Hoe sluit je je sollicitatiebrief af?

Ik krijg wat binnen in mijn mailbox van saaie afsluitingen van sollicitatiebrieven. Dat heeft wellicht te maken met die Vlaamse bescheidenheid, zeker schriftelijk. Maar daar moet je bij het solliciteren toch overheen, want JIJ bent de beste kandidaat voor de vacature. Dan gebruik je toch geen clichézin als afsluiter? De instructieboekjes staan trouwens nog steeds vol van die verschrikkelijk grijze voorbeeldzinnen. Wees origineel, dat is nodig bij het overtuigend solliciteren.

Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe een motivatiebrief opstellen.

Al meteen in het begin van deze blog geef ik je deze belangrijke PS mee. Om een goede sollicitatiebrief te schrijven is niet alleen de afsluitende alinea belangrijk, maar ook je enthousiaste openingszin, je ervaring en je persoonlijkheid. Nog meer info nodig? Lees deze vier tips, ze helpen je alvast op weg naar een overtuigende sollicitatiebrief.

Afsluiting sollicitatiebrief: benadruk het belangrijkste
Benadruk het belangrijkste in de afsluiting van je motivatiebrief.

Het doel van een motivatiebrief?

Volgens mij is er maar één, en dat is uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Nu mogen je openingszin of je brief nog zo goed zijn, die afsluiting van je sollicitatiebrief is net zo belangrijk. Als je gaat solliciteren moet je elke mogelijkheid gebruiken om jezelf te onderscheiden, ja, tot in de allerlaatste zinnen van je motivatiebrief toe. Daar kan je de positieve indruk die je hebt gemaakt nog versterken. Daar krijg je de laatste kans om jezelf te verkopen en de lezer te overtuigen van je toegevoegde waarde. Laat die opportuniteit dus zeker niet liggen.

Hulp nodig bij je sollicitatiebrief? Doe een beroep op C'bon!

Ik geef je als copywriter in Gent en als schrijver van motivatiebrieven alvast één gouden tip. Staat de zin “Graag licht ik mijn motivatie toe in een gesprek” (of begot: “graag ligt ik mijn motivatie toe in een gesprek”) in je brief? Schrap die dan maar, want niet onderscheidend en overtuigend genoeg.

Benadruk het belangrijkste in die laatste regels

Een werkgever heeft voor een vacature altijd iemand voor ogen. De nadruk kan liggen op specifieke competenties, vaardigheden, kennis, inspiratie/passie, persoonlijke eigenschappen … Analyseer de vacature, zoek uit wat hij het belangrijkste vindt, en geef dat element in die laatste zinnen wat extra aandacht. Zo geef je de werkgever het gevoel dat jij inderdaad de perfecte kandidaat voor hem bent.

Waarom in de afsluiting sollicitatiebrief?

Omdat je in de afsluiting van een sollicitatiebrief altijd aanstuurt op een vervolg. In dit geval een sollicitatiegesprek. En dat is toch het belangrijkste doel, weet je nog? Je wilt dat de werkgever je uitnodigt voor een babbel. Schrijf dus je bloedeigen call to action en combineer dat met de belangrijkste functievereiste. Slim, logisch én overtuigend, toch?

Doe het niet zo

Ik lijst enkele verschrikkelijk standaardvoorbeelden op uit de boekjes. Veilig, dat wel, maar verre van effectief.

 • Ik hoop dat deze brief voor u een aanleiding is mij uit te nodigen voor een gesprek.
 • Gezien mijn werkervaring denk ik goed te passen in deze functie en word ik dan ook graag door u uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. (die passieve vorm en die verkeerde samentrekking!)
 • Ik hoop dat u door deze brief en cv geïnteresseerd bent geraakt. Met alle plezier zal ik mijn sollicitatie toelichten in een persoonlijk gesprek.
 • Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zou graag binnenkort met u van gedachten wisselen over de mogelijkheden die ik u kan bieden voor deze vacature.
 • Indien u nog vragen heeft aangaande deze brief of mijn curriculum vitae dan kunt u altijd contact met mij opnemen. (dat aangaande!)
 • Met interesse zie ik een kennismakingsgesprek tegemoet.
 • Gezien mijn interesse in uw bedrijf en mijn enthousiasme voor de functie zou ik graag mijn sollicitatie mondeling toelichten.
 • …. (Verveelde zucht)  afsluiting sollicitatiebrief

Maar doe het zo

Deze alinea heb ik geschreven voor een commerciële functie. In de vacature werd beklemtoond dat de kandidaat vooral goed moest kunnen communiceren, zowel schriftelijk als mondeling. Het schriftelijke communiceren had ik al bewezen met een keigoede brief, het mondelinge talent kwam aan bod in de afsluitende alinea van de sollicitatiebrief. Resultaat? De man haalde het gesprek én de job binnen.

Afspraak?
Ik hoop dat u via deze brief een goede indruk hebt gekregen van wie ik ben en wat ik voor u kan betekenen. Maar een gesprek doet zoveel meer. Mijn voorstel: nodig me uit voor een babbel. Dan hoort u meteen hoe goed ik me mondeling uit de slag trek, en dat was toch een vereiste voor de job? U kunt me bereiken op het nummer x. Voor een afspraak met u maak ik meteen een plek in mijn agenda vrij.

Kan tellen als afsluiting van een sollicitatiebrief, niet?

Hoe solliciteren?

Wil je meer weten over hoe je de rest van de sollicitatiebrief aanpakt? Dan verwijs ik naar deze vier structuurtips. En met deze positieve noot sluit ik weer af. Tot de volgende, waarin ik een uiteenzetting geef de perfecte combinatie van cv en brief.

Hulp nodig? Ik ben maar een mailtje verwijderd en antwoord altijd heel beleefd. 🙂

SEO vs SEA, ik help je vooral met SEO

© C’bon

Ook geïnteresseerd in mijn vorige sollicitatieblogs?

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Oude vriendschap roest niet

Oude vriendschap roest niet

Posi & friends leren kinderen positief denken

Posi & friends leren kinderen positief denken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Connetix

  Goed artikel, bedankt voor het plaatsen 🙂
  Groet
  Femke

 • Christine

  Heel graag gedaan, Femke. Ik ben er om te helpen. Dank voor het compliment!

 • David

  Ik zou die ‘originele brieven’ gelijk wegschuiven als werkgever. Straalt geen betrouwbaarheid uit, maar een kinderachtige poging tot aandacht vragen.

 • Christine

  Dank je wel voor je reactie, ik houd van commentaar. Je hebt een punt, maar ik merk toch dat mijn brieven scoren. Gelukkig denken niet alle werkgevers op dezelfde manier.