Is SEO dood nu AI & ChatGPT alive & kicking zijn?

Is SEO dood door de opkomst van Chat GPT? Neen!
ChatGPT en ai kunnen veel maar missen een menselijke touch.

Stel je je de vraag “Is SEO dood door de opkomst van ai en ChatGPT“?

Mijn antwoord? Bij lange na niet! De nieuwe updates van Google, Microsoft en OpenAI veroorzaken een – toegegeven – vrij groot rimpeleffect, maar dat overleven we ook wel weer.

Het aantal organische zoekresultaten zal dus verminderen. Maar vindbaar zijn in zoekmachines blijft belangrijk, al was het maar om door Bard en Bing naar voren te worden geschoven als hét nummer 1-antwoord op een zoekvraag.

En dat, beste lezer, zal alleen maar gebeuren als je je SEO op orde hebt.

Het antwoord op de vraag ‘Is SEO dood?’ is een overtuigende NEEN! Goede SEO-content en een gestructureerde website blijven cruciaal.  

Dit persoonlijk voorbeeld is het bewijs

Ik vroeg aan Bing: “Ik zoek een copywriter SEO in Gent.”

Vraag aan BIng: Ik zoek een copywriter uit Gent die gespecialiseerd is in SEO.

En wat was het antwoord van Bing? Dat is C’bon!

Even tussen ons? Dit antwoord komt NIET uit de lucht vallen. Dat is het resultaat van investeren in SEO…

Het antwoord van Bing op de vraag: een copywriter uit Gent gespecialiseerd in SEO? Dat is C'bon.

 

Dus, is SEO dood? NEEN!

Als SEO-specialist en copywriter SEO ben ik dagelijks bezig met het verbeteren van de online zichtbaarheid van websites. En ik kan je vertellen dat SEO nog altijd ontzettend belangrijk is en dat ook wel blijft, ook nu ai en dat ‘duivelse’ ChatGPT – het bekendste taalmodel van de Large Language Models (LLM’s) – is opgedoken.

Het einde van SEO is nog lang niet nabij. Helemaal niet zelfs. Gelukkig voor mij. 😊

Hieronder leg ik je uit waarom SEO nog steeds relevant is en hoe je jouw website het best optimaliseert voor zoekmachines.

Wist je dat GPT staat voor Generative Pre-Trained Transformer? Dit taalmodel gebruikt een gigantische hoeveelheid online beschikbare tekst en andere gegevens om daaruit te leren & nieuwe tekst, afbeeldingen & code te produceren. Op basis van patroonherkenning genereert dit kunstmatig diep neuraal netwerk nieuwe output, dat wel door een mens lijkt voorgebracht. Denk aan het schrijven van een abstract, het opstellen van een brief of een e-mail … 

Van optimalisatie naar marketing

Vroeger volstond het om alleen te focussen op zoekmachineoptimalisatieSEO dus. Maar tegenwoordig moet je ook rekening houden met zoekmachinemarketingSEM, een combinatie van SEO en SEA / Google Adwords.

Zowel SEO als SEM – inclusief SEA – zijn belangrijk voor een hoge online vindbaarheid.

  • SEO is het optimaliseren van je website zodat zoekmachines die gemakkelijker kunnen indexeren.
  • SEM omvat het gebruik van betaalde advertenties om je online aanwezigheid te versterken.

Is SEO dood nu ai en ChatGPT als disruptieve marktspeler zijn opgedaagd? Neen, ze zijn zelfs een mooie aanvulling op je online marketingmix. Maar om een sterke online aanwezigheid te creëren blijft het cruciaal te blijven investeren in SEO en SEM.

Is SEO dood door de opkomst van ai en ChatGPT?

De razendsnelle opkomst van ai en ChatGPT is zeker niet het einde van de wereld voor SEO, want SEO blijft relevant.

Ai en ChatGPT zullen de belangrijkste rankingfactors niet veranderen:

ChatGPT doet vooral zijn ding in conversational search.
De chat al eens uitgeprobeerd? Levert leuke zaken op!
  • kwalitatieve content
  • juiste zoekwoorden
  • goede user experience

In feite kunnen ai en ChatGPT juist bijdragen aan betere zoekresultaten omdat het algoritme altijd maar beter wordt in het:

  • begrijpen van zoekwoorden,
  • leveren van relevante content aan gebruikers,
  • creëren van content die specifiek gericht is op je doelgroep.

Welke SEO-technieken blijf je gebruiken?

Goede SEO begint bij het schrijven van content voor je bezoekers, niet voor zoekmachines. Nog even de belangrijkste SEO-technieken op een rijtje.

Een gegenereerde AI-kop. Geef mij maar een mooie foto van een mooi mens.
Een AI-gegenereerde afbeelding… Ik geef de voorkeur aan een foto van een mens.

1. Schrijf voor mensen, niet voor een machine

Schrijf voor je bezoekers en niet alleen om zoekmachines te behagen. Zoekmachineoptimalisatie draait niet alleen om het plaatsen van zoekwoorden in je content. Het gaat erom waardevolle en kwalitatieve content te creëren die je bezoekers aanspreekt en hen helpt bij het vinden van wat ze zoeken.

Het is daarom belangrijk te weten wie je doelgroep is en wat hun interesses en behoeften zijn. Want alleen in dat geval kan je je content hierop afstemmen en je bezoekers een unieke ervaring bieden.

Zorg ook voor een duidelijke websitestructuur zodat je bezoekers snel vinden wat ze zoeken. Dat verbetert niet alleen de gebruikerservaring, het helpt ook zoekmachines om je website beter te indexeren en te rangschikken.

Stel je je misschien ook de vraag waarom nog copywriter worden in het tijdperk van AI?

2. Schrijf een artikel dat dat van je concurrenten overstijgt

Zorg ervoor dat jouw artikel van hogere kwaliteit is dan dat van je concurrenten. Schrijf dus het allerbeste artikel. Op die manier krijgt jouw webpagina een voorsprong in de zoekresultaten.

Dat probeer ik alvast te doen met elk goed artikel of blog die ik schrijf.

Daarnaast is het belangrijk om content te creëren die uniek, nuttig en boeiend is voor jouw doelgroep. Want dat zorgt ervoor dat je lezers terugkeren naar jouw website. Uiteindelijk zal je beter scoren in de rankings van zoekmachines als Google en extra bezoekers aantrekken.

3. Schrijf lange artikels

Het schrijven van lange artikelen is cruciaal om je website te optimaliseren voor zoekmachines en je doelgroep te voorzien van waardevolle content.

Het algoritme van zoekmachines zoals Google hecht inderdaad veel waarde aan de lengte van een artikel. En dat is alleen maar logisch want hoe langer het artikel, hoe meer informatie je kunt delen en hoe beter de zoekmachine begrijpt waar jouw content over gaat.

Daarnaast biedt het schrijven van lange artikelen meer mogelijkheden om zoekwoorden te integreren in je content, én die op een meer natuurlijkere manier te verwerken in je tekst.

Is SEO dood? Zeker niet bij lange artikelen met veel content en dus ook meer mogelijkheden om zoekwoorden te integreren in je content.

4. Schrijf over een specifiek onderwerp

Door te schrijven over een niche of specifiek onderwerp kun je jezelf positioneren als expert en een specifieke doelgroep aanspreken die op zoek is naar gerichte informatie.

Het is belangrijk om kwalitatieve content te creëren die de juiste zoekwoorden bevat en te linken naar externe autoritaire websites om je content te verrijken en je doelgroep beter te bereiken.

5. Zet je zoekwoorden her en der in je artikel

Je wilt uiteraard dat mensen je artikel vinden? Dan is het belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor je onderwerp. Zonder deze zoekwoorden wordt je artikel niet opgepikt door Google.

Investeer dus in kwalitatieve content die niet alleen relevant is voor je niche, maar maak ook gebruik van juiste, goedgekozen en specifieke zoekwoorden.

Gebruik je relevante woorden op strategische plaatsen in je artikel zoals in de titel, de eerste alinea en in de koppen. Zorg er wel voor dat je deze zoekwoorden op een natuurlijke manier gebruikt. Want je wilt toch niet dat het algoritme van Google je straft door aan keyword stuffing te doen, het opeenstapelen van het ene na het andere zoekwoord.

Maak je tekst leesbaar voor je doelgroep en spreek tegelijk het algoritme van zoekmachines

6. Trek met één pakkende kop de aandacht van je lezer

Een pakkende kop kan het verschil maken tussen een artikel dat gelezen wordt en een artikel dat genegeerd wordt. Een titel als ‘Hoe ik mijn lezers vasthoud met één simpele zin’ maakt lezers nieuwsgierig en verleidt hen verder te lezen.

Besef wel dat ai en ChatGPT niet in staat zijn om de kwaliteit van een artikel te beoordelen op basis van de kop alleen. Je moet dus een kop schrijven die ook aantrekkelijk én begrijpbaar is voor zoekmachines. Zorg er dus voor dat de juiste zoekwoorden er in staan.

Een kop die aantrekkelijk is én geoptimaliseerd? Niet makkelijk.

Wat verandert er met de komst van ai en ChatGPT?

Neen! SEO is niet dood. Verre van zelfs!
Het logo van ChatGPT lijkt wel wat op een stel hersenen.

Met de komst van ai en ChatGPT verandert er veel voor online marketeers, maar dat betekent niet het einde van zoekmachineoptimalisatie.

SEO blijft belangrijk voor het succes van een website. Ai en ChatGPT kunnen weliswaar helpen bij het genereren van content, maar het is nog steeds van belang om te weten welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw doelgroep om waardevolle content te produceren.

Het is dus nog steeds belangrijk om:

  • zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken
  • ervoor te zorgen dat je website technisch goed in elkaar zit
  • een SEO-strategie te blijven hanteren en die aan te passen aan de veranderingen in de markt

Kortom, is SEO dood door de komst van ChatGPT? Helemaal niet.

Blijven focussen op waardevolle en unieke content en de juiste zoekwoorden en relevante woorden gebruiken is cruciaal.

Laat ai en ChatGPT je helpen bij je SEO!

Ai en ChatGPT kunnen een heel waardevol hulpmiddel zijn bij het zoeken naar de juiste zoekwoorden. Het komt erop aan ai en ChatGPT de juiste genereeropdracht te geven, de zogenaamde prompts.Bekijk deze ChatGPT-prompts maar even. Heb die gevonden op de site van Tekstmeester Michiel Brand.

  • Geef me een lijst van X longtail-zoekwoorden over [onderwerp]
  • Maak een lijst van LSI-zoekwoorden voor [zoekwoord]
  • Maak een lijst van veelgestelde vragen over [zoekwoord]

Je kan ai en ChatGPT ook vragen je te helpen bij het schrijven van uitnodigende SEO-titels en metadescriptions…

Je merkt het, er is nog genoeg ruimte voor optimalisatie

Is SEO dood door de komst van Chat GPT? Bij lange niet! Er is nog ruimte genoeg voor optimalisatie om je website nog beter te maken en je expertise, autoriteit en betrouwbaarheid te versterken.

Waar zeker op te letten?

Gebruik de juiste zoekwoorden. Het is cruciaal om te weten welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt om jouw producten of diensten te vinden. Hierbij kan de hulp van ai en ChatGPT van onschatbare waarde zijn.

Verwerk de zoekwoorden op strategische plaatsen in je website, in titels en metadescriptions, zo maak je je website beter vindbaar voor potentiële bezoekers.

Verbeter je websitestructuur. Een goed gestructureerde website zorgt ervoor dat zoekmachines je website beter kunnen indexeren en begrijpen wat de belangrijkste onderwerpen zijn.

Zorg voor een duidelijke navigatie en logische opbouw van je content, dat draagt niet alleen bij aan de vindbaarheid, maar ook aan de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Heb ik de vraag ‘Is SEO dood?’ voor jou beantwoord?

Ik ben alvast zeker van mijn stuk! De vraag “Is SEO dood?” beantwoord ik met een overduidelijke NEEN. Zaak is om als slimme online marketeer het SEO-spel voor te blijven.

Blijf scherp, blijf voorop lopen, blijf vindbaar.

 

(c) C’bon, freelance copywriter

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Verschil onpage en offpage SEO gratis voor jou uitgeklaard

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

Ik SEO-tekstschrijver? Ik ben en doe gegarandeerd veel meer!

SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen

SEO optimalisatie? Upgrade nu meteen in 5 simpele stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Bettina

    Duidelijke uitleg, nu weet ik ook iets meer over een onbekend terrein. Merci expert!

    • Christine

      Graag gedaan, geïnteresseerde leek! 😀