Hoe drastisch geld besparen? Volg deze 3 tips

Het leven is duur en wordt elke dag duurder, dat heb je vast en zeker ook al gemerkt. Drastisch geld besparen staat wellicht ook op jouw todo-lijst. Maar hoe begin je daaraan? Ik geef je alvast drie tips om geld te besparen op water, gas en elektriciteit.

Het idee voor deze blog kwam naar boven toen we onlangs onze drie jaarafrekeningen kregen voor water, gas en elektriciteit. Bij alle drie zagen we een significante daling qua verbruik. We kregen dus ook geld terug. Ja ja, zelfs in deze barre tijden van drastische prijsverhogingen.

Wie zijn wij? We zijn een gezin van drie, mijn echtgenoot, inwonende dochter en mezelf. O ja, we hebben ook nog een hond en drie katten. Als freelance copywriter gespecialiseerd in SEO copywriting en het schrijven van sollicitatiebrieven werk ik vaak thuis. Mijn man en dochter werken buitenshuis, respectievelijk vier dagen per week en voltijds.

Drastisch geld besparen? Investeer in het isoleren van je huis!
We hebben het afgelopen jaar drastisch bespaard op drie grote kostenposten: water, gas en elektriciteit.

Drastisch geld besparen? Hoe heeft ons gezin dat gedaan?

Ik vertel je wat we hebben gedaan om te besparen op gas, elektriciteit en water. En dat is nodig, want die drie kostenposten nemen toch een flinke hap uit het gezinsbudget.

  1. Hoe drastisch geld besparen op water?

Onze jaarafrekening gaf een minderverbruik aan van 25 m3. Hoe je je dat moet voorstellen? 25 kubussen van 1 meter hoogte, 1 meter breedte en 1 meter lengte boordevol water. En dat 25 keer. Toch al een serieus volume, niet? Scheelt een behoorlijk aantal euro per maand.

Hoe zijn we tot dat minderverbruik gekomen? Er zijn uiteraard de gekende zaken. We nemen nooit een bad, enkel een douche, en dan verbruiken we zo weinig mogelijk water. Even natmaken, kraan dicht, inzepen, en dan weer kraan open om af te spoelen.

Welke zaken doen we extra?

We beschikken niet over een thermostatische kraan in onze badkamer. Het water dat in het begin uit de douchekraan komt is bar koud. Dat water vangen we op in een emmer. Vervolgens gebruiken we het om ons plasjes in de wc door te spoelen. Dat scheelt al een hoop.

In de keuken laat ik onze grote pompbak alleen nog vollopen als ik de vaat doe. In alle andere gevallen plaats ik een veel kleinere bassin in de pompbak. Daarin was ik dan het fruit, de groenten, de patatjes… Omdat het water daardoor niet echt vuil is, gooi ik het later uit op de planten en bloemen in de tuin.

Bij warme dagen besproeien we de tuin trouwens met grondwater dat gelijk weer de bodem intrekt. Mogen we dat ook recycleren noemen? Als het regent zetten we alle emmers buiten om zoveel mogelijk water op te vangen dat we dan weer gebruiken. Want inderdaad, elke druppel telt.

Eerlijk? Drastisch geld besparen doen we ook door minder te poetsen.

Ik heb dat poetsen vervangen door meer te stofzuigen. Zo hoeft dat gehannes met dweil en aftrekker niet meer zo vaak. Blij toe. Heel lui en makkelijk geld verdiend zo.

Drastisch geld besparen op water? Dat doe je zo!
Ons druppeltje in de zee. Elk druppeltje telt mee.
  1. Hoe drastisch geld besparen op elektriciteit?

Ook onze jaarafrekening elektriciteit gaf een serieus minderverbruik aan met een teruggave van 300 euro. Alweer een mooi bedrag in tijden van zot stijgende prijzen.

Wat hebben we daarvoor gedaan? In de eerste plaats laat ik mijn computer niet meer zo vaak aanstaan. Vroeger stond die de hele dag aan omdat ik de muziek van Spotify naar onze boxen stream. Mijn computer is tegelijk mijn geluidsinstallatie.

Daar ben ik nu radicaal mee gestopt. De computer gaat aan als ik werk en uit als ik daarmee stop. Het is nu veel stiller in huis, en dat doet wonderen voor mijn stressniveau.

Ik heb hierboven al verteld dat ik nu meer stofzuig om minder te hoeven dweilen. Maar omdat de prijzen van elektriciteit zo hoog liggen, heb ik mijn energieverslindende stofzuiger van Miele vervangen door een zuinig eco-exemplaar van AEG. In plaats van 2000 Watt verbruik ik nu 600 Watt. En de nieuwe zuigt nog een pak beter ook!

Miele? Er bestaat wèl een betere.

Naast het stofzuigen doe ik mijn was en strijk zoveel mogelijk als de zon op onze negen zonnepanelen zit. Als er tenminste zon is. En – alweer eerlijk – ook strijken doe ik minder dan vroeger.

Hoe bespaar je drastisch op elektriciteit?
Minder lichten laten branden is ook een manier om geld te besparen.
  1. Hoe drastisch besparen op gas?

Toen de prijs van de gas serieus begon te stijgen waren we net overgestapt naar een voordeliger aanbieder. Ons maandelijkse voorschot ging met een extra korting van 50 euro naar 30 euro.

Toegegeven, dat is al laag, maar ons lage gasverbruik heeft alles te maken met het feit dat we beschikken over dubbelglas en een goed geïsoleerd dak. Hebben we vroeger al voorzien om bewust geld uit te sparen.

Onze verwarming zetten we trouwens nooit hoger dan 19 graden, een fleece dekentje en een warme pull doen de rest. En ’s avonds stoken we bij met een houtkachel.

Toen de prijzen voor gas explodeerden, verhoogde ik spontaan mijn maandelijkse bijdrage naar 100 euro, de prijs maal drie dus. Maar bij de afrekening kreeg ik toch 300 euro terug. We hebben het dus zuinig gedaan. Al die investeringen van ons helpen overduidelijk.

Hoe drastisch besparen op gas?
Isoleer je huis. Het blijft de meest efficiënte methode om geld te besparen.

Wil jij ook drastisch geld besparen?

Volg dan bovenstaande tips want ze helpen effectief. Dat hebben we het afgelopen jaar bewezen.

Weet je wat ook helpt? Dat je eerst opeet wat er in de frigo ligt voordat je boodschappen gaat doen. Die gewoonte heb ik mezelf aangeleerd tijdens corona. Je hoeft dan ook niet zo vaak boodschappen te doen. Dat maakt alles een stuk goedkoper en het helpt allemaal bij het drastisch geld besparen.

En nog een laatste manier om geld te besparen, en nu inderdaad drastisch. Laat je auto wat meer staan want tanken wordt meer en meer een van de grootste kostenposten. Wij doen ongeveer alles met de fiets, ook de verplaatsingen van en naar het werk. Bij de echtgenoot en de dochter is dat zelfs 20 kilometer gaan en 20 km terug.

Dat deed ik trouwens ook toen ik nog in De Pinte en Drongen werkte, dat fietsen dwars door Gent. Het kan! Het is gezond! En het levert je extra geld op want je krijgt een mooie fietsvergoeding. Je betaalt er niet alleen automatisch je fiets mee af, vaak kan je er ook nog extra leuke dingen mee doen.

En met deze positieve noot sluit ik deze blog over hoe drastisch geld besparen alweer af. Tot de volgende!

© C’bon, copywriter in Gent

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker

Van de Google dans lig ik alvast niet meer wakker

Fondsenwerving? Niet normaal hoeveel sponsorbrieven ik krijg

Fondsenwerving? Niet normaal hoeveel sponsorbrieven ik krijg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *