Ghostblogging, zo noem je het werk van een ghostblogger

Doet een ghostblogger aan ghostblogging? Hier lees je er alles over.
Professioneel als ‘spookblogger’ door het leven gaan. Wat een droomjob!

Mijn vader draait zich om in zijn graf. Zijn ‘spook’ van een dochter heeft het in haar hoofd gehaald zich te specialiseren als ghostblogger, als spookblogger dus. En je mag daarvan zeggen wat je wilt, maar met ghostblogging of met blogs schrijven verdien ik wel het beleg op mijn boterham.

Geschatte leestijd: 8 minuten

Je kan trouwens niet geloven hoeveel bedrijven nood hebben aan hulp bij het schrijven! Want onderschat dat schrijven toch maar niet. Het is niet omdat je in de school hebt leren spellen dat je leesbaar, interessant en aantrekkelijk kan schrijven. Vaak is een grondige tekstrevisie o zo nodig.

Gelukkig slaagt niet elk bedrijf erin zijn eigen content in de vorm van blogs te gieten. Daarom zijn mensen als ik aan de slag als content creator. Ik noem me ook wel eens een online tekstschrijver of online copywriter.

Wat is een ghostblogger, wat is ghostblogging en wie doet daar een beroep op? Hieronder lees je er alles over.

Wat is een ghostwriter?

Een ghostwriter is iemand die je inhuurt om content te schrijven in jouw naam of in naam van je bedrijf. Dat kan gaan om boeken, artikels, blogs, white papers, speeches en zoveel meer.

De taak van een ghostwriter bestaat erin nieuwe inhoud te creëren op basis van de informatie die jij hem geeft. Andere keren wordt een ghostwriter gevraagd bestaand tekstmateriaal te bewerken.

Je merkt het, een ghostwriter kan en doet het allemaal. Die is van heel veel markten thuis.

Wat is een ghostblogger?

Met ghostblogging wordt bedoeld dat een ghostblogger – iemand anders dan jij dus – specifiek blogberichten voor jou schrijft. Elke ghostblogger schrijft originele blogs op basis van wat jij wil dat ze schrijven.

Je kan freelance ghostbloggers inhuren op freelancesites, maar je kan uiteraard ook aankloppen bij bureaus die gespecialiseerd zijn in dat soort werk. Eenmansbedrijf C’bon is er zo eentje.

Ghostbloggers beantwoorden aan een reële behoefte

Weet je wat het grootste probleem is van een professionele blogeigenaar? Dat het schrijven, bijwerken én relevant houden van een blog hard werk is. En dat weet ik uit ervaring, want ik blog zowel tweewekelijks voor mezelf als voor anderen.

Idealiter laat je een blog inderdaad twee keer per maand op je publiek los. En dat is niet niks. Dat betekent dat je eerst de nodige onderwerpen – of content – moet vinden en dat je daar vervolgens een interessante tekst rond schrijft.

Je weet bovendien dat elke blog uniek moet zijn? Dat knippen, plakken en kopiëren van andermans werk not done is?

Het schrijven van een SEO-blog vraagt veel tijd en energie. Veel mensen hebben het er lastig mee die taak vol te houden. Ja ja, ook zij die kunnen schrijven.

Ben je niet gewoon om te bloggen, dan kan het moeilijk zijn om die inspanning te blijven volhouden. Zeker als je blogt over een merk in ontwikkeling. Hier kan een ghostblogger zeker bijspringen en je helpen met ghostblogging. Ken je trouwens het verschil onpage en offpage SEO?

Heb jij het ideale profiel om een ghostblogger in te schakelen?

Ben je iemand met weinig tijd?

Heb je het enorm druk met het runnen van je bedrijf? Dan gebeurt het al vlug dat je vergeet je eigen site bij te werken. Een blog schrijf je overigens ook niet tussen de soep en de patatten. Dat duurt soms uren, afhankelijk van opzoekwerk, SEO-optimalisatie en dergelijke.

Ben je iemand die niet kan schrijven of gewoon niet van schrijven houdt?

Dat mag, dat is niets om je over te schamen. Wie weet pen jij nooit meer dan een boodschappenlijstje neer of schrijf je alleen maar kattenbelletjes. Dan heb je wellicht het gevoel dat je bepaalde vaardigheden mist om iets te schrijven dat de moeite waard is.

Ik kan me dan ook voorstellen dat bloggen niet je ding is. Ook dat is helemaal niet zo erg. Er zijn veel mensen die niet kunnen schrijven of het gewoon moeilijk vinden zich online uit te drukken.

Ben je iemand die geloofwaardigheid wil uitstralen via je teksten?

  • Wil je jezelf online als expert of autoriteit profileren?
  • Wil je professioneel overkomen maar vind je het moeilijk je duidelijk of bondig uit te drukken?
  • Hanteer je een stijl die het midden houdt tussen een preek van mijnheer pastoor en een juridische brief?

Mijn tip in elk van de drie gevallen?

Bespaar kostbare tijd en huur een ghostblogger in die de ghostblogging voor je doet. Die in jouw plaats artikelen van hoge kwaliteit produceert en je de tijd geeft je te focussen op andere aspecten van het runnen van je bedrijf die je meer liggen.

Een beroep doen op een ghostblogger stelt je toch in staat leesbare blogs de wereld in te sturen zonder dat er ook maar één grammatica- of spelfout in staat. Van een verademing gesproken! Een goedgeschreven blog met een hoog profiel, geschreven door een goede tekstschrijver, doet wonderen voor je reputatie.

Ghostblogging, dat is wat een ghostblogger doet.
Een ghostblogger levert je een goedgeschreven blog met een hoog profiel op.

Voordelen van een ghostblogger

Ga even zitten, want er zijn er veel!

1. Je voedt je website met relevante content

Om een verouderde website te vermijden, hoor je je website te vullen met steeds nieuwe en interessante blogartikelen. Als ondernemer moet je gewoon bloggen. Maar dat is gemakkelijk gezegd dan gedaan, want als ondernemer heb je wel de kennis in huis, maar misschien niet het schrijftalent.

Een ghostblogger inhuren die goede blogs schrijft in jouw naam is dan een uitweg. Met elk nieuw blogartikel zet je verse content op je website en doe je je site groeien zodat die relevanter wordt.

Als het artikel bovendien SEO geschreven is rond specifieke sleutelwoorden verhoog je de kans met factor tien om nieuwe klanten binnen te halen.

2. Een ghostblogger bekijkt je aanbod met nieuwe ogen

Jij weet alles over je bedrijf, je product, je branche. Je hebt alle kennis in huis. En die kennis speel je door aan de blogschrijver. Een ghostblogger weet immers niet veel en zeker niet alles van jouw bedrijf. Soms doet hij zelf research, andere keren vraagt hij je uit via een interview.

Maar dat hij niet alles weet heeft ook zijn voordelen. Voor zijn ghostblogging kan hij zich immers meer verplaatsen in jouw doelgroep en beter de hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden.

3. De kennis van de ghostblogger groeit voortdurend aan

In het begin zal de ghostblogger nog veel moeten leren. Maar wie schrijft is verre van dom. Na verloop van tijd weet hij precies wat je doet, wat je product is, wat de voordelen of USP’s zijn en wat je klanten belangrijk vinden.

Op de duur kent hij alles door en door en schrijft hij de blogberichten helemaal zelf, zonder jouw hulp.

4. Je bespaart veel tijd

Je hoeft die blogs niet allemaal zelf te schrijven, zelfs niet eens op zoek te gaan naar nieuwe onderwerpen. De ghostblogger komt regelmatig met nieuwe content rond ghostblogging aandraven.

Zoveel tijdswinst, voor jou én voor hem.

5. De toegevoegde waarde is zoveel hoger dan de kosten

De ghostblogger beschrijft jouw expertise in goedgeschreven blogs. En de waarde die hij toevoegt is vaak vele malen groter dan wat je hem moet betalen. Als SEO-tekstschrijver zorgt hij er immers voor dat je blogs hoog blijven scoren in Google en dat geïnteresseerden die blijven vinden. In tegenstelling tot die dure Google-advertenties.

Zodra je daarmee stopt, valt ook al het verkeer naar je website weg. Blogs daarentegen blijven verkeer genereren, zeker als ze hoog ranken en dus vindbaar zijn. In deze blog, seo vs sea, lees je er alles over.

Ook voor het adverteren op Facebook betaal je wel wat.

Hoe werkt deze ghostblogger?

Zoals een ghostwriter een boek schrijft voor een ander, doet een ghostblogger hetzelfde met blogs. Als copywriter SEO blog ik bijvoorbeeld voor uiteenlopende klanten.

Let wel, het feit dat ik voor anderen blog betekent niet dat je als klant gewoon achterover mag leunen tot je op publiceren kan drukken. Ik ben voorstander van een totaalsamenwerking, omdat dat nu eenmaal nodig is.

  • Jij wil of kan niet schrijven, maar beschikt wel over de inhoudelijke kennis.
  • Ik wil en kan wel schrijven, maar de inhoudelijke kennis ontbreekt me.
  • En net daarom is die 100%-samenwerking zo cruciaal.

Ik vraag je uit over een bepaald onderwerp waar ik in essentie niets van weet – zo heb ik al blogs geschreven over dakwerken, babyfotografie, kerntalentenanalyses, communicatieadvies…. Telkens opnieuw slaag ik erin een leesbare, interessante én correcte tekst te schrijven.

De nadruk ligt trouwens vooral op leesbaar. Veel bedrijven schrijven hun kennis te specialistisch uit. Vaak hebben ze veel kennis in huis en een team vol gepassioneerde nerds, maar te weinig tijd én talent om te schrijven. Ik maak hun kennis verstaanbaar.

De klant levert mij dus de kennis en ik giet die kennis in een aantrekkelijk blogartikel onder de naam van de klant. Iedereen blij.

Dat is ghostblogging en dat doe ik als ghostblogger.

Samengevat: wat is ghostblogging en wat doet een ghostblogger voor jou?

Ghostblogging is een gangbare praktijk waarbij een ghostblogger blogs en artikels voor je schrijft en je die vervolgens onder jouw naam publiceert.

Last but not least: wat kost deze ghostblogger?

Ik leg mijn tarieven open en bloot op tafel. Hier vind je ze. Een eigen kleine marktstudie over tarieven copywriter heeft trouwens uitgewezen dat ik méér dan betaalbaar ben.

Tarieven van C'bon, ghostblogger.
De superklantenservice krijg je er volledig gratis bij!

Je krijgt er de hoogste kwaliteit voor terug!

Vraag maar aan mijn referenties.

© C’bon, copywriter in Gent

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Copywriter betekenis in 900 eenvoudige woorden

Copywriter betekenis in 900 eenvoudige woorden

Wat maakt een tekstschrijver een goede tekstschrijver?

Wat maakt een tekstschrijver een goede tekstschrijver?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *