SEO-regels veranderen nog maar een keer!

De SEO-regels veranderen nog maar een keer. Je weet wel, de SEO-regels die je volgt om je website hoger te doen ranken in Google. Nu al voor de zoveelste keer. Google schrijft voor, doet gewoon zijn zin, en iedereen volgt. Want wat doe je zonder Google? Nog maar eens het bewijs dat een quasi-monopolie als dat van Google voor niets goed is. Deze specialist SEO Gent voelt de behoefte even te ventileren.

Heb je trouwens al gehoord van de Google dans?

SEO-regels veranderen nog maar een keer .

Al drie jaar pas ik de ene SEO-verandering na de andere toe

Ik ben me nu al een jaar of drie aan het specialiseren in SEO. Als copywriter in Gent vind ik het heel belangrijk om die regels niet alleen te kennen maar ze ook toe te passen. Dat vind ik trouwens vrij normaal, want als ik de copy verzorg voor de website van een klant en die website rankt niet hoog in Google. Tja, dan is de klant niet tevreden.

Diezelfde klant klopt trouwens bij me aan omdat hij ervan overtuigd is dat ik meer over SEO weet dan hij. Daar heeft hij alvast gelijk in. Ik heb me niet alleen grondig geschoold in SEO, ik blijf ook voortdurend op de hoogte. Zo volg ik tal van nieuwsbrieven die me informeren over updates en wijzigingen. Die breng ik dan zo goed mogelijk in de praktijk. Soms weet ik zelfs meer van de veranderde SEO-regels dan de docenten die de SEO copywriting cursus geven…. Maar dit volledig terzijde.

Voor mijn klanten en mezelf

Ik pas de SEO-regels toe voor mijn klanten én voor mezelf, op mijn eigen website. Al mijn blogs zijn geschreven volgens de SEO-regels die van toepassing waren op het moment dat ik ze aan het uittypen was. Een website is echter nooit af. Gemiddeld vier uur per week besteed ik aan het aanpassen van mijn blogs en pagina’s aan de steeds evoluerende SEO-regels. Want vergis je niet: de blogs die een jaar geleden volledig SEO-proof waren, blijken opeens niet meer te beantwoorden aan de SEO-regels van vandaag. Opgelegd door die almachtige Google die wellicht in een impuls beslist: de SEO-regels veranderen nog maar een keer.

SEO-regels veranderen nog maar een keer. Dank je wel, Google!

Toen Google startte, was ik zo gecharmeerd van de eenvoud van die zoekmachine, één zoekvenster en geen reclame. Maar dat charmante is er na twintig jaar echt wel af.

Eind 2017: metadescriptions van 320 karakters

Metadescriptions zijn de korte teksten die je ziet staan bij een zoekopdracht op Google, net onder de titels. Tot eind vorig jaar mochten ze maximaal 155 karakters tellen. Teksten die langer waren werden gewoon afgebroken met drie puntjes. De uitdaging luidde dus om gebalde teksten van maximaal 155 karakters te schrijven die mensen ertoe aanzetten – noem het letterlijk verleiden – door te klikken naar die bepaalde pagina. Eind 2017 liet Google opeens 320 karakters zien in de metadescriptions. Wie teksten schrijft weet het maar al te goed, dat scheelt algauw een slok op de borrel. Want 320 karakters is het dubbele van 155. Ik kreeg dus twee keer meer plaats om mijn boodschap overtuigend te brengen. Leuk!

Lengte van metadescriptions kan al eens variëren.

Al mijn zestig blogs aangepast

Ik heb al mijn webpagina’s én mijn tot nu toe zestig blogs aangepast aan de nieuwe SEO-voorschriften van eind 2017. En ik deed hetzelfde bij mijn klanten, want ook hun teksten moesten worden aangepast aan de nieuwe SEO-regels. Zo ontzettend veel werk gehad! Maar als SEO-deskundige was ik het aan mezelf én mijn klanten verplicht.

SEO-regels veranderen nog maar een keer: nu weer 155 karakters

Vrijdag zat de volgende boodschap in mijn mailbox: Google stapt af van zijn 320 karakters en toont weer 155 karakters. Wellicht na een nachtje slecht slapen, teergeliefde Google? Dat nieuws deed me zo balen. Al dat werk van de afgelopen maanden voor niets! Ik hoor nu al dat werk dat ik voor mezelf én mijn klanten de afgelopen maanden heb verricht, opnieuw up te daten. En hoe moet ik hen dat uitleggen? “Sorry, Google heeft nogmaals de spelregels veranderd. Ik pas weer aan en stuur een nieuwe factuur?” Ik kan er echt niet meer mee lachen. Toen Google startte, was ik zo gecharmeerd van de eenvoud van die zoekmachine, één zoekvenster en geen reclame. Maar dat charmante is er na twintig jaar wel af. Google schrijft voor en de slaven – de SEO-copywriters – gehoorzamen en volgen blindelings.

Google schrijft voor en de slaven – de SEO-copywriters – gehoorzamen en volgen blindelings.

Tijd voor een revolutie, dacht ik zo

Wie doet met me mee? En na deze niet zo positieve noot zet ik er een punt achter. Tot de volgende!

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

© C’bon

Na het lezen van de blog SEO-regels veranderen nog maar een keer, ook geïnteresseerd in een van de onderstaande blogs?

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Sleutelwoorden website? Zo vind je ze gratis, stap na stap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Kristien Van Cauwenberge

    Dat is pas balen! Ons wapenen tegen almachtige monopolisten zoals Google is niet evident. Onlangs las ik dat Apple co-founder Steve Wozniak kapt met Google. Best te begrijpen! Hij gebruikt nog enkel de veilige en anonieme zoekrobot DuckDuckGO. Voor ons liggen de zaken uiteraard anders. Zo lang bijna iedereen Google blijft gebruiken zitten we in hun klauwen. Dus inderdaad hoogtijd voor revolutie! Allemaal zoeken via DuckDuckGO is al een eerste stap…

    • Christine

      Yes, samen op de barricades! I like. Ik bekijk die DuckDuckGO eens. Maar inderdaad: we kunnen niet anders dan ons blijven aanpassen aan de voorschriften van Google, zolang iedereen die zoekmachine blijft gebruiken.