Afsluiting sollicitatiebrief? Vermijd die verdomde clichés!

Geschatte leestijd: 7 minuten

Afsluiting sollicitatiebrief: benadruk het belangrijkste
Herhaal het belangrijkste in de afsluiting van je motivatiebrief.

Ik kreeg onlangs de volgende reactie van een van de mensen voor wie ik motivatiebrieven schrijf: “Zo assertief en zo overtuigend dat jij de brief eindigt! Zo zou ik het nooit hebben gedaan!” Gevolgd door deze fijne mail een week later: “Goed nieuws, ik mag op gesprek!” Hoog tijd dus voor een blog gewijd aan de enige juiste afsluiting sollicitatiebrief.

Weet je wat ik doe in die afsluitende zinnen? Daarin overtuig ik de lezer een laatste keer van de toegevoegde waarde van de sollicitant als ideale kandidaat. En als kers op de taart sluit ik altijd af met een overtuigende call to action. De enige goede afsluiting volgens mij.

Clichés probeer ik uit alle macht te vermijden, en dat zou jij ook moeten doen. Die vriendelijke groet of hartelijke groet mag er uiteraard altijd bij.

Wat vind je in de onderstaande tekst? Een aantal voorbeelden van slechte afsluitingen van een sollicitatiebrief, maar ook een paar supergoede zodat je zelf aan de slag kan.

Kan je het niet zelf? Geef me dan een seintje en ik help je graag, tegen uiterst betaalbare tarieven.

Het doel van een sollicitatiebrief?

Volgens mij is er maar één doel, en dat is uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, voor een persoonlijk gesprek dus.

Je succesvolle sollicitatiebrief moet de lezer – die je potentiële werkgever is – er dus vooral van overtuigen dat jij een gesprek meer dan waard bent.

Je moet met andere woorden overtuigend solliciteren en dat doe je met een zekere mate van assertieve onbescheidenheid. Want met een bescheiden brief verkoop je jezelf niet, daar ben ik van overtuigd.  

“Met een onbescheiden brief verkoop je jezelf niet.”

Vraag jezelf dus af wat je positieve kanten zijn en durf die te verkopen. Dat woordje DURVEN is héél belangrijk.

De gouden tip? Herhaal je allerbelangrijkste meerwaarde op een uitgekiende manier in de afsluiting van je sollicitatiebrief. Op die manier zorg je gelijk voor een aantal sterke slotzinnen in die laatste alinea!

Afsluiten is trouwens heel wat meer dan alleen maar zeggen: “Graag licht ik mijn motivatie toe in een persoonlijk gesprek.”  (Of begot: graag ligt (sic) ik mijn motivatie toe”, die fout ben ik al zo vaak tegengekomen…)

In die afsluitende regels van de laatste alinea kan je de positieve indruk die je hebt gemaakt nog versterken. Daar krijg je de laatste kans om jezelf te verkopen en de lezer te overtuigen van je toegevoegde waarde. Laat die opportuniteit niet liggen!

Benadruk altijd het belangrijkste in de afsluiting sollicitatiebrief

Een werkgever heeft voor een vacature altijd iemand voor ogen. De nadruk kan liggen op specifieke competenties, vaardigheden, kennis, inspiratie/passie, persoonlijke eigenschappen … Analyseer de vacature en zoek uit wat hij het belangrijkste vindt.

Heb je door wat de belangrijkste vereiste is voor de job? Dan is het een fluitje van een cent om het er op een subtiele manier nogmaals over te hebben in de laatste alinea. Zo geef je de werkgever naast een goede indruk het gevoel dat jij inderdaad niet alleen de juiste persoon, maar ook de perfecte kandidaat voor hem bent.

Herhaling is trouwens een succesvolle verkooptechniek: wie de voordelen van een product herhaalt, verhoogt de kans op verkoop met factor 10. Dat komt al meteen neer op het halve werk. 

Waarom precies in de afsluiting sollicitatiebrief?

In de afsluiting sollicitatiebrief is de call to action de kers op de taart.
Kers op de taart? De call to action op het einde!

Omdat je in de afsluiting van een sollicitatiebrief altijd aanstuurt op een vervolg. In dit geval een sollicitatiegesprek. En dat is toch het belangrijkste doel, weet je nog?

Je wilt dat je potentieel toekomstige werkgever je uitnodigt voor een babbel. Schrijf dus je bloedeigen call to action en combineer dat met de belangrijkste functievereiste.

Slim, logisch én overtuigend, toch?

Ik had het hierboven over een uitgekiende manier. Daarmee bedoel ik dat je het als een soort van bijkomstigheid kan vermelden.

Een paar voorbeelden?  

Nodig me uit voor een babbel, dan:

  • hoort u meteen hoe vlot ik me uitdruk in de drie landstalen,
  • merkt u meteen hoe communicatief ik ben,
  • ziet en hoort u hoe gemotiveerd ik ben deze baan met beide handen aan te pakken.

Het resultaat? De lezer krijgt meteen een positief en duidelijk beeld van wie je bent. 

Passie, dynamiek en overtuiging doen het altijd

Liever een bevlogen iemand dan een grijze muis
Grijze muizen zijn ook niet zo aantrekkelijk…

Let er zeker op dat je brief passie, dynamiek en overtuiging uitstraalt, want dat komt goed over. Liever een bevlogen iemand dan een grijze mus, altijd en overal.

“Liever een bevlogen iemand dan een grijze mus, altijd en overal.”

Gaat je hart sneller kloppen van de functie waarvoor je solliciteert? Maak die passie dan op een of andere manier duidelijk in je brief. Gewoon doen en durven. Want jij bent de enige juiste persoon voor de job!

Mijn methode? Ik stel mezelf altijd eerst de vraag: waarom wil ik deze job? Daarom, daarom en daarom. Ik schrijf vervolgens alles op wat in me opkomt. Pas dan boetseer ik alles tot een prettig lezende én overtuigende tekst. Die redenen mogen trouwens heel menselijk zijn. We zijn toch allemaal mensen.

En nu praktisch: hoe ziet de afsluiting van een sollicitatiebrief eruit?

Vermijd een saaie afsluiting van je sollicitatiebrief. Vergeet die opgelegde bescheidenheid en instructieboekjes die vol staan met verschrikkelijk grijze voorbeeldzinnen.

In de afsluitende regels van je sollicitatiebrief kan je de positieve indruk die je hebt gemaakt nog versterken. Laat die opportuniteit dus zeker niet liggen!

Gebruik geen cliché als afsluiter

Ik lijst enkele verschrikkelijk standaardvoorbeelden op uit de boekjes. Veilig, dat wel, maar verre van effectief.

  • Ik hoop dat deze brief voor u een aanleiding is mij uit te nodigen voor een gesprek.
  • Gezien mijn werkervaring denk ik goed te passen in deze functie en word ik dan ook graag door u uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. (die passieve vorm en die verkeerde samentrekking!)
  • Ik hoop dat u door deze brief en cv geïnteresseerd bent geraakt. Met alle plezier zal ik mijn sollicitatie toelichten in een persoonlijk gesprek.
  • Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zou graag binnenkort met u van gedachten wisselen over de mogelijkheden die ik u kan bieden voor deze vacature.
  • Indien u nog vragen heeft aangaande deze brief of mijn curriculum vitae dan kunt u altijd contact met mij opnemen. (dat aangaande!)
  • Met interesse zie ik een kennismakingsgesprek tegemoet.
  • Gezien mijn interesse in uw bedrijf en mijn enthousiasme voor de functie zou ik graag mijn sollicitatie mondeling toelichten.
  • …. (Verveelde zucht)  afsluiting sollicitatiebrief

Sluit je sollicitatiebrief altijd af met een call to action

Deze alinea heb ik geschreven voor een commerciële functie. In de vacature werd beklemtoond dat de kandidaat vooral goed moest kunnen communiceren, zowel schriftelijk als mondeling. Het schriftelijke communiceren had ik al bewezen met een keigoede brief, het mondelinge talent kwam aan bod in de afsluitende alinea van de sollicitatiebrief. Resultaat? De man haalde het gesprek én de job binnen.

Afspraak?

Ik hoop dat u via deze brief een goede indruk hebt gekregen van wie ik ben en wat ik voor u kan betekenen. Maar een gesprek doet zoveel meer. Mijn voorstel: nodig me uit voor een babbel. Dan hoort u meteen hoe goed ik me mondeling uit de slag trek, en dat was toch een vereiste voor de job? U kunt me bereiken op het nummer x. Voor een afspraak met u maak ik meteen een plek in mijn agenda vrij.

Kan tellen als afsluiting van een goede sollicitatiebrief, niet? Dat lijkt me zelfs dé perfecte slotzin van een perfecte sollicitatiebrief. Een brief waarin een goede kandidaat de baan al half binnenrijft.

Hulp nodig bij het schrijven van je motivatiebrief?

Deze copywriter in Gent (ervaringsdeskundige solliciteren, zie profiel van C’bon op LinkedIn) geeft je nog een aantal bruikbare sollicitatietips mee:

En tot slot mijn eigen call to action als perfecte afsluiting van deze blog over een sollicitatiebrief.

Hulp nodig? Mail me! Ik antwoord altijd heel beleefd. 🙂

Op zoek naar nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw?

Hulp nodig bij je sollicitatiebrief? Doe een beroep op C'bon!
Gewoon doen! Ik help je graag.

© C’bon, ook freelance copywriter en copywriter SEO

Gelukkig zijn

Gelukkig zijn

Oude vriendschap roest niet

Oude vriendschap roest niet

Posi & friends leren kinderen positief denken

Posi & friends leren kinderen positief denken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Connetix

    Goed artikel, bedankt voor het plaatsen 🙂
    Groet
    Femke

    • Christine

      Heel graag gedaan, Femke. Ik ben er om te helpen. Dank voor het compliment!

  • David

    Ik zou die ‘originele brieven’ gelijk wegschuiven als werkgever. Straalt geen betrouwbaarheid uit, maar een kinderachtige poging tot aandacht vragen.

    • Christine

      Dank je wel voor je reactie, ik houd van commentaar. Je hebt een punt, maar ik merk toch dat mijn brieven scoren. Gelukkig denken niet alle werkgevers op dezelfde manier.