Welk type sleutelwoord gebruik je waar en wanneer?

Je wilt een website opzetten en er een behoorlijk inkomen uithalen? Start dan met een goed doordachte sleutelwoordenstrategie. Dat betekent dat je de juiste sleutelwoorden zoekt – inclusief het juiste type sleutelwoord –, véél context errond verzamelt, én dat alles gebruikt om je webpagina rond te stofferen.

Maar wat zijn nu de verschillende soorten sleutelwoorden? Hoe zoek, selecteer en analyseer je ze? Hoe gebruik je ze? En hoe organiseer je ze op je website? Ik leg het hieronder allemaal uit. Opgestoken in een extra opleiding als copywriter SEO en als tekstschrijver blogs. Wil je trouwens meer weten over de geheimen van SEO-optimalisatie in 5 werkpunten?

Voorbereiding website, waar zet je welk type sleutelwoord en wanneer?
Bouw je website op rond verschillende types sleutelwoorden

Drie types sleutelwoorden

Er zijn drie types sleutelwoorden: winstsleutelwoorden, informatieve sleutelwoorden en draaisleutelwoorden. Wie ze vindt en er de juiste content rond creëert, is al een behoorlijke stap dichter bij een behoorlijk inkomen. Geïnteresseerd? Lees zeker verder. In deze vroegere blog leg ik uit hoe je de sleutelwoorden vindt.

1. Winstsleutelwoorden = eerste type sleutelwoorden

Een winstsleutelwoord is een trefwoord dat leidt tot een conversie, meteen, direct en zonder omwegen. Dit type sleutelwoord is erg in trek. Sommige bedrijven betalen een hoge prijs per click op een advertentie die rond dit sleutelwoord is opgebouwd. Maar dan hebben we het uiteraard over SEA, de betalende versie. Als SEO copywriter ben ik voorstander van gratis.

Dit type sleutelwoord is enorm belangrijk voor je website, want het levert geld op. In mijn geval doet het sleutelwoord specialist SEO Gent mijn kassa het meest rinkelen. Je hele website bouwen rond enkel dit soort winstwoorden is echter géén goed idee. Je hoort extra content te creëren op basis van andere sleutelwoorden die misschien niet meteen rendabel zijn, maar daarom niet minder belangrijk. SEA vs SEO? SEO is en blijft belangrijk.

Enkele voorbeelden van winstsleutelwoorden?

 • Product- en merknamen inclusief serienummers en types (hoe specifieker, hoe beter)
 • Alles met modifiers als ‘waar te koop’, ‘goedkoop, ‘korting’, ‘beste prijs’, ‘specialist’
 • Beoordelingen en vergelijkingen, bijv. ‘beoordeling productnaam’ en ‘product A vs. product B’

Hoe organiseer je ze op je website?

 • Bouw je website rond deze sleutelwoorden en maak ze tot de kern van je site.
 • Creëer inhoudelijke, sterk geoptimaliseerde pagina’s voor elk van deze winstsleutelwoorden.
 • Link al je overige webpagina’s aan deze toppagina’s.

Extra tip? Voorzie je toppagina’s altijd van een sterke call to action. Maak het je bezoekers zo gemakkelijk mogelijk om actie te ondernemen, iets te kopen, contact te nemen …

Voor websites die werken, contacteer C'bon.

2. Informatieve sleutelwoorden = tweede type sleutelwoorden

Mensen zoeken op het internet het meest naar dit type sleutelwoorden, en die voeren ze dan ook het meest in. Je hebt het zeker ook al gedaan, zoeken naar informatie over een product zonder de bedoeling die te kopen. Dit type sleutelwoorden is niet zo rendabel als de winstsleutelwoorden, maar dat is zeker geen reden om ze te negeren. Wie informatie zoekt over een bepaald product bevindt zich vaak in een vroeg stadium van een koopcyclus …  Vergeet nooit dat wie vandaag informatie zoekt morgen kan beslissen tot een aankoop.

Weer even toespitsen op mijn eigen situatie. De sleutelwoorden freelance copywriter en copywriter SEO zijn vaak het antwoord op een algemene zoektocht van veel geïnteresseerden. In de pagina’s rond deze woorden geef ik de geïnteresseerden de nodige informatie.

Welk type sleutelwoord zet je waarom de bezoeker te overtuigen in de koopcyclus?
De koopcyclus. Je bent geïnteresseerd in een product, doet onderzoek en beslist wat je wilt. Vervolgens zoek je naar de beste prijzen. Uiteindelijk ga je over tot de aankoop.

Enkele voorbeelden van informatieve sleutelwoorden?

 • Modifiers als ‘hoe te’, ‘tips’, ‘leren’, ‘ideeën’, ‘plannen’, ‘voorbeelden’
 • ‘Bronnen’, ‘nieuws’, elke verwijzing naar nieuwsverhalen
 • Zoekopdrachten verwoord als vragen, bijvoorbeeld ‘Hoe sluit je een motivatiebrief af’?

Voordelen informatieve trefwoorden

Pagina’s die je hebt geschreven en geoptimaliseerd rond informatieve trefwoorden trekken extra bezoekers naar je site. Maar er zijn nog meer voordelen.

 • SEO: Google heeft de neiging om de voorkeur te geven aan grotere websites boven kleinere. Elke extra link draagt bij aan je autoriteit.
 • Sociale media: je informatiepagina’s zullen vaker worden gedeeld dan je winstpagina’s. Een artikel over “Eensterrenboeken van het jaar” verspreidt zich veel vaker via sociale media dan een promotietekst over een bepaald product.
 • Branding: je verhoogt de merkherkenning en bouwt meer vertrouwen op. Mensen kopen vaker van een vriendelijke persoon die al die nuttige informatie deelt dan van een willekeurige online winkel.

Hoe organiseer je ze op je website?

Door regelmatig je Google Analytics te bekijken zie je wat je populairste onderwerpen zijn. Je kan ook op zoek gaan naar informatieve sleutelwoorden die gerelateerd zijn aan je product, dienst of site. Je kan die dan gebruiken om extra content te maken die meer bezoekers aantrekt.

Enkele extra tips?

 • Bied je bezoekers een FAQ-pagina aan – daar moet ik toch eens werk van maken.
 • Maak een videoserie waarin je antwoorden geeft op de meest voorkomende vragen – zou ik meteen doen als ik niet zo’n fobie had van in beeld en op foto verschijnen.
 • Voorzie pagina’s met algemene basisinformatie waar nieuwkomers naar op zoek zijn.

3. Draaisleutelwoorden = derde type sleutelwoord

Deze alert gekozen ‘andere’ sleutelwoorden trekken extra bezoekers naar je website. Die kan je vervolgens via heel gerichte interne links naar je toppagina’s leiden. De meeste bedrijven maken hier geen gebruik van. Hou dus je ogen en oren open en zie je een opportuniteit, maak er dan gebruik van. Het levert op!

Een eigen voorbeeldje dan maar

Mijn blog rond het sleutelwoord Steeds verrassend, altijd voordelig is een blog over een fantastisch goede slogan, bedoeld om bezoekers naar mijn toppagina freelance copywriter te krijgen.

Hoe organiseer je de verschillende types sleutelwoorden op je website?

Dit beeld zegt het allemaal. SEO én sociaal verkeer zorgt voor verkeer naar je site en elk type trefwoord draagt daar op zijn eigen manier toe bij.

Elk type sleutelwoord versterkt het andere.
Alle types sleutelwoorden werken mooi samen en genereren verkeer naar je website.

Mijn tip? Besteed de grootste SEO- inspanningen aan je toppagina’s, de pagina’s die je hebt geoptimaliseerd rond je winstsleutelwoorden. Het informatiegedeelte op je site is ideaal om langzaam te blijven bouwen aan de autoriteit van je website. Als je de inhoud van je site regelmatig bijwerkt rond goed gekozen informatieve sleutelwoorden, dan scoor je op het vlak van SEO en haal je meer bezoekers binnen. De enige voorwaarde? Dat je blijft investeren in kwaliteitsvolle content.

Sleutelwoordenonderzoek is de basis van je online succes

Ik gebruik al jaar en dag SECockpit om de juiste sleutelwoorden te zoeken, ook deze opleiding heb ik daar gevolgd. Ik vind er telkens de drie types sleutelwoorden, maar kan er ook zien hoeveel potentiële klanten ik kan bereiken, hoeveel verkeer ik kan verwachten als ik een pagina optimaliseer rond een hoogrankend trefwoord en hoe zwaar de concurrentie is… Het lukt allemaal vrij aardig!

Kan ik jou ook helpen aan een goede gestructureerde professionele website  of een SEO-optimalisatie? Aarzel niet om me te contacteren. Ik antwoord graag, vlug en altijd beleefd.

Wil je een website die gevonden wordt? Contacteer C'bon!

© C’bon

Ook geïnteresseerd in deze blog?

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

SEO vs SEA: waarom je ze soms het best allebei inzet

6 SEO-tips die je vandaag nog moet toepassen!

6 SEO-tips die je vandaag nog moet toepassen!

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Specialist SEO Gent verklapt al haar geheimen, behalve 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *