Met de Yoast WordPress SEO plugin rank ik hoog in Google

Hoe ik als specialist SEO Gent mijn webteksten optimaliseer? Met de Yoast WordPress SEO plugin natuurlijk. Volgens mij een onmisbare want zeer nuttige tool om websites en webpagina’s te optimaliseren voor zoekmachines en die ook geoptimaliseerd te houden. Het grootste voordeel? Je hoeft eigenlijk geen kennis te hebben van de techniek van SEO. Met de Yoast WordPress SEO plugin leer je de knepen van het vak spelenderwijs.

De Yoast WordPress SEO plugin werkt als een verkeerslicht
Je leert de SEO-techniek aan de hand van verkeerslichtjes

Wat is de Yoast WordPress SEO plugin?

De Yoast WordPress SEO plugin is een superhandig hulpmiddel voor wie met de vindbaarheid van zijn site, en dus met SEO (search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands) bezig is. Met de Yoast WordPress SEO plugin optimaliseer ik al mijn webpagina’s maar ook die van mijn klanten. Nu ken ik de principes van het SEO-schrijven, ik heb al verschillende cursussen SEO copywriting gevolgd. Maar met deze plugin hoef je de SEO-techniek zelfs niet onder de knie te hebben. Je leert die al doende.

Wat doet de Yoast WordPress SEO plugin?

De SEO plugin schrijft je teksten niet. Dat is iets wat je nog steeds zelf moet doen. In mijn geval, gelukkig maar, want met het aanleveren van aangenaam lezende SEO-teksten verdien ik het beleg op mijn boterham. De plugin ondersteunt je wel bij het schrijven van een goede SEO-tekst. Hij beoordeelt een aantal SEO-factoren op de webpagina die je aan het schrijven bent. Hij analyseert met andere woorden je content, tekst en beeld. Bovendien – en dat is het leuke én nuttige eraan – laat de plugin je weten welke zaken voor verbetering vatbaar zijn. De plugin helpt je om diverse SEO-factoren te checken en te verbeteren, zodat jouw content op die specifieke pagina in orde is.

Wat doet de Yoast WordPress SEO plugin? Je webpagina's hoger laten scoren in Google
De Yoast WordPress SEO plugin helpt je hoger te scoren

De Yoast WordPress SEO plugin focust op content

Zoals hierboven vermeld richt de Yoast WordPress SEO plugin zich vooral op content. De plugin analyseert of de content op je pagina aansluit bij het sleutelwoord dat je zelf ingeeft. Ik verduidelijk met een voorbeeld. Stel dat je een tekst schrijft rond het sleutelwoord ‘Infografiek’. In dat geval geeft de SEO plugin weer hoe vaak de zoekterm voorkomt op je pagina en op welke plaats (kop, paginatitel, subtitel, url, content, metaomschrijving …). De SEO plugin doet dat heel visueel aan de hand van de kleuren van een verkeerslicht.

 • Scoor je goed op bepaalde factoren, dan krijg je een groen bolletje.
 • Een oranje bolletje geeft aan dat er verbetering mogelijk is.
 • Bij een rood bolletje moet je dringend aan de slag om de pagina qua content te verbeteren.
Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Welke factoren weegt de Yoast WordPress SEO plugin?

Content
De Yoast WordPress SEO plugin vertelt je hoe vaak het sleutelwoord voorkomt, te veel of te weinig, en ook waar. Levert goede informatie op want zoekmachines wegen dit ook.  

 • Metaomschrijving
  De Yoast plugin stelt je in staat je eigen metaomschrijving in te vullen. Dat is het kleine tekstje dat verschijnt onder de titel in online zoekresultaten. De meta-omschrijving zelf is geen SEO-factor. Maar als je de zoekterm erin vermeldt, dan komt die vetgedrukt in de zoekresultaten te staan. Geïnteresseerden zien meteen waar jouw tekst over gaat. Hoe aantrekkelijker je die metaomschrijving maakt, hoe meer mensen zullen doorklikken. Je krijgt ook een visuele voorstelling van de  snippet.
 • SEO-titel
  Ook met deze alternatieve titel kan je de zoekresultaten beïnvloeden. Als je de zoekterm zoveel mogelijk vooraan in de titel zet, helpt dat je hoger te scoren in Google.
 • Voorbeeld snippet
  Een voorbeeld van een snippet met als vetgedrukt sleutelwoord Last fm
 • Alt-tag
  Als je een beeld op de website zet, hoor je niet alleen een onderschrift maar ook een achterliggende alt-tag te voorzien. Dat is een beschrijving van wat op het beeld te zien is. Op die manier help je Google een beeld te interpreteren. Want hoe intelligent Google zich ook voordoet, beelden lezen kan de zoekmachine nog niet zelf.
 • De Yoast WordPress SEO plugin is een ideaal hulpmiddel om pagina’s en blogs te creëren voor je website. Maar het is vooral een heel leuke tool. Blogschrijven wordt een waar plezier, zelfs een echte spielerei. 

  Maar dat is nog lang niet alles

  De plugin bekijkt hoe dikwijls het sleutelwoord voorkomt en op welke plaats, hoe de trefwoorddichtheid is, of de metaomschrijving wel de juiste lengte heeft, of de afbeeldingen een alt-tag hebben, hoeveel uitgaande links er zijn, of de SEO-titel wel de juiste lengte heeft, of en hoe vaak je dat trefwoord al eerder hebt gebruikt. En belangrijk, de plugin geeft ook aanwijzingen om zaken te verbeteren.

  Yoast WordPress SEO plugin helpt je hoger te scoren in zoekmachines
  Met de Yoast WordPress SEO plugin boost je je content tot het juiste SEO-level

  Leesbaarheid is ook een rankingfactor

  De plugin laat ook weten:

  • hoe leesbaar je tekst is, want hoe leesbaarder je tekst, hoe hoger Google die rankt,
  • hoeveel zinnen een signaalwoord bevatten, en of dat wel voldoende is,
  • hoeveel woorden er na een tussenkop volgen,
  • of de paragrafen wel de goede lengte hebben,
  • en of de zinnen niet te lang zijn.
  De Yoast WordPress SEO plugin analyseert de content heel gebruiksvriendelijk
  Zo ziet de SEO-analyse eruit van deze blog

  Telkens weer krijg je dat groene, oranje of rode bolletje te zien, zodat je de zaken kan gaan aanpassen. Superhandig. Ik geef je meteen een printscreen mee van de SEO-resultaten van de blog die je nu aan het lezen bent. Zo merk je hoe gemakkelijk alles is.

  Gratis basisversie of betaalde premiumversie?

  Met de basisversie van de Yoast WordPress SEO plugin kom je al een heel eind. Je kan SEO-titel, metaomschrijving en url invoeren, je krijgt meteen te zien hoe alles eruit ziet in de zoekresultaten, én je krijgt suggesties om zaken te verbeteren. Met de betaalde premiumversie krijg je een aantal extra’s die je helpen je pagina’s nog vindbaarder te maken in zoekmachines als Google. Zo kan je je teksten schrijven rond vijf sleutelwoorden en krijg je suggesties om interne links te leggen naar eerder verschenen blogs of pagina’s. Ook met het leggen van interne links in je website – het creëren van een zogenaamd spinnenweb – verhoog je je ranking op Google. Verder krijg je een overzicht van de meest prominente woorden in je tekst, net zoals Google die ziet, en een preview van hoe je pagina’s eruitzien op Twitter en Facebook. Die kan je dan ook weer gaan aanpassen …

  Mijn conclusie is ronduit positief

  De Yoast WordPress SEO plugin is een ideaal hulpmiddel om pagina’s en blogs te creëren voor je website. De plugin ondersteunt en helpt je op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Maar het is vooral een heel leuke tool. Met behulp van de SEO WordPress Yoast plugin wordt blogschrijven een waar plezier, zelfs een echte spielerei. En met deze positieve noot sluit ik, copywriter in Gent, af. Tot de volgende!

  Wil je een website die gevonden wordt? Eén adres: C'bon.

  © C’bon

  Ook geïnteresseerd in één van mijn vorige blogs over SEO?

  Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

  Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

  Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

  Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

  SEO-blog schrijven? Leuk maar tijdrovend

  SEO-blog schrijven? Leuk maar tijdrovend

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvie

   Heel interessant!

   • Christine

    Inderdaad.