Hoe motivatiebrief opstellen? Volg deze 4 supertips

Geschatte leestijd: 7 minuten

Vorige week zag ik een infografiek passeren met vijf tips voor duidelijke vacatureteksten, gericht op werkgevers. Dat gaf me het idee mijn eigen infografiek te maken met tips voor sollicitanten, onder de titel hoe motivatiebrief opstellen. De tips hebben hun succes trouwens al meer dan eens bewezen. Hier vind je ze…

Hoe motivatiebrief opstellen? 4 concrete tips in een infografiek.

Sinds ik zes jaar geleden met C’bon startte – niet alleen als schrijver van motivatiebrieven maar ook als copywriter van SEO-teksten – heb ik al honderden sollicitatiebrieven geschreven voor werkzoekenden. Allemaal volgens mijn eigen methode en gebaseerd op véél ervaring. Voordat ik als copywriter in Gent begon, had ik er al dertien jobs op zitten.

Heel vaak leveren die brieven mijn klanten een kennismakingsgesprek op. Hoe ik dat weet? Omdat ik hen altijd vraag om me op de hoogte te houden van het vervolg. En bijna iedereen doet dat enthousiast!

Tips over hoe motivatiebrief opstellen, nu iets uitgebreider

Mijn infografiek geeft de snelle lezer al een idee over hoe je een motivatiebrief moet opstellen. Onderschat het belang van een sollicitatiebrief trouwens nooit. Hieronder geef ik bij elk onderdeeltje iets meer uitleg.

Maak je motivatiebrief niet langer dan één pagina.

Als je mijn tips en de voorgestelde structuur volgt, dan heb je vier onderscheiden alinea’s in je brief staan. Dat is voldoende om alle info in kwijt te kunnen.

Omschrijf je motivatie en persoonlijkheid en vertel waarom je een goede kracht bent. Je professionele details horen thuis in je cv, niet in je brief. Met een motivatiebrief hoor je jezelf te verkopen. Doe dat dan ook.

Maar hoe verkoop je nu jezelf?

  • Maak meteen duidelijk waarom je de job wilt en wat jij te bieden hebt.
  • Doe dat in een goed gestructureerde tekst die bestaat uit vier alinea’s.
  • Schrijf eenvoudig, kort, bondig, actief, helder, concreet en overtuigend, vermijd met andere woorden dat onbegrijpelijke blabla dat zo eigen is aan vacatures.
  • Schrap alle hulpwerkwoorden. Een voorbeeldje? Verander “Ik kan goed samenwerken” in “Ik werk goed samen”. Merk je hoe die tweede zin veel meer overtuigt dan de eerste? Ik heb trouwens nog een betere versie: “Mijn collega’s vinden dat ik goed samenwerk”. 🙂
Hoe motivatiebrief opstellen? Zorg voor een goede structuur, 4 alinea's op één pagina, motivatie, ervaring, persoonlijkheid en afsopaak. Meer is niet nodig.
Met onderstaande tips begin je aan een verfrissende sollicitatiebrief.

Structuur: hoe motivatiebrief opstellen doe je zo

First things first, vergeet de correcte aanspreking niet. Heb je de naam van de HR-manager? Gebruik die dan. Heb je geen naam, doe dan een belletje naar het bedrijf en vraag ernaar. Mensen worden héél graag persoonlijk aangesproken! Dat is basispsychologie.

Alinea 1 – Maak je motivatie meteen duidelijk

Zorg voor een paar knallende openingszinnen in je motivatiebrief waar de goesting vanaf loopt. Dergelijke zinnen doen het altijd en je hebt meteen alle aandacht.

Solliciteer je per e-mail? Besteed dan de nodige aandacht aan de onderwerpregel. Denk maar even aan verkoopmails, daar staat de boodschap altijd vooraan.

Vaak gebruik ik de volgende regel: “Enthousiaste sollicitatie naar functie van xxx.” Het voordeel daarvan is dat je in de brief niet hoeft te herhalen naar welke functie je solliciteert want dat staat al in het onderwerp. Ook de datum hoef je niet te vermelden, want die geeft de mail zelf aan. Je adres kan je dan weer kwijt onderaan in je mail.

Een alternatief? Je kan ook een zinnetje uit de vacaturetekst herhalen die je positief is opgevallen. Zoals: “Ja, ik wil deel uitmaken van jullie dynamische team!“

Wat je in de eerste alinea zeker moet vermelden? De reden waarom je solliciteert, waarom je precies die ene baan wilt, waarom je speciaal voor die job in de pen bent gekropen: Ik wil bij jullie werken, daarom en daarom en daarom… in de meest positieve bewoordingen. Beschrijf niet meteen waarom je de beste kandidaat bent, dat deeltje volgt nog.

Doe dat alles in je eigen eenvoudige woorden. HR-managers lezen graag duidelijke teksten die ze bij de eerste leesbeurt meteen begrijpen. Dat geldt trouwens ook voor vacatures, ook vacatureteksten moeten zo duidelijk mogelijk zijn.

Alinea 2 – Verwijs kort naar je meest essentiële ervaring

In de tweede alinea verwijs je naar je cv in de bijlage waarin de lezer alle mogelijke professionele details terugvindt. Zorg ervoor dat je cv perfect in orde is! Hier vind je alvast zeven tips voor een goed cv.

Wat je niet moet doen? Geef geen droge opsomming van je cv en van je professionele ervaringen. Daar dient je aparte cv in de bijlage voor.

Wat je wel moet doen? Geef in een beperkt aantal lijnen iets meer uitleg over de ervaring die essentieel is voor de job waarvoor je solliciteert. Maak er geen roman van! Blijf kort en bondig en verwoord alles positief.

Heb je iets negatiefs te vermelden, doe dat dan niet hier. Daar heb je tijd genoeg voor als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Uitgenodigd worden blijft trouwens het doel van het opstellen van een motivatiebrief.

Alinea 3 – Beschrijf je persoonlijkheid

Bij het opstellen van een motivatiebrief hoor je uiteraard ook je persoonlijkheid te omschrijven. Even tussen ons? Deze alinea vind ik de allerbelangrijkste! Voor mij telt persoonlijkheid méér dan dat diplomaatje waar je mee staat te zwaaien. Ik denk trouwens dat veel werkgevers dezelfde mening hebben.

Stel jezelf de vraag waarom de werkgever jou zou moeten aanstellen boven alle anderen. Giet die antwoorden in een leuke, leesbare en persoonlijke tekst. Vertel hoe je als mens in elkaar zit. Ben je flexibel, actief, positief, dynamisch, klantgericht… Zet dat er dan in.

Het kan ook geen kwaad om een karaktertrek in het licht te zetten waar in de vacature veel belang aan wordt gehecht. Zorg er dan wel voor dat je die hebt…

Formuleer je goede eigenschappen alsof anderen je omschrijven. “Mijn collega’s noemen me een echte leider.” Heb het dus niet constant over ik, ik, ik. Een van de zinnetjes die ik vaak gebruik is: “In mij vindt u ….”. Dat is en klinkt helemaal anders dan “Ik ben… “

Alinea 4 – Dring aan op een gesprek

Nog een cruciale tip bij de vraag hoe motivatiebrief opstellen? Vergeet je belangrijke psychologische afsluiter niet. Sluit je motivatiebrief ALTIJD af met een duidelijke call to action. En ook dat heeft weer een psychologische reden. Wist je dat iemand veel meer iets doet als je hem daadwerkelijk vraagt iets te doen?

En sluit altijd af met een call to action!

Call to actions zijn de basis van de online verkoop. En is een motivatiebrief ook niet een beetje een verkoopbrief? Verkoop je jezelf niet als je een motivatiebrief opstelt? Dring dus aan op een gesprek.

In deze afsluitende alinea herhaal ik vaak het belangrijkste van wat er in de vacature wordt gevraagd. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat ik graag mondeling bewijs dat ik perfect drietalig ben, tenminste als ze dat specifiek vragen.  Maar ik vind wel altijd iets belangrijks om te benadrukken.

Neem nu contact op met copywriter C'bon. Ze bezorgt je een overtuigende motivatiebrief.
Gratis tip van het huis, in de vorm van een eigen call to action.

Ziezo, blog hoe motivatiebrief opstellen is klaar

Zeg nu zelf, solliciteren is toch helemaal niet moeilijk?

Wil je nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw?

Mag ik je nog een heel persoonlijke tip geven? Wees niet te bescheiden. Het is mijn mening dat een bescheiden verkoper niets verkoopt. Als je echt weet dat je ergens goed in bent, dat je beschikt over echte KernTalenten, dan mag je dat gerust doorvertellen. Soms moet je gewoon een beetje werken aan de manier waarop je dat allemaal formuleert…

Kan je het met de bovenstaande tips niet zelf? En heb je toch nog wat hulp nodig bij het opstellen van je motivatiebrief? Stuur me dan een mailtje. Ik help je graag. Hier vind je mijn tarieven voor motivatiebrieven.

(c) C’bon, freelance copywriter

Zo helpt deze tekstschrijver blogs je concreet vooruit

Zo helpt deze tekstschrijver blogs je concreet vooruit

Waarom zou je een copywriter inhuren? Voor meer impact!

Waarom zou je een copywriter inhuren? Voor meer impact!

Steeds verrassend altijd voordelig: keitoffe slogan toch!

Steeds verrassend altijd voordelig: keitoffe slogan toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *