Alles over solliciteren en de perfecte sollicitatiebrief opbouw

Jammer voor de mensen die niet graag schrijven of zichzelf verkopen op papier of via e-mail. Maar een effectieve sollicitatiebrief is vaak de sleutel tot het behalen van je droomjob. De sollicitatiebrief opbouw of structuur van je brief is daarbij een niet te onderschatten element. Lees verder!

Alles weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw? Lees deze blog.

De kunst van de perfecte sollicitatiebrief opbouw

  • Een sollicitatiebrief is de brug tussen wie je bent en wat je wilt worden.
  • Een sollicitatiebrief – of motivatiebrief voor de Nederlanders – is je eerste kans om indruk te maken op potentiële werkgevers en jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.
  • En een goed geschreven, overtuigende sollicitatiebrief? Die kan de deur openen naar de carrièremogelijkheden waar je al zo lang van droomt.

Maar wat is het nu precies wat een sollicitatiebrief effectief maakt? En waarom zijn begeleidende sollicitatiebrieven van onschatbare waarde?

In deze tekst ga ik dieper in op alle essentiële aspecten van een overtuigende sollicitatiebrief. Ik voorzie je van inzichten, tips en voorbeelden om je te helpen om op te vallen bij werkgevers. Van de openingszinnen met impact tot het integreren van je cv, ik heb het zelfs even over het gebruik van AI…

Door een goede sollicitatiebrief opbouw til je je sollicitatiebrieven naar een hoger niveau.

En ik moet toegeven: de structuur van sollicitatiebrief opbouw die ik hanteer? Awel, die werkt! 🙂

Wie ben ik? En waarom zou je mijn tips ter harte nemen?

Even heel kort: mijn naam is Christine Bonheure, ik werk als freelance copywriter onder de naam C’bon, en ik help mensen onder meer met het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief of motivatiebrief.

Heel kort. Voordat ik zelfstandig werd, heb ik dertien jobs gehad en dus ook heel veel motivatiebrieven geschreven. Overal hoorde ik hoe sterk en opvallend die wel waren.

Nu stel ik mijn schrijftalent ter beschikking van mensen die zichzelf minder goed kunnen verkopen, toch zeker schriftelijk.

Mijn klanten zijn trouwens allemaal heel tevreden.

Ook collega-copywriter Davy was uiterst tevreden met de verfrissende sollicitatiebrief die ik voor hem schreef, én met de succesvolle afloop ervan.

Doen begeleidende sollicitatiebrieven er nog wel toe?

Ja! Je mag er zeker van zijn dat een sollicitatiebrief van groot belang is en blijft bij het solliciteren naar een job. Want met deze brief krijg je de kans jezelf op een positieve manier te presenteren aan een potentiële werkgever.

Jouw sollicitatiebrief geeft de werkgever een inkijk in wie je bent als persoon, je motivatie en je interesse in de job. En hij geeft je de mogelijkheid om je vaardigheden en persoonlijkheid te benadrukken.

Profiteer ervan! Het schrijven van een sollicitatiebrief is dé kans om jezelf te verkopen als de perfecte kandidaat voor de baan.

Wist je dat een goed geschreven sollicitatiebrief je kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek met factor 10 verhoogt?

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en meer bepaald over het belang van een begeleidende sollicitatiebrief?

Hoe stel je een motivatiebrief op?

Je sollicitatiebrief opbouw is zo belangrijk! Zo structureer ik de mijne.

Het schrijven van een sollicitatiebrief begint met een goed doordacht proces. En dat is nodig, want als je de zaken vlug en ondoordacht aanpakt, slinken je kansen op succes.

In de volgende regels leg ik je stap voor stap uit hoe je een motivatiebrief opstelt. Daarbij leg ik de nadruk op de sollicitatiebrief opbouw en dus ook op de structuur die je toepast.

Ben je visueel ingesteld? Dan is deze informatie écht voor jou, want de perfecte structuur voor een sollicitatiebrief geef ik weer in de vorm van een infografiek.

Even kort in tekst? Een perfecte sollicitatiebrief bestaat uit vier alinea’s – motivatie, essentiële ervaring, persoonlijkheid en aandringen op een gesprek. Dat alles schrijf je in een eenvoudige, beknopte, actieve, duidelijke, concrete en overtuigende stijl uit.

En zorg voor een korte motivatiebrief. De ideale lengte is één A4.

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw, meer bepaald over hoe je een sollicitatiebrief opstelt? Klik op de link en bestudeer de infografiek ‘4 tips voor een overtuigende motivatiebrief’ in het groot.

1. Begin van je sollicitatiebrief

Een ijzersterke sollicitatiebrief opbouw begint bij … het begin! De openingszinnen van je sollicitatiebrief zijn zo cruciaal omdat ze de eerste indruk van de werkgever bepalen. En je weet wellicht:

You never get a second chance to make a first impression.

Vanaf de allereerste krachtige openingszin hoor je meteen de aandacht van de lezer te grijpen. Die eerste zin moet één ding doen, de lezer prikkelen.

Eerste alinea: MOTIVATIE

Dit zijn alvast vijf goede manieren om een motivatiebrief te beginnen.

  • Val kwaliteitsvol met de deur in huis
  • Vertel een verhaal dat aansluit bij de job waarvoor je solliciteert
  • Verkoop jezelf en benadruk waarom jij de geschikte kandidaat bent
  • Stel een retorische vraag om de lezer te betrekken
  • Zorg ervoor dat je motivatie eruit springt (Deze is alvast mijn favoriet)

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en meer bepaald over hoe je een sollicitatiebrief begint?

2. Midden van je sollicitatiebrief

Het midden van je sollicitatiebrief is de plek waar je je kwalificaties, ervaring en persoonlijkheid zo goed en overtuigend mogelijk naar voren brengt.

Tweede alinea: ERVARING

In deze alinea verwijs je naar je ervaring. En dus eigenlijk naar al die zaken die je zo mooi in je cv opgesomd hebt staan.

Maar hoe verwijs je daar nu naar in je sollicitatiebrief opbouw?

Het integreren van je cv in je motivatiebrief is essentieel om een samenhangend en overtuigend verhaal te vertellen aan potentiële werkgevers. Je hoort je cv naadloos en effectief op je brief te laten aansluiten. En effectief wil niet zeggen dat je je cv moet opsommen!

Veel onervaren sollicitanten maken de fout om hun cv uitgebreid samen te vatten in de brief. Doe dat niet! Beschrijf enkel die punten die echt relevant zijn voor de baan. De rest staat in je cv, waar het hoort te staan.

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en hoe je naar je cv verwijst in je sollicitatiebrief?

Speciaal voor jou, helemaal gratis en voor niets: 7 tips voor een goed cv.

Derde alinea: PERSOONLIJKHEID

Voor mij is dit de belangrijkste alinea, want iedereen heeft tegenwoordig wel een diploma. Maar niet iedereen heeft hetzelfde karakter en dezelfde persoonlijkheid – gelukkig maar.

En dat is nu precies waar jij mee kan uitpakken. Het tonen van je persoonlijkheid en het verwoorden van je persoonlijke eigenschappen in je sollicitatiebrief is cruciaal voor succes!

Een sollicitatiebrief biedt je de kans om vooral te laten zien wie je bent, naast wat je bent. Diploma’s en technische kennis horen thuis in het cv, in de brief laat je je persoonlijkheid spreken.

Je bent toch geen grijze mus! Speel je persoonlijkheid uit! Het vergroot de kans op een gesprek met factor 10.

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en meer bepaald over het belang van persoonlijkheid in je sollicitatiebrief?

3. Afsluiting van je sollicitatiebrief: AFSPRAAK

Ook de afsluitende regels in een sollicitatiebrief opbouw zijn cruciaal omdat ze jouw laatste kans zijn om een blijvende indruk achter te laten op de werkgever. Afsluiten met ‘Vriendelijke groet’ of ‘Hartelijke groet’ volstaat niet.

Dé hoofdtip? Vermijd die verdomde clichés!

De laatste alinea in je sollicitatiebrief mag inderdaad zeker niet cliché zijn. Het moet juist de toegevoegde waarde van jou als sollicitant benadrukken en een overtuigende call to action bevatten.

Dring aan op een vervolg, zoals een sollicitatiegesprek. En dat mag assertief. Het is toch het doel van je sollicitatiebrief om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek? En de lezer te overtuigen dat je de juiste kandidaat bent?

Nog een andere tip? In de laatste regels van een sollicitatiebrief is het belangrijk om je belangrijkste kwaliteiten te herhalen om een sterke indruk achter te laten bij de werkgever.

Herhaling is trouwens altijd een succesvolle verkooptechniek. En vergis je niet, je sollicitatiebrief is een commerciële brief! Je verkoopt jezelf.

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en hoe je je sollicitatiebrief afsluit? Je vindt er enkele concrete voorbeelden om je sollicitatiebrief krachtig en overtuigend te beëindigen.

Voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief mét persoonlijkheid

Ik bezorg je even een voorbeeld sollicitatiebrief die ik zelf heb gebruikt in 2005. Ik verstuurde toen 90 brieven waarin ik blijk gaf van mijn persoonlijkheid. Ik ontving 22 reacties die leidden tot twee toffe jobs.

Het belang van een solliictatiebrief is immens groot!
Ik paste de structuur van 4 alinea’s nog niet toe, merk ik nu.

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en de spontane sollicitatiebrief van a tot z lezen?

Hot question: zou je AI gebruiken in sollicitatiebrieven?

Artificial Intelligence (AI) speelt een steeds grotere rol in het wervingsproces, en dus ook in sollicitatiebrieven. Maar loont het gebruik van AI in sollicitatiebrieven wel de moeite? Bij mij vallen vooral de nadelen op.

AI heeft het immers moeilijk om de juiste toon over te brengen en concrete voorbeelden te geven van specifieke projecten, vaardigheden en talenten.

AI-teksten zijn bovendien vrij oppervlakkig en missen diepgang en persoonlijkheid. En was dat laatste nu net niet het allerbelangrijkste in een sollicitatiebrief?

Mijn idee? Ik zou AI enkel gebruiken om een basisversie van je sollicitatiebrief te genereren. Die kan je vervolgens personaliseren met concrete voorbeelden.

Het blijft immers belangrijk om effectief te communiceren waarom JIJ de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vergeet niet dat mensen een beslissende rol spelen bij het aannemen van nieuw personeel, en niet AI.

Meer weten over de perfecte sollicitatiebrief opbouw en naar het gebruik van AI in je sollicitatiebrief?

Weet je nu genoeg om van start te gaan?

Je merkt het, een effectieve sollicitatiebrief schrijven is een kunst, maar je kan die leren te beheersen met de juiste kennis en praktijk.

Hierboven heb ik de verschillende aspecten van een goede motivatiebrief behandeld, beginnend met de vraag of begeleidende sollicitatiebrieven er écht toe doen. Verder heb ik het schrijfproces van begin tot eind verkend met aandacht voor de juiste opbouw, aandacht voor openings- en afsluitende zinnen, enkele vaste onderdelen, tot het integreren van je cv en het gebruik van AI in sollicitatiebrieven.

Nu beschik je over de inzichten die nodig zijn om een sollicitatiebrief te creëren die werkgevers zal overtuigen.

Onthoud altijd het belang van:

  • een sterke openingszin,
  • een goed doordacht middenstuk dat jouw ervaring, kwalificaties en persoonlijkheid benadrukt,
  • en een krachtige afsluiting die een blijvende indruk achterlaat.

Ga voor die felbegeerde job! Succes met het schrijven van je volgende sollicitatiebrief! Gebruik mijn structuur in je sollicitatiebrief opbouw. Dat helpt, ook als leidraad bij het schrijven.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van je sollicitatiebrief?

Dan help ik je graag! Laten we afspreken!

Hier vind je mijn manier van werken en mijn tarieven.

PS: Deze pagina is een pillarpage. Benieuwd naar het belang van een pillarpage?


(c) C’bon, copywriter Gent

Wat doet een copywriter? Die speelt overtuigend met woorden

Wat doet een copywriter? Die speelt overtuigend met woorden

Sommige klanten ben ik zoveel liever kwijt dan rijk!

Sommige klanten ben ik zoveel liever kwijt dan rijk!

Blogs schrijven: een uitgebreide gids voor beginners

Blogs schrijven: een uitgebreide gids voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *