Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker
De eerste keer dat ik het tegenkwam schrok ik me wezenloos. Wat was er aan de hand? Wat had ik verkeerd gedaan? Hoe kon de ranking van mijn webpagina rond het sleutelwoord SEO copywriter zomaar van positie 10 naar positie 99 zakken? Om de volgende dag op 1 te staan, en dan weer op 10. Een vriend van me vertelde dat dat te wijten is aan een Google dans of de Google dance.
Dat Google vaak oorzaak is van veel miserie wist ik al. Maar dat Google ook danst? Ik ging uitzoeken wat het betekent.
Contents
Wat is de Google dans?
De Google dans, of in het Engels de Google Dance, is het op en neer stuiteren van webpagina’s in de ranking van Google. Zoals mijn pagina dus, van 10 naar 99 naar 1 (!!!) en dan weer naar 10. In amper een week tijd. Dat gedans van Google lijkt wel een ergerniswekkende stoelendans op een huwelijksfeest waarbij je niet kunt voorspellen op welke stoel je eindigt. Erger nog, waarbij je niet eens zeker weet of je wel op een stoel eindigt.
Ik heb me laten vertellen dat de naam Google dans verwijst naar het moment waarop Google zijn ranking vernieuwt. Het moment dus waarop Google probeert te bepalen welke positie een bepaalde webpagina in zijn index krijgt. In die periode kunnen de zoekresultaten een tijd lang flink en verbijsterend op en neer gaan.
Maar die dans hoef je niet echt negatief te interpreteren. Je kan de Google dance ook zien als een teken dat de zoekmachine je nieuwe pagina begint op te merken en het een kans geeft in de SERPs.
Een SERP staat voor Search Engine Result Page, oftewel de resultatenpagina van een zoekmachine. Hierop zie je informatie die relevant is voor je zoekopdracht.
Vaak verandert Google de positie van je pagina gewoon om te zien wat er gebeurt. De zoekmachine brengt je webpagina dan naar achteren en zet andere webpagina’s in jouw plaats om te zien of mensen daar meer op klikken. Op die manier probeert Google de beste volgorde te bepalen in de zoekresultaten.
Als Googles algoritme merkt dat mensen op je pagina klikken, er een bepaalde tijd doorbrengen en genieten van de inhoud die ze zien, dan zal dat zijn beslissing beïnvloeden over de positie van je pagina in de rankings.
Hieronder een voorbeeld van een Google dans van mijn pagina rond het sleutelwoord SEO copywriter…
Ranking hangt af van inhoud én zoekintentie
Hoe beter je webpagina aansluit bij de zoekintentie van de gebruiker, hoe meer bezoekers je trekt en hoe hoger je pagina rankt. Hoe je inspeelt op die zoekintentie heb je zelf in de hand. Je bepaalt inderdaad zelf de inhoud van de pagina en welke vragen je beantwoordt. Verschil onpage en offpage SEO? Dat eerste heb je volledig zelf in de hand.
Merk je op een bepaald moment dat de rankings van je pagina heen en weer bewegen als een balletje in een flipperkast? Dan kan je ervan op aan dat het iets te maken heeft met de Google dans. Dat Google dus met je pagina aan het dansen is. Vaak zit er niet meer achter.
Je kan het ook zien als een test van Google hoe goed je het doet SEO-gewijs.
Weet je wat ik met scha en schande heb geleerd? Dat je zeker niet dagelijks je rankings moet bekijken, en zelfs niet wekelijks. Een keer in de maand volstaat. Want je kan er echt een hartaanval aan overhouden.
Dat op en neer gaan in de rankings kan een tijd duren, maar uiteindelijk stabiliseert je pagina zich wel. En dan zal je merken dat al die stress voor niets is geweest.
Mijn advies? Ben je erin geslaagd die eerste pagina van Google te bereiken? Blijf dan investeren in je website om op die positie te behouden. Als SEO-tekstschrijver kan ik je daarbij helpen!
Veel concurrentie leidt tot veel gedans
Het is me opgevallen dat de pagina’s waarmee Google aan het dansen gaat vooral pagina’s zijn rond zoekwoorden waarop er veel concurrentie is. Zoals ook mijn pagina rond SEO Gent. Het blijkt dat de volgende factoren de Google dans veroorzaken en zelfs versterken:
- Leeftijd: hoe nieuwer de website of de pagina, hoe meer Google ermee danst
- Concurrentievermogen: hoe meer concurrentie er is op het zoekwoord, de branche en de locatie, hoe meer schommelingen
- Linkbuilding: hoe meer nieuwe en sterke links je krijgt, hoe meer er wordt gedanst
- Wijzigingen: hoe meer grote veranderingen je aanbrengt op de pagina, hoe meer … You get the picture.
Google danst, maar ik dans niet meer mee
Ik maak me inderdaad niet meer druk in die steeds veranderende rankings. Ik houd ze in de gaten, één keer in de maand, en stuur bij als blijkt dat die fluctuaties maar blijven duren. Dan maak ik gewoon wat meer werk van het beantwoorden van de zoekintentie.
En met deze positieve boodschap, sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!
Kristien Van Cauwenberge
Interessante blog! Nu begrijp ik de Google dans beter.
Christine
Ja, jij hebt daar ook af en toe last van, niet? Niet van wakker liggen!
Kristien Van Cauwenberge
Inderdaad, de rankings van mijn pagina bewegen soms heftig. Nu ik het begrijp, zal ik er niet meer van wakker liggen. 😉
Christine
Zéér goed!