Steeds verrassend altijd voordelig: keitoffe slogan toch!

Professioneel actief als copywriter in Gent zou het mijn slogan kunnen zijn: ‘Steeds verrassend, altijd voordelig‘. Helaas, Kruidvat is er al mee gaan lopen. Ze hebben er bovendien een leuke jingle van gemaakt. Werkelijk iedereen heeft die al gehoord en kan zelfs voluit meezingen.

Als freelance copywriter word ik vaak ingeschakeld om een slogan of slagzin te bedenken. Ik heb er al een aantal goede uit mijn mouw geschud, maar ik geef het grif toe, zo één als hierboven nog niet. Die slogan raakt de mensen echt en dat is succesfactor nummer 1. Maar er zijn er meer.

Steeds verrassend, altijd voordelig beantwoordt aan alle eisen voor een goede slogan.
De slogan is ook op de mugs van Keep Calm terug te vinden.

Is ‘Steeds verrassend altijd voordelig’ een goede slogan?

Ik vond het een goed idee om de slagzin ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ even te bekijken in het licht van de eisen voor een goede slogan. Beantwoordt de slagzin wel aan de volgende vier voorwaarden?

1. Houd het kort en simpel

Heerlijk helder heineken, illustratie in blog van C'bon
Heerlijk helder Heineken, ook al zo’n sterke slogan. Let op de alliteratie.

In een slogan kom je in amper een paar woorden tot de essentie en bereik je veel met weinig woorden. Je vat dus kernachtig samen waar jij, je zaak of product voor staan en wat anderen van je kunnen verwachten.

Kort? In je slogan zit je hele contentmarketing vervat in slechts een paar woorden. De slogan van Woodwize luidt ‘Nooit op eigen houtje’, een verwijzing naar hun corebusiness hout en hun ondersteunende rol in de sector.   

Vergis je niet: kort en simpel is NIET gemakkelijk. Zeker niet voor een SEO copywriter van SEO-blogs zoals ik die doorgaans veel woorden nodig heeft. ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ telt vier woorden, en dat is ideaal voor een slagzin. Denk ook aan ‘Er is geen betere’, de even bekende slogan van Miele.

Drie is eigenlijk nog beter, denk aan ‘Heerlijk Helder Heineken’ of ‘Even Apeldoorn bellen’ – ken je die nog? Maar hoeveel woorden er exact in een slagzin staan maakt niet echt uit. Belangrijk is dat ze blijven hangen en onthouden worden. Er een goed in het oor liggende jingle van maken is dé manier. Denk aan de jingle van Van den Borre…

2. Herhaal de slogan zoveel mogelijk

Een slogan moet inderdaad makkelijk te onthouden zijn. Om je slogan bekend te maken moet je die vaak herhalen, want alleen door herhaling wordt iets onthouden. Ik heb het niet alleen over radio- en tv-spots, maar ook over brochures, e-mailings en signatures in e-mails, banners, websites,  advertenties, visitekaartjes …  

In ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’, zit trouwens al een herhaling. Steeds is het synoniem van altijd, verrassend en voordelig hebben hetzelfde aantal lettergrepen én dezelfde beginletter. Alliteraties doen het trouwens altijd goed, denk maar aan Heerlijk Helder Heineken.   

3. Bedenk een uniek exemplaar

Jij bent uniek en je bedrijf is dat ook? Dan moet ook je slogan uniek zijn, zeker omdat je slogan je ideale visitekaartje is. Ik verwijs naar ‘Think different’ van Apple: Apple is én doet het anders, en dat ben en doe jij ook als je hun producten koopt. Een slogan is het verlengstuk van je bedrijf. Het is dus superbelangrijk om daar grondig over na te denken en niet over één nacht ijs te gaan. Een freelance copywriter inschakelen die als het ware speelt met woorden en dubbele woordbetekenissen is steeds, om niet te zeggen ALTIJD, een goed idee.

4. Zorg voor een goed bekkende en positieve slogan

Net zoals je bedrijfsnaam moet ook je slogan goed klinken. Bekt je slogan niet goed, dan onthouden mensen die niet. Korte woorden doen het altijd beter dan lange. Maar te simpel hoeft nu ook weer niet. Onderschat je publiek nooit. ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ van Kruidvat klinkt goed door de herhaling van twee synoniemen. Maar ook omdat verrassend en voordelig hetzelfde aantal lettergrepen tellen, het ritme zit perfect.

Gebruik ook zoveel mogelijk positieve woorden. Positieve boodschappen doen het nu eenmaal beter dan negatieve. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat je het woordje ‘niet’ niet mag gebruiken. Ik denk aan ‘U bent toch niet gek?’ van Media Markt. Heb ik altijd een goede, beetje rebelse slogan gevonden. Maar dat moet kunnen, toch?

Is ‘Steeds verrassend altijd voordelig’ een ideale slogan?

Even kijken of de slogan ‘Steeds verrassend, altijd voordelig’ slaagt voor het examen.

  • Kort en simpel genoeg? Check.
  • Voldoende herhaling? Check, zelfs in de slogan zelf.
  • Uniek? Check, enkel Kruidvat gebruikt deze slagzin.
  • Bekt die goed? Zeker weten.

Hé, tof. Ik heb een nieuw levensdoel: een even goede slogan bedenken als de bovenstaande. Ik weet me weer bezig te houden. En met deze positieve boodschap sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!

Copywriter inhuren? Of blogger inhuren? Ik ken wel een goedje! 🙂

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.


© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

An van Anders Office doet het ANders

An van Anders Office doet het ANders

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Goede blog schrijven? Lees deze 5 beregoede tips

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Mijn naam? niet Kristien Bonneure, wel Christine Bonheure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anja Spelliers

    Leuke slogan, vind ik ook.

    • Christine

      Dank! Hoor ik graag.

  • Simon

    Ik vind hem vooral leuk, omdat mijn oudste broer hem jaren geleden schreef voor het Kruidvat.

    • Christine

      Hoe gaaf is dat! 🙂

  • Simon

    Een van de leukste die mijn oudste broer ooit schreef toen hij voor een reclamebureau in Amsterdam werkte. Ik denk ergens in 1995/1996.

    • Christine

      Geef hem mijn oprechte groetjes! Vind die slogan écht geslaagd! Ik heb er nog zo geen kunnen bedenken. 🙂