Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Overtuigend solliciteren? Dat is werken aan een yes!
Ga bij het solliciteren altijd voor een overduidelijke ‘Ja’!

Een sollicitatiebrief wordt ook wel motivatiebrief genoemd. En dat woord zegt het eigenlijk allemaal. Wat je ervaring is, wat je (technisch) kunt en wat je capaciteiten zijn, dat alles blijft belangrijk. Maar je motivatie en persoonlijkheid tellen dubbel. Overtuigend solliciteren is synoniem voor er uitspringen. 

Tegenwoordig beschikt iedereen over dezelfde capaciteiten, diploma’s en ervaring. Zeker zij die net als jij ook die toffe job willen die in de aanbieding staat. Hoe val je op? Door jezelf zo enthousiast mogelijk te verkopen, je persoonlijkheid in the picture te zetten in een overzichtelijke structuur.

Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek met tips om een motivatiebrief op te stellen.

Overtuigend solliciteren in een overzichtelijke structuur

Tegenwoordig verstuur je je sollicitatiebrieven digitaal en dat heeft zo zijn nut. In de onderwerpregel vermeld je dat je solliciteert naar die functie die je daar hebt gevonden. Kort en krachtig. Dat bespaart je twee regels in de eerste alinea. Spreek de geadresseerde altijd rechtstreeks aan! Staat de naam niet in de vacature vermeld, zorg dan dat je die naam te pakken krijgt. Want iemand rechtstreeks aanspreken werkt!

Weet trouwens dat hetzelfde geldt voor overtuigen via een vacature! Dat deze copywriter van vacatures het gezegd heeft!

Neem nu contact op met copywriter C'bon. Ze bezorgt je een overtuigende motivatiebrief.
Honderd tevreden klanten zijn je al voorgegaan!

Beperk je vervolgens tot vier alinea’s op maximaal één pagina. Een klik op elke titel brengt je naar een aparte blog waarin je meer informatie vindt.

1. Motivatie

De allerbelangrijkste alinea, want hiermee staat of valt je sollicitatie. Deze opener moet er pats boem opzitten, hij moet de lezer meetrekken en hem overtuigen van je goesting in de job. Gêne is niet nodig. Gewoon doen en durven! Mijn tip voor hen die zeggen: “Maar ik kan dat allemaal niet opschrijven, ik heb er het talent er niet voor!”. Ga bij jezelf te rade waarom je de job wilt en schrijf op wat er in je opkomt, zonder iets te schrappen. Maak er vervolgens mooie, vlotte en vooral enthousiaste zinnen van.

Hoe begin je een sollicitatiebrief? Bij mij staat starten met je motivatie met stip op nummer één. Maar er zijn er uiteraard meerdere manieren.

2. Technische kennis en capaciteiten

Hierbij verwijs je kort naar je cv in de bijlage en beschrijf je de essentie, aangepast aan de woorden in de vacature. Zorg ervoor dat je cv in orde is, dat alle essentiële info erin staat in een mooi gestructureerde en duidelijke lay-out. Je vindt genoeg voorbeelden online. Vermeld bovenaan in je cv, tussen persoonsgegevens en ervaring/studies, kort wie je bent, wat je zoekt en waarom je zoiets zoekt. Je eigen Elevator Pitch, missie, ambitie, doel. Want geloof me vrij: een hr-manager heeft geen tijd om je hele cv uit te vlooien om te weten te komen welke professionele richting je uit wilt in het leven. Maak het hem gemakkelijk. Hier vind je alvast 7 tips voor een goed cv, een van mijn blogs die rond solliciteren draait. De moeite waard om die even te lezen want een cv is het eerste waar potentiële werkgevers naar kijken.

3. Persoonlijkheid

Ook al zo’n belangrijke. Zoals ik hierboven al zei: iedereen heeft tegenwoordig de technische capaciteiten en diploma’s. Persoonlijkheid is wat telt. Denk eens na wat je goed kan, wat je graag doet, wat je fijn vindt, wat je passies zijn, wat je meerwaarde is. Schrijf alles neer en maak het concreet aan de hand van een aantal professionele ervaringen. Tip: gebruik ook hier de woorden en eigenschappen die in de vacature staan, en koppel ze aan je eigen geschiedenis.

4. Opvolggesprek

Ook dit wordt zo vaak over het hoofd gezien. Dring aan op een extra persoonlijk gesprek. Spreek ook hier de geadresseerde aan. Dat maakt de brief meteen een stuk persoonlijker. Afsluiten met ‘met vriendelijke groet’ volstaat echt niet. Ook deze blog over een call to action als afsluiter kan helpen.

Alle macht aan de woorden!
Overtuigend solliciteren kan je leren.

Tussendoortips die helpen bij het overtuigend solliciteren

  • Schrijf in de u-vorm: u leest in mijn cv, u hebt in mij de perfecte kandidaat gevonden, u kunt rekenen op mijn loyaliteit. Vermijd ik, ik, ik.
  • Zorg voor een perfecte brief qua taal én lay-out. Laat hem nalezen, vermijd dubbele spaties.
  • Kies een aantrekkelijk lettertype dat bij je past, en gebruik dat ook in je cv.
  • Werk indien nodig met opsommingstekens, maar doe het zoals het hoort.
  • En dan zijn er nog wel een paar trucjes die efficiënt hun ding doen, maar dat zijn mijn bedrijfsgeheimpjes. 🙂

Lukt het toch/nog niet helemaal?

Dan ben ik, freelance tekstschrijver en copywriter in Gent altijd bereid om je te helpen. Ik ben maar een mailtje verwijderd, ik bijt nooit, antwoord altijd zeer beleefd, en werk tegen betaalbare tarieven

Interesse in een goed voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief?

Wist je trouwens dat ik ook wervende copy voor vacatures schrijf?

Motivatiebrief nodig? Sollicitatiebrief nodig? Contacteer C'bon.

Dit artikel over hoe je een brief opent kan je ook helpen.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van mijn andere blogs over solliciteren?

Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie

Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

7 tips voor een goed cv, volledig gratis, van mij voor jou

7 tips voor een goed cv, volledig gratis, van mij voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *