, hoe zorg je ervoor dat jouw cv en sollicitatiebrief niet alleen uit de stapel springen, maar ook indruk maken op je hopelijk nieuwe werkgever?
Lees verder. Hieronder vind je alle do’s, don’ts en wat “dat-zou-ik-niet-doen-maar-het-is-jouw-keuze”-adviezen die je nodig hebt.
En kan je het na al die adviezen nog niet zelf? Dan help ik je graag met het schrijven van een motivatiebrief of sollicitatiebrief (voor de Vlamingen) en het opstellen van je cv!
Contents
Het Gouden Duo: cv en sollicitatiebrief
Laten we beginnen met de basics. Je cv en sollicitatiebrief zijn als Batman en Robin: ze werken samen, vullen elkaar aan, en zijn onmisbaar in de strijd om een nieuwe baan, misschien zelfs je droombaan.
- Je cv is jouw professionele paspoort. Hier geef je een overzicht van je werkervaring, opleidingen, en vaardigheden. Hier vind je alvast 7 tips voor een goed cv.
- Een goede sollicitatiebrief is je kans om jezelf van je allerbeste kant te laten zien. Hier laat je zien wie je bent, waarom je die baan wilt, en wat je toevoegt aan het team als geschikte kandidaat – om de woorden perfecte kandidaat niet te gebruiken.
En ja, dat moet allemaal op een A4’tje passen. Wat een uitdaging!
Gemeenschappelijke bouwstenen voor succes
Uit een beetje research (oké, veel scrollen op het internet) blijkt dat de meeste recruiters op zoek zijn naar dezelfde ingrediënten.
1. Relevante informatie en to the point
Je hoeft niet álles te vertellen. Houd het bij wat belangrijk is voor de specifieke vacature. Heb je in een ver verleden ijsjes verkocht op het strand? Tof, maar skip die info, tenzij je solliciteert bij Ben & Jerry’s.

2. Concrete prestaties
Cijfers zijn jouw beste vriend. Werkgevers willen bewijs. Dus niet: “Ik ben goed in sales.” Maar: “Ik heb de omzet in mijn afdeling met 20% verhoogd binnen een jaar.” BAM, daar trek je hun aandacht mee.
3. Visuele structuur
Een rommelig cv is als een slecht georganiseerde keuken: niemand kan iets vinden. Gebruik duidelijke koppen, witruimte, en een consistente opmaak. Denk eraan, recruiters spenderen gemiddeld zes seconden aan jouw cv. En dat is niet veel.
4. Afstemming tussen cv en sollicitatiebrief
Een goede motivatiebrief is geen droge opsomming van je cv, maar een aanvulling. Als je in je cv vermeldt dat je een meester bent in Excel, vertel dan in je brief hoe je met een slimme spreadsheet duizenden euro’s hebt bespaard. Koppel je ervaring aan hun noden.
5. Sla de romantische details over
Het cv is geen plek voor je levensverhaal of een diepgaande reflectie op je passies (tenzij dat relevant is). Houd het professioneel, maar niet saai. En ga enkel in op belangrijke informatie. De extra informatie reserveer je voor een later gesprek aan de koffiemachine, als je de job binnen hebt.

Ik heb deze tips trouwens niet bijeen gefantaseerd, veel ervan komen van Jobat.
Maar wacht, er is meer! De dingen die vaak worden overgeslagen
Hier zijn de details die veel bronnen vergeten, maar die het verschil maken tussen “meh” en “wow”.
1. Soft skills zeggen meer dan je denkt
“Teamspeler” en “goede communicator met sterke communicatieve vaardigheden” zijn prima, maar zeggen niet veel als je ze niet concreet maakt. Geef voorbeelden van je sterke punten, zeker als je gaat voor een specifieke functie: “In mijn vorige rol organiseerde ik wekelijkse teamvergaderingen, wat leidde tot een stijging van 15% in de projectefficiëntie.”
Mijn advies? Negeer je zwakke punten in je brief!
2. Pas je stijl aan het bedrijf aan
Bij dit onderdeel van cv en sollicitatiebrief komt alvast een goede voorbereiding kijken.
Kijk naar de tone of voice van het bedrijf. Is hun website informeel en speels? Gooi dan wat humor in je brief. Is het bedrijf strak en zakelijk? Hou het professioneel. Je doel is om te laten zien dat je past bij de bedrijfscultuur.
3. Link naar je portfolio
Voor functies in design, marketing of IT kan een link naar je online portfolio (of LinkedIn-profiel) de doorslag geven, zorg voor mooie concrete voorbeelden. Zorg dat die je portfolio er professioneel uitziet, natuurlijk. Geen vakantiefoto’s als profielfoto, tenzij je voor een reisbureau solliciteert.

4. Wees proactief in je brief
Laat zien dat je hebt nagedacht over wat je voor het bedrijf kunt betekenen. Stel bijvoorbeeld een specifiek probleem dat ze hebben aan de kaak en vertel hoe jij dat zou aanpakken. Dat is trouwens sterker dan het opsommen van relevante ervaring, want het toont initiatief en betrokkenheid.
5. Zorg voor een goed slotakkoord
Een originele openingszin doet veel, maar de afsluiting op het eind van je sollicitatiebrief doet nog veel meer! Want dat is het laatste wat de recruiter leest!
Een goed voorbeeld? “Ik licht mijn motivatie graag verder toe in een persoonlijk gesprek.” Het is de perfecte combinatie van zelfverzekerd en beleefd, en dus ook de ideale afsluiting van een perfecte sollicitatiebrief.
Veelgemaakte fouten: leer van anderen
Laten we eerlijk zijn: iedereen heeft beginnersfouten gemaakt bij het solliciteren. Hier zijn een paar klassiekers:
- Spelfouten in je cv en sollicitatiebrief
Niets zegt “niet goed voorbereid” zoals een tikfout. Lees alles minstens drie keer door (of laat iemand anders dat doen). - Te veel pagina’s
Een cv van 4 pagina’s is een no-go. Zelfs als je CEO bent geweest van een internationaal bedrijf of zelfs van drie bedrijven. - Geen aanpassingen
Hetzelfde cv en dezelfde brief voor elke sollicitatie gebruiken? Nee. Recruiters zien dat meteen.
Ziezo, de bal ligt in jouw kamp
Oké, nu is het aan jou. Pak je laptop (of veer je notitieblok open, old-school held), en begin te schrijven. Met deze tips zit je gebeiteld. En weet je? Als het niet meteen lukt, onthoud dan: solliciteren is een leerproces. Elke brief, elk cv, en elk gesprek brengt je dichter bij je doel.
Dus, laat je niet ontmoedigen. Je bent meer dan je cv of sollicitatiebrief, maar met een beetje werk kunnen ze jou wel naar je droomjob leiden.
Enne… wil je een cv en sollicitatiebrief laten maken?
Veel succes, en onthoud: zelfs Batman had Robin nodig. Ik wil graag jouw Robin zijn en jouw perfecte cv en sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijven.

Veelgestelde vragen over cv en sollicitatiebrief
Hoe lang mag een sollicitatiebrief maximaal zijn?
Wil je een ijzersterke sollicitatiebrief? Dan mag die maximaal één A4-pagina zijn. Focus op een sterke en goede openingszin (zie enkele voorbeelden van openingszinnen), een duidelijke structuur en de belangrijkste onderdelen. Vermijd veelgemaakte fouten en eindig met een doelgerichte afsluiting om indruk te maken.
Moet ik mijn foto op mijn cv plaatsen?
Of je een foto op je cv plaatst, hangt af van sollicitatietrends en culturele voorkeuren. Zorg voor een professionele uitstraling, let op beeldkwaliteit en overweeg privacy overwegingen voordat je die beslissing maakt.
Hoeveel relevante werkervaringen moet ik vermelden?
Vermeld werkervaring als prioriteit, maar focus op relevantie. Benoem vaardigheden die je loopbaanontwikkeling ondersteunen, en vergeet niet om stages en vrijwilligerswerk op te nemen. Dit toont je veelzijdigheid en inzet voor groei, als onderdeel van een persoonlijk verhaal.
Wat is het beste lettertype voor mijn cv?
Kies een lettertype dat een professionele uitstraling heeft, zoals Arial of Calibri. Zorg voor een passende lettergrootte, verbeter de leesbaarheid en waarborg stijlconsistentie. Voeg creatieve elementen toe zonder af te leiden van je boodschap. Dat maakt van je gewone sollicitatiebrief een sterke motivatiebrief.
Hoe pas ik mijn cv aan voor verschillende vacatures?
Om je cv aan te passen voor verschillende vacatures, baseer je je op een vaste structuur, voeg je relevante vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten toe, maak je functiespecifieke aanpassingen, verbeter je de lay-out en schrijf je impactvolle zinnen die aanspreken.