Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Een artikel op Frankwatching over misverstanden rond het beroep van tekstschrijvers bracht me op het volgende idee. Ik lijst even mijn grootste ergernissen als copywriter op. Zeven (en zelfs acht) stuks maar liefst.

De grootste ergernissen als copywriter weerspiegeld in de ogen van een kat
Een keer een kattige blog. Moet kunnen!

In een vorige blog heb ik het al eens gehad over ‘Hoe een copywriter lijden kan’. Vandaag doe ik het opnieuw. Want klanten snappen niet wat schrijven is. En als ik dan zeg: “Ik heb twee en een half uur aan je tekstje van 250 woorden gewerkt”, dan vallen ze uit de lucht van ongeloof en verbazing. Maar de tekst die ze krijgen is wél goed én raak. 

Mijn 7 grootste ergernissen als copywriter

Hieronder lees je inderdaad over het vak dat ik als tekstschrijver in Gent nu al een tiental jaar beoefen. En waar ik, ondanks die grootste ergernissen als copywriter, zo trots op ben en zo graag doe. Let’s go!

1. Ik start met een van mijn grootste ergernissen als copywriter: Ja, verdomme, ik eis een goede briefing!

Briefings die op niets trekken behoren inderdaad tot mijn grootste ergernissen als copywriter.

Een goede briefing is broodnodig omdat die de basis is van een goede tekst. Een tekst die doet wat hij moet doen. Die de doelstelling haalt, met de juiste argumenten. Die dus – even een moeilijker woord gebruiken – converteert.

Ik maak het al te vaak mee. Ook als de briefing op niets trekt, begin ik toch aan de schrijfopdracht. En als de klant dan zegt: “Bah, we hadden het toch graag wat anders, kan je dit en dat wat bijsturen”, dan spring ik bijna uit mijn vel van ergernis. Maar dan ben ik vooral boos op mezelf dat ik inderdaad niet assertief genoeg heb doorgevraagd bij de initiële briefing.

Eigenlijk zou ik een schrijfjob waar geen degelijke briefing aan vast hangt gewoon moeten afwijzen. Weet je wat? Dat doe ik vanaf nu! Meteen een ergernis geschrapt. Op naar de volgende!

2. Ja, ik weet veel, maar niet alles

Ik wil niet stoefen hoor, maar ik ben een dame die vrij veel weet.

  • Ik heb een degelijke algemene universitaire opleiding gehad en kijk terug op jaren ervaring,
  • ben nieuwsgierig, lees dagelijks een krant en bekijk dagelijks het nieuws,
  • lees tachtig boeken per jaar,
  • houd me op de hoogte van ongeveer alles (behalve sport),
  • heb een druk sociaal leven en wat ik niet weet, weten anderen me wel te vertellen,
  • ik werk me gauw in, ook een pluspunt,
  • en ik blijf leren, onlangs nog Italiaans via Super Duolingo – aanrader!

Maar … ik weet NIET alles. En wrijf dat er niet bij me in, want ook dat vind ik een van de grootste ergernissen als copywriter. Ik kan inderdaad ook niet alle teksten aan – en ik wil dat ook niet.

Een blog schrijven is één ding, een commerciële tekst iets helemaal anders. Een slogan voor Kruidvat bedenken is niet hetzelfde als een persbericht schrijven. Een post op Facebook verschilt van een post op LinkedIn. En zo kan ik nog wel wat voorbeelden bedenken.

En hoe vlug ik me ook nieuwe onderwerpen eigen maak, ik schrijf liever een blog over duurzaamheid dan over een technisch apparaat, of de nieuwste AI-robot. Jij nu weer!

3. Ja hoor, ik ben betaalbaar, zelfs veel goedkoper dan je schilder

Hier vind je mijn tarieven, open en bloot. Trouwens geïnteresseerd naar mijn zelf uitgevoerde marktstudie over tarieven copywriter? De duurste concurrent rekende zomaar even 466% meer aan!

Ik heb nooit echt veel om geld gegeven en zeker niet om megawinsten. Het enige wat ik wil is graag doen wat ik doe. Het heeft me trouwens dertien jobs gekost om te weten dat dat long copy is. Ik kijk er elke dag opnieuw naar uit goede blogs te schrijven als ghostblogger.

Even ter vergelijking. Een bevriende schilder rekent 100 euro per uur aan. Maar dat moet kunnen, want zijn meerwaarde is wellicht véél hoger dan de mijne. Zijn klant zit uiteraard dagelijks op zijn geverfde muur te kijken. Ik schrijf ‘maar’ tekstjes – ook die uitdrukking is een van mijn grootste ergernissen als copywriter.

Een schilder is vaak duurder dan een copywriter...
Dagelijks naar een mooi geverfde muur kijken mag uiteraard wat kosten, toch?

En toch. Een goede online tekstschrijver is jouw geld meer dan waard. Als ik zie hoe mijn klanten hoog ranken in Google ben ik trots op mezelf, en zij op mij. Want ze hoeven niet te adverteren om klanten te werven. Ze halen die immers op een gratis, want organische manier binnen door de blogs die ik als copywriter SEO voor hen schrijf. Het geld dat ik hen aanreken voor mijn diensten, verdienen ze dubbel en dik terug.

Een voorbeeld? Typ eens het woord kerntalenten in. Zie je de website die helemaal bovenaan staat te pronken? Dat is mijn klant. Zij hoeft niet te adverteren. De teksten die ik voor haar schrijf, leveren haar klanten én geld op. Ben ik dan te duur? De vraag stellen is ze beantwoorden.

4. Ja, ik schrijf foutloos Nederlands, en véél beter dan jij!

Ik ben daar trouwens beretrots op! Want schriftelijke – en bij uitbreiding ook de mondelinge – taal hoort foutloos en verzorgd te zijn. Ik ken de taalregels – ik ben dan ook universitair geschoolde germanist – en ik pas ze doorgaans ook toe.

En toch laat ik de zinnen in mijn blogs vaak beginnen met ‘En’ en ‘Maar’. Ik hoor het zuster Reninca uit het vierde middelbaar nog steeds zeggen:

“Je zinnen met en of maar beginnen, dat doe je niet!”

Gevolgd door een pats op mijn hand met de lat. Man, hoe ik dat mens heb gehaat.

Wat me opvalt is dat de jongere generatie de taalregels niet meer onder de knie heeft en dat vind ik een gemis van jewelste. In de tekstschrijversgroepen op LinkedIn en Facebook zie ik posts die krioelen van de taalfouten. Telkens opnieuw bekruipt me een gevoel van walging als ik teksten van professionele copywriters en tekstschrijvers zie die vol staan van de taalfouten. Echt een van mijn grootste ergernissen als copywriter.

Een goede copywriter kent zijn taal- en spellingsregels, zeker qua samenstellingen en dt-fouten, en zondigt daar niet tegen, nooit. Toch niet in algemene communicatie. Dat je de regels soms eens wat creatief verdraait in creatieve en commerciële copy, tot daar aan toe. Maar niet in gewone communicatie! Die hoort perfect te zijn! Mijn gedacht.

Het Groene Boekje, de bijbel van copywriter C'bon
Mijn bijbeltje dat ik vrijwel dagelijks consulteer

Trouwens: ik erger me dood aan mensen die me zogezegd wijzen op een taalfout die er geen is… Echt.

5. Neen, niet iedereen kan copywriten

“Wat doe jij voor werk? Teksten schrijven? En mensen betalen je daarvoor? Allez! Iedereen kan toch schrijven?”. Dat zei een kennis tegen me, nu alweer jaren geleden. We zaten samen in zijn auto en reden onder de treintunnel op de Antwerpsesteenweg in Oostakker. Ik herinner het me nog levendig omdat die opmerking me zo heeft geraakt. Dat was een van de grootste ergernissen als copywriter die ik ooit heb meegemaakt. Het is nooit meer echt goed gekomen tussen hem en mij.

Iedereen kan inderdaad schrijven. Dat hoop ik althans, want wie niet kan lezen of schrijven mist zo ontzettend veel! Maar niet iedereen kan een tekst schrijven die converteert. Die kennis van me in de auto al zeker niet!

Want een overtuigende tekst schrijven die een bepaalde doelgroep in actie brengt, is echt niet iedereen gegeven. Enkel een goede copywriter die dan nog eens over heel wat empathisch talent beschikt en zich in het hoofd van anderen kan verplaatsen, is daartoe in staat.

Even een andere conversatie tussen mij en een vriendin. Je weet dat ik overtuigende sollicitatiebrieven schrijf voor werkzoekenden? Heel vaak slagen ze in hun opzet: de kaap van dat eerste gesprek te halen. Ik vertelde dat aan die vriendin en die zei: “Oh, ik kan dat ook, ik schrijf ook zonder dt-fouten”. Tja, daar komt wel wat meer bij kijken dan dat. Zucht. Rollende ogen. Ergernis.

Nu ik eraan denk: zij en ik zijn ook geen vriendinnen meer.

Wist je dat ik ook sommige klanten liever kwijt dan rijk ben?

6. Ja, ik werk snel, maar niet ‘eventjes tussendoor’

Ik verwijs naar mijn openingsalinea. Het schrijven van een tekst voor op de achterkant van een postkaartje duurde twee en een half uur. De basis was een reeks bulletpoints. Het resultaat was een – al zeg ik het zelf – prachtig overtuigend tekstje. Leesbaar, vlot, empathisch. 250 woorden lang, uit het leven gegrepen. En ik heb er inderdaad twee en een half uur aan gewerkt. De klant viel achterover toen hij mijn factuur zag.

Goede teksten schrijven, dat neemt tijd. Denktijd is daar onderdeel van.

  • Hoe pak ik dit aan?
  • Welke insteek kan ik gebruiken?
  • Wat overtuigt de lezer het meest?

En dan pas, als je dat allemaal hebt uitgedokterd, kan je beginnen met schrijven.

Na die eerste versie begin je bij te sturen, te schrappen, te herschrijven… Enfin, je snapt wat ik bedoel. Wie dat allemaal kan op één uur, levert geen goede tekst af. Of dat rap tekstje dan zijn doel bereikt en recht in de roos schiet? Dat valt te betwijfelen. Alweer, mijn gedacht.

Blaise Pascal drukt het als volgt uit.

“Ik schrijf je een lange brief want ik had geen tijd voor een korte.”

Schrijven is denken, uitschrijven en schrappen en dat kost allemaal tijd. Ja, zeker als het om een klein tekstje gaat.

7. En neen, niet al mijn teksten zijn meteen raak!

Hoe hard ik ook mijn best doe, en hoe fantastisch de juweeltjes zijn die toch af en toe uit mijn vingers komen, toch is de klant niet altijd meteen tevreden. Dat kan en mag uiteraard. Ik heb zelfs liever een klant die terugkoppelt met een aantal suggesties om de tekst nog beter te maken. Véél liever dan een klant die niets zegt en de factuur gewoon betaalt. Zijn manier om te zeggen dat de tekst goed was, zeker?

Een goede samenwerking tussen copywriter en klant is inderdaad een enorme meerwaarde die kan leiden tot een werkelijk perfect resultaat.

Weet je wie mijn beste klanten zijn? Dat zijn zij die feedback geven! En dat mag gerust negatieve feedback zijn. Dan doe ik mijn stinkende best om ervoor te zorgen dat het resultaat nog beter wordt.

Nog éen van mijn grootste ergernissen als copywriter? Ik haat het als ik moet vragen, een week nadat ik de tekst heb gestuurd: “En wat vond je ervan?”. Om dan te horen te krijgen: “O, was goed hoor!” Communicatie, het is niet iedereen gegeven.

Ook als ik een tekst schrijf vind ik het altijd erg dat ik de tekst niet in definitieve opmaak zie. Want dat zie je vanzelf soms zaken die beter kunnen. Ik voel me dan telkens een arbeider aan de lopende band die zijn ding doet, maar het resultaat niet te zien krijgt.

Ziezo, je hebt ze gehad, mijn zeven grootste ergernissen als copywriter

Hé, nu ik eraan denk, ik heb nog een ACHTSTE grootste ergernis als copywriter. Die is me vandaag nog eens duidelijk geworden.

Ik kreeg een aanbod van freelancer.nl om elke week 20 blogs van minstens 1.000 woorden te schrijven gedurende een aantal maanden.

Voor het schrijven van 20 blogs per week kreeg ik 24 uur de tijd. 

Dat komt dus neer op iets meer dan een uur per blog. Zoekwoordenonderzoek en concurrentieanalyse incluis, met de bedoeling hoog te ranken in Google.

Ik antwoordde dat ik voor een blog van 1.000 woorden toch wel drie uur nodig heb. Haar antwoord: “Andere copywriters kunnen het wel.”

Tja, dan kan je je de vraag stellen hoe goed die blogs zijn. En of die niet met behulp van artificiële intelligentie zijn geschreven. Of met knip- en plakwerk uit bestaande blogs, plagiaat dus. En vaak ondermaats.

Ik heb niet meer gereageerd, dat heeft toch geen zin. Maar dat copywriters hierin meegaan, is in één woord ergerlijk. Waar is hun trots en beroepseer? Dat ik merk hoe laag sommige mensen onze job inschatten, en vooral zij die ons betalen, is zeker ook een van mijn grootste ergernissen als copywriter.

Trouwens: ook freelancersplatform Freelance Network vermijd je het best. Want ze halen de hele markt naar beneden. Mijn mening. Voor hen werken komt neer op drastisch geld besparen op uitgaven….

Nog een ergernis? Lees mijn review Miele Blizzard CX1. Over een stofzuiger die niet doet wat die hoort te doen.

En met deze niet zo positieve noot sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!

© C’bon, specialist SEO Gent

Boekenlijst 1 van 2022 – 18 stuks gelezen!

Boekenlijst 1 van 2022 – 18 stuks gelezen!

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker

Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Hannah Van Hoecke

    Zalig! En zo herkenbaar.

    • Christine

      Wacht maar tot jij ook de stap zet! 🙂

  • Niels Haeck

    Wat een leuke tekst! Het geeft wel een beetje meer inkijk op wat jij precies doet! 🙂

    • Christine

      Fijn dat je nu weet wat ik allemaal voor je doe! 🙂

  • Mariamartha Wijnkoop

    Zo, dat is eruit! En gelijk heb je! Heel helder beschreven. Ik ben wel een gepensioneerde lerares, maar kan me ook ergeren aan dit soort dingen, al is het vaak plaatsvervangend. Mijn twee oudste kinderen rekenen zich ook tot de ’taalmaffia’. Dat wil zeggen dat ze zich storen aan het slechte taalgebruik van collega’s op het werk.
    Ik geniet trouwens van Het Bureau, ben al een aardig eind in het derde deel.
    Hartelijke groet van Mariamartha

    PS: Een huisschilder voor 100 euro per uur, schildert die met goud?

    • Christine

      Als ik de schilder nog eens zie, vraag ik inderdaad wat hij als grondverf gebruikt! 🙂

  • Hedwig Boeykens

    Beste Christine,
    Wat heb ik genoten van je kattige blog!
    Wat een zelfvertrouwen, om jaloers op te zijn, maar volkomen terecht. Je bewijst hiermee weer eens dat je prachtig en helder kan schrijven. Doe zo voort! Je zal vast en zeker in de toekomst nog veel mensen gelukkig maken met je werk. Nog heel veel succes!
    Groetjes,
    Hedwig Boeykens

    • Christine

      Dank je wel, Hedwig! Lees ik graag. 🙂 En aan dat zelfvertrouwen heb ik hard moeten werken! Maar ben wel blij dat ik dat nu inderdaad heb.

  • Bettina

    Tot het eind gelezen 😊

    • Christine

      En, wat vond je ervan? 😉 Ik vraag het je als ik je nog eens zie! 🙂

  • Nele

    Ik lees je blogberichten graag, Christine, zelfs als ze kattig zijn 😉

  • Nele

    Met schwung geschreven, gevat, karaktervol, barstend van geloof in jezelf (zoals dat in wervende teksten nodig is)! En ik heb nog geen taalfout kunnen ontdekken 😉 😉
    En jij ook bedankt! Die 5 sterren staan diep in mijn geheugen gegrift 🙂

    • Christine

      🙂 x 1000.

  • Ann Driessen

    Interessant!

    • Christine

      🙂 Zeer herkenbaar voor elke schrijver, denk ik.

  • Peter

    Steengoede blog. Dit is jou duidelijk uit het hart gegrepen.

    • Christine

      😀 Soms laat ik de kat in me los.