Schakel je concurrentie uit met openingszin motivatiebrief!

De openingszin motivatiebrief moet de lezer verbluft achterlaten.
Zorg dat de persoon die je motivatiebrief leest zo’n ogen opzet!

De openingszin motivatiebrief is zo ontzettend belangrijk! Want met een goede en originele openingszin die echt bij je karakter past, vang je drie vliegen in één klap: je valt op, toont je persoonlijkheid en laat meteen weten dat je een job zoekt. Is trouwens een belangrijk onderdeel van overtuigend solliciteren!

Hier vind je alvast een overzichtelijke infografiek gevuld met tips over hoe een motivatiebrief opstellen. En een goed voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief.

Doe je openingszin motivatiebrief knallen

Een goede start is alles. Zorg dus voor een opvallende openingszin van je motivatiebrief, zo één waar de goesting van afdruipt. Wie je brief leest heeft dan meteen meer aandacht voor wat volgt.

Je eerste alinea moet indruk maken, maar ook de rest van je brief moet getuigen van persoonlijkheid. Toon wat lef, start je motivatiebrief zo creatief mogelijk en schud de persoon die je brief leest wakker.

Zoek het trouwens niet te ver! Ga bij jezelf te rade waarom je de job wilt en wees eerlijk. Schrijf je redenen en goesting voor de job neer zonder ook maar een moment te aarzelen. Smijt in eerste instantie alles op papier. Sleep er alle mogelijke factoren bij die in aanmerking komen.

Pas later schaaf je bij. Je selecteert de meest aansprekende redenen en maakt er mooie, overtuigende en zinnen vol goesting van. Vergeet niet dat je openingszin motivatiebrief vooral moet overtuigen.

Nog een tip: hou het kort. Vier alinea’s op één A4 voor de hele brief is ruim voldoende. Wie je brief ook leest heeft wellicht geen tijd om hete ene boek na het andere te lezen.

Vermijd clichéopeningen

Vergeet inderdaad clichés: “Naar aanleiding van de advertentie wil ik reageren op de functie van…” Zo saai, vervelend en al een miljoen keer gebruikt.

Mijn tip? Verwijs meteen al in de onderwerpregel van de e-mail naar de vacature waarop je reageert. In de de eerste alinea kom je dan meteen to the point: WAAROM wil je de job? Maak de reden waarom je solliciteert meteen duidelijk. Maak dus werk van een opvallende openingszin motivatiebrief. En nog eens, zorg dat de goesting ervan af druipt.

In deze blog vind je heel praktische voorbeelden van hoe je een sollicitatiebrief begint.

Knap, origineel en opvallend maakt indruk

Diezelfde aanpak gebruik ik ook voor mijn sollicitatiebrieven. Brieven die ik vroeger voor mezelf schreef – ik heb niet minder dan dertien jobs gehad voordat ik besloot me te settelen als zelfstandig copywriter schrijf ik nu voor anderen.

Ze vallen stuk voor stuk op, schudden de lezer wakker, maken een goede indruk en zetten tegelijk iemands persoonlijkheid in de kijker. Bovendien zijn ze allemaal kort en bondig geschreven, altijd volgens dezelfde structuur in vier alinea’s:

  • inleiding (met daarin die belangrijke openingszin motivatiebrief, waarin je je goesting en motivatie waarom je die en alléén die job te pakken wilt krijgen, duidelijke maakt),
  • ervaring (waarin je méér doet dan enkel je cv herhalen),
  • persoonlijkheid (voor mij het allerbelangrijkste in de hele brief),
  • aandringen op een afspraak als afsluiting (zeker niet te vergeten, wees assertief!),
  • en uiteraard een cv in de bijlage.

Meer hoeft dat niet te zijn. Niet de kwantiteit telt, wel de kwaliteit, én de motivatie en persoonlijkheid die de brief uitstraalt. En een perfecte opening sollicitatiebrief.

Reacties zijn zoals altijd welkom, graag zelf. Kan ook in een persoonlijk bericht. Daar houdt deze copywriter in Gent, gespecialiseerd als copywriter SEO en copywriter sollicitatiebrieven wel van.

Sollicitatiebrief nodig? Doe een beroep op copywriter C'bon!


© C’bon, specialist SEO Gent

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in een van mijn vorige sollicitatieblogs, daarvan heb ik er toch al meer dan een paar geschreven. Noem het een uit de hand gelopen hobby.

De beste contentkalender 2024? De Magenda, natuurlijk!

De beste contentkalender 2024? De Magenda, natuurlijk!

Copywriting website De Punt? Ik pleit schuldig!

Copywriting website De Punt? Ik pleit schuldig!

Zelf je eigen website maken? Easy peazy

Zelf je eigen website maken? Easy peazy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *