In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief
Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? Moeilijke vraag, want iedere recruiter en hr-manager heeft zijn eigen persoonlijkheid, karakter en voorkeuren. Toch zijn er een aantal principes die werken en die je motivatiebrief heel overtuigend maken.
Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe een motivatiebrief opstellen.
Een goede motivatiebrief schrijven is een van de belangrijkste stappen in het sollicitatieproces. Weet je wat ik het allerbelangrijkste vind? Niet de toelichting die je geeft over wat je al hebt gedaan in je vorige jobs. Wel dat je jezelf voorstelt, je karakter en je persoonlijkheid. Op een enthousiaste en positieve manier, en op één pagina. Hieronder vind je vijf tips die een antwoord geven op de vraag ‘Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?’ Meer info over overtuigend solliciteren nodig?
Contents
Voorafje bij de vraag ‘ Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? ‘
Het schrijven van je motivatiebrief is niet de eerste stap in het solliciteren. De eerste stap is zelfreflectie en zelfkennis. Als je gaat solliciteren moet je inderdaad weten waarover je gaat schrijven. Je gaat dus het best eerst op zoek naar je sterktes. Stel jezelf de vraag in welke sector je aan de slag wilt. Welke afstand je voor een job wilt afleggen.
Ben je op zoek naar een andere job? Denk dan eerst even na over hoe je je toekomst ziet en waar je jezelf binnen een paar jaar ziet staan. En solliciteer je naar meerdere functies? Schrijf dan verschillende motivatiebrieven. Last but not least, steek vooral tijd in een goed cv, want dat is basismateriaal.
Hoe ziet een goede motivatiebrief eruit?
Ik hoef het niet te herhalen, want je wéét het. Maar toch. Elke motivatiebrief die je schrijft moet uniek zijn. Een neen, dat wil niet zeggen dat je elke brief vanaf een leeg blad moet beginnen. Bepaalde elementen komen immers altijd terug. Stuur je de brief per post? Dan zet je in de hoofding altijd eerst je eigen adres, en dan de contactgegevens van de geadresseerde en de datum. Verstuur je de brief digitaal – en wie doet dat tegenwoordig niet? Begin dan meteen met een beleefde aanspreking.
De datum staat in de mail, je adres staat in je signaturen, je cv zit in de bijlage. Als aanspreking gebruik ik altijd Beste mevrouw/heer plus achternaam. Het woord Geachte heb ik geschrapt in mijn woordenboek want veel te achterhaald. In de onderwerpregel vermeld je de vacature waarvoor je solliciteert, eventueel aangevuld met het referentienummer. Belangrijke tip? Doe dat vlot en creatief. Een voorbeeldje? “Enthousiaste sollicitatie naar functie van sanitair verantwoordelijke”. Je valt meteen op.
Welke structuur hanteer je?
Je kunt niet geloven hoe belangrijk de structuur voor een goede motivatiebrief is. Start altijd met een aantrekkelijke openingszin die de recruiter overtuigt om verder te lezen. Zo’n inleiding waarin je enthousiast uiteenzet waarom je solliciteert op die ene vacature, want er zijn er duizenden. Positief en optimistisch, zonder negatieve woorden, in korte, krachtige zinnen. In een tweede alinea verwijs je naar je ervaring en je cv – zorg dat die goed en gestructureerd in mekaar zit – en vermeld je de essentie van je werkervaring, toegespitst op de functie. In een derde alinea heb je het over je persoonlijkheid: dit ben ik, hierom kom ik in aanmerking voor de job en ben ik je allerbeste kandidaat. Tijd om jezelf in het zonnetje te zetten. In de afsluitende alinea herhaal je de belangrijkste jobvereiste én dring je assertief aan op een gesprek: je nodigt me toch uit?
Wat is de beste opener van een goede motivatiebrief?
Je weet wat ‘ze’ zeggen, en voor één keer zit er heel veel waarheid in cliché. Je krijgt nooit een tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Bij een motivatiebrief is dat niet anders. Jouw openingszin moet dus de aandacht trekken. Meer zelfs, moet er pats boem opzitten. Durf enthousiast te zijn. Je reageert op die bepaalde vacature omdat je die job echt wilt. Want anders doe je toch geen moeite? Waarom wil je die job? Zet dat uiteen in de meest enthousiaste bewoordingen. Zorg dat je de recruiter intrigeert en dat je hem ervan overtuigt dat het moeite waard is om verder te lezen. Een extra zinnetje, een ‘call to action’ doet soms het werk: “Heb ik uw aandacht? Lees dan vooral verder”. Nog een extra tip? Vermijd clichés à la “als creatieveling zoek ik een toffe uitdaging”. Dooddoeners zijn dat. Is ook de mening van Job@.
Welke schrijfstijl hanteer je?
Tja, dat hangt af van hoe introvert of extravert je in het leven staat. Dé tip bij het schrijven? Gebruik korte zinnen en schrap het werkwoord ‘worden’. Geen passieve vormen! Zet er af en toe een kort vraagje tussen die je zelf beantwoordt. Je zal merken dat de stijl meteen een stuk levendiger is. Een goede motivatiebrief schrijven is altijd een evenwichtsoefening. Je wilt vol zelfvertrouwen je sterktes op papier zetten, maar moet er tegelijk over waken niet arrogant over te komen. Mijn persoonlijke mening? Te bescheiden zijn is zeker niet goed. Ik heb in mijn leven nog nooit een bescheiden brief gestuurd, wel gezond assertieve exemplaren. Bescheiden verkopers verdienen immers zelfs het beleg op hun boterham niet. Ik geef alvast de voorkeur aan mensen met persoonlijkheid boven grijze mussen, en ik denk dat veel recruiters me daarin volgen.
Welke lay-out past bij je motivatiebrief?
Gebruik overzichtelijke alinea’s, van elk ongeveer dezelfde lengte. Gebruik ook hetzelfde lettertype als in je cv. Ga op zoek naar een lettertype dat je ligt. Er zijn er zoveel en niet iedereen hoeft arial te gebruiken. Ik gebruik avenir en vind dat lettertype echt wel bij me passen, rond en gezellig. Zolang het maar vlot leesbaar is. De lezer van je motivatiebrief moet ook snel alle onderdelen terugvinden. Tussentiteltjes boven de alinea’s kunnen helpen. Ze trekken de aandacht van de lezer, zetten aan tot het lezen wat eronder staat en maken je motivatiebrief scanbaar. Net zoals in een kranten- en tijdschriftenartikel. Voldoende witruimte tussen de alinea’s helpt ook. Zet je juiste kwaliteiten in de verf op niet meer dan één pagina. De rest hoort thuis in je cv.
Veel succes! Heb ik antwoord gegeven op de vraag ‘ Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? ‘ Slaag je er met al deze tips toch niet in slaagt een goede motivatiebrief te schrijven? Dan help deze copywriter in Gent je graag. Tegen een democratisch tarief.
Mail me! Je krijgt vlug een antwoordje terug.
Hier vind je alvast een goed voorbeeld van een open sollicitatiebrief.
Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?