SEO-blog schrijven? Leuk maar tijdrovend

Af en toe krijg ik de vraag: “Jij steekt toch wel veel tijd in die blogs van jou?” Eerlijk antwoord? Enorm! Mijn eerste draft is in een wip klaar. Na amper een kwartier staat er al een tekst op het scherm te blinken. Dat komt omdat ik altijd weet waarover ik zal gaan schrijven. Vaak loop ik al een tijdje over het onderwerp na te denken en heb ik al een structuur in gedachten. Die typ ik dan quasi automatisch uit. Het opschonen volgt later wel. Andere keren bereid ik mijn SEO-blog voor op papier. In dat geval gebruik ik altijd dezelfde trouwe vrienden: mijn blauwe potlood en Moleskine-schriftje.

De kladblog neemt ongeveer 20% van de tijd in beslag. De overige 80% besteed ik als copywriter SEO volledig aan finetuning en SEO, het optimaliseren van de tekst voor zoekmachines. En dat lukt aardig, want sinds ik met bloggen ben begonnen, is mijn moz-rank —  die de linkpopulariteit van mijn pagina’s op het web aangeeft — de hoogte ingeschoten. Deze copywriter in Gent is intussen een ware specialist SEO Gent geworden. Een blik op mijn blogtijdlijn.

SEO-blog, schrijf ik met potlood in schrift
Mijn trouwe bondgenoten: potlood en schrift

1. Opschonen van mijn SEO-blog

Ik begin met het herlezen van die eerste versie. Zitten de paragrafen goed? Bevat die eerste zin wel de essentie van wat ik wil zeggen? Veel lezers zijn nogal lui of hebben niet veel tijd. Ze nemen al genoegen met tussentitel en eerstvolgende zin.

Speciaal voor de doorzetters, en ook wel wat voor mezelf, zorg ik ervoor dat ook de volgende zinnen goed zitten en helder en verstaanbaar uitleg geven. Nog zo’n belangrijke vraag: leest de tekst wel makkelijk op een scherm? Dat moet, want anders haakt iedereen meteen af. En dat wil ik niet. De tekst moet dus ook duidelijk zijn voor mensen die enkel scannen.

Schrijver nodig voor je SEO-blog? Contacteer C'bon
Contacteer me vlug als ik je kan helpen met een leesbare en rankende blog

2. Stilistisch, spellings- en SEO-gewijs opkalefateren

Bedoeling is een aantrekkelijke, plezierig lezende tekst te hebben die wordt opgepikt door Google. Ik mik dus steeds op een combinatie van een leuke tekst die toch beantwoordt aan de voorschriften van SEO.

Die eerste draft schoon ik op door de spelling te corrigeren, stijl bij te sturen, paragrafen duidelijk te structureren met verbindings- en verwijswoordjes.

Deze ‘opkalefaterfase’ of verbeterfase kan uren duren, maar dat hangt uiteraard van jezelf af. Bij mij duurt deze fase zolang als ik er tijd wil aan besteden, want geen enkele tekst is ooit echt ‘af’. Maar op een bepaald moment zeg ik toch: “Hier stopt het”.

3. Nalezen op het scherm

In deze fase plak ik de tekst die ik in Word heb geschreven in de CMS van mijn website. Een tekst op het scherm ziet er immers helemaal anders uit dan op papier, zeker in een bepaalde lay-out. En dan kom ik tot die verschrikkelijke ‘kill your darlings’-fase.

Paragraaf te lang? Dan maak ik die beknopter. Paragraaf te veel? Schrappen maar. Ik lees, herlees, lees nog eens, traag en luidop. Ik verbeter rare zinswendingen, onduidelijke zinnen, paragrafen die niet goed zitten.

Uiteraard gaat mijn bekommernis ook uit naar de SEO en seo-optimalisatie want die zorgt ervoor dat mijn tekst hoger scoort in zoekmachines. Verder ga ik na of het sleutelwoord niet te vaak in de tekst staat. Komt het woord te vaak voor, dan straft Google me af. Gebruik ik wel voldoende synoniemen?

4. Mooie opvallende foto? Hoort er gewoon bij

Het visuele is o zo belangrijk, en een goede foto is een must. Niet alleen omdat een afbeelding een tekst opfleurt. Maar ook omdat een mooie foto met een leuk onderschrift motiveert tot lezen. En als je in de alt-tag van de foto het sleutelwoord noteert, dan is dat alweer goed voor je SEO. Want zo help je Google om die afbeelding te begrijpen. Google beloont je door je SEO-blog een hogere score te geven in zoekopdrachten.

In een SEO-blog is een foto een must
Een mooie foto doet het altijd. Toch?

5. En dan nog alle meta’s in de SEO-blog

De finishing touch, noem ik dit. Als dit eraan komt, is het bijna afgelopen. In deze fase zorg ik ervoor dat koppen, url’s, metatitels en metabeschrijvigen samenwerken. Ik plaats het sleutelwoord in de url van de blog, in de titel, in minimaal één subtitel, in de eerste alinea en verspreid over de blog, samen met een aantal synoniemen.

Last but not least, de metadescription. Een vlotte korte tekst van maximaal 156 karakters die verschijnt bij online zoekopdrachten. Door een vlotte tekst kan je mensen die je blog online vinden, triggeren om door te klikken. Man man man, wat een werk, en dat allemaal voor één blog. Maar alle beetjes helpen. Kijk maar naar het volgende resultaat.

SERP van een blog van C'bon

Conclusie: het schrijven van een SEO-blog is arbeidsintensief

Maar toch ook een heel leuke bezigheid. Als freelance copywriter beschouw mijn blogs als een soort dagboek vol onderstebovenervaringen. Eigenlijk zou iedereen aan het bloggen moeten. Graag geef ik nog het volgende mee. SEO-bloggen lukt het best als je een strikte werkwijze en methode volgt. Als je ervoor zorgt dat je tekst goed zit, dat het de beste tekst is die je kan schrijven, en dat die uniek is. Jouw tekst, jouw stijl, jouw inhoud, jouw gedachtegang, jouw argumenten.

En om af te sluiten deze laatste tip: gewoon doen, begin eraan. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Te moeilijk voor je? Dan help ik je graag! En met deze positieve noot, stop ik ermee. Tot de volgende.

SEO-blog, dagboek vol onderstebovenervaringen
Mijn blogs beschouw ik als een dagboek vol onderstebovenervaringen

Reacties zijn zoals steeds heel welkom. Kan ook in een persoonlijk bericht.

C'bon helpt je met het schrijven van een leesbare blog.

© C’bon, blogger inhuren of copywriter inhuren?

Ook geïnteresseerd in onderstaande blogs?

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

Hoe word je een goede spreker? Volg deze 5 tips

Hoe word je een goede spreker? Volg deze 5 tips

Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

Verleid je lezer online! Zo schrijf je online teksten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Annemarie Platteau

  Dag Christine,

  Blij om te lezen dat je zoveel werk steekt in het schrijven van een SEO-blog. Een reden van mijn ontslag was dat ik zoveel tijd stak in mijn teksten en dit terwijl mijn Franstalige collega’s zo snel klaar waren met hun niet bijzonder goed geschreven SEO-teksten. Ik probeer een blog te maken over de 123 mails die ik al verstuurde naar waar? Ik weet het niet meer echt. Jouw tips ga ik zeker volgen. Je blog is overigens een juweeltje en heerlijk om lezen.

  • Christine

   Annemarie, je maakt mijn dag helemaal goed. En die was al zo goed! 🙂