Hoe win je de war for talent? Met wervende, concrete copy

Ik heb een keer mijn blik gericht naar de andere kant. Niet die van schrijver van sollicitatiebrieven, wel die van aanbieder van een vacature. Bij Unizo volgde ik als copywriter in Gent een interessante opleiding over storytelling in vacatures, gegeven door HR-deskundige Hans Van Dessel. Hij stelde de vraag: Hoe win je de war for talent? Met andere woorden, waar moet je als werkgever op letten bij het uitschrijven van een personeelsadvertentie?

Ik speel meteen de essentie door. Op dit ogenblik is ongeveer elk beroep een knelpuntberoep. Schrik dus de weinige kandidaten die er zijn bij voorbaat al niet af door ronkende maar onverstaanbare functietitels en -inhoud. Zet je vacature aantrekkelijk uiteen in een concrete taal en verval niet in de clichés die je nu in nagenoeg elke vacature te lezen krijgt.

Wist je trouwens dat vacatures schrijven ondertussen een van mijn specialisaties is? Ik kan me met recht en reden een goede copywriter van vacatures noemen!

Hoe win je de war for talent? Via wervende en wervelende copy
Hoe win je de war for talent? Via wervende, wervelende, maar zeker ook concrete copy.

Hoe win je de war for talent?

Even goochelen met cijfers. Er zijn zo’n 200.000 vacatures en jaarlijks studeren er 77.000 schoolverlaters af. Te weinig dus om alle openstaande jobs in te vullen. De volgende jaren valt er bovendien een massa babyboomers uit, waardoor de kloof tussen vraag en aanbod minstens tien procent groter wordt. De war for talent zal nog heviger worden uitgevochten. Hoog tijd om op een andere manier te gaan rekruteren.

De meeste werkgevers volgen bij het invullen van vacatures nog steeds het klassieke denkpatroon. Ze mikken op een hooggeschoolde dertiger met het juiste diploma, de juiste opleiding en de capaciteiten om nog meer aan te leren. Verder eisen ze een minimumdiploma en vullen ze de taken naar eigen verwachtingen in, en die zijn vaak te hoog en onrealistisch. Het resultaat? Ontzettend veel mensen vallen uit de boot, zoals 55-plussers, mensen met een migratieachtergrond, laaggeschoolden, mensen met een arbeidsbeperking, werkzoekenden die een beroepsheroriëntatie overwegen en loopbaanbegeleiding volgen op zoek naar hun KernTalenten. Van die laatsten lopen er trouwens massa’s rond.

Deze blogger vind de juiste onderwerpen voor blogs.

Met verbluffende concrete copy

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Door ervoor te zorgen dat er door je tekst geen capabele mensen uit de boot vallen, enkel en alleen omdat jij te hoge verwachtingen hebt én je de functie je eigen invulling geeft. Denk even na over de aspecten in de job die echt essentieel zijn, en welke minder. Geef een heel praktische omschrijving van de verwachtingen, eventueel in de vorm van een dagindeling. Op die manier krijgen meerdere mensen het idee dat de vacature wel iets voor hen zou kunnen zijn, voelen meer kandidaten zich aangesproken en heb jij de keuze uit verschillende sollicitanten. Een opvallende win-win.

Voorbeeld van een slechte vacaturetekst

Hoe win je de war for talent?
Vacature met een hoge drempel. Waarom? De vele, te algemeen verwoorde hoge eisen.

Hans Van Dessel gaf het volgende voorbeeld van een slechte vacaturetekst. Tijdens een briefing verneemt hij dat een ziekenhuis op zoek is naar een technicus die instaat voor het herstel en onderhoud van industriële machines in de keuken. Er is een wachtdienst van 1 à 2 dagen in de maand en heel sporadisch overwerk. Een duidelijke briefing, maar wanneer Hans de uiteindelijke vacature ziet, herkent hij die oorspronkelijke uitleg niet meer. Je vindt de vacature hiernaast.

Even de minpunten van de vacaturetekst op een rij. Weet je hoeveel mensen je met zo’n tekst uitsluit? Er wordt een diploma gevraagd én kennis van het MS-Office pakket. Denk aan al die personen die nooit de middelbare school hebben afgemaakt, maar door ervaring en passie al jarenlang sleutelen aan technische installaties. De vacaturetekst staat boordevol onduidelijke details, algemene omschrijvingen, clichés en zelfs containerbegrippen: flexibel, betrouwbaar, nauwkeurig, communicatief, klantgericht. Bestaat er een kandidaat die zegt dat hij dat niet is?

Wat als je het helemaal anders aanpakt?

In je vacaturetekst moet je altijd duidelijk omschrijven wat je precies wilt. Geef de sollicitant een specifiek beeld van welk soort job hem of haar wordt aangeboden. Weg dus met algemene, onduidelijke containerclichés. Stel je bovendien een diploma als minimumvereiste dan bepaal je als bedrijf waar de kandidaat zijn kennis en ervaring moet halen. Maar in dat geval haken er wel verschillende potentiële kandidaten af die meer dan goed geplaatst zijn om de job te doen. Die wel de ervaring hebben, maar niet het diploma.

Hoe win je de war for talent?
Zo kan het ook. Korter, concreter en to the point. Pluspunt? Een pak meer mensen zal zich aangesproken voelen én reageren.

Kijk even naar de korte tekst hiernaast, en merk dat het ook zo kan. Deze tekst is zelfs een pak beter, want meer sollicitanten zullen zich aangesproken voelen. Zorgen voor wervende, concrete copy is de enige manier om de war for talent te winnen.

Wil je nog een voorbeeld van een werkelijk wervende vacaturetekst? Geschreven door your’s truly? Menselijk, aangenaam, aantrekkelijk en vooral overtuigend en uitnodigend!

Kort: hoe win je de war for talent?

We hebben de neiging veel te veel in onze vacatures te zetten en veel te veel informatie te geven. Niet doen. Geef de sollicitanten gewoon een heel duidelijk beeld van wat ze kunnen verwachten. Stel de functie in vraag. Wat zijn de kerntaken? Hoe ziet de dag of de week van deze persoon eruit? Waar is de persoon effectief mee bezig of wil je dat die mee bezig is? Stel jezelf zeker ook de vraag naar de minpunten én de sterke punten van de voorganger. Aan die zaken die je duidelijk kan benoemen, hecht je sowieso veel belang.

Wees kort, concreet, positief, persoonlijk en verhalend. Aantrekkelijk en wervend. Kies ook voor een duidelijk imago. Waarom is het leuk bij jullie te werken?  Zorg ervoor dat je de eigenheid van je bedrijf weerspiegeld ziet in je vacaturetekst. Hiervoor verwijs ik heel graag naar het voorbeeld van De Vloer. Dat zegt gewoon alles.

Vacature van De Vloer

Maak je vacatureteksten wervend én wervelend!

Kan je het niet zelf? Dan ken ik wel iemand die die klus voor je kan klaren. Eén adres: yours truly, freelance copywriter C’bon. Neem gerust contact met me op. Ik bijt nooit en antwoord altijd heel beleefd. En met deze positieve noot sluit ik deze blog af. Tot de volgende!

Copywriter inhuren? Ik ken wel een goedje. 🙂

© C’bon

Ook geïnteresseerd in een van onderstaande blogs?

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

In 5 stappen schrijf je een goede motivatiebrief

7 tips voor een goed cv, volledig gratis, van mij voor jou

7 tips voor een goed cv, volledig gratis, van mij voor jou

Opsomming van je cv? Toch niet in je sollicitatiebrief!

Opsomming van je cv? Toch niet in je sollicitatiebrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *