Voor- en nadelen van gebruik van AI in sollicitatiebrieven

Is het gebruik van AI in sollicitatiebrieven nu echt zo'n goed idee?
Spoiler, deze dame leest een sollicitatiebrief geschreven door C’bon, niet door AI….

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan een heel ontmoedigende taak zijn. Zelfs de meest ervaren werkzoekenden krijgen er nog steeds de koude rillingen van. Kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) inschakelen lijkt op het eerste gezicht een goede optie. Het belooft alleszins meer efficiëntie, objectiviteit en creativiteit. Maar is het gebruik van AI in sollicitatiebrieven nu echt zo’n goed idee?

Hieronder deel ik graag mijn inzichten als copywriter sollicitatiebrieven.

Ben je het beu, die stress bij het schrijven van sollicitatiebrieven?

Bezorgt alleen al het denken aan het schrijven van een sollicitatiebrief je bakken vol stress? Eerst al die moeite doen om een goede motivatiebrief te schrijven? En dan maar vol frustratie hopen dat je brief net dat beetje extra heeft om te worden uitgenodigd voor een gesprek?

Bestaat er geen eenvoudiger manier om een uitstekende brief te verkrijgen? Ik zie alvast twee mogelijkheden.

Denk je dat het gebruik van AI in sollicitatiebrieven je gegarandeerd een gesprek oplevert? Dat je de recruiter er onmiddellijk mee overtuigt dat je de ideale kandidaat bent? Het lijkt een verleidelijke oplossing, maar of het nu echt zo eenvoudig, efficiënt en overtuigend is? Dat durf ik te betwijfelen.

Speciaal voor jou lijst ik de voor- en nadelen op van het gebruik van AI in sollicitatiebrieven. En ik begin graag met de voordelen.

Ook deze blog gaat over AI, meer bepaald over de gevolgen van AI en ChatGPT voor SEO.

Voordelen van het gebruik van AI in sollicitatiebrieven

 1. Efficiëntie

Met AI kan je in korte tijd grote hoeveelheden sollicitatiebrieven produceren die dan ook nog eens foutloos zijn! Geen spellingsfouten of grammaticale fouten meer! Je hoeft dus geen taalkundige studie meer te hebben gevolgd zoals yours truly. En ook een extra tekstrevisie is niet meer nodig.

Het gebruik van ChatGPT of kunstmatige intelligentie bespaart je veel tijd en moeite. Dat is een feit. Daar kan ik niets tegenin brengen.

 1. Objectiviteit

AI of ChatGPT is objectief en geeft een onbevooroordeeld en eerlijk beeld van jouw vaardigheden en kwalificaties als sollicitant. Je zegt wat je kan en ChatGPT geeft er een mooie leesbare draai aan.

 1. Creativiteit

AI biedt je de mogelijkheid creatief te zijn en verschillende schrijfstijlen te gebruiken. Dat kan nuttig zijn als je niet zeker weet wat de juiste toon is voor een bepaald bedrijf of functie.

Leuk is dat je spelenderwijs kan uitvissen welke schrijfstijl bij jou past. Een John Irving-stijl, Stephen King-stijl, of neig je eerder naar de meer poëtisch schrijvende Peter Verhelst?

 1. Bewustzijn

ChatGPT of AI kan op de hoogte zijn van de nieuwste trends en ontwikkelingen in je branche. Hierdoor krijg je een effectieve sollicitatiebrief die up-to-date en relevant is.

En dat is handig, want daarmee kan je slim en leergierig overkomen op je misschien wel toekomstige werkgever. Is meer dan meegenomen!

Maar er zijn ook nadelen aan het gebruik van AI in sollicitatiebrieven

Wat dacht je van de volgende serieuze manco’s?

 1. Gebrek aan persoonlijkheid

Ik start gelijk met hét grootste nadeel van het gebruik van AI in sollicitatiebrieven, het stuitende gebrek aan persoonlijkheid. Heb ik niet in één van mijn vorige blogs benadrukt waarom persoonlijkheid in je motivatiebrief zo belangrijk is?

Sollicitatiebrieven zijn bedoeld om de potentiële werkgever te laten zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor de functie.

AI kan bepaalde vaardigheden en kwalificaties wel beschrijven, maar mist die o zo belangrijke personal touch. AI-teksten blijven al bij al vrij oppervlakkig, om het woord saai niet te gebruiken.

Dit is meteen ook het antwoord op de vraag ‘waarom nog copywriter worden in het tijdperk van AI?’

 1. Oppervlakkigheid

Uiteraard ben ik al met AI en ChatGPT aan het experimenteren geweest. Een copywriter die dat nog niet heeft gedaan is die titel niet waard. Al vanaf dag één viel het me op dat AI vaak enkel basisinformatie geeft en daarom heel oppervlakkig blijft.

Voor AI kan het dus heel moeilijk zijn om concrete voorbeelden te geven van jouw specifieke projecten, vaardigheden en talenten.

En als je AI eerst al jouw persoonlijke info moet verstrekken om tot een degelijk eindresultaat te komen, dan stel ik me de vraag:

‘Waarom schrijf je je brief dan niet meteen zelf?”

 1. Veel training nodig

Je moet de AI inderdaad goed trainen om de juiste informatie te kunnen geven en de juiste toon te vinden. Het kan veel tijd en moeite kosten om een werkelijk goed AI-resultaat te verkrijgen.

Een tweede iets wat me is opgevallen? Als ik een tekst schrijf beginnende vanaf een leeg blad, dan kost dat me minder tijd dan wanneer ik start met een AI-gegenereerde tekst. Want die moet ik eerst nog verbeteren, redigeren en bijschaven tot iets moois dat aan mijn kwaliteitsnormen beantwoordt. En dat duurt soms uren!

 1. Kosten bij het gebruik van AI in sollicitatiebrieven

Het gebruik van AI kan kostbaar zijn voor kleine bedrijven en individuele sollicitanten. ChatGPT zal zo’n 20 euro per maand gaan kosten. En dat bedrag loopt aardig op. Het kan dus een luxe zijn die niet voor iedereen beschikbaar is.

Mijn persoonlijke mening over het gebruik van AI in sollicitatiebrieven?

Ik denk dat je die al hebt kunnen afleiden uit de voorgaande tekst.

Ik heb Chat GPT trouwens als test eens de opdracht gegeven een sollicitatiebrief te schrijven op basis van een voorstellingstekst: hier vind je de bedroevend slechte want zeer onpersoonlijke sollicitatiebrieven door GPT gegenereerd. Mijn brief voor deze sollicitant is zoveel beter! Ik deel hieronder even de mening van een van de sollicitanten die ik heb mogen helpen.

Je weet toch dat ik ervaringsdeskundige ben op het vlak van goede sollicitatiebrieven? Voordat ik als freelance copywriter door het leven ging heb ik dertien verschillende jobs gehad en nog veel meer gesolliciteerd. Overal waar ik kwam hoorde ik hoe mijn aantrekkelijke sollicitatiebrief boven alle andere uitstak. Mijn voorbeeld spontane sollicitatiebrief al gelezen?

Nu stel ik dat schrijftalent ter beschikking van mensen die zich minder goed schriftelijk kunnen verkopen.

Om een goede, overtuigende en effectieve sollicitatiebrief te schrijven heb je inderdaad toch een beetje talent nodig. Als je moeite hebt met het schrijven van brieven begrijp ik waarom het gebruik van AI in een sollicitatiebrief voor jou aantrekkelijk en nuttig kan zijn. Het bespaart je in elk geval veel tijd en moeite.

Helaas faalt AI op het allerbelangrijkste en dat is het bieden van die personal touch en menselijke factor. En net die zaken hebben zo’n enorm cruciaal belang in sollicitatiebrieven.

Sollicitatiebrieven die door AI gegenereerd zijn missen dat persoonlijke tintje dat jouw brief écht uniek maakt. Dat potentiële werkgevers een idee geeft van wie, wat en hoe jij bent als persoon.

AI zal ook niet diep genoeg kunnen ingaan op jouw specifieke vaardigheden en kwalificaties. Of je moet die al zeer grondig trainen.

Mijn gedacht?

Het gebruik van AI in sollicitatiebrieven zou ik beperken tot het produceren van een basisversie. En die versie zou ik dan uitwerken tot iets wat echt van jou is. Dat doe je door concrete voorbeelden te geven van jouw belangrijkste vaardigheden en projecten. En op een vlotte manier aan de aanwervende manager te vertellen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor de functie.

Wil je weten wat de beste structuur is voor een sollicitatiebrief? Lees dan deze blog: Hoe je motivatiebrief opstellen.

Neem AI dus als uitgangspunt en vul die vervolgens aan met elementen die je brief écht persoonlijk maken. Concrete voorbeelden van je vaardigheden en projecten – en een beetje lef – helpen je je te onderscheiden van de rest.

Vergeet nooit dat het menselijk oordeel uiteindelijk doorslaggevend is bij het aannemen van personeel. AI zit trouwens niet in de jury.

Geloof me, als het om je toekomst gaat, gaat er niets boven een menselijke benadering.

Lukt het nog steeds niet?

Dan ben ik er nog! Voor jou schrijf ik een gegarandeerd 100% AI-vrije brief die wel dat unieke persoonlijke in zich heeft.

Hier vind je mijn tarieven.

En met deze persoonlijke noot sluit ik AI-proof af. Tot de volgende!

Op zoek naar nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw?


(c) C’bon, freelance copywriter

Vraag van de dag: hoe begin je een motivatiebrief?

Vraag van de dag: hoe begin je een motivatiebrief?

Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie

Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Nele

  Inderdaad: authenticiteit en persoonlijkheid!

  • Christine

   Zoals wij zijn hé, Nele! 🙂