Na opleiding storytelling focus ik alleen nog op helden

Ik ben weer een certificaat rijker, mijn kast puilt ondertussen uit van de getuigschriften! Heb er net een storytelling opleiding op zitten bij Editio. Dat is een online schrijfacademie in Amsterdam die mensen met zin om te schrijven op weg helpt om daadwerkelijk iets met die goesting aan te vangen. Ik wou al lang iets doen rond storytelling, et voilà, opdracht voltooid. Je mag me vanaf nu een professioneel opgeleide corporate storyteller noemen. Nu enkel nog bedrijven duidelijk maken dat ze bij mij terechtkunnen voor de meest efficiënte en wondermooie bedrijfsverhalen.

Goede storytelling opleiding gezocht? Klop eens aan bij Editio!
Iedereen is de held van zijn eigen verhaal, ook jij!

Storytelling opleiding bij Editio

Kriebels om te schrijven? Maar kamp je met watervrees? Dan volg je toch eerst een degelijke schrijfopleiding waarbij je theorie en praktijk mooi combineert? Voor een storytelling opleiding moet je bij Editio zijn, dat kan ik uit ervaring beamen. Want hoewel ik al lang als freelance copywriter bezig ben, heb ik toch weer een aantal zaken bijgeleerd. Een opleiding storytelling stond al een tijd hoog op mijn to-dolijst. Toen dat vreselijke virus met de letter c de kop opstak in maart besloot ik de vrijgekomen tijd in te vullen met een cursus storytelling. En dat bleek een goede beslissing.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Bij Editio pakken ze de zaken trouwens goed aan. Vorig jaar nog volgde ik er een opleiding blogschrijven. Echt nodig was dat niet, want ik had toen net mijn honderdstebovenblog gepubliceerd. Maar gebeten om te weten als ik ben dacht ik iets bij te leren en dat was het geval. Iemand die beweert alles over iets te weten, is een sukkel. Trouwens, hoe meer je weet over een bepaald onderwerp, hoe meer je beseft dat er nog zo veel meer te leren is – nu hoor je me als copywriter SEO aan het woord. Maar dat uiteraard volkomen terzijde.

De deskundige instructeur van dienst was Mieke Bouma, schrijfster van onder meer ‘Storytelling in twaalf stappen’ en ‘De twaalf oerkarakters in storytelling’. Ik heb gemerkt dat ze duidelijk weet waar ze het over heeft.

Waar ging de opleiding storytelling over?

De essentie van de opleiding storytelling? Een verhaal wordt pas gelezen én doorverteld als het de zoektocht van een held volgt op weg naar zijn doel. Idealiter overwint hij daarbij het ene probleem na het andere. Denk aan de tragische held Odysseus die pas na tien jaar oorlogvoeren weer thuiskwam.

Tussen haakjes, zo tragisch of dramatisch hoeft een held niet te zijn, ook een komisch exemplaar doet zijn werk. Tussen de drie soorten helden zijn er overigens meer gelijkenissen dan verschillen. “De dramatische held leert van zijn fouten, de komische held niet en de tragische held te laat”, leert de storytelling opleiding me.

“De dramatische held leert van zijn fouten, de komische held niet en de tragische held te laat.”

Queeste van oerkarakters met uitvergrote karaktertrekken

Helden zijn vaak oerkarakters die beschikken over een aantal uitvergrote karaktertrekken. Dat heeft het voordeel dat iedereen ze (her)kent. De lezer begrijpt de held, begint van hem te houden en leeft met hem mee. Aantrekkingskracht gegarandeerd.

Dankzij de storytelling opleiding van Editio schrijf je fantastische bedrijfsverhalen die impact maken.
Maak van je hoofdpersoon een held op weg naar zijn ultieme doel.

Je verpakt je verhaal dus best als een queeste. Met een avontuurlijke zoektocht vang je de aandacht van de lezer en houd je die vast. Tegelijk breng je de lezer in beweging. De ridders van de Ronde Tafel zijn toch ook in beweging gekomen nadat ze het verhaal van de Heilige Graal hoorden?

Een held beleeft altijd een avontuur, heeft een roeping of een verlangen, wordt geconfronteerd met een probleem dat hij moet oplossen en houdt daarbij altijd zijn einddoel voor ogen. Werkelijk niets verloopt zonder slag of stoot. De structuur verloopt vaak van orde, over chaos, naar oplossing, verandering, overwinning…

Zeg nu zelf, wie leest nu niet graag zulke verhalen? Als de lezer zich dan ook nog eens kan identificeren met die held, dan heb je het helemaal voor mekaar.

Corporate storytelling in zakelijke communicatie?

De principes van corporate storytelling in zakelijke communicatie komen in het kort hierop neer, althans volgens de opleiding storytelling van Editio.

  • De held kan de leider van een organisatie zijn die voor een grote opgave staat, maar het kan ook de organisatie zelf zijn die dringend moet veranderen. Het kan zelfs de klant zijn die je ergens toe wilt aanzetten, of de medewerker die iets nieuws moet doen.
  • Wil je een goed verteld verhaal? Dan hoor je overtuigend, origineel en geloofwaardig te vertellen over een probleem dat je moet oplossen. Vertel eerst over de reden waarom je doet wat je doet. Pas daarna vertel je over het hoe, wat en wie.
  • Met een goed verteld verhaal krijg je mensen in beweging. Een goed verhaal zorgt er immers voor dat je klanten, werknemers en publiek zich emotioneel betrokken voelen bij je aanbod. Leg verbanden en vertel wat waartoe geleid heeft.

Als je dit alles weet te beschrijven vanuit een overtuigend perspectief en de juiste metaforen gebruikt, dan is je doel bereikt!

En nu op naar de praktijk!

Stel je voor! Alle bovenstaande theorie kan ik vanaf nu, dank zij de storytelling opleiding toepassen. Vanaf nu schrijf ik fantastische bedrijfsverhalen die impact maken. Ik kijk ernaar uit om dat vaak te gaan doen.

Wil je dat ook kunnen? bekijk dan even het aanbod van Editio. Lijkt die opleiding je niets? En ben je op zoek naar een goede storyteller die weet hoe je van een verhaal een goed verhaal maakt? Een verhaal dat zo goed is dat het wordt doorverteld? Dan speel ik je één adres door: C’bon. Neem contact met me op. Ik bijt niet en antwoord altijd heel beleefd.

En met deze positieve noot sluit ik deze blog weer af. Tot de volgende!

© C’bon

Ook geïnteresseerd in deze blog?

Steeds verrassend, altijd voordelig: keitoffe slogan toch!

Steeds verrassend, altijd voordelig: keitoffe slogan toch!

Wil je een goede blog schrijven? Zo doe je dat!

Wil je een goede blog schrijven? Zo doe je dat!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

SEO-copywriting, wat een uitdagende klus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Sylvie

    Prachtige blogs die steeds beter worden!

  • Christine

    Dank je wel! 🙂