Solliciteer overtuigend met een topbrief

Solliciteer overtuigend met een overtuigende sollicitatiebrief en loop zo dat gesprek binnen
Schrijf een enthousiaste sollicitatiebrief en loop zo dat eerste gesprek binnen

Solliciteer je regelmatig? Op zoek naar een nieuwe job? Dan is deze blog perfect voor jou! Hij bevat een aantal tips over hoe je een goede en vooral overtuigende sollicitatiebrief schrijft. Want wat ik als schrijver van motivatiebrieven aan slechte voorbeelden in mijn mailbox binnen krijg! Het blijft godgeklaagd. De teneur van deze blog luidt: solliciteer overtuigend. Maar hoe pak je dat aan?

En ja hoor, overtuigen met tekst? Het lukt!

Hoe begin je aan een overtuigende sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief wordt ook wel motivatiebrief genoemd. En dat woord zegt het eigenlijk allemaal. Wat je ervaring is, wat je (technisch) kunt en wat je capaciteiten zijn, dat alles blijft belangrijk. Maar je motivatie en persoonlijkheid tellen dubbel. Tegenwoordig beschikt iedereen over dezelfde capaciteiten, diploma’s en ervaring.  Zeker zij die net als jij ook die toffe job willen die in de aanbieding staat. Je moet er dus uitspringen. En hoe doe je dat? Solliciteer overtuigend door je zo enthousiast mogelijk te verkopen en je persoonlijkheid in de picture te zetten in een overzichtelijke structuur. Hieronder lees je hoe ik, als copywriter in Gent, doorgaans mijn sollicitatiebrieven structureer.

Hier vind je zelfs de tips over hoe een motivatiebrief opstellen in een mooie infografiek. En een goed voorbeeld van een spontane sollicitatiebrief.

Motivatiebrief nodig? Hulp bij het solliciteren? Contacteer C'bon.

Maak de onderwerpregel van je mailbericht opvallend

Tegenwoordig verstuur je je sollicitatiebrieven digitaal en dat heeft zo zijn nut. In de onderwerpregel vermeld je dat je solliciteert naar die bepaalde functie die je daar hebt gevonden. Kort en krachtig, durf er eens uit te springen en op te vallen! Dat bespaart je meteen twee regels in de eerste alinea.

Solliciteer overtuigend: spreek de lezer rechtstreeks aan

Staat de naam niet in de vacature vermeld, neem dan je telefoon in de hand en zorg dat je die naam te pakken krijgt. Want iemand rechtstreeks aanspreken werkt! Probeer je vervolgens te beperken tot de volgende vier alinea’s, en tot één pagina. Alle alinea’s samen resulteren in een overtuigende sollicitatiebrief.

1. Je motivatie

De allerbelangrijkste alinea in een overtuigende sollicitatiebrief, want hiermee staat of valt je sollicitatie. De openingszin van je sollicitatiebrief moet er pats boem opzitten, hij moet de lezer meetrekken en hem overtuigen van je goesting in de job. Ervaar je hierbij wat gêne? Hoeft niet, want dat is voor niets nodig. Gewoon durven! Mijn tip voor hen die zeggen: “Maar ik kan dat allemaal niet opschrijven, ik heb er het talent er niet voor!”. Ga bij jezelf te rade waarom je de job wilt. Schrijf vervolgens op wat er in je hoofd opkomt, zonder ook maar iets te schrappen. Vervolgens maak je er mooie, vlotte en vooral enthousiaste zinnen van.

2. Je technische kennis en capaciteiten

Hierbij verwijs je kort naar je cv in de bijlage en beschrijf je de essentie, aangepast aan de woorden in de vacature. Zorg ervoor dat je cv in orde is, dat alle essentiële info erin staat in een mooi gestructureerde en duidelijke lay-out. Je vindt genoeg voorbeelden online. Vermeld bovenaan in je cv, tussen persoonsgegevens en ervaring/studies, kort wie je bent, wat je zoekt en waarom je zoiets zoekt. Je eigen Elevator Pitch. Je missie, ambitie en doel. Want geloof me vrij: een HR-manager heeft geen tijd om je hele cv te bekijken om te weten welke professionele richting je uit wil in het leven. Maak het hem of haar gemakkelijk.

3. Je persoonlijkheid

Ook al zo’n belangrijke. Zoals ik hierboven al zei: iedereen heeft tegenwoordig de technische capaciteiten. Persoonlijkheid is wat telt. Denk eens na wat je goed kan, wat je graag wil doen, wat je fijn vindt, wat je passies zijn, kortom, wat je meerwaarde is. Schrijf alles neer en maak het concreet aan de hand van een aantal professionele ervaringen. Een tip: gebruik ook hier de woorden en eigenschappen die in de vacature staan, en koppel ze aan je eigen geschiedenis.

4. Je opvolggesprek

Ook dit wordt zo vaak over het hoofd gezien. Dring aan op een extra persoonlijk gesprek. Afsluiten met ‘met vriendelijke groet’ volstaat echt niet. Solliciteer overtuigend door op een positieve manier aan te dringen op een afspraak. Sluit af met een call to action!

Solliciteer met deze tussendoortips die het altijd doen

 • Probeer in de u-vorm te schrijven: u leest in mijn cv, u hebt in mij de perfecte kandidaat gevonden, u kunt rekenen op mijn loyaliteit. Vermijd een opsomming van ik, ik, ik
 • Je brief moet perfect zijn, qua taal én lay-out. Laat hem nalezen, vermijd dubbele spaties, vlag je tekst uit
 • Kies een aantrekkelijk lettertype dat bij je past, en gebruik diezelfde font ook in je cv
 • Als je met opsommingstekens werkt, doe het dan zoals het hoort
 • En dan zijn er nog wel een paar trucjes die heel efficiënt hun ding doen, maar die hou ik nog even geheim

Lukt het toch/nog niet helemaal?

Op zoek naar nog meer info over de perfecte sollicitatiebrief opbouw?

Dan ben ik altijd bereid om je te helpen. Ik ben maar een mailtje verwijderd, ik bijt nooit, antwoord altijd zeer beleefd, en werk tegen betaalbare tarieven. Nog een tip? Like en volg de Facebook-pagina van C’bon. Daar geef ik ook heel wat sollicitatietips.

Persoonlijke reacties zijn altijd welkom!

En met deze positieve noot sluit ik ook nu weer af.

Laat mij je sollicitatiebrief schrijven!

© C’bon, ook copywriter SEO

Misschien ben je ook geïnteresseerd in een van de volgende blogs, geschreven als SEO-tekstschrijver?

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Wil je overtuigend solliciteren? Volg deze 4 tips!

Hoe overtuigend solliciteren? Wees krachtig met kerntalenten

Hoe overtuigend solliciteren? Wees krachtig met kerntalenten

Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie

Pas afgestudeerd? Zes tips voor je eerste sollicitatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • sylvie

  Geef je niet te veel geheimen prijs ?

  • Christine

   Bah, ik ben ervan overtuigd dat wie veel geeft, ook veel terugkrijgt. Hoeveel tips iemand ook krijgt, de brief moet ook nog geschreven worden, in enthousiaste vlotte zinnen. En er zijn inderdaad nog trucs die niet in de tekst vermeld staan. Ik geef niet alles prijs.

 • Filip

  Het is een beetje als met een kookboek van Peter Goossens: het is niet omdat je dat kookboek koopt, dat je je eigen Hof van Cleve kan beginnen. Integendeel, het kookboek moet je aanzetten om het zelf te proberen, ‘goesting’ te doen krijgen, maar tegelijk laten beseffen dat je voor ’the real stuff’ een professional moet inschakelen. En dat is met bijdragen als deze mutatis mutandis net hetzelfde (Christine in de rol van Peter Goossens, dat belooft)!

  • Christine

   Awel, ik kan me daarin vinden, vergeleken te worden met iemand als Peter Goossens. Dank je wel voor het compliment, Filip! 🙂