Mannen leggen me altijd alles uit

Ik heb een tip gekregen van een goede vriend. Zo iemand die de neiging heeft me dingen uit te leggen. Nu, zolang het om zaken gaat waar ik niets van afweet, vind ik dat fijn. Als alerte copywriter in Gent leer ik nu eenmaal graag bij. Maar zodra hij het heeft over onderwerpen waar ik wel iets van ken, soms meer dan hij, heb ik zin om gillend weg te lopen. Dat doe ik natuurlijk niet, want ik ben een vriendelijke dame. Ook Amerikaans journaliste Rebecca Solnit heeft opgemerkt dat mannen de neiging hebben vrouwen dingen uit te leggen. Ze schreef er een prachtessay over, Mannen leggen me altijd alles uit.

Mannen leggen me altijd alles uit, geestverruimende essays van Rebecca Solnit
Deze essaybundel opent de ogen, en is dus meer dan de moeite waard om te lezen.

Mannen leggen me altijd alles uit, zo herkenbaar

Net zoals Rebecca Solnit begin ik mijn uiteenzetting met het beschrijven van een persoonlijke ervaring. Mijn thesis ging over mijn jeugdidool Marc Mijlemans, de veel te vroeg gestorven Humo-journalist die prachtige LP-recensies en uitmuntende tv-kritieken schreef. In de zomer na mijn afstuderen zat ik in de auto met een vage mannelijke kennis. Zodra hij hoorde wat het onderwerp van mijn thesis was, gaf hij me een kwartier lang uitleg over Marc Mijlemans. Zonder ook maar één keer te vragen wat ik ervan vond. Dat was toch ook niet nodig, wat wist ik er nu van, ik had er toch maar alleen een thesis over geschreven. Ik walgde, maar beleefd en bleu als ik toen nog was, hoorde ik hem zwijgend aan. Dat gesprek — afijn, die monoloog — staat me nog levendig voor de geest, en we zijn 30 jaar later.

Tweede voorbeeld

Na een toffe Allez, Chantez!-sessie stond ik onlangs samen met twee bevriende, hoog opgeleide en verbaal sterke dames op de stoep te praten over fietsen in Gent. Opeens begon een wildvreemde man ongevraagd zijn mening te verkondigen in één lange monoloog. En wij drieën maar verbaasd staan luisteren! Zelfs als we iets terugzeiden, deed hij alsof hij ons niet hoorde. Hij bleef gewoon verder oreren. De monoloog duurde tien minuten. Daarna liep hij voldaan weg, neus in de lucht, want hij had toch zo’n leuk gesprek gehad! Met een beleefd luisterend damespubliek.

Sollicitatiegesprek met een man? Kan tegenvallen

Ik heb al veel gesolliciteerd in mijn leven. Eén keer heb ik de deur van een communicatiebureau achter me dichtgetrokken omdat de manager telkens opnieuw heel neerbuigend tegen me praatte. Kon ik niet hebben. Twee weken later zat ik in een sollicitatiegesprek tegenover net hetzelfde type man. In het één uur durende gesprek was hij 55 minuten lang aan het woord. Op het eind van de monoloog — alweer dat zelfde woord — zei hij dat hij het zo’n fantastisch gesprek had gevonden: ik was zijn perfecte kandidate. Ik bedankte ter plekke voor de eer om voor hem te mogen werken. By the way, altijd klaar om te helpen: hier vind je tips over overtuigend solliciteren.

Nu to the point: Rebecca Solnit over uitleggende mannen

Rebecca Solnit zegt dat vrouwen nog al te vaak alleen goed zijn voor de was en de plas
Vrouwen, enkel goed voor de was en plas? Sta me toe dat tegen te spreken.

Rebecca Solnit heeft dit gegeven aangeklaagd, die ongewenste uitlegdrift van mannen met de bedoeling vrouwen het zwijgen op te leggen. Haar essay dateert al van 2012, maar tot mijn grote schande leer ik het pas nu kennen via de onlangs vertaalde essaybundel. Na Mannen leggen me altijd alles uit volgen nog meer essays over de gewelddadige en vrouwonderdrukkende natuur van mannen. Mannen voor wie vrouwen alleen maar goed zijn voor de was, plas en kroost. Deze opinie vind je hierboven treffend geïllustreerd met een foto uit de bundel.

Geestverruimende essays voor mannen én vrouwen

Rebecca Solnit probeert patronen te ontdekken in wat er in de maatschappij gaande is. Als je alle gewelddaden van mannen tegenover vrouwen als individuele gebeurtenissen beschouwt, dan is elk van hen op zich al een drama. Maar zet ze allemaal op een rijtje en de conclusie is onthutsend: mannen zijn van nature gewelddadig. Slechts één procent van de gewelddaden wereldwijd wordt gepleegd door vrouwen. In haar essays vraagt Solnit zich af waarom vrouwen anno 2017 nog steeds onderdrukt, gediscrimineerd en onderworpen worden. Waarom ze nog steeds worden neergezet als onbetrouwbare en ongeloofwaardige wezens die leugenachtig en manipulatief zijn en lijden aan waanvoorstellingen. Mannen blijven het woordje hysterisch gebruiken als een vrouw hen beschuldigt van geweld. Het doel is steeds hetzelfde: de aanklachten van geweld van mannen tegenover vrouwen minimaliseren.

Onze huidige maatschappij

Wie het als vrouw aandurft om een mening op Facebook te zetten wordt verkracht met woorden. Ik denk spontaan aan de regelrechte bagger die Meyrem Almaci, voorzitter van Groen, onlangs over zich heen kreeg op sociale media. Daarbij werd vooral haar uiterlijk op een extreem seksistische manier door het slijk gehaald. Welk recht hebben mannen om zoiets te doen? Solnit verwijst naar Dominique Strauss-Kahn die hemel en aarde heeft verzet om de poetsdame die hij had gemolesteerd in een hotelkamer als ongeloofwaardige leugenares neer te zetten. Hij heeft haar later toch maar mooi miljoenen euro’s in der minne betaald. Solnit beschouwt de boerka trouwens als een draagbare gevangenis waarmee de mannen aantonen dat hun vrouw hun exclusieve bezit is.

Rebecca Solnit noemt de boerka een draagbare gevangenis. Ik volg haar mening.
Rebecca Solnit noemt de boerka een draagbare gevangenis. Ik volg haar mening.

Solnits conclusie

Niet alle mannen doen aan geweld. Wel alle vrouwen zijn bang zijn om te worden aangevallen, gemolesteerd en verkracht. Let op het grote contrast tussen niet alle mannen en wel alle vrouwen. Gelukkig zijn er veranderingen gaande, niet het minst door de invloed van de homoseksuele mannen die als het ware bondgenoten in de vrouwenstrijd zijn geworden. De relatie tussen homoseksuelen is er een van gelijkwaardigheid, in tegenstelling tot de relatie van onderdanigheid en onderdrukking die nog steeds geldt bij veel heterokoppels. Ook hier is taal macht. Zaken worden meer en meer benoemd in plaats van onder tafel gemoffeld met nietszeggende woorden. De opkomst van woorden als huiselijk geweld, date rape, verkrachtingscultuur, seksuele intimidatie … helpt de vrouwenzaak vooruit. De doos van Pandora is geopend: de vrouwenemancipatie-ideeën die zijn vrijgekomen, gaan die doos nooit meer in. Lang leve de vrouw!

Oproep: lees de essaybundel Mannen leggen me altijd alles uit

Ik doe deze oproep in de eerste plaats naar de mannen. Want de essays openen of verruimen je blik op de wereld. Dat hebben ze althans gedaan met de mijne, en ik ben vrouw. Om af te sluiten, toch even checken of die goede vriend die ik heb vermeld in de inleiding tot het einde doorleest: “Dank je wel voor deze zeer goede leestip. Laat ze maar komen!” En met deze positieve noot sluit ik alweer af. Tot de volgende.

Reacties over deze Mannen leggen me altijd alles uit zijn welkom. Kan ook via een persoonlijk bericht.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon, copywriter inhuren? Of blogger inhuren?

Ook geïnteresseerd in enkele van mijn andere blogs, stuk voor stuk SEO geschreven. Deze freelance copywriter profileert zich niet voor niets als copywriter SEO.

SEO copywriting cursus in CVO Gent? Ramp!

SEO copywriting cursus in CVO Gent? Ramp!

Waar gaat Zwerm over? Analyse door Peter Verhelst zelf

Waar gaat Zwerm over? Analyse door Peter Verhelst zelf

Beetje wijzer na opleiding creatief schrijven

Beetje wijzer na opleiding creatief schrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *