Sommige klanten ben ik zoveel liever kwijt dan rijk!

Sommige klanten ben ik liever kwijt dan rijk.
Sommige klanten ben ik véél liever kwijt dan rijk

Liever kwijt dan rijk. Die uitdrukking is de laatste tijd al een paar keer door mijn hoofd gegaan. Even tussen ons? Als alle klanten die mij als freelance copywriter een schrijfopdracht hebben voorgespiegeld hun beloftes ook hadden gehouden. Dan was ik nu met voorsprong de rijkste copywriter in België.

De achterliggende betekenis van wat ik wil zeggen? Veel te weinig mensen houden hun beloftes. Gelukkig maal ik daar bij sommige klanten niet om. Soms ben ik zelfs tevreden dat ik met bepaalde klanten geen zaken (meer) mee hoef te doen.

Hieronder vind je vier voorbeelden van klanten die ik bij nader inzien liever kwijt dan rijk ben.

First things first, wat betekent de uitdrukking ‘liever kwijt dan rijk’

Ensie omschrijft de uitdrukking als “Iemand liever zien gaan dan komen.” Ik gebruik de uitdrukking eerder als “Ik ben blij dat ik niet (meer) met die persoon moet samenwerken, want zijn of haar waarden stroken niet met de mijne”.

Die klik met anderen heb ik altijd heel belangrijk gevonden. Nu ik ouder word merk ik dat die klik zelfs met de dag belangrijker wordt. Want omgaan met mensen die mijn waarden niet delen, of er totaal tegenovergestelde principes op na houden, bezorgt me steeds meer negatieve stress. En dat is iets wat ik zoveel mogelijk vermijd.

Hieronder pas ik de uitdrukking toe op vier ervaringen met klanten.

Liever kwijt dan rijk nr. 1 – Slotenmaker X

Mijn slotenmakers ben ik liever kwijt dan rijk.
Mijn slotenmaker(s) – ja ja, er komt er nog één aan – ben ik liever kwijt dan rijk

Ik noem geen namen natuurlijk. Maar een tijd geleden vroeg Slotenmaker X hem te helpen bij het optimaliseren van zijn website. Je kent de vraag: “Als slotenmaker wil ik op nummer 1 staan in alle bekende gemeenten.”

Dat is altijd een leuke uitdaging! Met de glimlach en veel enthousiasme ging ik aan het werk als copywriter SEO. Heb zijn webpagina’s geoptimaliseerd voor véél gemeentes.

En toen brak corona aan. Mensen hadden geen behoefte meer aan een slotenmaker want ze kwamen hun huis niet meer uit.

Slotenmaker X belde me dus: “Stop maar met het optimaliseren, ik stop als slotenmaker en begin een bouwonderneming.” Even tussen ons? Ik wist niet dat die overstap van slotenmaker naar bouwvakker zo gemakkelijk is.

Zijn vraag: “Wat zal het me kosten als jij de SEO-copy van mijn nieuwe bouwwebsite voor je rekening neemt?”

Ik bezorg hem diezelfde dag nog mijn offerte en hoor… helemaal niets meer.

Mijn gedacht? Geen erg, want die man ben ik liever kwijt dan rijk. Hij was immers de enige klant die me ooit heeft voorgesteld een deel van mijn werk in het zwart te betalen. Want ja, hij had veel bedrijven onder zijn klanten die hem ook handje contantje betaalden, en hij moest dat geld toch aan iemand kwijt.

Ik heb dat vriendelijk afgewimpeld, want ik ben zo eerlijk als de zee diep is. Geen gesjoemel bij mij. Alles op factuur. Dat is trouwens een van mijn principes waar ik het daarnet over had.

Dit was de eerste klant die de titel ‘liever kwijt dan rijk’ draagt.

Liever kwijt dan rijk nr. 2 – Slotenmaker Y

Alweer geen naam uiteraard. Deze man belt me op, zegt dat hij slotenmaker is, dat hij me heeft gevonden op Google, mijn 50+ Google-reviews heeft gelezen en onder de indruk is van de warme en attente service waar al mijn klanten naar verwijzen.

“Ik zoek iemand als jij om mee samen te werken, want ook bij mij staat dienstbaarheid, attent zijn, vriendelijkheid en service bieden op nummer 1”.

Ik geef het grif toe, ik was nogal gecharmeerd door zijn lieve woorden.

Ook hij wil zijn slotenmakerservice hoger zien scoren in Google. “Maar dat zal niet makkelijk zijn”, laat hij me weten, “want Slotenmaker X staat overal op nummer één”.

Ik begin spontaan te lachen en zeg dat dat wellicht mijn schuld is, ik heb immers de SEO voor die man verzorgd.

Om hem nu al te laten weten hoe ik erover denk, vertel ik hem over het zwartgeldvoorstel van Slotenmaker X en dat ik daar principieel niet ben op ingegaan. De reactie van slotenmaker Y: “Tja, ik ben daar ook tegen, maar als mijn klanten er nu op staan me in het zwart te betalen, dan kan ik toch niet anders dan toestemmen!”

Hij belooft nog heel wat meer schrijfwerk want hij is een ander bedrijf aan het opstarten – een bouwbedrijf nog wel (!!!) — en ook daarvoor zou ik de copy mogen doen.

Wat hebben slotenmakers toch met de bouwindustrie? 🙂

Op maandag 1 mei 2023, de dag waarop vrijwel iedereen verlof heeft, ga ik achter mijn bureau zitten om hem een uitgebreide offerte op te stellen: “Dit en dat zou ik doen en dat gaat je zoveel kosten.”

Vriendelijk, attent en servicegericht als ik ben schrijf ik die dag ook al een gratis voorbeeldtekst voor hem. “Kijk, zo gaan je pagina’s eruit zien, voor elke gemeente voorzie ik een soortgelijke, maar uiteraard andere tekst”. Zoals afgesproken stuur ik mijn offerte (én de gratis tekst) naar het e-mailadres van zijn nieuwe bouwfirma.

Reactie? Geen.

Ik wacht twee weken en stuur de mail nog eens. Een mail kan immers altijd over het hoofd worden gezien.

Weer geen reactie.

Ik stuur een derde mail, nu naar zijn slotenmakeradres met de woorden: “Ik stuur mijn offerte even naar dit e-mailadres. Wellicht heb ik een fout gemaakt bij het noteren van je andere e-mailadres, want een slotenmaker die klantenservice zo hoog in het vaandel draagt, zou toch ten minste antwoorden op een mail.” 😉

Ook hierop kwam – voorspelbaar – geen antwoord. De man is wellicht gevallen over het feit dat ik zwart geld weiger.

Oké, ook deze liever kwijt dan rijk maar.

Liever kwijt dan rijk nr. 3 – Coach uit Nederland

En andere klanten ben ik liever rijk dan kwijt
Andere klanten ben ik dan liever rijk dan kwijt, en daarvan heb ik er gelukkig ook veel!

Ook deze charmante dame – voor wie ik eerst een motivatiebrief heb geschreven – wil gebruikmaken van mijn diensten als SEO tekstschrijver. “Er staat je veel werk te wachten,” zegt ze, “want mijn website is verschrikkelijk.”

Ze liegt niet, want werkelijk al haar pagina’s zijn aan optimalisatie toe. En ze heeft er honderden.

Ik neem de job uiteraard graag aan, want ik voel een klik tussen ons beiden: “Dit zou wel eens mijn favoriete klant kunnen worden!”

Ik begin met een zoekwoordenonderzoek en optimaliseer alvast twee blogs die het potentieel hebben op nummer 1 te staan in Google. En dat lukt ook!

Ze is onder de indruk en vraagt hoe ik die nummer 1-positie heb bereikt. Ik geef haar uitleg en omdat ze zo’n toffe warme vrouw is, bezorg ik haar meteen een uitgeschreven geoptimaliseerde voorbeeldblog met meta’s, SEO-titel, url, metadescription met daarin alle uitleg en instructies.

“Dank je wel, Christine!” antwoordt ze, “lekker handig!” Om daarna niets meer van zich te laten horen. Doet ze het nu zelf, of heeft ze een zzp’er – zo noemen ze een freelancer in Nederland – gevonden die het goedkoper doet?

Ook deze klant ben ik liever kwijt dan rijk zeker?

Liever kwijt dan rijk nr. 4 – Auto- en motorfietshandelaar in Gent

Auto- en motorhandelaars? Veel te weinig van hen gaan eerlijk met de klanten om.
Auto- en motorhandelaars? Volgens mijn echtgenoot niet te vertrouwen.

En deze was eigenlijk nog de ergste. Toen mijn echtgenoot hoorde dat ik zou gaan samenwerken met een autohandelaar verklaarde hij me gek: “Samenwerken met zo’n bedriegers, véél succes!”

En hij had gelijk (maar vertel hem dat niet)! 🙂

De autohandelaar stuurt me een uitgebreide mail die ik hier even kort samenvat: “Ik wil hoger scoren in Google, mijn SEO moet dus beter, maar de prijzen die de bureaus aanrekenen zijn zo hoog! Ik heb je website bekeken, ik houd van je stijl, kan jij me helpen?”

Uiteraard kan ik de man helpen. Ik bekijk zijn website, stel een uitgebreid verslag op met verbeterpunten – dat heeft me drie uur werk gekost, alsjeblieft – en leg ook uit waarom die punten verbeterd moeten worden. Eigenlijk kwam mijn offerte neer op een beknopte SEO-cursus. Ik speel hem uiteraard ook mijn tarieven door.

Zijn reactie: “Dank je wel, ziet er zeer goed uit! Zoomen we even?” Op een zaterdagmiddag – want andere dagen kan hij niet – overlopen we samen zijn website. Ik toon hem waar hij zaken kan aanpassen en hoe hij dat achterliggend moet doen. Ik zie dat hij mijn info op prijs stelt, en dat wat ik hem vertel voor hem echt wel nieuwe en bruikbare informatie is.

Na dat uur overleg zegt hij: “Hoe zat het nu alweer met je prijs? Weet je, ik heb nog andere alternatieven. Ik ga die eerst even bekijken en dan kom ik bij je terug.”

Je raadt het al, ik heb nooit meer iets van die man gehoord. Vier uur werk in die man gestoken en veel van mijn kennis met hem gedeeld. Gratis én in het weekend. En hij heeft enkel van mijn goedheid geprofiteerd.

Ook hier, de klant liever kwijt dan rijk, zeker?

Conclusie?

Wat mijn Google reviews zeggen is dus 100% waar. Ik ben enorm vriendelijk attent, klant- en servicegericht en doe 110% mijn best om mijn leuke klanten, makkelijke klanten, zelfs moeilijke klanten te helpen. Dat doe ik trouwens met heel mijn hart.

Maar als ik dan merk dat er van mijn goedheid wordt geprofiteerd, dan doet dat toch wel pijn. En ik mag dan wel denken ‘liever kwijt dan rijk’, dat hartje van me blijft toch nog een tijdje bloeden.

En met deze niet zo positieve noot sluit ik deze blog af.

Wie je ook bent, beste lezer, zorg je ervoor dat, mocht je een nieuwe klant worden, ik bij jou nooit de woorden ‘liever kwijt dan rijk” moet gebruiken?

Alvast bedankt daarvoor!

PS1: zin in meer? Lees dan ook deze blog: Hoe een copywriter lijden kan.

PS2: heb jij C’bon al een Google review gegeven? DOEN!

(c) C’bon, copywriter Gent

Review Miele Blizzard CX1: er is wèl een betere

Review Miele Blizzard CX1: er is wèl een betere

Tarieven copywriter? Verbazend grote verschillen!

Tarieven copywriter? Verbazend grote verschillen!

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bettina

  Leuk om te lezen, niet leuk om mee te maken.
  Jij doet je werk met volle goesting en enthousiasme. Maar je geeft wel veel info weg voor niets, daar doet niet-klant zijn voordeel mee. Kosten aanrekenen voor intake?
  Succes met de tevreden eerlijke klanten.

  P.S. De link tussen slotenmaker en bouwonderneming = sleutel op de deur woning 😊

  • Christine

   Nu je het zegt! Sleutel op de deur! 😀