Tekstrevisie: waarom het belangrijk is (en hoe het te doen)

Wanneer je inhoud schrijft voor websites, aan blogs schrijven doet, e-mails, … moet je altijd een grondige tekstrevisie doen voordat je je tekst publiceert. Want je vermijdt er pijnlijke typefouten, grammaticale fouten en ontbrekende woorden mee.

Je eigen fouten ontdekken doe je het best voordat iemand anders dat doet. Want fouten in een tekst zijn onvergeeflijk. Ze kosten je klanten en doen zelfs je rankings dalen.

Maar een grondige tekstrevisie zorgt er vooral voor dat je boodschap en content duidelijk overkomt. Zeg maar dat deze contentcreator SEO het gezegd heeft.

Het is trouwens nooit te vroeg om je tekst te reviseren, en in feite ook nooit te laat. Want er bestaat niets erger dan iets schrijven dat weliswaar geweldig klinkt, maar niet echt iets betekent.

Als je iets schrijft wat betekenisvol is, geef je je lezers het gevoel slimmer geïnformeerd te zijn. Ze onthouden je boodschap langer en beter omdat ze precies begrijpen wat je probeert te zeggen.

Tekstrevisie levert je een puntgave tekst op!
Schrijven is schrappen, corrigeren, schaven en bijsturen, constant…

Wat is een tekstrevisie? Wat houdt een tekstrevisie in?

Tekstrevisies zijn in feite een tweede versie van je inhoud. Wanneer je als content creator een stuk schrijft, kan het gebeuren dat je onderweg fouten maakt. Dat kunnen spelfouten zijn, tikfouten, maar ook grammaticafouten.

Vaak wéét je trouwens niet eens dat je zondigt tegen de grammaticale regels, omdat je de grammatica van je taal nooit grondig hebt bestudeerd… Deze master Nederlandse taal heeft dat wel gedaan. En zelfs graag! (smiley)

Tekstrevisie omvat het controleren van spelling, grammatica, interpunctie en andere details. En wat is het resultaat? Een foutloos en puntgaaf document.

Reviseer je tekst altijd grondig voordat je die publiceert. Vaak zal je merken dat de toon en stijl van de tekst na je tekstrevisie veranderd is.

Dat komt omdat je:

  • alle fouten eruit hebt gehaald,
  • de grammatica hebt verbeterd,
  • overtollige woorden en herhalingen hebt geschrapt,
  • lange zinnen korter en vlotter gemaakt,
  • alle blabla, passieve vormen en het teveel aan hulpwerkwoorden eruit hebt gegooid …

Je definitieve versie klinkt altijd mooier en gepolijster dan je eerste versie.

Met een tekstrevisie lees je je tekst grondig na

Tekstrevisie is een cruciaal onderdeel van het redigeren van je tekst. Het is heel gemakkelijk om fouten over het hoofd te zien als je in je eentje aan een schrijfproject werkt. Maar een grondige tekstrevisie zorgt ervoor dat elk woord correct is, en dat er geen typefouten op typo’s langs je heen glippen.

Tekstrevisie is er trouwens niet alleen voor schrijvers die moeite hebben met spelling of grammatica. Zelfs professionele tekstschrijvers hebben moeite met het proeflezen van hun eigen werk.

Zowel op Facebook als LinkedIn (dat platform dat zo vaak niet is wat het moet zijn) bots ik vaak op grammaticale fouten en spelfouten in posts van ‘professionele schrijvers’ en zelfs ‘auteurs’.

Wanneer je je tekst reviseert, bekijk je elk woord en elke zin zowel apart als in de context. Dat is de enige manier om er zeker van te zijn dat je je boodschap nauwkeurig weergeeft.

Als je je tekst doorleest, en vooral als je dat hardop leest, merk je soms dat:

  • bepaalde zinnen onhandig of onvolledig klinken,
  • sommige zinnen niet duidelijk en eenvoudig genoeg zijn,
  • of in één woord gewoon niet prettig lezen.

Wat is het belang van een tekstrevisie?

Als je schrijft, maak je een stuk inhoud dat iemand anders zal lezen. Als je jezelf in de plaats van die ‘consument/lezer’ plaatst, zou je in staat moeten zijn om fouten te herkennen die je hebt gemaakt.

Je werk reviseren geeft je de kans om fouten in een vroeg stadium te ontdekken en te herstellen, dus voordat ze een probleem worden. Het maakt niet uit of je nu een kort artikel of een lang boek reviseert, het loont altijd de moeite extra tijd te nemen en ervoor te zorgen dat elke zin niet minder dan perfect is.

Gratis gouden tip van het huis: print je tekst uit. Je ziet je fouten véél beter op papier dan op het scherm.

Ook raad ik je aan niet één, maar zelfs twee revisierondes te doen.

  1. Kijk eerst je hele document na op grammaticale en stilistische fouten.
  2. Nadat je alles hebt gecorrigeerd, lees je alles een tweede keer.
  3. En eventueel nog een derde keer.

Deze tweede en eventueel derde revisieronde zullen je helpen eventuele fouten op te sporen die er tijdens de eerste ronde doorheen geglipt zijn. Want die zijn er altijd!

Deze twee soorten fouten spoor je op bij een tekstrevisie

Schrijvers maken vooral grammaticafouten en spelfouten.

  1. Grammaticafouten komen vaak voor bij schrijvers die hun eigen taal nooit grondig hebben bestudeerd. Zoals ik al hierboven zei: “Niet elke schrijver heeft een masterdiploma Nederlands behaald (zoals yours truly)”.
  2. Spelfouten worden vaak veroorzaakt door een onzorgvuldig gebruik van het toetsenbord, maar ook door een gebrek aan kennis van de spelregels. Zou dat het gevolg kunnen zijn van het moderne taalonderwijs? Want de posts op sociale media – ook in groepen van professionele tekstschrijvers – krioelen ervan.

Een grondige tekstrevisie spoort beide soorten fouten op en kan op die manier misverstanden en verkeerde interpretaties tegengaan.

Wanneer is een tekstrevisie nodig?

In mijn oordeel is een tekstrevisie inderdaad altijd nodig, ook ervaren schrijvers hebben baat bij het (laten) reviseren van hun teksten.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een revisie nodig is.

  1. Je ontdekt soms dat je een woord of zinsdeel hebt gemist dat de betekenis van een zin kan veranderen.
  2. Je merkt dat bepaalde zinnen onhandig lijken of in herhaling vallen.
  3. Soms zie je een aantal ongelukkige woordkeuzes en slordigheidjes.

Een tekstrevisie helpt je hoe dan ook deze problemen op te lossen.

Wat levert een tekstrevisie je op? Inzicht!

Tekstrevisies zijn een cruciaal onderdeel van het schrijfproces en lonen altijd de moeite.

Je herstelt er niet alleen grammaticale fouten mee, je krijgt ook een waardevol inzicht in je eigen schrijfstijl. En ze helpen je je algemene schrijfvaardigheid te verbeteren.

Zo kan een tekstrevisie je doen inzien dat je de neiging hebt te lange zinnen te schrijven. Of dat je bepaalde woorden maar blijft herhalen. Beide zaken kan je gelukkig bijsturen…

“Nog een gratis tip van het huis: herlees je inhoud eens in de paar maanden. Je zult zien hoeveel duidelijker en sterker jouw boodschappen worden.”

Waarom is het een goed idee je teksten na te lezen of te laten nalezen?

Wanneer je schrijft, zie je je taalfouten gemakkelijk over het hoofd. En dan leest iemand anders je werk en die ziet je fouten meteen staan. Terwijl jij er misschien al twintig keer hebt overgelezen.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je je eigen materiaal zou moeten reviseren of laten reviseren.

  1. De andere ontdekt fouten die je zelf niet ziet.
  2. Je kan aanpassingen doen op basis van de feedback van anderen.
Met tekstrevisie gom je alle fouten weg.
Vroeger gomden we onze fouten weg. Hiep hiep hiep hoera voor Word. Nu verloopt het herstellen van fouten véél gemakkelijker.

Tekstrevisies komen er in verschillende vormen

Er is inderdaad een verschil tussen tekstrevisie, eindredactie, proofreading…

Verschil tussen tekstrevisie en eindredactie

Een tekstrevisie voer je meestal uit nadat het eerste ontwerp van een tekst klaar is. Bij het reviseren zoek je dan naar problemen met grammatica, spelling, interpunctie en andere onderdelen van het document. Met tekstrevisies corrigeer je dus fouten.

Eindredactie is meer bedoeld om de schrijfstijl op te poetsen en fouten te herstellen die tijdens de eerste tekstrevisie over het hoofd zijn gezien. Eindredacties zijn meer bedoeld zijn om de algehele kwaliteit van het schrijven te verbeteren.

Bij tekstrevisie én eindredactie houd je het best rekening met de volgende zaken:

  • Houd de toon consistent. Vermijd spreektaal als je professioneel wilt blijven en gebruik geen jargon als je teksten schrijft voor het grote publiek.
  • Let op interpunctie en hoofdlettergebruik. Ook spelfouten en onjuiste opmaak kunnen potentiële klanten afschrikken.
  • Denk na over het doel van je tekst. Is het bedoeld om te informeren, te overtuigen, te amuseren of op te voeden? Die informatie is trouwens een belangrijk onderdeel van een goede briefing voor een tekstschrijver.
  • Denk na over de context van je tekst. Wat zegt het over jou en jouw bedrijf? Hoe zou iemand anders het lezen?
  • Stel jezelf vragen over je tekst. Zijn er delen die niet duidelijk zijn? Moet je meer details toevoegen?
  • Vraag jezelf ten slotte af of je echt iets moet veranderen. Soms is het beter een stuk tekst voor zichzelf te laten spreken.

Als je je schrijfwerk grondig reviseert, zorg je ervoor dat elke zin vloeiend loopt en dat elke alinea genoeg informatie bevat om de aandacht van de lezer vast te houden.

Tekstrevisie verschilt ook van proofreading of proeflezen

Bij proofreading of proeflezen kijk je schriftelijk materiaal na op spelfouten, grammatica, interpunctie en andere problemen. Proeflezers richten zich meestal op het corrigeren van fouten in de tekst zelf en niet zozeer op het aanbrengen van inhoudelijke wijzigingen.

Proeflezen lijkt op reviseren, maar het is zo verschillend dat het een eigen categorie verdient.

Als je de inhoud van je tekst reviseert, probeer je een perfecte versie te maken. Als je proefleest, zoek je alleen maar naar fouten.

Bekijk je bij een tekstrevisie ook de zinsconstructies?

Bij een tekstrevisie let je inderdaad ook op de zinsbouw. Want een slecht geschreven zin kan een prima stuk tekst totaal verpesten.

Als je een stuk reviseert, is het belangrijk dat je:

  • je concentreert op de algehele flow van het stuk,
  • zoekt naar plaatsen waar zinnen onhandig zijn of zich herhalen en ze vervolgens herformuleert of herstructureert,
  • overweegt of elk woord waarde toevoegt aan de tekst,
  • overbodige woorden schrapt,
  • de passieve vorm vermijdt en actief schrijft,
  • de definitieve tekst grondig herleest,
  • spelling en grammatica controleert,
  • en ervoor zorgt dat je interpunctie correct is en je alinea’s makkelijk te lezen zijn.

Onthoud dat een tekstrevisie nooit af is totdat je de tekst nog een volgende keer hebt doorgenomen.

Stop niet met reviseren tot je tevreden bent met het resultaat.

Moeilijk? Hulp nodig? Mijn tarieven voor tekstrevisie

In tegenstelling tot andere opdrachten heb ik geen vast tarief voor tekstrevisie, net omdat er zoveel soorten teksten zijn. Sommige teksten vragen meer om een grondige eindredactie dan enkel een controle van spelling en grammatica. Daarom is het cruciaal dat ik de te reviseren tekst even bekijk.

Maar contacteer me gerust met je vraag. Ik bezorg je dan een precieze prijs in een vrijblijvende offerte.

Waarom een beroep doen op C’bon? Omdat ik de Nederlandse taal door en door ken. Ik beschik over het diploma licentiaat in de Germaanse Filologie (N/E) en ik spot fouten waarvan 99% van de bevolking niet eens weet dat het taalfouten zijn.

Ter informatie van de jongere lezers: ‘licentiaat’ is een duur woord dat staat voor het huidige masterdiploma (smiley).

Ook tekstrevisie voor studenten

Door je scriptie te laten herlezen weet je zeker dat je niets belangrijks hebt gemist. En dat je niet per ongeluk iets hebt geschreven dat onduidelijk was.

Hier zijn drie redenen waarom je je tekst zou moeten laten reviseren:

  1. Tekstrevisie voorkomt plagiaat
    Wanneer je je paper indient bij je professor, controleert hij of zij of het niet van een andere bron is gekopieerd. Als je je tekst niet reviseert, loop je het risico dat je werkstuk wordt afgekeurd omdat het materiaal bevat dat niet van jou is.
  2. Met tekstrevisie kun je iets verduidelijken
    Soms spel je een woord of zin verkeerd of vergeet je iets belangrijks te vermelden.
  3. Tekstrevisie geeft je de kans om fouten te herstellen
    Ook al heb je je werkstuk meerdere keren nagelezen, soms zie je toch nog een fout over het hoofd. Zéér menselijk…

Conclusie: is tekstrevisie nodig?

Tekstrevisie is een zeer belangrijk onderdeel van het schrijven. Want als je de inhoud van je teksten reviseert, zorg je ervoor dat elk woord correct is en elke zin vloeiend loopt.

Onthoud vooral dat een slordige publicatie vol grammaticale fouten, spelfouten en verkeerde of zelfs afwezige interpunctie storend is, onprofessioneel overkomt en potentiële klanten afschrikt.

Conclusie: JA, TEKSTREVISIE IS ALTIJD NODIG!

In deze recensie over Jij bent mijn vingers van Nele Baplu bespreek ik – helemaal onderaan – een van de meest voorkomende taalkundige fouten in een tekst. Komen zoveel voor omdat vrijwel niemand de regel kent.

Contacteer me, ik help je graag!


© C’bon, copywriter in Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *