Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!
Geschatte leestijd: 8 minuten
SEO-tekstschrijver gezocht? Die heb je gevonden! Naast freelance copywriter profileer ik me graag als tekstschrijver en content creator van geoptimaliseerde teksten die je webpagina’s hoger doen scoren in Google en andere zoekmachines. Maar ik ben en doe zoveel meer, want SEO is enorm complex. Lees verder.
Ik schrijf trouwens ook copy voor SEA, de betalende online advertenties. Wil je meer weten over het verschil tussen SEO en SEA, of anders gezegd, over SEO vs SEO?
Contents
- 1 Wat is een SEO tekstschrijver?
- 2 Even kort hoe Google werkt
- 3 Wat doet een SEO-tekstschrijver in essentie?
- 4 Overzicht van enkele trucs als SEO-tekstschrijver
- 5 Goede teksten schrijven is één ding, maar niet het enige
- 6 Huur een GOEDE SEO-tekstschrijver in!
- 7 Deze SEO-tekstschrijver én ghostblogger verzorgt het hele plaatje
Wat is een SEO tekstschrijver?
Als SEO-tekstschrijver of SEO-copywriter – noem het zoals je wilt – schrijf ik teksten op basis van een zoekwoordenonderzoek en een concurrentieanalyse. Daarnaast pas ik een aantal SEO-trucjes toe om de webtekst zo hoog mogelijk te zien belanden in de organische resultaten van Google.
Even voor de leken. Voor organische zoekresultaten betaal je niet. Je betaalt wel voor de advertenties die je boven- en onderaan op elke resultatenpagina van Google ziet staan. Meer verneem je hierover in de blog SEO vs SEA. En hier vind je het verschil onpage en offpage SEO grondig uitgelegd.
Kon ik Google maar sturen enkel en alleen door middel van tekst! Dan zouden al mijn klanten op nummer 1 staan. Sommige staan daar trouwens al.
Maar neem dit van me aan. De beste tekstschrijver doet zo veel meer dan teksten voltypen met zoek- en sleutelwoorden. Dat fenomeen, gekend als ‘keywordstuffing’, is trouwens al lang voltooid verleden tijd.
Toen internet nog pril was, lukte het nog wel. Je stouwde een tekst vol met woorden waarop je wou gevonden worden en de toppositie was binnen. Makkelijk zat. Maar nu is alles toch wel wat complexer geworden.
Even kort hoe Google werkt
Hoe graag ik het ook anders had gezien. Tekst is slechts één onderdeel van de 200 factoren waarop Google zich baseert om de positie van een webpagina in de zoekresultaten te bepalen. Leesbaarheid is er ook één van.
Wie zijn tekst volschrijft met dezelfde sleutelwoorden creëert een onleesbaar geheel en krijgt dus slechte punten. Zowel van de lezer als van Google.
Sinds begin dit jaar baseert Google zich nog meer op artificiële intelligentie om een webtekst te analyseren. De zoekmachine kijkt naar niet alleen naar de context, synoniemen en boodschap, maar ook naar de intentie van de persoon die iets zoekt.
Google vraagt zich af waarom een persoon net dat ene specifieke woord of die specifieke omschrijving invoert in het zoekvenster. Welke intentie of bedoeling heeft hij daarmee? Is hij op zoek naar informatie over een bepaalde dienst of product? Of is hij dat stadium al voorbij, overtuigd van de voordelen en klaar om te kopen?
Google weegt dus het type sleutelwoord af en gaat op zoek naar het best mogelijke én meest leesbare antwoord op die vraag.
Wat doet een SEO-tekstschrijver in essentie?
Een SEO schrijver zorgt er als tekstschrijver website voor dat je teksten geschreven zijn rond zoekwoorden waarop relatief vaak wordt gezocht en waarop weinig concurrentie is. Of waarop de concurrentie makkelijker te verslaan is.
Om dat allemaal uit te vissen – maandelijks zoekvolume en graad van concurrentie – gebruik ik SECockpit van Swiss Made Marketing. Dat programma doet trouwens meer dan zijn werk. Zo sta ik voor veel belangrijke sleutelwoorden die betrekking hebben op mijn job als tekstschrijver in de top vijf. Maar dat uiteraard volledig terzijde.
Overzicht van enkele trucs als SEO-tekstschrijver
Een SEO-tekst schrijven kan iedereen! Ik ben er zeker van dat ook jij met een plug-in als Yoast een deftige en geoptimaliseerde tekst uit je vingers krijgt.
Een overzicht van mijn SEO-trucjes.
- Het sleutelwoord plaats ik in de titel, de H1 van de pagina, en zeker in een van de tussentitels (de H2, H3).
- Ik zet het zoekwoord zo vlug mogelijk in de eerste alinea – in bold –, herhaal het hier en daar in de tekst en zeker nog eens op het eind.
- Het zoekwoord plaats ik in de url van de pagina. Een voorbeeld? Deze webpagina heet: c-bon.org/seo-tekstschrijver. Zoals je kunt afleiden is SEO-tekstschrijver het sleutelwoord.
- De afbeeldingen op de pagina geef ik een interessant onderschrift én een achterliggende omschrijvende alt-tag waarin het sleutelwoord ook voorkomt.
- Verder besteed ik aandacht aan een knallende SEO-titel en een boeiende metabeschrijving waarin ik het sleutelwoord herhaal. Google plaatst dat woord dan vetjes, waardoor de webpagina opvalt tussen de organische resultaten.
Goede teksten schrijven is één ding, maar niet het enige
Wie op hoogcompetitieve zoekopdrachten wil scoren – zoekwoorden dus waar iedereen wel op nummer één wil staan – moet met heel wat andere zaken rekening houden.
Wat is er even belangrijk als goede teksten en content.
- Ik verwijs naar het belang van links en linkbuilding. Hoe meer inkomende links je hebt naar je website en webpagina’s, hoe beter. Vooral als die afkomstig zijn van sites met een hoge autoriteit zoals krantensites, en sommige startpagina’s. Google beschouwt die links immers als bewijs van je kennis, autoriteit, deskundigheid en zelfs populariteit. Ook het aantal uitgaande links op je pagina’s speelt een rol.
- Je hoort al je pagina’s logisch als een spinnenweb aan elkaar te linken en de belangrijkste pagina’s de meeste links te geven. Verder moet je erover waken dat alle links werken en de bezoeker geen 404-boodschap krijgt: “Deze pagina kan niet worden gevonden”.
- En er is ook de kwestie van techniek zoals de snelheid en mobielvriendelijkheid van je website. Sinds de juni-update van Google zijn de core vitals zeer belangrijk geworden om hoog te scoren. Veel van deze technische zaken zijn afhankelijk van hoe de website is opgebouwd en de structuur, maar ook van de provider, de kwaliteit van de diensten ervan én de locatie.
- En last but certainly not least: je website moet zeker beveiligd zijn met een https.
Huur een GOEDE SEO-tekstschrijver in!
Je merkt het, ik beklemtoon het woord GOED… Je hebt niets aan een SEO-tekstschrijver die alleen maar schrijft voor zoekmachines en zijn bezoeker uit het oog verliest.
Stel dat die schrijver erin slaagt een tekst hoog te doen ranken en veel clicks te genereren. Tof op het eerste gezicht. Maar al te vaak zullen de bezoekers meteen wegklikken omdat de SEO-intentie er te dik op ligt en ze de tekst daardoor onleesbaar achten.
Big Brother Google merkt dat meteen wegklikken trouwens op en straft dat af met een lagere ranking.
Wat doet een goede tekstschrijver? Die slaagt erin:
- de juiste boodschap over te brengen,
- zich in te leven in de juiste doelgroep,
- de motivatie en de problemen van je bezoekers te achterhalen,
- daarop in te spelen en bezoekers te overtuigen klant te worden,
- en dat allemaal op een aangenaam leesbare manier te doen, mét oog voor de lezer.
Wat betekent dat? Zorg voor een lay-out die tiptop en aantrekkelijk is en uitnodigt tot lezen. Ik denk aan korte alinea’s, veel witruimte, een afbeelding hier en daar, een streamer, een citaat….
Hoe mooier de tekst oogt en hoe beter de content is, hoe langer de lezer blijft hangen. Google zal dat opmerken en je belonen met een hogere ranking.
Je merkt het, het is één grote vicieuze cirkel. Gewoon een SEO-tekstschrijver zijn volstaat niet.
Om hoog te scoren in Google komt er zo veel meer bij kijken dan het schrijven van een SEO-tekst vol SEO-trucjes.
Deze SEO-tekstschrijver én ghostblogger verzorgt het hele plaatje
C’bon schrijft niet alleen leesbare geoptimaliseerde teksten rond sleutelwoorden waarmee je de concurrentie de baas bent. Ze houdt ook rekening met de intentie van de lezer en beantwoordt diens vraag. Bovendien stuurt ze je ook technisch bij.
Want als jij niet hoog rankt, dan heb ik niets om mee uit te pakken.
En omdat de gebruikservaring van de lezer - of de UX – zo enorm belangrijk is om je lezer op de webpagina te houden, steek ik vaak zelf de tekst in de website van de klant.
Het Online Invloed boek van Bas Wouters en Joris Groen ligt trouwens constant op mijn bureau.
Kan ik je helpen? Contacteer me dan snel! Geïnteresseerd in mijn seo tekstschrijver tarieven? Een eigen kleine markstudie naar tarieven copywriters heeft trouwens aangetoond dat ik méér dan betaalbaar ben.
Tot binnenkort.