SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen
SEO optimalisatie, idealiter door een SEO-tekstschrijver. Het lijkt wel de nieuwe heilige graal. Onlangs vroeg een nieuwe klant me: “Ik heb een nieuwe website. Zorg er eens voor dat die volgende week op nummer 1 staat in Google!” Ik heb hem wandelen gestuurd, want zo simpel is het niet. Vroeger zou dat nog gekund hebben, nu niet meer.
In deze blog maak ik je wegwijs in SEO en belicht ik 5 punten waarop je het best actie onderneemt. Ze zijn vrij uitdagend, maar uiteindelijk leveren ze veel resultaat op.
Wist je trouwens dat ik op mijn eentje een content bureau in Gent ben, met ervaring in copywriting, zakelijke blogs en marketing?
Dit zijn ze:
- Bied waardevolle kwaliteit
- Werk aan je user experience
- Link je content naar je allerbeste pagina’s
- Ga voor langere zoekwoorden
- Houd rekening met voice search
Let’s go!
Contents
First things first. Wat is SEO optimalisatie?
Met SEO optimalisatie of zoekmachineoptimalisatie zorg je ervoor dat je website hoger rankt in Google en consorten.
Oogt je website aantrekkelijk maar is die geschreven zonder kennis van SEO? Dan bereik je niemand, gewoon omdat je website geen antwoord biedt op vragen die mensen invoeren in zoekmachines.
Alleen door in te zetten op dure advertenties (SEA) zal je erin slagen wat centen binnen te rijven. Het is dus stukken beter om je website te optimaliseren (SEO) om zo meer organisch en dus gratis verkeer te verkrijgen. Meer weten over SEO vs SEA?
Waar komt SEO optimalisatie op neer? Je schrijft je webteksten gebaseerd op een grondig zoekwoordenonderzoek en analyse van je concurrenten. Bij het schrijven volg je een aantal vuistregels zoals het plaatsen van het sleutelwoord in header, subtitels, verspreid over de tekst, in de alt-tags van je afbeelding ….. Hier vind je alvast meer info over het verbeteren van je tekst.
Meer weten? Ik leg je graag de SEO-basisprincipes uit in een online zoomgesprek. Mail me als je interesse hebt.
Hoe maak je nu die SEO optimalisatie succesvol?
Bied kwaliteit
O, the good old days. Vroeger kwam SEO optimalisatie neer op het toepassen van een hele resem trucs. Ik denk aan het volschrijven van webpagina’s met steeds hetzelfde sleutelwoord of dezelfde sleutelwoorden. Soms zelfs verkeerd gespeld om toch maar gevonden te worden, ook op fout geschreven exemplaren.
Maar dat is nu gedaan, want Google wordt steeds slimmer en trapt daar niet meer in. Woorden verkeerd spellen en honderd keer herhalen is echt niet meer aangewezen. Want dan loop je het risico dat Google je afstraft met een lagere tot zelfs geen ranking.
Wat is KWALITEIT in SEO optimalisatie?
- Bied goede en waardevolle content, je bezoekers blijven dan vanzelf langer op je website.
- Schrijf langere teksten. Teksten van meer dan 2000 woorden lijken het goed te doen in Google.
Oeps, ik hoor je zuchten en steunen. Inderdaad, het schrijven van lange teksten kost tijd, werk en energie, maar uiteindelijk zie je al je inspanningen beloond met een hogere ranking. - Ben je nog niet lang bezig en heeft je website nog niet veel autoriteit opgebouwd? In dat geval moet je zeker goede (en lange) content bieden.
Werk aan je user experience
SEO optimalisatie heeft veel te maken met de ervaring, de user experience die je aan je bezoekers biedt.
- Hoe eenvoudiger je schrijft, hoe langer ze blijven lezen.
- Hoe makkelijker ze je weg vinden op je website, hoe beter.
- Hoe mooier en overzichtelijker de pagina, hoe langer ze blijven hangen.
En wees er maar zeker van dat Google dit alles opmerkt.
Vroeger zag God de Vader alles. Nu is dat Google.
Hoe verhoog je nu de usability, user experience, of kort de UX?
- Mensen hebben geen tijd om te zoeken. Hanteer dus een duidelijke menustructuur.
Een persoonlijk voorbeeld? Mijn website heeft drie duidelijk onderscheiden menu’s: freelance copywriter, SEO copywriter en schrijver motivatiebrieven. - Zorg ervoor dat je website technisch in orde is en je pagina’s snel laden. Een bezoeker die drie seconden moet wachten tot je webpagina geladen is? Die is intussen al lang weg. Vooral bij mobiel gebruik is die laadsnelheid belangrijk.
Tip? Maak je afbeeldingen kleiner en laad ze pas in als de pagina al zichtbaar is. - Besteed aandacht aan de lay-out van je pagina. Zorg voor een leesbaar lettertype. Gebruik tussentitels, korte alinea’s en voorzie veel witruimte. Bezoekers die botsen op één lap tekst, zeker op mobiel? Ook die zijn intussen al lang weg.
Je alinea’s mogen eigenlijk niet langer zijn dan drie regels. Max.
Cluster je content en link vaak naar je beste artikelen
Ook hier gaat het om de structuur van je website. Begin nooit ondoordacht aan een website, maar denk na over hoe jij je content aan de man wil brengen én clusteren. Door een duidelijke menustructuur ziet Google welke deskundigheid je in huis hebt en met welke zaken je je bezighoudt. Je gaat vanzelf gestructureerder te werk en maakt het zo je bezoekers én jezelf makkelijker.
Hoe ga je te werk?
- Maak een goede categorie-indeling en knoop de daarbijbehorende content aan elkaar.
- Heeft je hoofdpagina een aantal subpagina’s? Zorg dan dat je url’s die structuur duidelijk maken.
- Link al je pagina’s naar je belangrijkste webpagina’s. Zo maak je ook aan Google het belang ervan duidelijk en haal je uiteindelijk een hogere ranking voor die pagina’s binnen.
Een persoonlijk voorbeeld?
- In mijn categorie Motivatiebrief schrijven is mijn cornerstone content: overtuigend solliciteren
- Voor categorie Freelance copywriter is dat: copywriter in Gent
- Voor SEO copywriter is dat de blog: specialist SEO Gent.
Ga voor langere zoekwoorden
SEO optimalisatie vroeger en nu, er is toch een groot verschil. Vroeger moest je voor elke variant een aparte pagina aanmaken. Ook dat hoeft niet meer omdat Google steeds slimmer en taliger wordt.
Een voorbeeld van slimme en talige Google? Met mijn blog over een pakketje dat ik heb ontvangen maar niet besteld sta ik op nummer 1. Met die blog scoor ik zelfs op zoekwoorden die totaal niet aan bod komen in de tekst zelf. Zodra iemand Ansul-pakje intypt, komt hij op mijn blog terecht. Het rare is dat ik het in die blog helemaal niet over een Ansul-pakje heb. Ik weet zelfs niet wat dat is. Google kijkt dus duidelijk naar context.
In tegenstelling tot vroeger kan je nu véél meer zoekwoorden in één pagina steken: enkelvoud, meervoud, maar ook varianten van je sleutelwoord zoals sollicitatiebrief en motivatiebrief, SEO-specialist of SEO-deskundige, freelance copywriter of zelfstandig copywriter – alweer voorbeelden van mezelf. Synoniemen dus die in elkaars verlengde liggen.
Scoren op verschillende sleutelwoorden hangt wel af van je autoriteit. Heb je nog maar een beginnende website, probeer je dan toch maar te focussen op één zoekwoord per pagina.
Met langere zoekwoorden focus je trouwens op de gerichte zoeker die echt iets specifieks zoekt. Ik verwijs naar het verschil tussen de zoekwoorden:
- ballletschoenen,
- roze balletschoenen,
- roze balletschoenen voor meisje van zes.
Wie die laatste zoekwoorden invoert in Google, is effectief op zoek naar ballerina’s voor het dochtertje. Komt die op jouw website terecht, dan heb je er een klant bij!
SEO optimalisatie nu? Houd rekening met voice search
Voice search is helemaal in opmars en zoekopdrachten worden meer en meer ingesproken. Denk aan Siri. Hoe speel je daarop in met SEO optimalisatie? Je focust gewoon op iets langere vragen.
Een voorbeeld van een schriftelijke zoekopdracht: ‘Weer Gent’ – In een mondelinge zoekopdracht wordt het: ‘Wat voor een weer is het vandaag in Gent?’ Wanneer je praat gebruik je dus langere zoekwoorden.
Tip. Bezoek even answerthepublic.com, daar zie je welke vragen mensen stellen rond een bepaald onderwerp. En die vragen voeren ze ook in in Google. In ‘Hoe vind je onderwerpen voor blogs‘ heb ik het ook al over deze prachtige tool gehad.
En nu je daar toch bent, bekijk ook eens de aard van de vragen. De vragen met voorzetsels bieden je een schat aan informatie.
Let wel: voice search wordt vaak onderweg gebruikt op een smartphone. Zorg er voor dus dat je mobiele website goed in elkaar zit, snel laadt en dat alles goed leesbaar en aanklikbaar is… Je website moet sowieso mobielvriendelijk zijn, de snelheid moet goed zitten én je moet rekening houden met mobiel lezen. Schrijf dus korte alinea’s, plaats duidelijke CTA’s en let op de logische opbouw.
Samengevat, wat komt er allemaal kijken bij SEO optimalisatie?
Bied je doelpubliek unieke en waardevolle content aan en maak er een gebruiksvriendelijke ervaring van. Is je doelpubliek content van je content, dan is Google dat ook. En o ja, doe aan linkbuilding! Daar schrijf ik ook nog wel eens een aparte blog over.
Ik deel alvast deze bruikbare tip. Vraag een review van een klant zodra je een werk hebt afgerond. Vraag hem ook een link naar je website te plaatsen. Vaak doet hij dat gewoon. Een neen heb, een ja kan je krijgen.
Veel succes met je SEO optimalisatie! En als ik je kan helpen als tekstschrijver blogs? Graag!
Ik gooi ook nog wat complimenten richting Rutger Steenbergen en Michiel Brand en hun SEO Podcast. Ik beluister elke aflevering en steek altijd iets op, ook over dit onderwerp. Ze zijn supergoed en leggen alles heel bevattelijk uit!
Blogger inhuren? Copywriter inhuren? En dan nog een copywriter uit Gent, met als specialisatie SEO? Eén adres: contacteer C’bon!
© C’bon
Hannah
Interessant!
Christine
Dank je wel, Hannah. Je krijgt binnenkort ook SEO-uitleg? Speel mijn website maar door aan de aanwezigen. 🙂