Hoe word je een goede spreker? Volg deze 5 tips

Onlangs gaf ik, als specialist SEO Gent, een presentatie over SEO-copywriting in opdracht van communicatiebureau Magelaan. Eén van de aanwezigen was Erika Janssens van Spreek…. Zij helpt mensen om hun spreekangst te overwinnen en een betere spreker te worden. Ik stelde haar de vraag “Hoe word je een goede spreker“? Ik deel haar inzichten hieronder graag met jullie. Haar reactie op mijn presentatie was de volgende: “Jij bent het perfecte voorbeeld van wat ik mijn cliënten probeer bij te brengen, en dat is: wees altijd je spontane zelf.” Zoek je een goede spreker om de regels van SEO begrijpelijk uit te leggen? Ik ben maar een mailtje verwijderd.

Hoe word je een goede spreker? Door deze vijf tips te volgen
Volg onderstaande vijf tips, en je hebt deze microfoon niet meer nodig

Hoe word je een goede spreker?

Wil je goed spreken in het openbaar? “Dan moet je de impact van je woorden vergroten”, zegt Erika Janssens, “en daarvoor gebruik je vijf verschillende technieken.” Over elk van die verschillende manieren geeft Erika workshops in de Zebrastraat in Gent. Wil je dus beter leren spreken in het openbaar, geef haar dan een seintje.

Hieronder som ik de verschillende technieken op die van jou een betere spreker maken. Volgens Erika beheers ik de vijf onderdelen tot in de perfectie. Hoeft het gezegd dat ik daar heel tevreden over ben? Mijn KernTalentenverslag geeft trouwens een duidelijke indicatie van mijn extraverte, empathische natuur en mijn talent om show te verkopen. Maar dit uiteraard volledig terzijde.

Een deel van mijn kerntalenten in één oogopslag
Een overzicht van al mijn kerntalenten -deel 1. Er volgt nog zo’n lijst. 🙂

Goed spreken komt op het volgende neer

  1. Je spreekt vol vertrouwen

    Hoe word je een goede spreker? Om dat te bereiken hoor je jezelf eerst en vooral goed te kennen. En zodra je weet wie je bent, moet je ook je eigen stem durven te gebruiken. Ik behoor eerder tot het extraverte type en heb volgens sommigen zelfs te veel zelfvertrouwen. Het spreken gaat me dus vrij gemakkelijk, zeg maar natuurlijk, af. Maar ook introverte types kunnen erin slagen hun toeschouwers te boeien, zeker als ze (zelf)vertrouwen uitstralen. Werken aan je zelfvertrouwen is dus een eerste stap. Voor wie daarbij wat hulp kan gebruiken, Niki Vervaeke van Arche Coaching & Counselling is een heel goede therapeute…

“Jij bent het perfecte voorbeeld van wat ik mijn cliënten probeer bij te brengen, en dat is: wees altijd je spontane zelf.”

  1. Je spreekt met je hele lijf

    Wist je dat spreken en expressie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Ook hier scoor ik goede punten. Erika liet me weten dat ik mijn hele lijf, lichaam en leden inschakel om duidelijk te maken wat ik wil zeggen, bepaalde klemtonen te leggen, zaken te benadrukken en te onderstrepen. Door jezelf een juiste, positieve en overtuigende houding aan te meten geef je die o zo belangrijke non-verbale communicatie een plaats. Let wel, die taal is uiterst krachtig en in staat alles wat je zegt te versterken, maar ook te verzwakken. Stel je een presentatie voor van een dame die enkel naar haar blad en het scherm kijkt, en vergelijk dat met een presentatie van een andere dame die heel bewust oogcontact zoekt met het publiek. Stel vervolgens de vraag: wie geloof je het meest? Leer jezelf (letterlijk) een houding te geven voor publiek.

  2. Je spreekt verstaanbaar

    Ook op dit vlak scoorde ik tien op tien. Mijn taal is niet alleen verzorgd, ik spreek ook heel dynamisch en met veel nuances, mijn stem is als een klok en ik articuleer duidelijk. Maar bovenal geef ik mijn uitleg in een eenvoudige taal en ook dat is basis om een goede spreker te worden. Als ik al eens een moeilijk woord gebruik, dan leg ik dat altijd uit. Verder gebruik ik veel voorbeelden. En dat is nodig, want als je niet verstaanbaar genoeg praat, dan doen mensen geen enkele moeite om te blijven luisteren. Goed kijken naar het publiek is ook belangrijk, want dan merk je heel duidelijk aan de gelaatsuitdrukking en lichaamshouding dat iemand iets niet verstaat. En dan is het zaak daar op in te spelen.

  3. Je spreekt boeiend

    Hoe word je een goede spreker? Door boeiend te spreken, en dat is een synoniem van expressief spreken met de nodige intonatie en nuances. Een tekst aflezen is totally not done, een tekst op hetzelfde toontje afdrammen ook niet. Je hoort duidelijke klemtonen te leggen en hier en daar je stem wat meer klank te geven. Een grapje tussendoor vertellen biedt altijd een meerwaarde, maar ga vooral in interactie met mensen. Als je ziet dat iemand niet kan volgen, spreek die persoon even aan, vraag of je duidelijk bent, of hij vragen heeft. Herhaal een vraag uit het publiek altijd nog even in je eigen woorden. Alles helpt om de luisteraars bij de les te houden. Ook bij het zakelijk spreken zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je publiek aan je lippen blijft hangen, het maakt niet uit of je nu wilt informeren, inspireren, overtuigen, wakker schudden….

  4. Je spreekt aangepast met behulp van audio en video

    Spreken zonder microfoon kan als de groep niet te groot is. Maar soms is die microfoon nodig, en dat is helemaal anders dan spreken zonder. Je hoort je aan te passen aan het medium dat je gebruikt om spontaan over te komen. Aan spontaniteit was er bij mij trouwens geen gebrek, ik hoefde ook geen microfoon te gebruiken. Blij toe, want dat maakt je veel vrijer om expressief te zijn. Volgens Erika hoef ik geen extra lessen, ik doe het volgens haar al meer dan goed genoeg.

Wil je een betere spreker worden?

Hoe word je een goede spreker? Of hoe word je een betere spreker? Als copywriter in Gent geef ik je alvast deze tip voor een sterk begin: schrijf je in voor de workshops van Spreek en ga eens luisteren naar wat Erika Janssens te vertellen heeft. Via tal van oefeningen verhoogt ze je spreekvaardigheid. Als je haar tips en adviezen volgt, mag je uitkijken naar toehoorders die boeiend naar je uiteenzetting zullen zitten te luisteren. En met deze positieve noot sluit ik deze blog af. Tot de volgende.

© C’bon

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

SEO-regels veranderen nog maar een keer!

SEO-regels veranderen nog maar een keer!

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

Vijf debuten gewikt en gewogen, ook Het smelt van Lize Spit

Vijf debuten gewikt en gewogen, ook Het smelt van Lize Spit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *