Wat doet een copywriter? Die speelt overtuigend met woorden
Een copywriter is een woordtovenaar die de kracht van taal gebruikt om verhalen te vertellen en emoties op te roepen. Wat doet een copywriter? Hij (of in mijn geval zij):
- creëert betoverende teksten die mensen aanzetten tot een bepaalde actie
- transformeert gewone woorden in buitengewone boodschappen met een vleugje magie en een dosis creativiteit
- speelt met zinnen en ritme waardoor de teksten als muziek in de oren klinken
- schildert met woorden en brengt elk stuk tekst tot leven
- gebruikt kleurrijke taal en levendige beelden om de verbeelding van de lezer te prikkelen en een blijvende indruk achter te laten
Contents
- 1 Allemaal goed en wel maar wat doet een copywriter nu precies?
- 2 First things first: wat doet een copywriter?
- 3 Welke vaardigheden heeft een copywriter nodig?
- 4 Hoe word je copywriter?
- 5 Waar zijn copywriters werkzaam?
- 6 Welke gereedschappen heb je nodig als copywriter?
- 7 Wat is de toekomst van het beroep van copywriter?
- 8 Meer info nodig over ‘wat doet een copywriter’?
Allemaal goed en wel maar wat doet een copywriter nu precies?
Ik kan het je vertellen, want copywriting is iets waar ik al een jaar of tien mijn dagen en soms ook mijn weekends mee vul – en altijd even graag!
Heb je al een baan als copywriter overwogen? Vertel ik je het best eerst even wat copywriting is?
Copywriting is het proces van het schrijven van goede teksten die mensen inspireren tot actie en engagement.
Als copywriter ben je – en ik dus ook – een creatieve en strategische persoon die de juiste woorden kan vinden om op de juiste manier met mensen te communiceren en hen te enthousiasmeren.
Hieronder vertel ik je meer over:
- wat je als copywriter precies doet,
- welke vaardigheden je daarvoor nodig hebt,
- hoe je copywriter wordt,
- op welke locaties je je denk- en schrijfwerk kan doen,
- en welke tools je nodig hebt om je werk zo goed mogelijk uit te voeren.
Op het eind ga ik ook even dieper in op de toekomst van het beroep van copywriter. Nu al even kort? Die is met de komst van AI heel uitdagend geworden, om alweer het woord innoverend niet te gebruiken.
In een eerdere blog heb ik al de vraag gesteld “Is SEO dood met de komst van AI?” Ik heb het ook al gehad over het gebruik van AI in sollicitatiebrieven.
First things first: wat doet een copywriter?
Als copywriter creëer je overtuigende teksten om klanten aan te trekken en hen aan te moedigen actie te ondernemen. Het is jouw taak strategieën te ontwikkelen, commerciële en informatieve teksten te schrijven en inhoud te bewerken voor verschillende sectoren.
Je kan werken als copywriter in loondienst voor een bureau, in een marketingafdeling of zoals ondergetekende als freelance copywriter. Je kan je uiteraard ook specialiseren, bijvoorbeeld in medisch of technisch schrijven of in het creëren van commerciële teksten. Of alweer zoals ik in SEO copywriting, het schrijven van sollicitatiebrieven en het schrijven van vacatures.
Maar wat je ook schrijft als copywriter, het blijft je belangrijkste doel om de juiste woorden te gebruiken die de juiste doelgroep bereiken om hen een product of dienst te verkopen.
Kort samengevat: wat doet een copywriter?
Als copywriter creëer je boodschappen die zowel creatief als overtuigend zijn. Boodschappen die er met andere woorden in slagen lezers te doen handelen naar aanleiding van de tekst die ze lezen.
Om dit effectief te kunnen doen, moet je beschikken over een goede en uitgebreide algemene kennis. Dat betekent dat je je voortdurend op de hoogte moet houden van de actualiteit, van alle trends in de sector en van alle nieuwigheden over het product of de dienst waarover je schrijft. Alert en geïnteresseerd door het leven gaan is de boodschap.
Je moet jezelf ook vertrouwd maken met copywritingstrategieën, aan zelfstudie doen om meer over het vak te leren, hier en daar een opleiding copywriter volgen, contacten leggen met andere professionals en veel netwerken.
Welke vaardigheden heeft een copywriter nodig?
Weet je wat volgens mij de essentiële copywritingvaardigheden zijn, dé basis om copywriter te worden?
Je moet:
- nieuwsgierig zijn
- zin hebben in schrijven en er zelfs een passie voor hebben
- beschikken over psychologisch inzicht en je empathisch kunnen inleven in de emoties en behoeften van anderen
- kunnen omgaan met angst, twijfel en perfectionisme
- de meest voorkomende creatieve schrijfmethodes kennen
- en de juiste toon en stijl kunnen toepassen om je lezers naar een specifieke actie te leiden
Daarnaast moet je beschikken over een uitgebreide taalvaardigheid want alleen zo kan je ervoor zorgen dat je content altijd relevant en interessant is. Dat is niet niks. Dat betekent ook dat je de taal- en grammaticaregels van onze mooie Nederlandse taal moet kennen. Al was het maar om er creatief mee aan de slag te gaan in commerciële copy.
Mag ik eens heel eerlijk zijn? Ik ben trots op mijn kennis van de Nederlandse taal. Als master Germaanse Filologie (N/E) doe ik trouwens vaak tekstrevisies. Die opdrachten krijg ik meer en meer net omdat de kennis van de Nederlandse taal zo achteruit gaat. Mensen beseffen dat elke taalfout klanten kost!
Even een professionele ergernis ventileren
Onlangs postte een naar eigen zeggen goede tekstschrijver de volgende vraag in een tekstschrijversgroepje op Facebook: ‘Ik werk al jaren als copywriter, maar ken de regels van de Nederlandse taal niet. Ik schijf alles vanuit mijn buikgevoel. Nu wil ik wel eens een cursus Nederlands volgen om te weten of wat ik schrijf wel taalkundig correct is.”
Driemaal zeer diepe zucht.
Hoe word je copywriter?
Wil je copywriter worden? Bereid je dan maar voor op een spannende reis, want je bent geen goede copywriter vanaf dag één. Elke dag opnieuw dat je aan het schrijven bent, ontdek je meer van je potentieel om overtuigende teksten te schrijven. En elke dag word je beter!
Persoonlijke ervaring is cruciaal omdat schrijfervaring en feedback essentieel zijn om je schrijfvaardigheden te verbeteren. Als ik mezelf vergelijk met de persoon die ik was tien jaar geleden én de teksten bekijk die toen uit mijn vingers rolden, merk ik een wereld van verschil.
Een echt vastomlijnd pad of specifieke opleiding tot copywriter is er niet. Maar als je beschikt over aangeboren eigenschappen als creativiteit, empathie en taalvaardigheid, heb je al de basiselementen in huis om succesvol te zijn in het beroep copywriter.
Wat opleiding copywriting betreft zijn er verschillende opties zoals gespecialiseerde cursussen, avondopleidingen en zelfstudieprogramma’s. Die kunnen – met nadruk op kunnen, geen garantie dus – je helpen bij het opbouwen van een solide basis om succesvol te worden als copywriter.
Afhankelijk van je interesses kan je je dan specialiseren in bepaalde aspecten van het vak zoals SEO-schrijven.
Ben je eenmaal in het bezit van de nodige kwalificaties dan mag je creatief en strategisch beginnen te denken. Want wat doet een copywriter? Die schrijft op een aantrekkelijke manier overtuigende teksten die producten of diensten verkopen, maar ontwikkelt ook creatieve concepten, vaak in samenwerking met een creatief team. Vaak zit ik als copywriter aan tafel met het team van Magelaan, stuk voor stuk creatieve mensen.
En dan komt het erop aan je eigen indrukwekkend portfolio op te bouwen waarin je op een bepaalde manier je beste werk toont. beste werk toont.
Daarnaast zijn netwerken én een opvallende online aanwezigheid essentieel om potentiële klanten aan te spreken.
Welke opleidingen copywriting heb ik allemaal gevolgd?
Verschiet niet want het niveau bij de meeste lag enorm laag. Mijn tip? Ben je op zoek naar een goede opleiding copywriting? Ga dan op zoek naar de online recensies!
- 1 slechte cursus copywriting
- 1 nog slechtere SEO copywriting cursus
- 1 mindere opleiding creatief schrijven
- 1 vrij goede opleiding bloggen
- en 1 een zeer slechte opleiding storytelling
Bij nader inzien heeft vooral de dagelijkse schrijfervaring me het meest geleerd.
En nu ik eraan denk, ook deze boeken hebben me enorm veel bijgebracht.
- Persuasive copywriting van Andy Maslen
- Online invloed van Bas Wouters en Joris Groen
- En uiteraard mijn copywritingbijbel: Over leven en schrijven van Stephen King
Waar zijn copywriters werkzaam?
Ben je ook van mening dat de meeste copywriters in dienst van reclamebureaus werken? De meeste copywriters zijn veelzijdige professionals die overal kunnen werken, van kleine tot grote bedrijven.
Dat vind ik trouwens een echte zegen want niet elke sector ligt me even goed of interesseert me even veel. Om eerlijk te zijn heb ik ook niet altijd een klik met een klant, en dat vind ik toch wel nodig. Sommige klanten ben ik zelfs liever kwijt dan rijk.
Als freelancende content creator werk ik samen met marketingbureaus aan verschillende projecten, voor hen doe ik aan SEO-optimalisatie en contentmarketing en ik help hen bij het vaststellen van de juiste tone of voice en het ontwikkelen van effectieve marketingstrategieën.
In Magelaan heb ik mijn eigen kantoortje, daarnaast werk ik vanuit mijn thuiskantoor voor mijn eigen klanten.
Vrijwel voortdurend ben ik op zoek naar manieren om voor mijn klanten de allerbeste resultaten te behalen en altijd heb ik duidelijke doelen voor ogen. Als je me dus vraagt: “Wat doet een copywriter?” dan zou ik dat voortdurende zoeken en nadenken als dé belangrijkste uitdaging in copywriting omschrijven.
Welke gereedschappen heb je nodig als copywriter?
Weet je welke tools een copywriter binnen handbereik moet hebben om effectief te kunnen werken? Ik lijst even voor je op wat ik ter beschikking heb.
Als copywriter beschik ik over een smartphone, een vaste computer, een laptop, een snelle internetverbinding, twee comfortabele werkplekken, een mooie én vindbare eigen website, toegang tot Dropbox, WeTransfer om bestanden te verzenden en Google Drive.
En hoewel ik geen grafisch vormgever ben, trek ik me uit de slag met copyrightvrije beeldbanken als Unsplash en Pixabay en opmaakprogramma’s als Canva.
Om waardevolle en rankende content te creëren voor mijn klanten doe ik een beroep op mijn onmisbare SEO-kennis en de werkelijk fantastische SEO-tool Frase die me helpt relevante informatie een pak sneller te verzamelen.
Wat is de toekomst van het beroep van copywriter?
Wat doet een copywriter nu en wat doet een copywriter in de toekomst? Hun taak blijft hetzelfde en dat is goede en overtuigende copy schrijven met maar één specifiek doel, mensen aanzetten tot actie. En dat aspect van het vak heb ik – mag ik wel zeggen – ondertussen goed onder de knie.
Maar dat neemt niet weg dat ik toch met de nodige spanning uitkijk naar de toekomst. Want met de komst van AI staat de toekomst van het beroep copywriter op het punt van enorm grote verandering.
Een goede, leesbare en overtuigende tekst schrijven is een talent dat niet aan iedereen gegeven is. Dat was tot nu toch niet het geval. Maar nu werkelijk iedereen een computer de opdracht kan geven een tekst voor hen te schrijven is dat schrijftalent opeens niet meer zo uniek en opvallend.
De teksten die door AI worden gegenereerd halen niet 100% het niveau dat ik van een tekst eis. Helaas vindt 90% van de bevolking dat niveau meer dan voldoende. Afwachten maar wat het geeft.
Passief afwachten is echter uit den boze, want één ding is zeker. Als copywriter bepaal je zelf hoe significant deze verandering zal zijn. Wil je blijven groeien en evolueren met de nieuwe technologie dan is het belangrijk om als copywriter up-to-date te blijven met alle ontwikkelingen op het gebied van sociale media, contentstrategieën, SEO-vriendelijkheid, techniek én AI-toepassingen.
Ik ben alvast alles grondig aan het volgen en bestuderen. Nog een allerlaatste antwoord op de vraag: Wat doet een copywriter precies? Levenslang leren! En zoveel mogelijk schrijven, bondige teksten, korte teksten en nog kortere teksten waarin de belangrijkste informatie altijd bovenaan staat!
Meer info nodig over ‘wat doet een copywriter’?
We kunnen altijd even zoomen. Neem gerust contact met me op. Ik beantwoord graag alle vragen die je je stelt rond die ene belangrijke basisvraag: Wat doet een copywriter?
Eigenlijk een tof idee, ik vertel je dan meteen wat een copywriter NIET doet.
Tot de volgende!
(c) C’bon, copywriter Gent
Bettina
Jij hebt je plekje gevonden en doet dat uitmuntend! Goe bezig !
Christine
DANK JE WEL!