Zelf je eigen website maken? Easy peazy

Ben je een beginnend bedrijf en heb je nog geen website? Wil je zelf je eigen website maken? Dat kan, heel gemakkelijk en voor geen geld. Mijn advies? Maak je website in WordPress, want een eenvoudiger én gebruiksvriendelijker systeem bestaat er niet. Een kind kan ermee aan de slag en ik ben er zeker van dat jij het ook kan. Hoe ga je te werk? Je kiest een gratis WordPress-thema dat je mooi vindt, downloadt en installeert het en past het aan naar je eigen smaak en aanbod. Meer is het niet. Een woordje uitleg.

Zelf je eigen website maken? Zo gemakkelijk met WordPress!
Bij WordPress brandt de lamp!

Zelf je eigen website maken? Zo gemakkelijk in WordPress!

Wil je zelf je eigen website maken? Maar je bent niet zeker of je dat wel kan? Kies voor WordPress. Het enige wat je nodig hebt is een webhosting en domeinnaam. Veel webhostingbedrijven bieden WordPress standaard én al geïnstalleerd aan in hun pakket. En dat is niet meer dan normaal, want met WordPress ontwikkel je je eigen professionele website in een mum van tijd. Je hoeft geen extra software op je pc te installeren, alles gebeurt volledig online én je kan je website later gemakkelijk uitbreiden. Nog een voordeel? Dat alles kan volledig gratis.

Maak zelf je eigen website met WordPress
Cms in WordPress? Doodeenvoudig!

Wist je dat een WordPress-website ideaal is voor het beheren van je digitale marketing? WordPress heeft  inderdaad een enorm goede reputatie op het vlak van bloggen. Wie blogt zoals het hoort in een WordPress-website, dus volgens de SEO-voorschriften, wordt makkelijker gevonden in Google. Ik kan daarvan getuigen, want ook ik heb een WordPress-site, en dat bloggen verloopt eigenlijk helemaal vanzelf. Het enige wat ik nog hoef te doen, is de teksten te schrijven (smiley). Gelukkig moet ik daarvoor geen SEO-specialist Gent in te schakelen, want dat ben ik zelf (tweede smiley). Nog een voordeel? Het aantal blogs dat je aan een WordPress-website kan toevoegen is onbeperkt. Deze blog is al nummer 85. Bij mijn honderdste blog als copywriter in Gent organiseer ik een heel groot feest, maar dit uiteraard volledig terzijde.

Zoek je een goed webhostingbedrijf? Dan raad ik Combell aan. Die biedt een heel goede prijs-kwaliteit én zit in de buurt van Gent, wat zijn voordelen heeft voor SEO. Daarnaast komt Combell ook als winnaar uit de bus in deze vergelijking van de beste websitehosting. Ook ik ben er supertevreden over, zeker over hun klantendienst. Die helpen altijd onmiddellijk, beleefd en met ontzettend veel geduld.

Zelf je eigen website maken? Zo ga je te werk

Je surft naar WordPress.org, installeert de WordPress-software en je bent meteen ready for take-off. Je logt in met je domeinnaam, voegt er /wp-admin aan toe, logt ook daar in in en komt terecht in de achterkant van WordPress waar je je website zelf beheert. Aan de linkerkant staan een heleboel menu’s. Onder Weergave kan je kiezen uit een heleboel betalende én gratis WordPress-thema’s. De keuze is onvoorstelbaar groot, je vindt vast en zeker een thema waarvan je zegt: “Dit vind ik mooi, dit is helemaal oké, zo zie ik mijn website”. Kies gewoon het thema dat je leuk vindt, installeer de template – dat duurt amper een paar minuten – en pas vervolgens de tekst en foto’s aan naar je eigen smaak, product, business, aanbod en diensten. Simpel als pompwater.

Zelf je eigen website maken? Zo gemakkelijk in WordPress
Het moeilijkste? Kiezen uit de templates

“Kies gewoon het thema dat je leuk vindt, installeer de template – dat duurt amper een paar minuten – en pas vervolgens de tekst en foto’s aan naar je eigen smaak, product, business, aanbod en diensten. Simpel als pompwater.

Ideale oplossing voor startende bedrijven

Ben je starter? Bekijk dan zeker eens het overkoepelende thema Astra, daar vind je tal van starterssites die je kan downloaden om dan razendsnel je eigen website te maken. De keuze is reuze en het aantal templates waaruit je kunt kiezen is nagenoeg onuitputtelijk. Je kiest, klikt en installeert de hele inhoud van de website. Door op import site te klikken wordt de volledige inhoud en lay-out ingeladen. Zodra dat gebeurd is, begin je alles aan te passen, de tekst, de foto’s. Het wijzigen van teksten en foto’s is trouwens in een wip gedaan, je verandert iets, bekijkt de wijziging en bewaart die. Het is net alsof je werkt in een wordbestand. Alles even eenvoudig en gebruiksvriendelijk.

Werken in de cms van WordPress? Piece of cake
Net als werken in een wordbestand

Gratis rechtenvrije foto’s om je website op te fleuren

Als je van in het begin zelf je eigen website moet maken, opbouwen en uitdenken, dan kan je lang bezig zijn. Hier heb je meteen een prachtig uitgewerkte template die je naar eigen goeddunken en smaak kan aanpassen. Op amper een week tijd heb je een professionele website. Je kan je eigen foto’s (laten) maken, maar ook gratis en rechtenvrije foto’s downloaden van op fotowebsites.

  • Een eerste SEO-tip hierbij: zet geen supergrote foto’s op je website, maar verklein die eerst. Of download ze meteen in een kleiner formaat.
  • Een tweede SEO-tip: geef je afbeeldingen een duidelijk herkenbare naam, zodat ook Google weet wat erop staat. Je moet Google een beetje helpen, want hoewel de zoekmachine met de dag slimmer wordt, slaagt hij er toch nog steeds niet in afbeeldingen te interpreteren.

Ik lijst hieronder een paar rechtenvrije fotowebsites op, elk met een mooi professioneel aanbod.

Samengevat: wat is zo interessant aan WordPress om zelf je eigen website te maken?

Je begint met een basistemplate en breidt dat zelf uit met de tienduizenden plugins die beschikbaar zijn. Dat zijn kleine programma’s waarmee je je website kan uitbreiden en die veelal gratis zijn. Enkele voorbeelden? Een contactformulier, de plugin SEO Yoast die je helpt om je teksten SEO te maken en dus te optimaliseren voor Google. En dat is van essentieel belang, want gevonden worden in Google is basis. Meer informatie over die prachtplugin van SEO Yoast vind je hier.

Let wel: WordPress stelt je in staat heel snel een professionele website op poten te zetten via zijn gratis en soms betalende templates. Maar reken er toch maar op dat je er voldoende tijd in moet steken. De kans is groot dat je in het begin wat zal vloeken, maar heel vlug zal je merken dat de hele cms heel makkelijk en zelf leuk is om mee te werken. Succes! Hulp nodig? Neem contact met me op.

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

Projectmanager horeca Bart helpt ook bij events & marketing

Projectmanager horeca Bart helpt ook bij events & marketing

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *