Waarom Super Duolingo zo effectief is in het aanleren van een vreemde taal

Ik ben net terug van een vijfdagentrip naar Turijn in Italië. Na drie maanden studeren met Duolingo wou ik er mijn kennis van het Italiaans in de praktijk brengen. En wat blijkt? Ik kon er echt al mijn vrouwtje staan, mét de glimlach en het nodige zelfvertrouwen! Hieronder leg ik je uit waarom Super Duolingo – ik gebruik de betaalde versie – zo verdomd de moeite waard is.

Heel kort samengevat? Met Super Duolingo wordt het aanleren van een taal een boeiend en effectief spel. En het is alvast heel betaalbaar. Ik betaal 86 euro per jaar, wat neerkomt op iets meer dan 7 euro per maand, en ik doe mijn lesjes waar, wanneer en hoe vaak maar wil. Ik vind dat een koopje!

Ondertussen gebruiken miljoenen mensen deze revolutionaire en interactieve toepassing om nieuwe talen onder de knie te krijgen. Het moet dus goed zijn! Maar is het dat wel?

Ondertussen zit ik al aan dag 120 of zo… en ik blijf verder leren/spelen.

Hieronder vind je vijf belangrijke redenen waarom Super Duolingo zonder twijfel ook jouw succesvolle taalpartner wordt.

Reden 1: interactieve en vermakelijke manier om te leren

Waarom Super Duolingo? Omdat je overladen wordt met complimenten telkens als je iets goed doet.
Je krijgt complimenten bij de vleet! Het rechter figuurtje doet me trouwens telkens denken aan Nina Ampe, een fijne ex-collega. Extra leuk!

Wie zei dat leren saai moet zijn? Super Duolingo (voorheen Plus) trekt deze bewering in twijfel door leren om te toveren tot een handig spel. Je pakt je telefoon en stapt een wereld in waar fouten maken mag en zelfs wordt aangemoedigd.

Waarom kies ik voor Super Duolingo? Omdat ik in de betalende versie extra kan oefenen en onbeperkt fouten maken. En ik kan je verzekeren, dat houdt de motivatie op peil.

Interactief en leuk? Absoluut! Want je krijgt persoonlijke oefeningen en duikt in meeslepende verhalen van toffe personages. Je merkt het al snel, door de altijd aanwezige humor wordt het leren van een nieuwe taal net zo leuk als het bingewatchen van je favoriete serie.

Wie Super Duolingo speelt, wordt voortdurend beloond, soms zelfs in overdreven mate! De beloningen vliegen je letterlijk om de oren in de vorm van complimenten en dubbele XP’s voor een beperkte tijd.

Spelend en intuïtief leer je voortdurend nieuwe woorden en zinnen aan. Je hersenen maken een feestje van al die kennis, en je blijft maar lachen om alle grappige zinnetjes.

Super Duolingo zorgt ervoor dat je niet alleen speelt, maar ook écht leert, met een snufje fun.

Kleurrijke Super Duolingogames maken het leren van een nieuwe taal leuk

Waarom Superduolingo? Omdat Duolingo weet hoe het kleurrijke games moet inzetten om het leren van een taal onweerstaanbaar te maken. Je komt terecht in een wereld vol educatieve spellen.

En weet je wat het allerleukste is? Dat je meteen na de eerste basislessen al vlot een paar zinnen spreekt in je nieuwe taal. Echt knap en motiverend! De taalleerkrachten in het reguliere onderwijs kunnen hier een puntje aan zuigen.

De games passen zich aan jouw leerstijl en niveau aan. Ik krijg bijvoorbeeld altijd de allermoeilijkste oefeningen. Ik heb dan ook een talenknobbel, ben trotse bezitter van een universitair talendiploma (NL/EN) en ik werk voltijds als freelance copywriter. 🙂

Waarom Super Duolingo?
Ik kan nu ook in het Italiaans vertellen wat ik professioneel doe!

Geheugenspel en puzzels verbeteren je cognitieve vaardigheden

Heb je al gehoord van het woord Duolingolympics? Ik vind dat alvast een goede omschrijving van de leermethode van Duolingo.

 • Een behoorlijk dosis geheugenspelletjes en puzzels zetten je grijze cellen aan het werk.
 • Tal van leuke uitdagingen drijven je brein tot het uiterste, altijd op een goede manier.
 • Met elk fout antwoord verdwijnt er een hartje in de niet-betalende versie.
 • En elk juist antwoord voelt aan als een persoonlijke overwinning.

Net als bij elke goede training bouwt de app de moeilijkheid van de lessen stapsgewijs op. Het doel is altijd jou aan het denken te zetten, op een persoonlijke manier én op maat.

En wees er maar zeker van dat die aanpak motiveert. Soms moest ik mezelf echt dwingen om te stoppen met leren. Want eigenlijk ben je gewoon leuk aan het spelen.

In Super Duolingo krijg je af en toe zelfs jezelf te zien in de afbeeldingen.
Die avatar links bovenaan? Dat ben ik! Leuk om mezelf tegen te komen.

De educatieve taalspelletjes van Duolingo sluiten aan bij jouw leerstijl en maken het leren van een nieuwe taal een fluitje van een cent.

Leermethode houdt je actief betrokken bij het leren

Duolingo gooit je in het diepe met lees-, schrijf- en spreekopdrachten die ervoor zorgen dat je geen moment stilzit. Want vergis je niet, door het voortdurend tikken op je scherm of het uitspreken van zinnen ben je inderdaad heel actief bezig.

 • Clubs waar je vaardigheden deelt met anderen? Check! Ook op Facebook!
 • Guidebooks die je door de oefeningen leiden met inzichten en uitleg? Dubbelcheck!
 • In realtime echte gesprekken voeren, en dat allemaal vanaf de bank in je woonkamer? Check.
Waarom Duolingo. Als miljoenen mensen de taalapp gebruiken, dan kan die niet slecht zijn!

Op die manier blijf lekker in beweging, en voor je het weet, spreek je vloeiend een nieuwe taal – as simple as that!

Nu al even kort samengevat? Ben je op zoek naar een lesmethode die je serieus neemt én niet te serieus is, dan is Super Duolingo de nieuwe versie die je wilt uitproberen.

Je leert een nieuwe taal met de glimlach op het gelaat, en dat is waar Super Duolingo om draait.

Reden 2: flexibiliteit en gemak

Waarom Super Duolingo? Deze app maakt leren niet alleen gemakkelijk, hij is ook nog eens behoorlijk verslavend. Je kan je telefoon met moeite wegleggen omdat je constant beloningen krijgt. Fanatiekelingen kunnen hun borst nat maken voor alle toernooien en ranglijsten.

Ik geef toe: ik ben één van die fanatiekelingen…

Ik ben trotse winnaar van de Diamond Tournament, het allerhoogste wat in Duolingo te bereiken is.
Ik won het hoogste wat in Duolingo te bereiken is…

Duolingo hanteert uitgekiende trucjes die je beetje bij beetje door het leerproces leiden. En het allermooiste? Je pakt je Duolingo er gewoon even bij wanneer je zin hebt of wanneer het past in jouw overvolle schema – en wie heeft dat nu niet?

Ik neem de telefoon alvast vaak vast tussen twee schrijfopdrachten als SEO copywriter. Kwestie van mijn hoofd wat leeg te maken. Duolingo is daar perfect voor!

Beschikbaar voor miljoenen mensen wereldwijd

Duolingo laat zien dat een goede app geen grenzen kent. Letterlijk. De app is je beste maatje op je taalleerreis, of je nu in Amsterdam, New York of Tokio woont. We hebben het hier over een gebruikersbasis waar sommige landen jaloers op kunnen zijn – meer dan 500 miljoen leerlingen hebben meer dan 40 talen tot hun dienst.

Van je leraar tot je buurvrouw, iedereen zit erop. Het is als een talencocktailparty – maar dan een waar je echt iets van opsteekt.

Zeg bonjour, hola of 你好, Duolingo zegt het terug en geeft je vaak een high five.

Betaalbaar met een prijs van slechts enkele euro’s per maand

Een abonnement op Super Duolingo is budgetvriendelijk, het kost net zoveel als wat je kwijtraakt aan twee café lattes per maand, om in de sfeer van het Italiaans te blijven. Je krijgt er een hele cocktail van taallessen voor terug – zonder de advertenties, mét de luxe van offline leren.

Ik betaal 86 euro per jaar of iets meer dan 7 euro per maand. Maar wat ik daarvoor in de plaats krijg is pure fun én een mooie basis Italiaans!

Beloningen om het leren te stimuleren

Nog een reden waarom Super Duolingo de juiste keuze is? De taalapp Duolingo weet precies hoe ze je moeten strikken. Zo krijg je tal van feestelijke beloningen als je stug door blijft gaan met leren.

Soms zelfs wat overdreven. Soms is het net alsof je een gouden kroon op je hoofd krijgt telkens als je de juiste vertaling vindt. Duolingo geeft je elke vooruitgang in de taal een een persoonlijke high five.

En hier draait het eigenlijk allemaal om. SuperDuolingo is makkelijk, toegankelijk, en zo betaalbaar dat het bijna belachelijk is. Voeg daar een partijtje beloningen aan toe, en je hebt de perfecte mix om jouw motivatie op de juiste hoogte te houden.

Waarom SuperDuolingo? Omdat die taalapp de kroon spant in effectieve methodes om spelenderwijs een taal aan te leren. Daar kunnen taalleerkrachten inderdaad een puntje aan zuigen. En de vele herhalingen werken. Dat deed het drillen van woordenlijsten in mijn middelbareschooltijd ook!

Reden 3: effectieve leermethodes

Duolingo, en zijn gespierde broertje Super Duolingo, hebben het slim bekeken. Deze meesters in taalonderwijs combineren wetenschappelijke snufjes met een vleugje kunstmatige intelligentie. Ze weten écht wat werkt. Door het leren op te delen in korte en behapbare lessen die vaak worden herhaald, krijgt elk woordje en elk zinnetje een vast plaatsje in je geheugen.

De Legendary-oefeningen zijn uitdagend en leveren véél punten op!

Je speelt een spelletje et voilà, je bent alweer een nieuw woord rijker. Super Duolingo gooit er vervolgens nog wat gepersonaliseerde opdrachten tegenaan die rekening houden met jouw tempo en die je hersencellen uitdagen. Laat ze maar komen!

Learning on the job, noemen ze dat, maar dan zonder de job.

Duo de uil stuurt je een glimlach en digitale pluimen wanneer je weer eens een uitdaging hebt overwonnen. Elk schouderklopje komt samen met heel veel bingogeluidjes.

Gebruik van echte gesprekken voor een authentieke leerervaring

Wanneer praten we over écht leren? Als je de angst en de schroom om te spreken achter je laat en het gesprek volop aangaat over een onderwerp als caffé freddo.

Super Duolingo gooit je in diepe conversatiecursussen en voor je het weet klets je over koetjes en kalfjes als een echte Italiaanse diva.

Oefening baart kunst – of in dit geval, vloeiende zinnen. En daarin slaagt Duolingo écht. Het draait allemaal om echte gesprekken.

Juiste niveau van uitdagingen om de vaardigheden te ontwikkelen

Na het afronden van een taalursus op Duolingo heb je het CEFR-taalniveau B2 bereikt.

Smijt die saaie tekstboeken maar weg, want wat heb je eraan als je geen punten kunt scoren?

Super Duolingo biedt je uitdagingen op maat, combineert woordjes met afbeeldingen en doet je spreken. De uitspraakoefeningen krijgen van mij zelfs bonuspunten – want zeg nou zelf, wat is een taal als je hem alleen maar kunt schrijven?

Je start heel simpel en voordat je het weet goochel je met grammatica alsof het niets is. Gewoon door de voorbeeldzinnen toe te passen en ze vaak te herhalen. Makkelijk. Leuk. In één woord? Top.

Reden 4: ondersteuning voor verschillende niveaus

Super Duolingo past zich als een kameleon aan aan jouw niveau. Het is bijna alsof ze gedachten kunnen lezen, maar dat is het uiteraard niet. Het is gewoonweg een slim algoritme.

Waarom Super Duolingo?

 • Omdat je met dat betalende abonnement de deur wagenwijd openzet voor alle mogelijke leuke en efficiënte extra’s.
 • Omdat vergissen menselijk is kun je met Super Duolingo onbeperkt fouten maken.
 • Omdat je met een paar euro’s per maand lekker kunt blijven oefenen tot je tong én je vingers erbij neervallen.

Voor 86 euro per jaar voor een individueel abonnement en amper 100 euro voor de hele familie krijg je echte maatwerkoefeningen voorgeschoteld. Het is net alsof je bij een taalbuffet staat en alles kunt nemen waar je trek in hebt, zonder dat je aan het einde van de maaltijd voor verrassingen komt te staan.

Super Duolingo of Duolingo Plus maakt het leerproces zo glad als een vers gepolijste glijbaan.

Waarom Super Duolingo? Aanpasbare lessen voor beginners tot gevorderde niveaus

Duolingo neemt je bij de hand, ook als je nog struikelt over je ‘Bonjours’, ‘Holas’ en ‘Ciao’s’. Het begin is eenvoudig: enkele afbeeldingen hier, wat basic woordenschat daar – maar schijn bedriegt. Voordat je het weet ben je zinnen aan het construeren alsof het LEGO-blokjes zijn.

Het doel is altijd hetzelfde – je taalkennis uitbouwen. Of je nou een beginner of een ware taalvirtuoos bent, Duolingo serveert je lessen die passen bij je smaak én je uitdagen.

B2-niveau mogelijk voor solide taalvaardigheden

Even eerlijk? Met Duolingo zal je geen Nobelprijs voor Literatuur winnen. Wat je wel krijgt? Een solide basis waarmee je netjes de weg naar B2-taalvaardigheden plaveit. Voor het echt zware geschut – C1 en verder – moet je toch je vleugels uitslaan naar andere leermiddelen.

De meeste cursussen lijken niet verder te gaan dan A1 of A2, wat neerkomt op sectie 3 of 4. Dat betekent een basisniveau met een woordenschat van 2000 à 4000 woorden en de belangrijkste werkwoordstijden: tegenwoordige, toekomstige en verleden tijd.

Alleen met Frans en Spaans bereik je een redelijk vloeiend B2-niveau, met Duits een B1, met Italiaans bereik ik helaas enkel A1, er zijn maar drie secties.

Maar ik ben alvast van plan om na de lessen een makkelijk Italiaans boek te lezen, en geleidelijk aan wat moeilijker. En me ook te focussen op het leren van Grieks!

Waarom Super Duolingo? Spelenderwijs naar niveau A1 in Italiaans.
Heb A1-niveau bereikt. Ik wil nog hoger, dus nu lezen maar! En Italiaans nieuws kijken.

Interactieve tijd en dagelijkse lessen voor gevorderde leerlingen

Duolingo hakt het leren van taal op in verteerbare en behapbare stukjes. Door een combinatie van lezen, luisteren en spreken word je op een speelse manier heel taalbehendig. Elke correct vertaalde zin is een overwinning op zich. Punten (zeker de dubbele en extra punten) en levels doen leren. Door het totaalpakket krijg je zonder gemopper die andere taal in je vingers én tong.

Elke les is een bouwsteen die je naar een nieuwe taalhoogte stuwt. Na verloop van tijd sta je op het taalpodium te stralen. Trots en fier.

Super Duolingo is een app zonder gedoe, zonder advertenties, en zéér betaalbaar. Duidelijk, to the point en handig. Dat zijn ook de redenen waarom Super Duolingo zo aan te bevelen is.

Reden 5: diversiteit aan leermaterialen

Stel je eens voor dat je probeert een kersverse hobbykok te worden met alleen een vergiet in je keukenarsenaal. Onbegonnen werk, toch? SuperDuolingo serveert je een complete ervaring met een mix van oefeningen:

 • woorden invullen als het pellen van knoflook,
 • gesproken tekst uitschrijven zoals je boter braadt,
 • zinnen vertalen als het toevoegen van het perfecte snufje zout,
 • en zinnen inspreken alsof je cheers zegt met een glas op de goede afloop.

De keuken van Duolingo biedt een divers menu van thema’s – je bent dus niet gedoemd om eeuwig op het voorgerecht te kauwen. Vandaag maak je reisplannen, morgen discussieer je over sport of cultuur, en elke hap smaakt anders. Alle lessen zitten boordevol woordenschat en zinnen.

En what about grammatica? Zware tabellen blokken hoeft echt niet. Je duikt wel lekker onder in de praktijk met voorbeeldzinnen die je tonen hoe het moet.

Zijn er ook nadelen aan Duolingo?

Uiteraard zijn die er ook.

Ik denk aan de soms écht barslechte Engelse vertalingen én aan de vaak voorkomende foutieve woordvolgorde in het Engels. Zeg niet “I always learn” als volgens Duolingo de uitdrukking “I learn always” het enige correcte is. Bam, fout!

Het niveau van het Engels op Duolingo is soms, zelfs vaak, barslecht.
Dit “correcte” antwoord is dus géén correct Engels hé…

Ook het superlange wachten op nieuwe oefeningen maakt me soms horendol. Dan heb je nog twee minuten om dubbele punten te sprokkelen, maar moet je 40 lange seconden zitten wachten tot de nieuwe lessenreeks zich aanbiedt.

Ik heb de indruk dat Duolingo dringend moet investeren in betere servers met een hogere capaciteit.

En ook het feit dat ik vaak mijn allerstinkendste best doe om iedere dag een volledige lessenreeks af te werken – wat toch zeker twee tot drie uur in beslag neemt – terwijl ik nog een fulltime job, een huishouden, een hond én een passie voor lezen heb. Dat ik dan uitkom op een mooi weektotaal van 15.000 punten en dan merk dat iemand anders op slechts twee uur 5.000 punten heeft samengesprokkeld. Hoe doen die dat, vraag ik me af? Dat ruikt een beetje naar bedrog.

Competitie is er ook op Duolingo!
Ik doe niet mee om de eerste te zijn, wel om een taal te leren. 15.000 punten op een week is ongeveer het hoogste wat ik al heb gehaald.

Mijn conclusie: Super Duolingo is zijn geld meer dan waard!

Met Super Duolingo leer je een taal, maar altijd op een leuke manier. Door de legendarische karakters en het spelgevoel vergeet je wel eens dat je eigenlijk je brein aan het trainen bent.

Afbeeldingen koppelen aan woorden, spraakherkenning testen – het blijft boeiend. En de beloningen die je krijgt zijn de kers op de taart, of dat extra shot espresso doppio in je koffie.

Samengevat, waarom Super Duolingo? Van hartige oefeningen tot zoete successen, Super Duolingo zorgt voor variatie en smaaksensaties die je tong niet snel zal vergeten. Plus, je leert er een taal mee. Bon appétit! Of Gustoso in het Italiaans.

© C’bon, copywriter in Gent

De extreme gevolgen van digitaal lezen op literair begrip

De extreme gevolgen van digitaal lezen op literair begrip

Alles over solliciteren en de perfecte sollicitatiebrief opbouw

Alles over solliciteren en de perfecte sollicitatiebrief opbouw

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Dit zijn mijn 7 (of 8) grootste ergernissen als copywriter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Jeanine Dams

  Hallo Christine,

  Het is inderdaad een leuke en efficiënte methode.
  Ik gebruik tot nu toe de niet-betaalde versie om Russisch te leren.
  Enkele jaren geleden startte ik aan het CLT in Leuven. Door gezondheidsperikelen moest ik dit algauw opgeven.
  Ik woon in het landelijke Nieuwerkerken bij Sint-Truiden. Lessen Russisch kan hier dus enkel in Hasselt of in Leuven. Ik zocht ook lessen die meteen niet al te zwaar uitvielen. Met Duolingo lijkt alles wel een spelletje en ik ben blij dat ik het ontdekt heb.
  De papa van mijn kleindochter komt uit Belarus. Hij spreekt Nederlands maar spreekt Russisch met mijn kleindochter. Het is niet mijn bedoeling een vlotte Russische babbel neer te zetten, daarvoor is de taal véél te moeilijk. Een beetje mee in hun conversatie en wat respect voor hun cultuur wil ik wel. Ik heb altijd van talen gehouden. Russisch zou niet meteen mijn eerste keuze zijn, maar de emotionele motivatie speelt natuurlijk.
  Ik wil ook nog kwijt dat ik erg blij ben met de recensies van de door jou gelezen boeken. We zijn het dikwijls eens.
  Vriendelijke groeten,
  Jeanine Dams

  • Christine

   He, wat leuk. Je bent al nummer twee die ik ken die Russisch leert via Duolingo. Moet moeilijk zijn met dat andere alfabet, ik ben gestart met Grieks, en dat is ook een heel andere schrijfwijze. Mijn vriendin vertelde me dat ze na drie weken nog steeds niet wist hoe ze een biertje moet bestellen in het Russisch, maar wel al wist hoe ze kan zeggen dat er een olifant in de kamer staat. 🙂 Veel succes! En ook, blijven lezen!

 • Kristien Van Cauwenberge

  Christine, jij bent een fantastische ambassadrice van Duolingo! Wat mooi om te zien!
  Het is werkelijk frappant hoe miljoenen mensen wereldwijd de instructies van Duolingo opvolgen. Van Bill Gates, een van de rijkste mensen ter wereld, tot de meest kwetsbare mensen op economisch vlak. Iedereen profiteert van deze geniale app! Geen wonder dat de oprichter, Luis von Ahn, met recht heel trots is op wat hij heeft bereikt.
  Geniet nog van je taalbad Grieks. Levenslang leren is je 2de natuur! Succes, Kristien

  • Christine

   Dag Kristien
   Terwijl ik je een mail stuur, zie ik deze reactie binnenkomen. We hebben echt gelijktijdig aan elkaar gedacht! Leuk vind ik dat!
   Groetjes
   Christine