Tarieven copywriter? Verbazend grote verschillen!

Weet je waar ik al een tijdje het hoofd over breek? Over wat nu precies de gemiddelde tarieven copywriter zijn. Want ik ben vrijwel constant aan het werk onder meer als content creator en toch kan ik me geen riant loon uitbetalen. Even eerlijk? Het loon dat ik mezelf als 50-plusser en universitair geschoolde copywriter SEO uitbetaal, grenst aan het minimumloon.

In coronatijden vond ik dat niet zo erg, ik kon mijn geld toch nergens aan opmaken. Maar nu de evenementen, concerten en theatervoorstellingen opnieuw plaatsvinden, en het leven op korte tijd een serieus pak duurder is geworden, heb ik het vaak moeilijk om het eind van de maand te halen. En dat begint toch een beetje te steken.

Ik moet drastisch geld besparen. Of mijn tarieven wat verhogen…

Op zoek naar tarieven copywriter? Onmetelijk veel verschil voor dezelfde job. Tot zelfs 466%!
Grote prijsverschillen voor één en hetzelfde schrijfproject

Hebben andere copywriters het ook zo moeilijk?

Die vraag kreeg vorige week eindelijk een antwoord. Door een toevallige samenloop van omstandigheden kwam ik te weten hoeveel mijn collega-copywriters vragen voor krek hetzelfde tekstproject. Ik kon dus appels met appels vergelijken.

De foto van de vier spaarvarkens hierboven geeft eigenlijk al alles prijs, letterlijk. Je ziet er de vier prijzen die mijn collega’s en ik offreerden voor dezelfde job.

Het lage tarief is het mijne. Het hoogste tarief ligt zomaar eventjes 4,6 maal hoger. Mijn collega rekent dus 466% meer aan dan ik voor net dezelfde job, het herschrijven van 350 woorden. Hoge prijs per woord, volgens mij.

Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind 350 euro voor het herschrijven van 350 woorden veel geld.

Had al eens de tarieven copywriter gepolst bij enkele collega’s

Omdat ik zoveel werk heb, heb ik al eens gepolst bij een aantal andere professionele copywriters of zij af en toe wat werk van me konden overnemen. Maar steevast was het tarief copywriter dat zij vroegen hoger dan wat ik krijg. Die zoektocht viel dus een beetje tegen. Ondertussen bleef ik maar hard werken.

Onlangs liet een klant van me weten dat mijn tarieven voor copywriting een stuk lager liggen dan die van de concurrentie. En dat ik gerust meer kon vragen, want (ik citeer):

“Wat jij voor ons doet en schrijft, Christine, dat is gewoon prachtig. Ik ben blij dat ik je via je website heb gevonden…”

Tja, als een klant al zegt dat mijn tarieven copywriting naar omhoog moeten, dan moet er toch wel iets van waar zijn.

Ook mijn boekhouder zegt al een tijd dat mijn tarieven te laag zijn. En zelfs de baas van Creative Shelter, het bedrijf dat zich buigt over auteursrechten, liet vallen dat pas beginnende copywriters mijn tarieven aanrekenen, en – nog erger – die ook krijgen.

“Zou jij je tarieven niet verhogen”, vroeg hij me (en ik citeer ook hier), “want je bent al zoveel langer bezig, je hebt zoveel meer jaar ervaring heb en in veel gevallen ook een zoveel hoger niveau.”

Klant doet marktstudie naar tarieven copywriters

Ik wou al lang een marktstudie doen naar de tarieven copywriter, maar ik bleef dat voornemen maar uitstellen. En dan blijkt opeens mijn nieuwe klant die studie in mijn plaats te doen, onbewust en ongevraagd. Ik geef een beetje meer uitleg.

Vorige week dinsdag word ik gecontacteerd door een potentiële klant die me vraagt of ik voor hem een voorstellingstekst van ongeveer 350 woorden kan herschrijven. Hij zal zich buigen over de basistekst maar heeft een copywriter nodig om van zijn zinnen een mooie, aantrekkelijke én overtuigende tekst te maken. De tekst moet klaar zijn tegen ten laatste vrijdag. Heb ik tijd om hem bij deze opdracht te helpen, en zo ja, wat zijn mijn tarieven copywriter als commerciële schrijver?

Hij laat me weten dat hij een aantal andere professionele copywriters heeft gecontacteerd om hun beschikbaarheid en en vaste prijs te vragen. Maar hij hoopt werkelijk dat ik de tijd vind voor deze bepaalde opdracht omdat mijn schrijfstijl hem bevalt.

Nu liggen er zoals altijd bergen werk op het schap. Maar omdat ik nogal gevoelig ben voor complimenten en ik niet graag mensen in de kou laat staan, beloof ik dat ik voor hem tijd vrijmaak. Hij belooft me verder regelmatig werk, en ook dat is meegenomen.

En mijn tarief copywriter? Ik stel hem 75 euro (excl. btw) voor, dat lijkt me een gangbare prijs voor dit project, het herschrijven van een tekst van amper 350 woorden. Ter info: deze tekst is 1110 woorden lang. Zo heb je een idee.

Donderdag komt het project binnen

De basistekst van de klant blijkt te bestaan uit een lijst van opgesomde trefwoorden. Een tekst kan je het niet echt noemen, het is veeleer een kladversie.

Ik heb het meteen door, het herschrijven ervan zou me meer kosten dan het uur dat ik ervoor heb ingepland. Maar het gebeurt vaak, zo niet altijd, dat de beloofde tekst er anders uitziet dan verwacht. Het belang van een goede briefing, niet?

Niets aan te doen, want belofte maakt schuld. Op vrijdag werk ik dus aan de tekst en zoals verwacht doe ik er inderdaad iets langer over dan verwacht. Extra budget zit er niet in, maar het resultaat is prachtig en de klant is zéér tevreden. Hij vindt mijn tekst subliem, in één woord TOP!

Opeens zie ik in dat ik mijn marktstudie kan uitbesteden

Ik vraag de klant welke copywriters hij allemaal heeft gecontacteerd, wat hun antwoord was en wat hun tarieven copywriter waren.

Zijn antwoord blaast me van mijn sokken. Meteen bij het zien van de grote verschillen in tarieven copywriter moet ik hard slikken. Nu weet ik opeens een stuk beter waarom ik het zo druk heb en als ervaren copywriter toch niet bijster veel verdien.

Ik lijst hieronder de verschillende tarieven voor copywriting op

Lees even met me mee.

 • Mijn tarief: 75 euro (excl. btw)
 • Tarief copywriter 2: 170 euro (excl. btw)
 • Tarief dure copywriter 3: 240 euro (excl. btw)
 • En het tarief duurdere copywriter 4: 350 euro (excl. btw)

Groot verschil toch? Zelfs het tarief van de op een na goedkoopste copywriter is meer dan dubbel zo hoog als het mijne.

De klant drukt me op het hart dat het niet mijn laag tarief copywriter is dat hem over de schreef trekt. Het antwoord van de tweede ervaren copywriter boezemde hem ook veel vertrouwen in. Maar de teksten die hij op mijn website heeft gelezen, vindt hij veel wervender en dynamischer. Dat mijn prijs de laagste is, is voor hem dan weer mooi meegenomen.

Wat nu met mijn tarieven copywriter?

De vraag stellen is ze beantwoorden zeker? Ik moet inderdaad dringend werk maken van een hoger tarief. En daarmee bedoel ik niet dat ik mijn tarieven copywriter zal verhogen met 466%, want daar zou ik me als freelance copywriter heel slecht bij voelen. Ik ga altijd voor een eerlijke prijs. Maar mijn tarieven als ervaren schrijver een beetje de hoogte in sturen? Iets meer euro per uur vragen? Dat moet kunnen.

Eén ding is zeker. Zelfs als ik mijn tarieven copywriter met een kwart verhoog, betalen mijn klanten nog steeds niet te veel voor kwaliteit en (ook een citaat van een van mijn klanten) “altijd opnieuw sterke teksten van een goede copywriter“.

En met deze positieve noot sluit deze freelance tekstschrijver met jaren ervaring deze blog alweer af. Tot de volgende!

Ik vraag me trouwens af of hetzelfde geldt voor de tarieven van de inspirerende sprekers uit België die je kan boeken via Sprekerspool?


© C’bon, copywriter in Gent

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Begeleidende sollicitatiebrieven, doen ze er écht toe?

Begeleidende sollicitatiebrieven, doen ze er écht toe?

Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker

Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Kristien Van Cauwenberge

  Mooie blog, Christine! Het is toch absurd wat sommigen vragen en blijkbaar ook krijgen! 🙄

  • Christine

   Inderdaad. Heb toevallig deze morgen deze mail ontvangen: “Christine, bedankt voor je werk en eerlijk gezegd ben ik geschrokken van je factuur. Je beseft ook wel dat je meer dan het dubbele kon aanrekenen en ik dit ook zou betalen want uiteindelijk open je wel héél wat deuren voor heel veel mensen. Het is een voorbeeld van ethisch ondernemen en ik schreef dan ook een prachtige review voor je op Google.” Als dat geen mooi begin van de dag is. 🙂

 • Kristien Van Cauwenberge

  Wat een erkenning! Als een super tevreden klant zou ik net hetzelfde zeggen. Wat een fantastisch begin van de dag!

  • Christine

   🙂 x 1000.