Wat is kimchi? Voedsel dat gelukkig en gezond maakt!
Wat is kimchi? Ooit al eens geproefd? Zeker doen! Niet alleen voor de lekkere, hartige smaak, maar vooral omdat het zo gezond is en het je humeur meteen de hoogte in drijft. Julie Clément, al sinds de middelbare school een goede vriendin, heeft haar dik betaalde job in het Vlaams Parlement opgezegd om samen met haar zus en nichtje kimchi te produceren en te verkopen onder de merknaam Ferula. En waarom? Om de Vlaamse bevolking gezonder en gelukkiger te maken. Hieronder krijg je niet alleen antwoord op de vraag: wat is kimchi? Ik wil je ook overtuigen het even te proberen!
Update 14/09/2021: Ferula is door omstandigheden stopgezet… Jammer! Maar dat verandert uiteraard niets aan het feit dat kimchi oergezond is. Het even uitproberen blijft de boodschap!
Contents
Wat is kimchi?
Kimchi bestaat in essentie uit gefermenteerde groenten. En wat is gefermenteerd? Fermentatie is een chemisch proces dat ontstaat nadat je gisten, schimmels of zout toevoegt aan voedingsstoffen. Aan bier voeg je gist toe, aan kaas schimmels, en aan kimchi zout. “We laten de groenten zouten,” vertelt Julie, “en dan laten we de natuur zijn werk doen. Het zout creëert micro-organismen, in dit geval zijn dat melkzuurbacteriën. Bovendien trekt de fermentatie de suiker en koolhydraten uit de groenten. Op die manier ontstaat er iets nieuws, iets goeds en iets heel gezonds. Ook de smaak van de groenten verandert helemaal. Meteen het tastbare én smaakvolle bewijs dat de fermentatie zijn lekkere en gezonde werk heeft gedaan.”
“Door de fermentatie ontstaat er iets nieuws, iets goeds en iets heel gezonds.”
Voordelen van kimchi
“De voordelen zijn talrijk,” vertelt Julie. “Iedereen weet dat suiker en koolhydraten nadelig zijn voor de gezondheid. Maar door de fermentatie verdwijnen de koolhydraten, terwijl de suiker transformeert tot een supergezond product. In het geval van kimchi zijn dat melkzuurbacteriën. Dr. Nathalie Michels noemt ze prebiotische voedselpakketjes voor de bacteriën die zich al in de darmen bevinden.”
“Extra voordeel is dat de vezels in de groenten behouden blijven. Dat is ook de reden waarom fermentatie als bewaartechniek van voedingsstoffen al zo lang bestaat,” vervolgt Julie. “Bij ons bestaat die techniek al sinds de middeleeuwen en in Korea – de geboorteplaats van mijn zus – nog langer. Daar vond de fermentatie plaats in aarden potten, men voegde er proteïnen aan toe om de lange winter door te komen. Die extra proteïnen vervangen we door gefermenteerde soja. Op die manier slagen we erin onze klanten een echte vegan kimchi aan te bieden.”
Wat is kimchi? Happy, healthy food
“Als je besluit af en toe kimchi te gaan eten, moet dit de reden zijn, dat het happy, healthy food is,” lacht Julie. Kimchi is inderdaad niet alleen gezond, het maakt je ook gelukkig. Wetenschappelijk onderzoekt heeft het al vaak aangetoond: de gezondheid van je darmen heeft een immense invloed op je algemene en mentale gezondheid. Je darmen staan in connectie met je hormonen én beïnvloeden die zowel positief als negatief. En dat je hormonenhuishouding levensbepalend is, kan elke vrouw die de menopauze heeft bereikt je vertellen.
“Gewoon gezond eten heeft al een serieuze impact op je gezondheid en je humeur”, argumenteert Julie. “Het eten van kimchi versterkt dat met factor twee, net omdat die groente zo’n weldadige invloed heeft op je darmen en de daarin aanwezige bacteriën. Kimchi zit ook nog eens boordevol vezels, dus tel uit je winst!” In de loop van ons gesprek laat Julie af en toe de naam Michael Mosley vallen, hij is de wetenschappelijke exponent van gezonde voeding, man van het slimmedarmendieet én overtuigd fan van kimchi.
Ook foodies zijn fan
Ook de echte foodies zijn gewonnen voor kimchi, en niet de minste. “Ik doe nog eens aan namedropping,’ lacht Jullie. “René Redzepi van Noma in Kopenhagen – beschouwd als het beste restaurant ter wereld – is superfan. Hij gaf onlangs het boek The Noma Guide to Fermentation uit en hij fermenteert ongeveer alles. De smaak wordt daardoor trouwens helemaal anders. Wie eerst gewone Chinese kool proeft, en daarna de gefermenteerde versie, proeft het overduidelijke verschil. Wat gefermenteerd is, is lekker én gezond door de fantastische bacteriën die ontstaan,” zegt Julie vol overtuiging.
Nu al drie kimchi-smaken verkrijgbaar
Ferula doet het trouwens goed. Ze zijn nog maar pas gestart en brengen nu al een derde kimchi-smaak op de markt, zoals altijd ambachtelijk bereid en nu nog in eigen keuken. “We blijven investeren in nieuwe Kimchi-smaken omdat we niet te afhankelijk willen zijn van biologische Chinese kool. Er zijn immers periodes dat die niet op de markt te vinden is. We moeten dus differentiëren naar andere groenten. Verder zijn we van plan samen te werken met een maatwerkbedrijf die de productie van de kimchi op zich neemt, want wij kunnen die niet meer aan. We zijn te hard aan het groeien, en gelukkig maar. Op naar een gezond en gelukkig Vlaanderen,” lacht Julie.
Wellicht heb je nu genoeg info over ‘Wat is kimchi?” Met deze positieve noot sluit ik, copywriter in Gent, specialist SEO Gent en schrijver van motivatiebrieven, deze blog af. Tot de volgende!
© C’bon
Ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?
Kristien Van Cauwenberge
Sterk verhaal! Julie heeft haar passie gevolgd en een duurzame keuze gemaakt. Daar is lef en moed voor nodig. Hoedje af!
Christine
Lef heeft ze wel! 🙂 Altijd al gehad trouwens.
Julie
Dank je, Kristien.
Julie
Dank je beiden, Kristien/Christine 🙂
Christine
Geen dank! 🙂