Wat maakt een tekstschrijver een goede tekstschrijver?

Geschatte leestijd: 8 minuten

Op zoek naar een goede tekstschrijver? Dan moet je je in de eerste plaats de vraag stellen wat het precies is waardoor je een tekstschrijver “goed” kunt noemen. Die vraag probeer ik hieronder voor jou te beantwoorden.

Deze blog heb ik trouwens ook wel wat voor mezelf geschreven. Want krek diezelfde vraag houdt me ’s nachts regelmatig wakker: ben ik wel een goede tekstschrijver? En zo ja, waarom?

Een goede tekstschrijver is iemand met veel empathie, kennis van het web en de goestng om jou (en dus ook zichzelf) verder te helpen.
Heb getwijfeld om hier een foto van een met de hand volgeschreven vel te plaatsen. Maar niet meer van deze tijd, toch?

First things first: wat is een tekstschrijver?

Een tekstschrijver gebruikt zijn taal, grammatica en stijl als professioneel werkinstrument om het beleg op zijn boterham te verdienen. Als dat beleg elke dag zalm is, kan je spreken van een goede tekstschrijver.  🙂

Een tekstschrijver schrijft teksten met uiteenlopende doelen. Dat kan informeren zijn, overtuigen, amuseren, vermaken…. Vaak doet die dat met ietwat langere teksten zoals artikels, blogs in de hoedanigheid van ghostblogger, webcopy, nieuwsberichten, brochures…. Het maakt niet uit of het nu om formele of informele teksten gaat, een goede tekstschrijver past zijn schrijfstijl als een vis in het water aan de doelgroep én het onderwerp aan. Eenvoudig toch?

Een voorbeeld? Lees deze blog over alternatieven voor gordijnen… 🙂

“Een goede tekstschrijver past zijn schrijfstijl als een vis in het water aan de doelgroep én het onderwerp aan.”

PS. Ook het schrijven van advertenties voor Facebook is een kluifje naar de hand van een goede tekstschrijver.

Second things second: wat is een copywriter?

Een copywriter is uiteraard ook een tekstschrijver, maar dan een die zich meer buigt over kortere tekstsoorten die vaak het doel hebben te verkopen. Ik denk aan het verzinnen van pakkende en uitdagende titels, boordevol metaforen en een en al woordspelletjes, slogans als steeds verrassend, altijd voordelig, messcherpe headlines, banners op websites …..

Bedoeling van die shortcopy is de lezer in één oogopslag te raken en te overtuigen. Taalkundige correctheid wordt in dat geval vaak ondergeschikt aan stijl en boodschap. Lees: af en toe een grammaticale fout of typfout is toegestaan als dat nodig is om het doel te bereiken. Dat is trouwens ook de mening van Andy Maslen in zijn onmisbare en overtuigende copywritingboek ’Persuasive copywriting’. Nog niet gelezen? Doen!

Deze blog legt je nog meer in detail de betekenis van het woord copywriter uit.

Third things third: wat is een GOEDE tekstschrijver?

Een goede tekstschrijver is iemand die foutloos en puntgaaf schrijft en spelt en de taalkundige regels correct en zorgvuldig toepast. Maar dat is uiteraard niet het enige, want dan zouden er veel meer uitmuntende schrijvers rondlopen. Is niet iedereen die kan schrijven automatisch een tekstschrijver? Mis poes!

Een goede tekstschrijver is een nieuwsgierige en leergierige weetgraag die zich enthousiast verdiept in jouw producten en diensten en over een bovengemiddelde intelligentie beschikt. Een tekstschrijver schrijft immers over de meest uiteenlopende onderwerpen, duikt daarom graag in research en vist dikwijls de meest interessante details op.

“Een goede tekstschrijver is een nieuwsgierige weetgraag met een bovengemiddelde intelligentie.”

Vaak bezorgt hij je zelfs ideeën over mogelijke input op je website en brengt hij zaken naar voren waar jij dag in dag uit zo dicht met je neus bovenop zit dat je het bos door de bomen niet meer ziet. En dat maakt hem een echte aanwinst!

Drie kenmerken zijn basis

Om een goede tekstschrijver te zijn, is er toch wel iets meer nodig dan enkel ‘leuke tekstjes kunnen schrijven’….  Dit zijn volgens mij de drie belangrijkste eigenschappen.

 1. Hij heeft véél empathie

Een goede tekstschrijver denkt en schrijft altijd vanuit de eindklant. Door een behoorlijk aantal vragen te stellen probeert hij uit te vissen wat precies het probleem is waar die eindklant mee kampt. Eens hij het probleem heeft gevonden, gaat hij op zoek naar de oplossing. Vervolgens pakt hij daar in het groot mee uit in de copy en probeert hij de lezer emotioneel te raken.

Een goede tekstschrijver heeft levenservaring én massa's empathie.
Een goede tekstschrijver probeert de lezer emotioneel te raken.

Dat hij daarenboven over wat levenservaring en een sociale natuur beschikt, naast een groot empathisch inlevingsvermogen, is een duidelijk pluspunt. Een positieve kijk op het leven helpt ook omdat die naar voren komt in de teksten. Een positief naar het leven kijkende tekstschrijver schrijft – welja – positieve teksten. En die worden graag gelezen.

 1. Hij begrijpt hoe een website werkt

Een goede tekstschrijver van webcopy stelt zich in de plaats van de geïnteresseerde leek die online op zoek is naar jouw dienst of product. Hij vraagt zich af welke woorden die persoon in Google invoert om jouw aanbod te vinden.

Met die sleutelwoorden als basis van je website en de verplichte bijbehorende concurrentieanalyse zal een goede SEO copywriter / SEO-tekstschrijver je webpagina’s volschrijven.

Als alerte lezer heb je het al gemerkt. Ik gebruik de beide termen, tekstschrijver én copywriter, omdat het hier niet alleen om longcopy gaat zoals blogs, maar ook om shortcopy in de vorm van beknopte, overtuigende en frisse headlines en boeiende tussentitels. En uiteraard ook om die opvallende en uitnodigende call-to-action-buttons die hij op de meest strategische plaatsen op de webpagina zet en waarvan de copy mooi aansluit bij wat in de context errond staat.  Succes gegarandeerd.

Deze copywriter blogs vindt de juiste onderwerpen voor hogere rankings.
Niet aarzelen. Gewoon doen!

Een goede tekstschrijver slaagt er niet alleen in geïnteresseerden naar je website te krijgen. Eens ze daar zijn aanbeland krijgt hij ze ook zo ver om er iets te bestellen, te kopen, hun gegevens achter te laten… Niet zelden geeft hij je ook suggesties om de structuur van je website om te gooien – lees vereenvoudigen – rond type sleutelwoorden waarmee je hoger rankt.

 1. Hij heeft enorm veel voor zijn goede klanten over

Hij wenst je bovendien het grootste zakelijk succes van de wereld toe. Uiteraard komt hier een behoorlijke dosis eigenbelang bij kijken. Want als de klant het goed doet – vaak als gevolg van zijn prima teksten – dan pikt ook de tekstschrijver daar zijn graantje van mee. Gedaan met die eenmalige opdrachtjes. Hallo aan de samenwerking op lange termijn.

Wees er trouwens maar zeker van dat een goede tekstschrijver je aan een hoger zakencijfer helpt, zeker als je hem af en toe een verdiend schouderklopje geeft. Hij zal vaak meer voor je doen dan wat er op papier is afgesproken.

En C’bon heeft ze allemaal!

Overzicht KernTalenten van C'bon, goede tekstschrijver en copywriter in Gent
En dit zijn slechts enkele van mijn 23 KernTalenten

Hoe toevallig, die eigenschappen zijn allemaal op C’bon van toepassing! 🙂

Freelance tekstschrijver C’bon, copywriter in Gent, is inderdaad een vrouw met drie soorten empathie – officieel vastgelegd door een wetenschappelijke KernTalentenanalyse. Die empathie komt trouwens van pas als schrijver van overtuigende motivatiebrieven en commerciële teksten.

Bovendien is ze heel nieuwsgierig en leergierig en wil ze altijd alles weten en uitpluizen. Voor de klanten die al die ijver weten te appreciëren gaat ze letterlijk door het vuur.

Maar bovenal schrijft ze zeer leesbare teksten, die geïnteresseerden van a tot z lezen. Jij bent hier toch ook geraakt?

Last things last: mijn tarieven

Tja, kwaliteit herken je aan het prijskaartje, zeker? Telkens als ik me weer eens heb laten overtuigen om op zo’n fantastisch goedkoop aanbod in te gaan, blijkt dat ik weer ‘gejost’ ben. En telkens opnieuw schiet de uitdrukking ‘goedkoop is duurkoop’ me door het hoofd.

“Goedkoop rijmt nooit op goed.”

Wil je een goede tekst? Een tekst geschreven door een goede tekstschrijver? Dan zal je bereid moeten zijn om een paar euro’s meer te betalen.

Wat betekent dat concreet? Mijn standaardtarief als tekstschrijver blogs – ik pik er één specialiteit uit, want blogs schrijf ik het allerliefst:

 • Per blog van minstens 600 woorden, inclusief zoekwoordenonderzoek én concurrentieanalyse reken ik 160 euro aan (excl. btw)
 • Voor een blog van 1000 woorden betaal je 210 euro (excl. btw)
 • Voor mijn andere tarieven klik je maar even hieronder op de button
Tarieven van C'bon, storyteller en SEO copywriter in Gent.
De goede klantenservice krijg je er volledig gratis bij.

En met deze positieve noot sluit ik deze blog alweer af. Tot de volgende!

Neem contact op met copywriter C'bon, SEO copywriter in Gent.

© C’bon

SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen

SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen

Je beste investering als bedrijf? Een blogger inhuren!

Je beste investering als bedrijf? Een blogger inhuren!

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bettina

  Weer een stuk wijzer, je bent een krak in je vak!

  • Christine

   Ik vind het leuk dat andere mensen dat ook beginnen in te zien. 🙂 Dank!

 • Baert

  Ik lees dat u een creatieve en empatische vrouwelijke tekstschrijver bent. Dat is precies wat ik zoek. Ik informeer u verder via mail.

  • Christine

   Er zijn veel mensen die me vinden op het zoekwoord empathische schrijver. 🙂 Ik antwoord u ook verder via mail.