6 SEO-tips die je vandaag nog moet toepassen!
Je steekt ontzettend veel tijd en energie in je webteksten en dan wil je wel eens zien wat al dat werk je oplevert. Je voert in Google het trefwoord in waarrond je een tekst hebt geschreven… En wat merk je? Dat je tekst niet eens de eerste pagina van Google heeft gehaald! Dat moet beter! Hieronder vind je 6 SEO-tips die je helpen hoger te scoren.
Mijn advies? Volg ze, want het is zonde zoveel moeite te doen om teksten te schrijven en dan te moeten constateren dat ze niet ranken. De tips heb ik trouwens van Yoast die SEO holistisch bekijkt: bied je bezoekers een zo optimaal mogelijke gebruikservaring aan en focus daarvoor op techniek én inhoud!
Een extra gratis tip? Dit zijn de 5 belangrijkste actiepunten op het vlak van SEO-optimalisatie. Veel werk maar uiteindelijk loont dat allemaal.
Contents
- 1 SEO-tip 1 – Let op de snelheid van je website
- 2 Tip nummer 2 – Probeer te ranken op de juiste trefwoorden
- 3 SEO-tip 3 – Verdien de klik van bezoekers naar je website
- 4 Tip 4 – Focus op niet minder dan werkelijk fantastische content!
- 5 SEO-tip 5 – Doe je bezoekers dingen doen, gebruik call-to-actions
- 6 En ten slotte tip nummer 6 – Verlies de toekomst niet uit het oog, die is sowieso mobiel
- 7 6 SEO-tips voor rankende webpagina’s
SEO-tip 1 – Let op de snelheid van je website
De eerste van 6 SEO-tips en meteen een heel belangrijke. Hoe sneller je website, hoe meer punten Google je geeft. Geen idee hoe snel je website is? Met Google PageSpeed Insights controleer je dat gemakkelijk en snel.
De eenvoudigste manier om de snelheid van je website te verhogen is al je afbeeldingen te verkleinen. Plaats zeker geen foto’s die megabytes groot zijn, want die hebben veel laadtijd nodig en dat maakt je website traag. Photoshop is daarvoor een goed maar duur programma. Een gratis online alternatief is TinyPNG.
Ben je een WordPress-gebruiker? Dan kan je een plugin installeren die dat allemaal automatisch voor je doet. Hoed je echter voor overdaad: plugins in WordPress zijn zo gemakkelijk te activeren dat je er soms te veel hebt. Sommige ervan gebruik je zelfs niet eens. En ook die plugins moeten telkens geladen worden. Hoe minder plugins er geactiveerd zijn, hoe sneller je website is.
Nog een eenvoudige manier om je website sneller te maken? Schakel browsercaching in. Die zorgt ervoor dat je site sneller laadt voor terugkerende bezoekers.
Tip nummer 2 – Probeer te ranken op de juiste trefwoorden
Wie hoog wil scoren in Google moet elke aparte webpagina optimaliseren rond de juiste trefwoorden. Als je je pagina’s optimaliseert voor algemene en generieke trefwoorden zal je niet hoog scoren. Waarom niet? Omdat daar de concurrentie moordend is en andere websites met de toprankings gaan lopen.
Een voorbeeld: wil je als startend tekstbedrijf hoog scoren in de zoekmachines? Dan mik je wellicht te hoog met het zoekwoord ‘Copywriter’. Want in dat geval concurreer je met alle copywriters in ons taalgebied én in de wereld, en dat maakt het onmogelijk om een topranking te behalen. Je zal met een specifieker trefwoord moeten aankomen.
Een goede tip? Voeg zeker de plaats waar je bedrijf zich bevindt aan het trefwoord toe, dat maakt het meer ‘long tail’. Hoe langer en specifieker je trefwoorden zijn, hoe hoger je kansen dat je daarop hoger rankt. Dit voorbeeld maakt de theorie meteen een pak duidelijker:
Balletschoenen – Roze balletschoenen – Roze balletschoenen voor meisjes van zes
Het zoekvolume voor dat derde lange trefwoord zal niet zo hoog liggen, maar wie daarop zoekt, wordt sowieso een klant. Als je bovendien veel van je webpagina’s optimaliseert voor verschillende longtailtrefwoorden, zal je site op al die zoekwoorden samen meer verkeer genereren. Alleszins meer dan wanneer je optimaliseert voor één generiek hoofdtrefwoord. De kans dat je daarmee de eerste pagina in Google haalt, is nihil.
Nog een persoonlijk voorbeeld: voer in Google eens ‘copywriter sollicitatiebrief Gent’ in en kijk eens wat je krijgt? Je merkt het, ik breng mijn eigen SEO-tips in de praktijk.
Lees meer: in deze blog heb ik het over de manier hoe je de juiste sleutelwoorden vindt.
SEO-tip 3 – Verdien de klik van bezoekers naar je website
Hiermee zijn we bij de metadata beland. Dat is wat je op de resultatenpagina’s van zoekmachines ziet verschijnen nadat je een zoekopdracht hebt ingevoerd. Het bevat de SEO-titel van de pagina en de metabeschrijving ervan. Omdat de paginatitel één van de belangrijkste rangschikkingsfactoren is voor Google moet je ervoor zorgen dat je elke pagina correct optimaliseert.
Dat correct optimaliseren houdt in dat je:
- een relevant trefwoord toevoegt aan elke specifieke pagina,
- ervoor zorgt dat je paginatitel niet meer dan 60 karakters bedraagt. Telt je titel meer karakters, dan knipt Google die af en krijgen potentiële bezoekers niet de volledige titel te zien,
- zorgt voor een aantrekkelijke metadescription die mensen zin geeft om door te klikken. Deze metabeschrijving is geen echte rankingfactor, hij kan er wel in slagen je Click Through Rate (CTR) te verhogen. Zorg ervoor dat potentiële bezoekers via die metadescription een idee krijgen wat ze op jouw website zullen vinden. Gebruik duidelijke en aantrekkelijke woorden. Hoe meer bezoekers van mening zijn dat je site een antwoord zal geven op hun zoekopdracht, hoe vlugger ze klikken en hoe meer verkeer er naar jouw pagina komt.
Lees meer: hier vind je alvast 7 tips om je tekst te verbeteren of tips voor SEO-optimalisatie.
Tip 4 – Focus op niet minder dan werkelijk fantastische content!
Op elke pagina van je website moeten er mooie, interessante, degelijke en vooral leesbare teksten staan van minimaal 300 woorden lang. Je kan niet verwachten dat Google je als expert over een bepaald onderwerp ziet als je er maar twee zinnen over schrijft. Schrijf je maar twee zinnen, of een ellenlange, stijlloze tekst vol tangconstructies en grammaticale fouten, zonder alinea’s, tussentitels en onleesbare zinnen, dan beschouwt Google jouw pagina niet als het beste antwoord op online vragen van mensen. Zorg dus voor leesbare teksten!
Wat hoor ik je zeggen: “Ik kan niet schrijven!”? Dan kan ik je een goede copywriter – met ervaring in blogs en SEO – aanbevelen. Neem gerust contact met me op. Ik help je graag.
Schrijf je kwalitatieve en dus unieke content voor je lezers, dan levert je dat de goedkeuring van Google op, en dan zal Google je webpagina hoger ranken. Mijn tip: schrijf leesbaar en aantrekkelijk voor je bezoekers, en houd pas bij de eindredactie rekening met SEO, zoekwoordenoptimalisatie om hoger te scoren in Google dus. Hier lees je meer over de SEO-regels, de SEO-tips in de praktijk dus. Allez, nog twee SEO-tips te gaan.
SEO-tip 5 – Doe je bezoekers dingen doen, gebruik call-to-actions
Ben je er in geslaagd bezoekers op je website te krijgen? Prima! Nu is het zaak ze zo lang mogelijk ter plaatse te houden, want je wilt toch niet dat ze direct weer naar Google terugkeren zodra ze iets op je site hebben gelezen. Moedig je bezoekers daarom aan om doorheen je site te klikken. De beste manier om dit te doen is door een call-to-action (CTA) aan te maken. Een CTA is meestal een knop die een actie aanbiedt aan je bezoeker.
Enkele voorbeelden van CTA’s:
- ‘Koop’-button op een productpagina
- ‘Meld je aan’-knop voor de nieuwsbrieven
- ‘Mis dit aanbod niet’-knop
Beperk het aantal CTA’s tot één per pagina, dan is het doel van de pagina meteen duidelijk. Staan er meerdere knoppen, dan verliest je pagina zijn focus en krijg je je bezoekers niet meer waar je ze naartoe wilt. Dus denk na over het juiste doel voor elke pagina. Zorg ervoor dat de CTA opvalt in je ontwerp, zodat die duidelijk zichtbaar is voor iedereen en niet gemist kan worden. Wees niet bang om een duidelijke kleur te gebruiken!
En ten slotte tip nummer 6 – Verlies de toekomst niet uit het oog, die is sowieso mobiel
De laatste van de SEO-tips, maar daarom niet de minst belangrijke. In 2018 is Google overgestapt op mobile-first indexering. Dat betekent dat Google naar de mobiele versie van je site kijkt en op basis daarvan bepaalt hoe hoog je scoort. Beschik je over een briljante desktopversie, maar reageert je mobiele site helemaal niet of heel traag? Helaas pindakaas, maar dan heb je nog veel werk voor de boeg.
Ook via Google PageSpeed Insights kan je testen of je site mobielvriendelijk is. Daar zie je of je site geschikt is om te worden weergegeven op mobiele apparaten. Extra tip? Bezoek je site eens op je mobiele telefoon. Blader er doorheen en probeer op elke knop, afbeelding en link te klikken om te zien wat er gebeurt. Werkt alles zoals verwacht? Kan je daadwerkelijk iets kopen op je site terwijl je je mobiele telefoon gebruikt? Zie je alle pagina’s correct weergegeven? Spannend…
6 SEO-tips voor rankende webpagina’s
Als specialist SEO Gent vat ik het even voor je samen. Focus op de snelheid van je site, schrijf geweldige inhoud en optimaliseer rond de juiste trefwoorden. Bied de mensen die je site bezoeken geweldige calls-to-action aan en bereid je zeker voor op een mobiele toekomst, want die zal alleen maar toenemen. Alles oké? Dan ben je goed op weg naar een goed geoptimaliseerde website. En met deze positieve noot sluit ik deze blog over 6 SEO-tips af. Tot de volgende.
© C’bon
Misschien ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?