Persoonlijkheid in je sollicitatiebrief? O zo belangrijk!

Tuurlijk speel je je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief uit! Dat is de evidentie zelve bij het overtuigend solliciteren. Een sollicitatiebrief geeft je de uitgelezen kans om te vertellen WIE je bent, meer dan WAT je bent. Diploma’s, ervaring en technische kennis horen thuis in je cv. In je brief toon je je goesting in de job en laat je je persoonlijkheid spreken.

Voor mijn sollicitatiebrieven gebruik ik altijd hetzelfde stramien en dat heeft zijn deugdelijkheid al bewezen. Op een paar uitzonderingen na konden alle mensen die ik als copywriter Gent met een brief heb geholpen zich gaan voorstellen. Hieronder lees je kort hoe je overtuigend solliciteert. 

En hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe een motivatiebrief opstellen. Wil je spontaan solliciteren met persoonlijkheid? Lees dan dit goede voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief.

Speel je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief uit, is belangrijk en je valt op
Speel je persoonlijkheid uit in je sollicitatiebrief. Dan kom je terecht op een plaats waar je thuishoort.

Maximaal vier alinea’s op één pagina

 1. Motivatie: hiermee staat of valt je sollicitatie, deze opener moet er pats boem opzitten.
 2. Technische kennis: je verwijst kort naar je cv in de bijlage en beschrijft enkel de essentie.
 3. Persoonlijkheid: deze vijfsterrenalinea is voor mij de belangrijkste.
 4. Afspraak: wordt vaak over het hoofd gezien, maar assertief aandringen op een gesprek is echt nodig.

Alinea over je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief is de allerbelangrijkste

Althans, dat vind ik toch, en met mij ongeveer driekwart van de HR-managers. Ik mocht onlangs nog eens gaan solliciteren in een bedrijf dat een freelance copywriter nodig heeft voor een dag in de week. Op de agenda? Gewoon een gesprek om te kijken of het klikte. Ik kwam terecht in een kleurrijke omgeving waar allerlei mensen als vlinders door elkaar heen fladderden, plezier maakten en met elkaar dolden. Zo leuk om te zien. Maar niet iedereen zou zich er thuis voelen. Geknipt voor een zotte trien als mezelf, maar zeker niet voor wie minder los door het leven gaat. Die klik met de bedrijfscultuur en de collega’s is zo belangrijk voor je welbevinden. Zeker niet te onderschatten!

Hulp nodig bij het solliciteren? Contacteer C'bon

Waarom je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief benadrukken?

Omdat iedereen tegenwoordig  de technische capaciteiten, diploma’s, certificaten, opleiding en ervaring heeft. Concurrenten zullen er altijd zijn. En zomaar eventjes een diploma extra halen om iemand te overtroeven is niet zo gemakkelijk. Je zal het verschil dus moeten maken met je persoonlijkheid. En die telt in het kwadraat. Want zeg nu zelf, als je kan kiezen tussen een techneut zonder persoonlijkheid, en een even deskundig iemand mét? Dan is je keuze toch snel gemaakt? Speel dus je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief dubbel uit.

Ik hoor het je vragen: “Heb ik dat wel, persoonlijkheid?”

Tuurlijk wel. Iedereen heeft er toch een. Ga bij jezelf je rade en denk na over na wat je goed kan, wat je graag doet, wat je fijn vindt, wat je passies zijn, wat je meerwaarde is. Schrijf alles neer en maak dat concreet aan de hand van professionele ervaringen. Tip: gebruik de woorden en eigenschappen die in de vacature staan en koppel ze aan je eigen geschiedenis.

Wees niet bang om te denken: dit is te belachelijk voor woorden. Dat is het niet. Ik heb onlangs iemand omschreven als een kleurrijk persoon. Ja, wie schrijft nu zoiets in zijn sollicitatiebrief? Maar ze is er wel mee opgevallen en ze mocht zich gaan voorstellen. Doen! Benadruk je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief. Een extra tip: een KernTalentenanalyse helpt je enorm bij het vinden van je ware ik en talenten.

Andere insteken

Hoe verwoord je je persoonlijkheid in je sollicitatiebrief? Beschrijf hoe je beste vrienden je zouden omschrijven. Of nog beter. Vraag je beste vriend(in) om jou te beschrijven en noteer wat hij/zij zegt. Analyseer de vacature. Wat vragen ze? Een sociaal beest? Een stille werker? Een hands-on persoon? Een initiatiefnemer? De bescheidenheid zelve?

Stel dat ze tien zaken vragen, en jij komt in aanmerking voor vijf. Wel, zet die dan in je brief, op een leuke manier. Zeg niet: ik ben sociaal. Zeg wel: “Mijn vrienden noemen me een sociaal beest. En wie me niet zo noemt, beschouw ik niet als vriend.” Nu lach je misschien, maar ik ben al voor een gesprek uitgenodigd nadat ik dit in een brief had gezet. Gewoon durven! Spring eruit! Speel je positieve persoonlijke kenmerken uit. Ben je eerder stil en introvert, benadruk dan dat je goed kunt luisteren en veel mensenkennis hebt. Insteken genoeg voor alle extraverte, meegaande, ordelijke, stabiele, behoudende persoonlijkheden.

SUCCES!

En met deze positieve wens sluit ik weer af. Tot de volgende.

Op zoek naar nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw?

Lukt het toch niet helemaal, geef me dan een seintje. Ik help je graag. Hier vind je mijn tarieven en mijn stappenplan. En hier vind je mijn professionele ervaring.

Ik help je zo veel verder bij het solliciteren!

© C’bon, freelance copywriter en copywriter SEO

Misschien vind je ook de volgende blogs inspirerend?

Over het belang van een goede opener.

Het belang van een goede tweede alinea.

En het belang van een goede afsluiter.

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Wat is kimchi? Voedsel dat gelukkig en gezond maakt!

Wat is kimchi? Voedsel dat gelukkig en gezond maakt!

Mijn eerste pennenvrucht, als vlieg op de kleuterklasmuur

Mijn eerste pennenvrucht, als vlieg op de kleuterklasmuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Kristien Van Cauwenberge

  Jij zet als geen ander iemands persoonlijkheid in de picture. Sterk!

  • Christine

   Dank dank. Sinds ik Dans Dans heb leren kennen, bedank ik mensen altijd dubbel, is me al opgevallen. 🙂