Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard
Hieronder leg ik je graag uit wat het verschil onpage en offpage SEO is. En waarom ik me als online tekstschrijver en online copywriter vooral en graag op onpage SEO richt. Maar geen nood, als digitaal manusje van alles kan ik je ook verder helpen op het vlak van offpage SEO.
In zoekmachineoptimalisatie – want daar gaat SEO over – kan je twee categorieën onderscheiden: onpage SEO en offpage SEO. Beide zijn cruciaal en toch vrij verschillend.
Contents
Het verschil onpage en offpage SEO in 99 woorden?
Je ranking in de resultaten van zoekmachines wordt grotendeels bepaald door een combinatie van onpage én offpage SEO.
Onpage SEO kijkt waar je eigen site of webpagina over gaat. En dat, beste lezer, is iets wat je zelf in de hand hebt. Want bij onpage SEO optimaliseer je alles in je website dat binnen je controle ligt. Je creëert je eigen content en zorgt dat de manier waarop je dat doet beantwoordt aan de SEO-voorschriften. Je houdt dus rekening met tientallen details.
Offpage SEO kijkt hoe gezaghebbend en populair je site is en hoeveel kwalitatieve backlinks je hebt van andere websites. En dat kan je minder goed sturen. Hoe kom je nu aan al die backlinks? Door werkelijk fantastische content te creëren rond relevante zoekwoorden.
Even deze afspraak om te beginnen: ik heb het in deze tekst vaak over Google omdat dat de meest gebruikte zoekmachine is in onze contreien. Onderstaande principes zijn echter gelijk voor alle zoekmachines.
1. Wat is onpage SEO?
Onpage SEO wordt ook wel een onsite SEO genoemd. Dat betekent dat je verschillende delen van je website optimaliseert in een poging je rankings in Google te beïnvloeden. Je wilt dus een hogere plaats in de zoekresultaten.
Je ranking wordt sowieso bepaald door een aantal factoren:
- toegankelijkheid van je site
- laadsnelheid van je pagina’s
- geoptimaliseerde inhoud
- trefwoorden
- titeltags
- alt-tags…
Over al deze zaken heb je honderd procent controle. Je zorgt er gewoon voor dat je onpage SEO-tactieken in orde zijn en dat je de regeltjes toepast.
Welke SEO-tactieken heb je volledig in de hand?
Ik heb dit mooie overzicht van een digitale kennis van Best SEO Online ontvangen. Het vat wat komt mooi samen!
SEO-titel of titeltag
Deze titel verschijnt op de resultatenpagina van Google. Het is ook de titel waarop de zoekmachine rankt.
Enkele tips?
- Plaats je zoekwoord in de SEO-titel, indien mogelijk helemaal aan het begin
- Maximaal 60 tekens (inclusief spaties)
- Voeg je bedrijfsnaam toe aan het eind, gescheiden door |
De SEO-titel van deze blog?
Verschil onpage en offpage SEO: simpel voor jou uitgelegd | C’bon
Metaomschrijving
Voorzie zeker een tekst van maximaal 155 woorden en vermeld de relevante keywords. Op die manier motiveer je de geïnteresseerde bezoeker om op jouw SERP te klikken.
De metaomschrijving van deze blog?
Is er een verschil onpage en offpage SEO? En zo ja, welk is dat en welk van de twee is het belangrijkste? Daarover lees je hier. Klik door!
Koppen, van H1 tot H6
Koppen zijn de grootste woorden op je pagina en alleen al daarom geven zoekmachines ze meer gewicht. Wat dus nodig is in zoekmachine optimalisatie? Verwerk je belangrijkste zoekwoord in je koppen, zeker in je H1, de titel van je pagina dus. En zorg ervoor dat er maar één H1 is!
Belangrijk bij het gebruik van tussenkoppen. Zet je tussenkoppen niet gewoon bold, maar geef ze een stijl van H2 tot H6, afhankelijk van het subniveau. Zorg dat ze allemaal chronologisch op elkaar volgen. Spring dus niet van H2 naar H5 en terug naar H3, maar behoud de logische volgorde.
URL
Plaats je zoekwoord in je url, doe dat één keer en meteen vanaf de eerste keer dat je de pagina publiceert. Later je url gaan aanpassen heeft meer nadelen dan voordelen. Je moet je url dan gaan redirecten, maar daar verliest je pagina een bepaalde waarde mee. En om hoog te ranken heb je alle onpage waarde nodig die je kan verzamelen.
Tip: ga nu niet al je url’s veranderen omdat je zoekwoorden, trefwoorden of sleutelwoorden er niet instaan. Doe je het wel, vergeet dan de redirect dan niet. Het zou jammer zijn mocht alle opgebouwde belangrijke waarde van je webpagina in de vuilnisbak verdwijnen.
Houd je url ook zo kort mogelijk.
De url van deze blog?
www.c-bon.org/verschil-onpage-en-offpage-seo
Alt-tekst voor afbeeldingen
Voeg altijd een alt-tekst of een alternatieve tekst toe aan elke afbeelding op je website. Die alt-tekst wordt gebruikt door screenreadersoftware om blinde internetgebruikers te helpen de inhoud van de afbeeldingen te begrijpen.
Zoekmachines crawlen afbeeldingen op een vergelijkbare manier. Het invoegen van een zoekwoord en een nauwkeurige beschrijving van de afbeelding helpt zoekmachines de inhoud van je pagina te begrijpen.
Een paar extra aanbevelingen
- Zet het zoekwoord in de naam van de afbeelding.
- Houd je afbeelding kleiner dan 100kb. Te zware afbeeldingen doen je pagina trager laden, en dat heeft Google niet graag. Zie verder.
- Beschrijf de afbeelding in acht à tien woorden en voeg je trefwoord zo natuurlijk mogelijk in.
De alt-tekst van bovenstaande afbeelding?
Het verschil onpage en offpage SEO zit hem vooral in externe linkbuilding.
Snel ladende pagina’s
Onderdeel van de iets technischer onpage SEO. Google wil dat zijn gebruikers zo vlug en gebruiksvriendelijk mogelijk geholpen worden. De zoekmachine heeft daarom een boon voor pagina’s die snel laden. Laadt je pagina snel, dan komt die hogere ranking alweer wat dichterbij.
Tip: via de analyse tool PageSpeed Insights kan je je website zowel op mobiel apparaat als op desktop analyseren. Je krijgt er ook tips om de paginasnelheid te optimaliseren.
“Mobielvriendelijkheid, hoge laadsnelheid én gebruiksvriendelijkheid zijn een heel belangrijke maatstaf voor je ranking.”
Pagina-inhoud
Houd je pagina-inhoud altijd zo nuttig mogelijk voor je bezoekers en bied hen relevante content.
Zoeken ze iets specifieks en belanden ze in hun zoektocht op jouw pagina? Dan moet je ze bieden wat ze willen vinden. Doe je dat niet, dan zijn ze binnen de kortste keren weer weg. Dat verhoogt je bounce rate en ook dat levert je slechte punten op van Google.
Je tekst moet unieke content en een onmiddellijk antwoord bieden op de zoekopdracht van je bezoekers. Je tekst moet dus waarde bieden aan de eindgebruiker. Bovendien moet je tekst makkelijk te lezen zijn.
Tip van het huis: een ghostblogger kan helpen je aantal bezoekers naar omhoog te krijgen!
“Dit is mijn passie als SEO-tekstschrijver: lezers nuttige en boeiende inhoud bieden.”
Enkele aanbevelingen?
- Streef naar een tekst van ten minste 500 woorden. Google geeft de voorkeur aan pagina’s met veel goede content rond doelgerichte relevante en belangrijke zoekwoorden.
- Plaats het trefwoord dicht bij het begin van de titel, zeker in de eerste alinea, maar alleen als het natuurlijk klinkt. Want anders zijn de bezoekers meteen weer weg.
- En zet het trefwood meteen bold, zo weet Google meteen waar je het over hebt.
Intern linken met de juiste ankertekst
Vergeet je interne linken niet, want ze zijn een belangrijke ranking factor! Interne linken naar andere pagina’s op je website zijn nuttig voor je bezoekers en voor zoekmachines. Ook meegenomen? Ze verhogen jouw aantal links, en reken maar dat Google hier rekening mee houdt.
Waarom? Met een goede onpage SEO (en interne linken zijn goed voor SEO):
- indexeren zoekmachines je webpagina’s gemakkelijker,
- begrijpen ze beter waar je site over gaat,
- navigeren ze gemakkelijk door de structuur en inhoud van je website.
Op die manier slagen ze erin je website te ranken en je online vindbaarheid te verhogen.
Een concreet voorbeeld? Hieronder vind je een interne link naar een van mijn blogs die meer vertelt over mijn werk als SEO-tekstschrijver, waarin ik het onder meer heb over… interne links.
Voeg je een interne link toe, gebruik dan een relevante ankertekst. Dat is de aanklikbare tekst in een hyperlink, meestal aangegeven met een blauwe letterkleur en een onderstreping. Zorg ervoor dat het geselecteerde woord of de zinsnede relevant is voor de pagina waar je naar linkt.
Tip: een tot drie relevante interne links per pagina is ideaal.
Voorbeeld interne linken op deze pagina?
Ik heb interne linken naar SEO-tekstschrijver, ghostblogger, Google update juni 2021
Schema Markup
Dat is het toevoegen van gestructureerde gegevens. Op die manier help je Google de inhoud van je pagina beter te begrijpen. Google gebruikt die gegevens ook om ‘rich results’ weer te geven in SERPs.
Een voorbeeld? Je hebt vast en zeker al bovenaan op een zoekpagina een recept zien staan met een stappenplan. Wees maar zeker dat er veel meer op geklikt wordt dan op normale organische vermeldingen.
Technische tip: gebruik de JSON-LD-indeling. Dat is alvast de indeling die Yoast voor me gebruikt. Automatisch. Ik hoef me daar zelf niets van aan te trekken.
Je deelt je pagina’s op sociale media, of iemand anders vindt ze zo interessant dat hij die ook deelt. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat ze mooi worden getoond, met de info die jij hebt voorbereid. Dat kan je doen door het invullen van de Open Graph-tags en Twitter Cards. Zit bij mij in de Yoast Premium.
PS: zet zeker ook deelknoppen op je website naar de meestgebruikte socialemediakanalen.
Google Core Web Vitals
Gebruikerservaring is de sleutel tot het succes van een website op de lange termijn.
Cruciaal voor de gebruikservaring zijn de volgende signalen (meer hierover in mijn blog over de Google update in juni 2021):
- Largest Contentful Paint (LCP): die meet de laadsnelheid van een pagina en markeert het punt waarop het grootste deel van de pagina-inhoud is gedownload.
- Eerste invoervertraging: wanneer vindt de eerste interactie plaats tussen bezoeker en website?
- Cumulatieve lay-outverschuiving: is een pagina visueel stabiel of verschuift de lay-out?
Ook deze LCP-score controleer je via PageSpeed Insights. Elke pagina moet de LCP bereiken binnen de 2,5 seconden.
Wat doe je om die maximumlimiet van 2,5 seconde te halen?
- Je verwijdert onnodige scripts van derden en vertragende pagina-elementen,
- stapt over naar een betere webhost (dat kan je echt veel opleveren!),
- en je activeert ‘lazy loading’ zodat de pagina-elementen alleen worden geladen wanneer gebruikers naar beneden scrollen.
Pagina-ervaring
Het allernieuwste signaal is het pagina-ervaringssignaal. Dat zijn positieve gebruikerservaringen die bestaan uit een combinatie van Core Web Vitals, mobielvriendelijkheid, veilig browsen, HTTPS-beveiliging en richtlijnen voor opdringerige pop-ups. Een goede indruk maken met je webpagina’s, dat is wat telt.
2. Wat is offpage SEO?
Offpage SEO verhoogt de autoriteit van je website. Het is gericht op het verkrijgen van externe links van andere relevante websites, backlinks dus.
De score ‘Domain Authority’ (of domein autoriteit) berekent de autoriteit van je website in vergelijking met andere sites. Wil je weten wat jouw domeinautoriteit is? Typ dan hier je websitenaam in.
Hoe optimaliseer je voor offpage SEO?
Er zijn verschillende strategieën waarmee je vertrouwen opbouwt.
- Inkomende links (kan je terugvinden in je Google Search Console, een van de handige tools)
- Social media marketing en online marketing
- Gastbloggen en influencer marketing
De grootste offpage SEO-factor is het aantal en vooral de kwaliteit van backlinks naar je website.
Hoe bouw je links naar je website?
Met andere woorden, welke linkbuilding activiteiten onderneem je?
- Je creëert geweldige, waardevolle content waar mensen naar willen linken of willen sharen,
- stuurt e-mails naar beïnvloeders in je branche die uiteindelijk naar jou terug linken,
- en/of publiceert een gastblog of een geweldig artikel op een site die gerelateerd is aan de jouwe. Het levert je autoritaire content op die links bevat naar jouw site.
De hoeveelheid links die je nodig hebt voor een goede offpage SEO staat niet vast. Die is afhankelijk van de autoriteitsscore van je concurrenten.
Tip van het huis? Let op met het kopen van linken. Vroeger kon dat nog, maar tijden veranderen. Nu bestraft Google die praktijk als malafide poging om je paginarankings te manipuleren. Wees ook voorzichtig met het indienen van een links naar startpagina’s met als enige doel jouw domeinautoriteit te verhogen.
Wat is het belangrijkste verschil onpage en offpage SEO?
Zowel onpage als offpage SEO zijn belangrijk en werken complementair samen om je rankings te verbeteren.
Het meest gehoorde advies? Zorg eerst dat je je onpage SEO op orde hebt en richt je pas daarna op je offpage SEO. Want enkel op die manier bereik je een goede vindbaarheid van je website.
Wist je dat ik je kan helpen bij het creëren van kwalitatieve content rond een specifiek zoekwoord en een specifiek onderwerp?
Nog een gratis tip van het huis. Blijf je onpage én offpage SEO onderhouden. Op dat gebied is er geen verschil onpage en offpage SEO. Met onpage SEO mik je vooral op je bezoekers, met offpage SEO verbeter je je rankings.
Ik help je graag met werkelijk fantastische content! SEO-geoptimaliseerd. Leesbaar. En zelfs meer dan betaalbaar. Lees er deze blog over tarieven copywriters maar eens op na.
Neem contact met me op. Kan uiteraard ook per mail.
Hannah
Interessant!
Christine
Vind ik ook. Dank voor je reactie!