Review Miele Blizzard CX1: er is wèl een betere

Ik wil al zo lang mijn gal spuwen over de Miele-stofzuiger die ik in 2020 heb gekocht. Door het vele werk als content creator kwam dat er echter niet van. Maar hier komt die dan eindelijk aan, mijn review Miele Blizzard CX1. Spoiler, je zal niet veel goeds lezen, want een stofzuiger die slechter zuigt bestaat volgens mij niet. Miele? Er is wèl een betere.

Mijn review Miele Blizzard CX1? Er bestaat wel een betere!
Mijn twee jaar oude Miele, met enkele gebruikssporen dus.

Zet je schrap voor een slechte review Miele Blizzard CX1

Ik heb er mijn factuur even bijgenomen. Ik heb mijn Miele Blizzard CX1 Excellence – ook wel CX1 Powerline genoemd – gekocht op 30 september 2020 voor de ‘spotprijs’ van 219 euro. Hij kwam van iets meer dan 300 euro en stond in superpromotie op bol.com. Tja, dan ga je er toch voor? Helaas, zelden deed ik een slechtere koop.

Ik wou van die dure stofzuigerzakken af en zocht dus een zakloze stofzuiger. Niet altijd nieuwe stofzuigerzakken hoeven te kopen, het leek me de hemel op aarde.

Wat ik zeker wou, was een A-merk als Miele. Want “er is toch geen betere”? Even tussen ons? De slogan van Kruitvat doet de waarheid veel meer eer aan. Mijn oog viel op de Miele Blizzard CX 1 onder meer door het mooie witte design.

Helaas is de stofzuiger ook zwaar: 8,6 kilo. Dat hoeft niet altijd negatief te zijn, iets dat zwaar maar toch compact is, blijft handelbaar. Maar iets dat log en groot is, wordt moeilijk om te tillen. En als je een stofzuiger online koopt zoals ik – dat doe ik dus NOOIT meer bij huishoudelijke apparaten – was dit het eerste serieuze minpunt. Niet normaal hoe log en zwaar de Miele Blizzard CX1 is! 

Met die stofzuiger de trappen opgaan is bijna ondoenbaar. Je tilt je elke keer weer een spierverrekking. Bovendien moet je er ook voor zorgen dat je niet valt, want die grote bak slaat tegen werkelijk elke aparte trede aan.

En dat bleek uiteindelijk nog niet eens het ergste.

Hét meest negatieve in deze review Miele Blizzard CX1? De slechte zuigkracht!

Miele heeft het over een krachtige stofzuiger met een goede zuigkracht. Een regelrechte leugen want zelfs op maximaal vermogen is de zuigkracht beneden alle peil.

Als er een ding is dat ik duidelijk wil maken in deze review Miele Blizzard CX1 is het dit:

De zuigkracht van de Miele Blizzard is nagenoeg nul.

Ik heb de indruk dat de stofzuiger het vuil gewoon verplaatst in plaats van het op te zuigen. Dat merk ik met het blote oog als ik een blaadje, papiertje of takje moet opzuigen. Dat lukt maar niet, en ik moet het telkens opnieuw en opnieuw doen.

Op de duur blijft er maar één optie over: ik til de borstel op, zet de mond van de borstel letterlijk op het vuil en dan pas verdwijnt het in de slang.

Fijn stof laat de stofzuiger gewoon liggen. Telkens als ik na elke stofzuigbeurt met blote voeten door het huis loop, voel ik hoeveel stof er achter blijft. Mijn huis lijkt nooit op orde. Wil ik het proper krijgen, dan moet ik emmer en dweil boven halen.

Hoe zegt Miele het zelf? Erg sterke zuigkracht op harde vloeren? Ammehoela!

Even stofzuigen met de Electrolux-stofzuiger in ons vakantiehuisje toonde een duidelijk verschil. Dat was tenminste een stofzuiger die deed wat hij moet doen: krachtig stof zuigen!

Onderdelen Miele Blizzard CX1 meteen kapot

Ik had de stofzuiger amper drie keer gebruikt en de borstel was al kapot. Heb meteen gemaild naar de klantendienst en kreeg vlot een nieuwe borstel. Maar nog geen jaar later was die weer stuk.

Weer gemaild en na heel veel overtuigingskracht van mijn kant bezorgden ze me opnieuw een nieuwe borstel. Gratis uiteraard, geen haar op mijn hoofd dat eraan dacht te betalen voor een nieuwe.

Nieuwe onderdelen zijn trouwens ook heel duur. Dat merkte ik toen ik een extra borstel kocht voor de zetel. Want er zitten veel accessoires bij, “stofvrij opgeborgen onder de klep en daardoor altijd bij de hand”. Maar een bijgevoegde borstel geschikt voor onze zetel uiteraard niet.

Heb meteen van de gelegenheid gebruikgemaakt om te klagen over de geringe zuigkracht van de Miele. De opmerking van de klantenservice:

“Maar mevrouw, hebt u uw slang wel goed aangekoppeld?” Tja…

Nog meer negatieve scores in deze review Miele Blizzard CX1

Ik lijst op in puntjes, leest (en schrijft) makkelijker:

 • De handgreep van de slang is veel te dik om makkelijk in de hand te liggen.
 • De handgreep heeft geen luchtschuif. Ik moet telkens opnieuw de knop op het toestel indrukken om de zuigkracht te verminderen. Niet dat dat veel nodig is. Zoals ik al heb gezegd in deze review Miele Blizzard CX1 is de zuigkracht heel pover.
 • De slang zelf is heel dik en te kort.
 • De kleine zwenkwielen doen het goed op een gladde vloer maar rollen moeilijk op tapijt, zeker op hoogpolig tapijt als het onze. Enfin, ook op ons laagpolig tapijt blijkt de zuigprestatie ondermaats. Op die manier wordt het stofzuigen van het tapijt een zwaar karwei. Het enige wat ik kan doen is de kracht van de motor verminderen, maar dan zuigt hij nog minder. En is dat al niet het grootste pijnpunt in deze review Miele Blizzard CX1?
 • Deze Miele is een stofzuiger zonder zak. Dat betekent dat je de opvangbak regelmatig moet leegmaken én reinigen. Vooral dat laatste is een tijdverslindend en vies gedoe. Eerlijk? Lang leve de stofzuigerzakken.
 • Ook het leegmaken van de container verloopt niet zo makkelijk als Miele beweert. De bak maak ik altijd buiten leeg, boven de geopende vuilnisbak. Zeker niet binnen, want het stof vliegt alle kanten op en vaak recht je neus en mond binnen. Eén keer bleek het deksel van de opvangbak verdwenen na het uitschudden. Moest ik gaan zoeken onderaan in de vuilnisbak.
 • Zodra de stofzuiger iets hards opzuigt begint het te ratelen in de harde plastic opvangbak. En het blijft maar ratelen. Ik moet dan telkens de stofzuiger stevig schudden zodat dat harde stuk ergens anders belandt.

Kortom: te veel negatieve zaken om ze allemaal op te noemen. Misschien ook één goed puntje in deze review Miele Blizzard CX1? Het is een stille stofzuiger. Maar mijn algemene score: dik gebuisd!

De Miele Blizzard CX1 verslindt bovendien energie

Met de steeds hoger worden energieprijzen in het achterhoofd, en eerlijk gezegd ook omdat ik een ware afkeer kreeg van de Miele Blizzard CX1, heb ik onlangs een nieuwe stofzuiger gekocht. Een eco-stofzuiger van AEG, veel goedkoper, amper 129 euro, en amper 600 watt. Ons gemiddeld verbruik is enorm gedaald (helpt bij het drastisch geld besparen). Zuigen dat dat apparaat doet! En zo compact en dus handig om mee te werken!

Een review AEG Ecoline stofzuiger zou heel wat positiever zijn geweest.
Mijn nieuwe, kleine, compacte en krachtig zuigende stofzuiger! Alweer met stofzuigerzak. Ben content!

Het verschil met grote broertje Miele kan niet groter zijn. En dat terwijl mijn AEG’tje de helft kleiner is, de helft minder verbruikt, en toegegeven, véél basaler is qua design.

Maar deze AEG doet wel wat hij moet doen: hij zuigt stof als de beste.

Nu loop ik graag met blote voeten door het huis na een stofzuigbeurt. Want nu voelt de vloer eindelijk weer eens proper aan. En hoef ik gelukkig niet zo veel meer te dweilen.

Deze review Miele Blizzard X1 tot het eind gelezen?

Goed zo. Kus van de juf en bank vooruit. Wil je een stofzakloze stofzuiger – let op die alliteratie! En wil je wel eens zelf uittesten of deze review Miele Blizzard CX1 wel van a tot z klopt? Dan mag je de mijne gratis en voor niets komen halen.

Gewoon doen. Ik schenk je hem, met de glimlach. Ik doe wel verder met mijn AEG!

Update 19/09/2022: en de Miele is weg. Een slachtoffer bood zich aan om hem in huis te nemen.

Tot de volgende!


© C’bon, copywriter in Gent

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Begeleidende sollicitatiebrieven, doen ze er écht toe?

Begeleidende sollicitatiebrieven, doen ze er écht toe?

Ghostblogging, zo noem je het werk van een ghostblogger

Ghostblogging, zo noem je het werk van een ghostblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Johannes Visser

  Wij herkennen het meteen wij hebben ook zo’n Miele cx1 wat een k…t stofzuiger nou ja dat eigenlijk teveel want alles wat hij doet is alles behalve stofzuigen.
  Hij zuigt voor geen meter,gebruikt een hoop energie en de prijs is ook behoorlijk nee maar gelukkig hebben we nog een stofzuiger voor de helft van de prijs en deze doet prima voor wat hij moet doen Stofzuigen!!
  Dus voor ons geen Miele meer.

  • Christine

   Ik heb ondertussen al meerdere gelijkaardige klachten gehoord. En bij de klantendienst van Miele doen ze alsof hun neus bloedt… Maar we zijn er vanaf! Dank voor je reactie.

 • poetsmiepke

  Mijn eigen ervaring heeft gewoon het fijnstof filter nog nooit schoongemaakt.
  Die haal je heel gemakkelijk eruit, asl grof vuil opvangbak eerst verwijderd.
  Ik heb inmiddels de tweed omdat kabel rol defect was na 8 jaar opgestuurd naar Miele maar repareren kost 235 euro

  • Christine

   Dag Miepke, dank je wel voor je reactie, maar ik denk niet dat het daar iets mee te maken heeft, want ik maakte de filter regelmatig schoon, alsook de binnenkant. Die Miele stofzuiger heeft NOOIT zijn werk naar behoren gedaan. Een vriendin van me zegt trouwens hetzelfde: die Miele zuigt niet voldoende. Ik heb nu een AEG en het verschil is FENOMENAAL. Ik wil geen Miele meer.

 • Wim

  Onze Miele Blizzard CX1 heeft het binnen 5 jaar begeven. Je betaalt bij Miele meer en verwacht meer. De zuigkracht was voor ons afdoende, maar we hebben een houten vloer, dan is dat minder een issue. De bouwkwaliteit was echt dramatisch. Na circa 2 jaar rammelde alles, waren er diverse plastic onderdelen gebroken of versleten. Net als jullie contact opgenomen met de servicedesk, maar het werd me heel snel duidelijk dat ik van Miele niets hoef te verwachten. Nooit meer Miele.

  • Christine

   Jammer hé, zo’n reputatie en die gewoon op het spel zetten. Ik herinner me deze denigrerende opmerking nog: “U hebt de slang toch wel correct aangesloten mevrouw, u blaast toch niet in plaats van zuigen!”. Yéé!