Hoe een wervende vacaturetekst schrijven die écht overtuigt?

Heb je een wervende vacaturetekst nodig? C'bon bezorgt je een héél aparte én bvertuigende!
C’bon bezorgt je een vacature die gelezen wordt én overtuigt

Als copywriter van overtuigende sollicitatiebrieven en wervende vacatureteksten vergelijk ik mijn vakgebied graag met een romantische zoektocht.

Het is inderdaad net als daten: het maakt niet uit of je nu een sollicitatiebrief of een vacature schrijft, in beide gevallen ben je op zoek naar de allerbeste match. Je wilt dat wie je tekst leest écht enthousiast wordt van jouw aanbod.

Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw vacaturetekst er torenhoog uitspringt? Met andere woorden, hoe win je de war for talent?

Hieronder krijg je tips van een copywriter van vacatures over hoe je een wervende vacaturetekst schrijft die écht overtuigt, van het creëren van een pakkende titel tot het opstellen van een krachtige call-to-action.

Je ontdekt hoe je met je vacaturetekst indruk kan maken op potentiële werknemers én tegelijk de ideale kandidaat aantrekt. Toch meegenomen in de krappe arbeidsmarkt van vandaag?

Scrol je nog wat verder, dan tref je een aansprekend voorbeeld aan van een werkelijk wervende vacaturetekst. Uiteraard zelf geschreven.

Waarom is een goede personeelsadvertentie nodig?

Als professionele freelance copywriter besef ik het belang van een overtuigende en boeiende vacature. Per slot van rekening kan een krachtige vacature het verschil maken tussen het aantrekken en afstoten van toptalent.

Door een krachtige en overtuigende vacaturetekst op te stellen verhoog je het aantal gekwalificeerde sollicitanten dat reageert op jouw oproep. En daardoor heb je ook meer kans om de perfecte kandidaat te vinden.

Met een enthousiaste functieomschrijving kan je effectief de juiste mensen verleiden om zich bij jouw organisatie aan te sluiten. Door een boeiend verhaal te creëren kan je de ideale kandidaat verleiden om te solliciteren en deel uit te maken van jouw bedrijf. En het neusje van de zalm aantrekken is toch precies wat je wilt bereiken?

Met een krachtige en verleidelijke vacature vergroot je ook de kans dat er kandidaten reageren die perfect passen bij jouw bedrijfscultuur en waarden.

Hoe raakt iemand enthousiast van tekst?

Een potentiële kandidaat wordt enthousiast van een tekst als die erin slaagt de juiste snaar te raken. En dat doe je niet door alleen maar de functie-eisen en taken te benoemen.

Je raakt de juiste snaar door de belangrijkste voordelen van de functie en het bedrijf te benadrukken, én in te spelen op de behoeften van de lezer.

Een sterke vacaturetekst onderscheidt zich door zijn creatieve insteek. besteed ook at extra aandacht aan een goede openingszin in je vacaturetekst. Als je dan ook nog eens een enthousiaste toon en persoonlijke voornaamwoorden gebruikt – “Oeps, is dat niet iets uit de lessen Nederlands in het middelbaar?” – dan voelt de potentiële kandidaat zich veel directer en dus ook meer aangesproken.

Ook het vermelden van het enthousiaste team waarin hij of zij terechtkomt, draagt bij aan een aantrekkelijke vacaturetekst.

Het kan ook handig zijn gebruik te maken van een tabel waarin je alle belangrijke aspecten van de functie mooi visueel voorstelt, zoals taken & verantwoordelijkheden, vereiste skills, en je eigen aanbod. Zo biedt jouw wervende vacaturetekst de lezer snel en overzichtelijk informatie over wat er wordt gevraagd én geboden.

Benieuwd hoe je mensen kan overtuigen met tekst?

Wat is je aanpak qua stijl en opbouw?

Beelden zijn de basis in een écht wervende vacaturetekst.
Het gebruik van een mooie en opvallende afbeelding is verplicht in een wervende vacaturetekst.

Een aantrekkelijke vacature begint met een mooi beeld als aandachtstrekker én een catchy titel die als een magneet potentiële sollicitanten naar jouw vacature trekt.

Maar niet alleen de titel is belangrijk, ook de inhoud moet overtuigen. Door duidelijke tussenkopjes te gebruiken en een prettig leesbare stijl te hanteren zorg je ervoor dat je lezer geboeid blijft lezen.

Een sterke vacaturetekst vertelt niet alleen wat er van de kandidaat verwacht wordt, maar ook wat hij of zij kan verwachten van jouw organisatie. Weet dat er altijd twee manieren zijn om iets te beschrijven.

Ga altijd voor de meest positieve. Blijf eerlijk en transparant, maar maak het wel aantrekkelijk.

Gebruik woorden die emoties oproepen en beeldspraak om je boodschap kracht bij te zetten. Zo creëer je een unieke en onderscheidende tekst die geschikte kandidaten zal aanspreken.

Wat zijn de essentiële onderdelen van een wervende vacaturetekst?

Als je een sterke en wervende vacaturetekst wilt schrijven, zijn er een aantal belangrijke elementen die niet mogen ontbreken.

 • Allereerst moet de functietitel duidelijk zijn en aansluiten bij de inhoud van de functie. Want dat is het eerste wat geschikte kandidaten zien en waar ze op filteren. Zorg er dus voor dat de functietitel de lading dekt en geen verwarring schept.
 • Daarnaast is het belangrijk heldere informatie te geven over de inhoud van de functie en de vereiste vaardigheden en ervaring.
 • Vergeet ook niet om te focussen op de belangrijkste voordelen die deze functie biedt zoals extralegale voordelen, secundaire arbeidsvoorwaarden of doorgroeimogelijkheden. Om dit op een overzichtelijke manier te presenteren kan je gebruikmaken van een tabel met twee kolommen: één voor taken en verantwoordelijkheden, één voor voordelen.

Enkel zo creëer je een wervende vacaturetekst die potentiële kandidaten onmiddellijk aanzet om te solliciteren.

Even illustreren met een wervende vacaturetekst voor en na

Ik houd het uiteraard niet bij woorden alleen. Aan de hand van een zelf geschreven wervende vacaturetekst laat ik je zien hoe ik alles in de praktijk breng.

Een goede vacaturetekst schrijven is als het maken van een heerlijke maaltijd. Je begint met de beste ingrediënten, voegt wat kruiden toe en zet het op smaak met een beetje flair. Zo creëer je een aantrekkelijke vacature die sterke kandidaten aanspreekt.

Een voorbeeld. Een gerechtsdeurwaarder uit Oostende bezorgde me deze vacature te herschrijven.

Basisvacature van een gerechtsdeurwaarder voor een juridisch administratief medewerker

Hieronder vind je mijn versie, het verschil is in één woord opmerkelijk.

Herschreven vacature. Zo gaat C'bon te werk bij het wervende vacaturetekst schrijven.
Je merkt dat ik de belangrijkste voordelen meteen in de verf zet.

Wil je wervende vacatureteksten met wat peper erin?

Wil je de beste kandidaten bereiken én overtuigen bij jouw bedrijf te komen werken? En weet je niet waar te beginnen? In dat geval is het inhuren van een professionele copywriter als C’bon, gespecialiseerd in wervende vacatureteksten, absoluut de moeite waard.

Als copywriter weet ik precies hoe ik de belangrijkste voordelen van jouw bedrijf in een aantrekkelijke vacaturetekst kan omzetten. Ik gebruik tussenkoppen en overtuigende taal die sollicitanten motiveren om te solliciteren naar jouw openstaande functie.

Als ervaren schrijver van sollicitatiebrieven – ook dat is wervelend overtuigen – en vacatureteksten weet ik hoe belangrijk het is om de juiste boodschap over te brengen. En dat houdt zoveel meer in dan het benadrukken van een goed salaris.

Je kan het uiteraard ook altijd zelf proberen, maar houd in dat geval dan wel rekening met onderstaande tips en richtlijnen voor het schrijven van een aantrekkelijke vacature.

 • Creëer een duidelijk en beknopt beeld van je bedrijf
 • Benadruk de voordelen die de briljante kandidaat zal ervaren door in jouw bedrijf te komen werken
 • Kies de juiste opbouw en stijl, zodat de tekst prettig leest
 • Wees specifiek over taken en verantwoordelijkheden
 • Speel in op de behoeften van potentiële kandidaten
 • Benadruk wat jouw organisatie uniek maakt
 • Maak gebruik van actieve taal
 • Voeg persoonlijkheid en humor toe aan de tekst

Vacatureteksten: wat kan er zoal misgaan?

Om helemaal volledig te zijn vermeld ik ook graag even hoe je ervoor zorgt dat je vacature NIET overtuigt.

Je:

 • gebruikt een onduidelijke functietitel die niemand begrijpt,
 • vergeet de belangrijkste voordelen van de functie te vermelden,
 • formuleert de meest verschrikkelijke clichés,
 • vergeet concrete voorbeelden,
 • schrijft een werkelijk onleesbare tekst,
 • biedt niets van structuur,
 • gebruikt alleen maar opsommingen,
 • ….

Snap je wat ik bedoel? Lezers haken in dit geval gewoon af.

Ziezo, nu kan je zelf aan de slag!

Met deze richtlijnen kan je aan de slag om jouw eigen doeltreffende, aantrekkelijke en wervende vacaturetekst te schrijven. En wie weet, misschien vind jij binnenkort wel die perfecte kandidaat voor jouw team!

Slaag je er niet in tot een wervende vacaturetekst te komen?

Neem dan contact op met mij, Christine Bonheure, de enthousiaste dame achter C’bon.

Met mijn expertise als copywriter creëer ik voor jou een wervende vacaturetekst die écht overtuigt. Graag!

Hier kan je me vinden!

(c) C’bon copywriter SEO

Blogs schrijven: een uitgebreide gids voor beginners

Blogs schrijven: een uitgebreide gids voor beginners

Waarom ik een tevreden content creator ben

Waarom ik een tevreden content creator ben

Zo helpt deze tekstschrijver blogs je concreet vooruit

Zo helpt deze tekstschrijver blogs je concreet vooruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Bettina

  Onder de indruk van de herwerkte vacature. Toptalent!

  • Christine

   Eerlijk? Ik vind die ook stukken beter! 😀 Vond de klant trouwens ook.